En natt ved Stor-Elgen i Østerdalen og siste etappe hjem

Etter en ekstremt het natt ved Inderøy i Steinkjer var det godt å få tatt seg en dusj og sette seg ute og spise frokost. Svenskene var allerede ute og spiste frokost og hilste fra noe “båser” nedenfor der jeg satt meg. Ikke alle krakkene og bordene hadde tak, men jeg valgte en av dem med tak. Men selv om jeg satt ute syntes jeg det var veldig varmt. Men det var ihvertfall mer behagelig å sitte ute og spise frokost med litt vindpust enn inne i bobilen. Der var det fortsatt rimelig varmt. Men deilig å ha alle vinduene, taklukene og bodelsdøra på vid gap. Så fikk jeg lufta ut litt. Men jeg kunne egentlig ikke komme meg raskt nok avgårde for å få i gang klimaanlegget i bobilen! Det skulle bli utrolig deilig med klimaanlegget på 20 grader og full fres sydover på E6! Nå klarer selvfølgelig ikke klimaanlegget i bildelen å få ned temperaturen i hele bobilen, men den klarer ihvertfall å få ned temperaturen en del, og temperaturen der jeg sitter og kjører er veldig behagelig!

Før jeg la avgårde på denne etappen vurder jeg om jeg skulle fortsette å kjøre E6 gjennom Gudbrandsdalen eller om jeg skulle kjøre riksvei 3 gjennom Østerdalen slik som jeg har gjort hver gang jeg har kjørt denne strekningen. Og jeg endte opp med å velge Østerdalen denne gangen også, og planen var å stoppe ved Stor-Elgen for å ta en natt der. Da ville jeg ha delt opp siste del av hjemreisen i to kortere etapper. Det hadde ikke vært noe problem å kjørt hel hjem allerede lørdag, men jeg så rett og slett ikke noe poeng i å stresse hjem. Jeg hadde to dager tilgjengelig, så da kunne jeg like godt bruke to dager uten å stresse. Jeg hadde vel ikke akkurat stresset hvis jeg hadde valgt å kjøre helt hjem lørdag heller forsåvidt, men jeg hadde kommet hjem senere på kvelden.

Det ble et og annet stopp underveis for å “tømme tanken” bokstavelig talt, for selv om jeg bare hadde hatt tre netter etter siste gang jeg tømte spillvannstanken og toalettanken, tenkte jeg at det var greit å være på den sikre siden og ikke risikere å gå full på den siste etappen hjem. Og når jeg allikevel “snublet” over en tømmestasjon på veien, var det null stress å svinge innom og få tømt det som kunne tømmes. I tillegg fylte jeg litt mer vann på ferskvannstanken. Ikke full tank, det var det overhodet ikke noe behov for, men litt ekstra for å være på den sikre siden. Hvis det kom til å bli like varmt ved Stor-Elgen som det hadde vært ved Inderøy i Steinkjer, tenkte jeg at det kunne være utrolig deilig å ta en kald dusj før jeg gikk og la meg, i tillegg til en dusj søndag morgen før jeg kjørte videre. Det hadde jeg ikke hatt vann nok til hvis jeg ikke hadde tømt/fylt på vei til Stor-Elgen.

En natt ved Stor-Elgen

Fremme ved Stor-Elgen i Østerdalen var det en del folk som var innom for å ta bilder. Bua hvor man kunne få kjøpt mat var også åpen, så det var nok en del som var innom for å få seg en matbit også. Klokka var 16.45 når jeg kom frem til Stor-Elgen etter å ha kjørt 36 mil siden jeg dro fra Inderøy klokka 10.45. En kort og behagelig etappe i varmen spør du meg! Nå har jeg det veldig behagelig i bobilen når jeg kjører når klimaanlegget er på, det er først når jeg parkerer at det blir varmt. Jeg fikk parkert bobilen i vater inne i “skogen” ved Stor-Elgen. Der og da hadde jeg litt sol på bobilen, men den ville forsvinne så fort sola forsvant ned bak trærne. Aller best hadde jeg nok hatt det ute ved havet med frisk luft inn fra havet akkurat nå, her var det ganske vindstille inne i skogen, men å finne hav på vei sydover hadde vært en liten omvei.

Men det var godt å få laget seg noe mat og ikke minst nyte kald drikke fra kjøleskapet i bobilen! Det er vel også unødvendig å si at det ble litt is fra fryseren i varmen! Is smaker ekstra godt når det er varmt ikke sant? På vei til Stor-Elgen hadde jeg forresten måttet ta en tur innom en butikk i Tynset for å kjøpe en firepakk med Pepsi Max, da jeg var i ferd med å gå tom for brus. Og å gå tom for kald drikke den siste dagen av ferien var overhodet ikke noe tema. Så da var det bare å komme seg innom en butikk for å få kjøpt mer. Jeg hadde hatt med meg ganske mye Pepsi Max bak i lasterommet i bobilen kjøpt i Sverige for hele denne turen. Men det gikk åpenbart med litt mer enn jeg hadde regnet med. For i likhet med mange turer jeg har hatt med bobilen de siste månedene, går det med veldig lite øl. I løpet av denne turen har jeg bare drukket tre halvlitre med øl, og det er ganske lite når man har vært på tur i 24 dager, etter natt nummer 23 som skulle bli her ved Stor-Elgen. Øl har jeg med andre ord ikke gått tom for, det har jeg fortsatt mer igjen av i både lasterommet og i kjøleskapet. Men de boksene blir med på neste tur med bobilen!

Selv om jeg tok bilder av Stor-Elgen på vei nordover med bobilen tre uker tidligere, måtte det selvfølgelig bli noen bilder denne gangen også. Jeg hadde jo også mye bedre tid, siden jeg ikke bare var på vei forbi Stor-Elgen denne gangen. Det ble tre turer bort til Stor-Elgen i løpet av ettermiddagen og kvelden. En med en gang jeg kom til Stor-Elgen, så en tur 20-tiden på kvelden og så etter at sola hadde gått ned og det lilla lyset hadde blitt tent for å lyse opp Stor-Elgen ved 22.45-tiden. Opplyst hadde jeg aldri sett Stor-Elgen før, enda mer spesielt er det når det er helt mørkt tenker jeg. Men på det tidspunktet var jeg på vei i seng i bobilen. Jeg hadde hatt taklukene og vinduene i kjøkkenet/sittegruppa (ikke de ved senga) og bodelsdøra åpen hele tiden, foruten når jeg var borte ved Stor-Elgen for å ta bilder, da hadde jeg lukket og låst bodelsdøra ihvertfall. Jeg hadde derfor klart å få lufta ut ganske bra og temperaturen ute skulle synke ned i 16 grader i løpet av natta ifølge Yr. Jeg så derfor frem til en mye mer behagelig natt her ved Stor-Elgen. Og innen jeg skulle i seng var det 21,8 grader inne i bobilen! Det var noe annet enn 27,4 grader det!

Rett før jeg skulle gå og legge meg hadde jeg sendt en melding til “B” som jeg kom i god kontakt med når jeg var i Laupsvika, Bleik på Andøya. Jeg lurte på om han hadde kommet vel frem etter at han hadde kjørt ned fra Andøya på onsdag. Vi hadde jo mildt sagt delt en utrolig hærlig mandag kveld og natt til tirsdag inntil det begynte å brenne i vogna hans. Snakk om å gå fra “himmel til helvette” i løpet av få minutter. Jeg var derfor litt nysgjerrig på om det hadde gått bra sydover. Nå viste det seg at han hadde vært en tur på Røros og hadde kommet frem til hytta på Trysil. Hvis det passet sånn, var jeg hjertelig velkommen hvis jeg hadde lyst til å ta en tur innom. Hadde jeg kjørt E6 og Gudbrandsdalen hadde ikke det vært noe tema i det hele tatt, det hadde blitt en forferdelig omvei. Men nå som jeg var ved Stor-Elgen i Østerdalen ville det ikke være en så voldsom omvei. En omvei ville det uten tvil bli, og jeg ville nok komme hjem en del senere enn om jeg kjørte direkte hjem. Jeg meldte på Facebook at jeg ville se det ann når jeg kom meg avgårde søndag morgen og si ifra før jeg drar. Det ble 1.606 skritt i løpet av lørdagen.

En liten omvei via Trysil hjemover

Jeg fikk derfor litt å tenke på, det hadde vært veldig behagelig å bare kjøre rett hjem og dermed være tidlig hjemme, men det hadde også vært veldig hyggelig med et gjensyn med “B” Fra Laupsvika, Bleik på Andøya. Først og fremst vil jeg si at jeg hadde en utrolig mye bedre natt her ved Stor-Elgen enn jeg hadde hatt ved Inderøy. Det var så behagelig temperatur etterhvert at jeg ikke følte for å ta en kald dusj før jeg gikk og la meg. Etter en god natt søvn våkna jeg til 21 grader i bobilen. Det er varmere enn jeg foretrekker, men herregud, med 31 grader friskt i minnet fra dagen før, var dette rett og slett nydelig! Det er vel unødvendig å si at jeg hadde ganske god lufting på taklukene de siste nettene i bobilen. Jeg trekker vanligvis for å få det helt mørkt i taklukene også, men her hadde jeg latt det være en åpning med myggnetting for å sikre litt sirkulasjon på lufta i løpet av natta.

Etter en deilig kald dusj på morgenen, jeg har nok aldri brukt så lite varmtvann til å dusje som jeg har gjort de siste dagene i bobilen! Utrolig digg med en kald dusj, ikke bare kaldt vann riktignok, for  så varmt var ikke vannet fra ferskvannstanken faktisk. Selv om den befant seg inni bobilen som var såpass varm om dagen. Jeg hadde forøvrig sovet litt lengre enn jeg hadde regnet med, så jeg kom meg ikke avgårde fra Stor-Elgen før klokka 11.07. Det er en time senere enn jeg hadde håpet på. Men er man på ferie, så er man på ferie. Jeg hadde bestemt meg for å ta “omveien” via Trysil sydover og besøke “B” på hytta si. Jeg for min del ble ganske overrasket når jeg skjønte at han var på ei hytte, det var ganske i stikk i strid med den praten vi hadde hatt over et glass rødvin i Laupsvika. Men alt til sin tid, tenkte jeg.

Når jeg kom til Rena etter å kjørt en time var det på tide å kjøre av riksvei 3 og kjøre østover mot Trysil. Her var det naturlig nok litt mer “klatring” igjen, så jeg hadde ingen store forhåpninger om å kjøre ned dieselforbruket fra 0,83 til 0,82 igjen til Trysil. Jeg var fremme ved hytta til “B” på et hyttefelt som ligger øst for Trysil ved 14.45-tiden på ettermiddagen. For å si det rett ut: Helvette så varmt det var her oppe! Sola stekte og det var vindstille. Jeg hadde ikke brukt solkrem en eneste dag i løpet av hele ferien i Nord-Norge, men her var det ikke noen tvil om at jeg måtte smøre meg med solkrem hvis jeg skulle være litt ute i sola. Det hadde jo vært helt tragisk å gå på en smell og bli solbrent den siste dagen i ferien! Jeg tok derfor med meg solkrem med faktor 50 for å være på den sikre siden.

“B” var i gang med å male hytta fra rødbrun til svart og det må ha vært en varm opplevelse i denne varmen. Jeg forstår godt at han syntes det var mye mer behagelig å male utover kvelden og natta enn i den værste solsteken! Det er kanskje ikke så overraskende at det ble litt prat om brannen vi hadde opplevd i Laupsvika og hva som hadde skjedd etterpå. Selv om skadene tilsynelatende ikke var så store på vogna etter å ha brent i noen få minutter, ble skaden takstert til en real sum allikevel. Bare det at man har tømt et pulverapparat inni vogna gjør sitt i forhold til å få den renset og fri for pulver tenker jeg. Ellers ble det ganske mye mimring om Laupsvika, hvor fantastisk dette stedet var å fricampe på Andøya! Nå har ikke jeg besøkt alle stedene man kan fricampe i Norge selvfølgelig, og kommer nok aldri til å komme dit heller, men forfatteren var Bobilguiden kaller Laupsvika for det beste stedet å fricampe i hele Norge! Og det har jeg faktisk ikke noen betenkeligheter med å tro på! Det var rett og slett fantastisk! Nå var jeg sikkert også veldig heldig med været. Foruten litt grått på tirsdag, hadde jeg et fantastisk vær, temperatur og ikke minst midnattssol!

Ellers ble det veldig mye prat om camping generelt, campingvogner, bobiler og det å være på tur. Dette er jo en fantastisk måte å reise på tur på! Man bestemmer selv hvor man skal stoppe og når man skal stoppe, hvor man skal overnatte, hvor lenge man blir og man har tilgang til alt man trenger med seg. Se bare på hvordan min egen tur ble ganske annerledes i forhold til de løse planene jeg hadde når jeg reiste. Jeg skulle bare en liten tur innom Engeløya for å utforske Batterie Dietl før jeg skulle kjøre nordover til Harstad for å utforske Trondenes fort før jeg skulle til Lofoten – hovedmålet for denne turen, og hvor jeg hadde tenkt til å tilbringe resten av ferien.

Men slik ble det jo absolutt ikke. Jeg ble i Steigen en hel uke, og tok to netter i Hamarøy etter å besøkt Tranøy fyr før jeg omsider kom meg opp til Harstad. Det ble også en natt ved Nupen i Kvæfjord før jeg kjørte videre til Lofoten. Lofoten ble jeg bare i tre netter før jeg valgte å kjøre nordover til Andøya. Det ble fire netter i Laupsvika, Bleik på Andøya og en natt ved Torvmyra på Andøya før jeg startet så smått på turen sydover. Lofoten endte derfor opp med å bli et av de stedene jeg tilbragte minst tid, istedenfor å være hovedmålet for ferien. Hvorfor det ble slik? Jeg syntes rett og slett det var for mye “folk og fe” i Lofoten, og valgte derfor å kjøre videre etter å besøkt de stedene jeg syntes jeg “måtte” besøke når jeg først var i Lofoten. Jeg fant meg mye bedre til rette på Andøya! Jeg kommer sikkert til å reise tilbake til Lofoten på et eller annet tidspunkt, men det kommer nok til å være på en annen tid av året og ikke midt i fellesferien. Jeg vil nok sikkert finne flere perler hvis jeg holder meg unna de populære turiststedene i Lofoten!

Men slike endringer fortløpende i ferien er null problem når man reiser med campingvogn, bobil, telt eller selvfølgelig hvis man booker overnatting fortløpende mens man er på tur. Men jeg er redd det er en viss fare for at det er håpløst å booke overnatting på sparket i fellesferien i Lofoten. Til det er nok Lofoten et for populært reisemål. Men med de andre alternativene er det null problem! Det er heller overhodet ikke noe problem å finne et sted å overnatte, spesielt når man ikke har en større bobil enn det jeg har. Men å finne like flotte steder hver gang som jeg gjorde på spesielt Andøya, Hamarøy og Steigen er selvfølgelig ikke så lett. Så det er greit å ikke legge lista altfor høyt. Da vil man aldri finne seg et sted å overnatte. Men det er stor forskjell på å bare finne seg et sted å overnatte for å kjøre videre dagen etter, og et sted man ønsker å bli flere dager.

Vi trakk etterhvert inn i hytta og varmepumpa ble satt i gang med kjøling. Herregud så deilig det var! Resten av ettermiddagen og kvelden ble derfor primært inne i hytta må jeg innrømme. Det ble også etterhvert en matbit, og praten gikk løst om ganske mye forskjellig egentlig. Jeg kunne dog ikke ta en øl eller et glass rødvin til maten selvfølgelig, siden jeg skulle kjøre hjemover den samme kvelden. Og før jeg visste ordet av det hadde vi pratet oss litt bort og klokka hadde passert 19 på kvelden. Jeg hadde opprinnelig et plan om å kanskje komme meg avgårde klokka 18, senest klokka 19, så det var ikke helt på viddene heldigvis.

Siste etappe hjemover

Klokka ble 19.12 før jeg var på vei sydover igjen. Taklukene måtte selvfølgelig lukkes, alt måtte sikres og kjøleskapet ble skiftet til drift på 12 volt igjen. Jeg hadde tatt med meg litt forskjellige greier med meg inn i hytta til “B”, men mente jeg hadde fått med meg alt. Innbilte meg at det muligens var noe jeg hadde glemt, men det gikk heldigvis bra. På vei sydover hadde jeg bestemt meg for at nå skulle jeg faen meg (unnskyld språket), klare å kjøre ned snittet til 0,82 liter per mil igjen. Jeg lå derfor i selen for å kjøre så pent som mulig, men samtidig kjøre så fort jeg hadde lov til, ihvertfall opp til en viss grense på motorveien jeg kom til litt lengre syd. Jeg trillet så mye som overhodet mulig, også i fri, for med bobilen spiller det ingen rolle om jeg triller i gir eller ei. I min Kia Sportage er det ganske stor forskjell, for hvis jeg triller med bilen i gir så kutter bilen dieseltilførselen til motoren og man triller helt gratis. Bobilen gjør ikke det, så forbruket vil aldri gå under 0,2 liter per mil.

Jeg skjønte jo at dette kom til å bli en ganske sen kveld, for jeg skulle innom en tømmestasjon og ikke minst tømme bobilen for det viktigste før jeg kunne dra hjem også. Men heldigvis begynte jeg ikke på jobb før klokka 11.15 på mandag, så da var det ikke noe krise. Hadde jeg begynt til litt mer normale tider, til meg å være, hadde det nok aldri blitt noen tur innom Trysil for å besøke “B” på hytta. Jeg kjørte non-stop i 3 timer før det ble en stopp på Shell Mortensrud for å fylle opp dieseltanken igjen. Det var litt i grenseland om jeg ville klare meg med den dieselen jeg hadde på tanken helt hjem, uansett var det veldig kurant å fylle opp tanken her til 13,49 kroner per liter! Jeg må innrømme at jeg smiler fra øre til øre når jeg kan fylle opp dieseltanken til slike priser. Jeg har jo måttet betale helt andre summer når jeg har vært i Nord-Norge de siste ukene!

Det ble også en tur innom Perry & Williams i Råde for å tømme alle tanker, både spillvannstanken, toalettanken og ferskvannstanken. Jeg lar det aldri stå igjen noe vann i tankene når jeg parkerer bobilen. Jeg brukte ca 20 minutter på dette, før jeg var på vei på den siste lille turen hjem til foreldrene mine, der bobilen står parkert til daglig. Jeg var fremme klokka 23.53 søndag kveld, og brukte litt tid på å få tømt bobilen for det aller viktigste. Jeg tok med meg alt av bagger med klær, duppedingser, fotoryggsekken og det jeg hadde igjen av mat og drikke fra kjøleskapet. Foruten brusen selvfølgelig, den lar jeg bare stå til neste tur. Men alt av pant, skittentøy og flere par med sko og gummistøvler lar jeg bare være igjen i bobilen. Bobilen skulle nemlig bare stå i fire dager før jeg skulle ut på ny tur igjen! Skittentøyet skulle selvfølgelig ut av bobilen før den tid, men jeg så ikke noen grunn til å bruke tid og energi på å få den (tunge) søppelsekken hjem denne natta.

I tillegg ble det en prat på nesten en time med foreldrene mine før jeg kjørte hjem. Det er ikke tillatt å parkere utenfor blokka hjemme, men nå var det “midt på natta” så det tillot jeg meg for å bære opp det første lasset før jeg kjørte bilen ned i garasjen og tok med meg siste rest. Klokka var 01.11 når jeg var hjemme på natta. Vekkerklokka ble stilt inn til klokka 09.00 mandag morgen og jeg skulle være på jobb klokka 11.15. Her kan man trygt si at jeg har strekt strikken godt i forhold til å utnytte hele ferien! Det er vel unødvendig å si at det var rimelig varmt i leiligheten når jeg kom hjem. Helt forferdelig spør du meg, det var 30 grader i hele leiligheten, og det er ikke mulig å få lufta ut den varmen med det første. Det var jo rimelig varmt ute også. Det ble derfor en ganske passe pyton natt må jeg innrømme. Men det er alltid godt å være hjemme igjen, selv om jeg synes det er utrolig digg å være på tur! Men nå skulle det som sagt ikke gå mange dagene før jeg skulle ut på tur igjen og lufte bobilen! Det ble 2.195 skritt i løpet av søndagen.

Forbruk og utgifter

Jeg klarte forresten å kjøre ned diselforbruket fra 0,83 til 0,82 i løpet av den siste etappen hjem i ferien! I løpet av disse 24 dagene kjørte jeg 4.487,9 kilometer i løpet av 75 timer og 10 minutter med en gjennomsnittlig hastighet på 59 km/t! Dieselforbruket ble som sagt på 0,82 liter per mil. Det er ny rekord med bobilen på sommerdekkene faktisk! Jeg hadde ikke regnet med å klare å kjøre bobilen på noe særlig under 0,86 på denne turen. Den forskjellen utgjør 18 liter diesel i løpet av en slik tur. Det er sånn sett flere rekorder i løpe av denne turen. Den gamle var på 11 netter, nå har jeg hatt 23 netter på tur i bobilen. Jeg har forøvrig fricampet alle 23 nettene, jeg har i tillegg parkert alle de 23 nettene uten å benytte meg av nivåklossene! Det er et tullete mål i seg selv, men det går litt sport i det for min del å både klare å fricampe hele ferien og klare meg uten nivåklossene. Det betyr bare at man gjør litt grundigere jobb i å finne de perfekte stedene å parkere for å fricampe!

Turen jeg hadde til Karmøy og Haugesund i mai var på 1.269,8 kilometer, den rekorden ble mildt sagt gruslagt nå med 4.487,9 kilometer! Det betyr at jeg har kjørt 12.445,3 kilometer siden jeg kjøpte bobilen i fjor, jeg overtok den den 6. september 2018. I løpet av ferien gikk det forøvrig med 12,9 kilo gass, det er et snitt på 0,56 kilo per natt. Det er en total kostnad på 359,91 kroner og 15,65 kroner per natt. Da ser jeg rett og slett ikke noen god grunn til å kanskje svi av hele det beløpet på å overnatte på en campingplass en natt. Den gjennomsnittlige prisen jeg har betalt per liter diesel har faktisk ikke vært så aller værst i løpet av ferien, snittet har vært 14,50 kroner per liter. Men det er høyere enn jeg som regel betaler her hjemme som det er “priskrig” hele tiden. Det var dårlig med priskrig i Steigen og på Andøya for å si det sånn. Diesel er uten tvil den største utgiftsposten i løpet av denne turen med 5.336 kroner. Det gikk med 368 liter diesel. Hadde jeg “gønna på” og kjørt så fort som jeg har lov til hele tiden og ikke brydd meg om å kjøre økonomisk og brukt 1 liter diesel per mil som det virker som de fleste andre bruker på tur, så hadde jeg brukt 81 liter diesel ekstra. Det ville vært en ekstra utgift på 1.174,50 kroner. Penger spart er penger tjent! Ellers var utgiftene i løpet av denne turen 643,20 kroner i bompenger, 251 kroner i ferge, 200 kroner i parkering/inngang og nøyaktig 0 kroner til overnatting.

I forkant av denne turen hadde jeg en test av mobilt bredbånd for å se hva forbruket ville være hvis jeg skulle se litt film på tur, nemlig tur med bobilen til Enningdalen, Krokstrand og Hälle to uker før sommerferien. I den testen konkluderte jeg med at det ville gå med altfor mye mobildata og at jeg skrinla hele prosjektet. Og det er jeg i grunn veldig glad for, for jeg endte ikke opp med å se en eneste film eller ha på TV’en i løpet av denne turen i det hele tatt! Det ville derfor ha vært bortkasta med penger! Jeg oppjusterte dog mitt mobilabonnement fra 10 GB til 30 GB i juli, det er en kostnad på 170 kroner. Men jeg klarte faktisk ikke å bruke opp det heller. I tillegg til de 30 GB’ene hadde jeg også 10,7 GB i Rollover fra tidligere. Jeg hadde derfor 40,7 GB å bruke, men endte opp med å bare bruke 18,38 GB i løpet av denne turen. 11,74 GB ble brukt til deling av internett til min PC, 2,8 GB ble brukt på min iPad og resten ble brukt på mobiltelefonen. Da har jeg brukt PC’en, iPad’en og mobilen akkurat som jeg ønsker og ikke begrenset bruken på noen som helst måte. Greit å ha litt å gå på også selvfølgelig. Hvis jeg hadde vært i nærheten av å bruke opp de 40,7 GB’ene, har jeg nok poeng i Talkmore sitt bonussystem Enjoymore til at jeg kunne kjøpt meg en datapakke på ytterligere 10 GB.

Kort oppsummering

Jeg skal ikke forsøke meg på en oppsummering av min aller første tur til Nord-Norge, men dette er artikkel nummer 38 fra denne turen, så jeg har sikkert skrevet mer enn nok allerede. Jeg hadde forresten med meg 10.572 bilder hjem fra denne turen. Men mesteparten var redigert ferdig og publisert fortløpende i løpet av turen. Selv om jeg hang litt etter på slutten og har ikke fått skrevet ferdig turen før etter at jeg kom hjem fra turen. Men det er flere år siden jeg var ferdig redigert og skrevet bare to uker etter en sommerferie! Jeg kommer muligens til å skrive en evaluering om det å “live-blogge” i løpet av turen, men det kommer jeg isåfall tilbake til. Det har jeg nok ganske mange erfaringer og meninger om. For det er ikke noen tvil om at det tar tid. Men for å oppsummere turen til Nord-Norge med noen få setninger, så må jeg si at jeg har hatt en fantastisk tur! Jeg hadde aldri vært nord for Hegra i den gangen Nord-Trøndelag før, så alt var nytt og spennende! Jeg har hatt utrolig flaks med været! Veldig lite regn og bare noen få gråværsdager. Jeg hadde pakket klær for alle eventualiteter før denne turen, for jeg viste ikke hva jeg kunne forvente meg. Alt fra shorts og bukse til regntøy, gummistøvler og lett vinterjakke!

Jeg må si at det er utrolig digg å være på tur med bobilen! Jeg kan bestemme selv hvor jeg parkerer, hvor jeg overnatter og hvor lenge jeg blir på de forskjellige stedene. Det er rett og slett makaløst! Og for en utsikt og steder man kan parkere “hytta si” når man har bobil. Det finnes jo nesten ingen grenser, det er bare fantasien og selvfølgelig lovverket som setter grensene! Men her i Norge kan man mer eller mindre parkere hvor man vil. Men jeg prøver generelt sett å være litt forsiktig og hvis jeg føler at jeg er for tett på folk, velger jeg å finne meg et annet sted. Men det har overhodet ikke vært noe problem i løpet av denne turen! Det har vært null problem å finne steder å fricampe også. Jeg har funnet noen få steder i Bobilguiden for Nord-Norge og Midt-Norge, Laupsvika fant jeg der, noen steder har jeg funnet via apper og kart jeg har i Google maps, og resten har jeg funnet på egenhånd med å studere Google maps selv.

Det er forøvrig stor fare for at jeg kjører nordover til Nord-Norge også neste sommer. Da har jeg ferie i siste pulje og har derfor ferie i august. Men det kan bli veldig bra! Jeg vil ikke oppleve midnattssola på den turen selvfølgelig, det er i og for seg litt kjipt, men den kan jeg få se igjen senere. Men det er ikke noen tvil om at man trenger “flere uker” når man skal på tur til Nord-Norge. Har jeg bare ferie i en ukes tid, så går ikke turen lengre enn hvor jeg kan komme i løpet av en lang dagsetappe. Type Sørlandet, Vestlandet og så langt som til Trondheim tenker jeg. Det er fine steder for en ukes ferie. Men i sommerferien hvor jeg har tre uker + noen dager som regel, da er det ypperlige muligheter til å dra nordover igjen! Jeg tror ikke jeg kommer til å dra til Lofoten neste år, men jeg vurderer nok en tur innom Steigen, kanskje Andøya men Senja er nok et sted jeg her og nå ser for meg å prioritere. Men det er ett år frem i tid, mye kan skje innen den tid.

Jeg håper at dere har hatt glede og kanskje nytte av å følge meg på tur i Nord-Norge denne sommeren, jeg kommer raskt tilbake med nye turer og opplevelser!

Les mer om turen med bobilen til Nord-Norge her:

En varm natt ved Inderøy, Steinkjer (10.08.19)
Polarsirkelsenteret på Saltfjellet (09.08.19)
En natt og solnedgang ved Forsan i Steigen (08.08.19)
Med bobilen på ferga fra Lødingen til Bognes (07.08.19)
Andøya rundt med bobilen (06.08.19)
Andenes fyr på Andøya (05.08.19)
En natt ved Torvmyra på Andøya (04.08.19)
Fire netter og midnattssol i Laupsvika, Bleik på Andøya (03.08.19)
På vei til Andøya med bobilen (27.07.19)
På vei til Henningsvær i Lofoten (25.07.19)
En natt og midnattssol på Gimsøya i Lofoten (25.07.19)
Nusfjord i Lofoten (24.07.19)
En natt og midnattssol ved Selfjorden i Lofoten (23.07.19)
Reine i Lofoten (23.07.19)
Videre til Lofoten: Å i Lofoten (22.07.19)
En natt og midnattssol ved Nupen i Kåfjord (22.07.19)
Trondenes fort i Harstad (22.07.19)
Med bobilen på ferga fra Bognes til Lødingen i Ofoten (19.07.19)
To netter og midnattssol ved Beinhusvika i Hamarøy (18.07.19)
Tranøy fyr i Hamarøy (18.07.19)
På vei til Hamarøy med bobilen (17.07.19)
Fantastiske Steigen – men nå går turen videre (16.07.19)
En natt i Nordskot i Steigen (16.07.19)
En natt ved Brennviksanden i Steigen (15.07.19)
Nordfold i Steigen (15.07.19)
Engeløya rundt i Steigen (15.07.19)
Bøsanden på Engeløya i Steigen (14.07.19)
To netter til på Engeløya i Steigen (12.07.19)
Idyllisk i Auvika i Steigen (12.07.19)
Tømmestasjon ved Leinesfjord i Steigen (11.07.19)
Storslått natur på Engeløya i Steigen (11.07.19)
To netter ved Batterie Dietl på Engeløya i Steigen (11.07.19)
Batterie Dietl på Engeløya i Steigen (10.07.19)
Midnattssol over Forsan i Steigen (08.07.19)
Flott rasteplass her på Forsan i Steigen (07.07.19)
Fremme med bobilen på Forsan i Steigen (07.07.19)
På tur med bobilen til Nord-Norge (06.07.19)

                                                                     

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2019/08/11/en-natt-ved-stor-elgen-i-osterdalen-og-siste-etappe-hjem/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.