Nikon D7000 – mitt nye speilrefleks

For mange er fotografering med speilrefleks noe «nytt og spennende» som de fleste har råd til nå som prisene er såpass lave. Ihvertfall på innstegmodellene. Jeg for min del har holdt på med dette i over 20 år nå. Jeg husker ikke nøyaktig når jeg kjøpte mitt første speilreflekskamera, men det er nok over 20 år siden nå. Nikon D7000 som jeg nettopp har kjøpt er mitt femte speilreflekskamera. Man skulle kanskje tro at jeg hadde hatt flere speilreflekskameraer i løpet av alle disse årene, men sånn er det altså ikke. Jeg har hatt tre analoge speilreflekser og to digitale speilreflekser. Det nyeste er et Nikon D7000 med 16.2 megapixler og en masse andre tekniske detaljer som man kan lese om her, hvis man ønsker det.

Mitt første digitale speilrefleks, et Nikon D70S kjøpte jeg i november 2005. Det var et stort skritt å endelig ta steget inn i rekkene med et digitalt speilrefleks, etter å ha bare jobbet analogt på det feltet i alle år. Jeg hadde dog hatt digitale kompaktkameraer allerede, men speilrefleksene brukte litt tid på å komme ned på et prisnivå som var akseptabelt for Ola Nordmann. På det tidspunktet var 6 megapixler det som gjaldt på markedet. Men verden har ikke akkurat stått stille iløpet av de nesten 7 årene jeg har hatt mitt Nikon D70S. Etter å ha et mobilkamera på 8 megapixler og et kompaktkamera på 12 megapixler, må jeg innrømme at jeg var litt skuffa når jeg kom hjem etter å ha tatt bilder med Nikon D70S’en sist.

Ikke misforstå, jeg kan fortsatt ta gode bilder med mitt gamle Nikon D70S, men det er ikke den samme pixeltettheten som med dagens kameraer. Det gir selvfølgelig sine begrensninger i forhold til å enten presentere bildene i et stort format. Men at jeg (som er kjent for å være pirkete og kravstor til detaljer) ikke lenger er fornøyd med mitt gamle Nikon D70S, betyr ikke at andre kan ha glede av dette kameraet. Det er nemlig ikke lenge til mitt Nikon D70S får en ny stolt eier som garantert kommer til å få masse glede av dette kameraet!

I utgangspunktet hadde jeg bare tenkt å kjøpe meg ett nytt kamerahus og beholde mitt Nikkor 18-70 objektiv som jeg kjøpte sammen med kameraet i et «kit». Men tanken min var at det ville nok være lettere å få solgt kameraet hvis det også fulgte med et objektiv, slik at kameraet var «komplett» og kunne brukes med en gang. Derfor valgte jeg også denne gangen å kjøpe et «kit» med Nikon D7000 og Nikkor 18-105 VR. I tillegg til at det gir meg litt mer tele enn mitt gamle 18-70, har det også innebygget VR. VR står for «vibration reduction» og betyr rett og slett at objektivet har innebygget stabilisator. Det vil i praksis si at man kan ta bilder på frihånd med 3 trinn på lukkeren lavere enn man normalt sett ville kunne gjøre uten VR. Det vil altså si at man kan ta bilder på frihånd uten bruk av blitz i enda dårligere lys enn før. Det ser jeg på som et stort pluss.

Både mitt gamle Nikon D70S og mitt nye Nikon D7000 har bildesensor i APS-C-format. Det vil si at bildesensoren er på 25,1 x 16,7 mm. Det er et mindre format enn det vi var vant til med gammel 135mm film. Der er negativene på 36 x 24 mm. Årsaken at bildesensorene var laget så mye mindre enn hva vi var vant til med analoge kameraer, har selvfølgelig noe med pris å gjøre. Nå har det riktignok kommet digitale speilreflekser med bildesensorer som er «Full Frame» på størrelse med det gamle negativet på 36 x 24 mm. Men det koster fortsatt en god del mer enn APS-C-kameraene. Nikon sine kameraer som er Full Frame kalles «FX» mens kameraene med APS-C kalles «DX». Objektiver fra Nikon som er tilpasset APS-C-kameraene er også merket med DX. Et DX-objektiv kan ikke brukes på et FX-kamera uten at man får vignettering. I praksis har glasset i et DX-objektiv mindre diameter enn objektiver som er bereget på FX. Det var også en av grunnene til at jeg valgte å kjøpe DX denne gangen også. Ellers måtte jeg ha bytta ut ihvertfall ett av de objektivene jeg har i dag. Men bare prisforskjellen opp til det billigste Nikon FX-kameraet (Nikon D600) er et sted mellom 2.5 og 3  ganger prisen på Nikon D7000.

Noe jeg forøvrig har hatt veldig lyst på tidligere er et vertikalgrep til kameraet. Det ble dog aldri laget noe originalt vertikalgrep til min gamle Nikon D70S. Men det har de selvfølgelig laget til Nikon D7000. Vertikalgrepet heter MB-D11 og jeg klarte ikke å la være å kjøpe med dette denne gangen. I tillegg til at det er et vertikalgrep og har et ekstra sett utløser, betjeningsratt og knapper, gir det også større muligheter når det kommer til batteriene. I tillegg til at man kan ha ett batteri i kameraet, kan man også ha et batteri i vertikalgrepet selvfølgelig. Man kan velge om man vil bruke et Nikon EN-EL15 eller 6 x AA-batterier. Det følger med en egen holder for AA-batterier.

Kameraet vil bruke opp strømmen på batteriet som står i kameraet først, før den begynner å bruke strømmen i vertikalgrepet. «Ulempen» med å ha både et batteri i kameraet og vertikalgrepet, må vel isåfall være at man må ta av vertikalgrepet hver gang man skal lade batteriet i kameraet. Siden jeg per i dag bare har ett batteri, har jeg selvfølgelig valgt å ha det i vertikalgrepet. Jeg har bestilt ett nytt batteri for å ha i reserve, men tipper at det kommer til å ligge i fotobaggen og bare bytte det ut i vertikalgrepet når det er behov for det. Så slipper man å demontere vertikalgrepet. Det er jo tross alt litt mer styr. I tillegg til at det gir store muligheter til å ta bilder vertikalt og batterimulighetene, er det også mye mer behagelig å holde kameraet med vertikalgrepet på. Uansett om man har kameraet vertikalt eller horisontalt. I tillegg ser det ganske fett ut, ikke sant?

Jeg har brukt noen dager på å tenke, gruble, søke, lese, tenke enda mer osv før jeg valgte å legge inn en bestilling på nytt kamera og «ekstrautstyr». Men det er slik jeg er, jeg gjør ekstremt sjeldent noe slikt impulsivt. Og det er vel i grunn ganske lurt også, for hvis man hiver rundt seg med tusenlappene impulsivt, er det veldig stor sjanse for at man kan gå på noen smeller. Men her har jeg lest tester, sjekket priser og slikt ganske grundig før jeg bestemte meg. Jeg tenker faktisk så mye når jeg først er i gang at jeg kan få problemer med å få sovnet om kvelden. Men nå er det bare å glede seg til det blir litt bedre fotovær snart, ikke sant?

En annen ting som jeg har grublet litt på, var om jeg skulle vente til Nikon D7100 kommer, eller ihvertfall arvtageren til Nikon D7000 skulle komme. Det er ca 2 år siden Nikon D7000 ble lansert, og det er ikke utenkelig at kameraet får en arvtager i løpet av et års tid. Da kunne jeg selvfølgelig fått et kamera med enda flere megapixler og kanskje enda flere funksjoner. Men samtidig er det en del som har spådd at Nikon D7000 har for «mange funksjoner» og at Nikon kanskje vil velge å strippe neste utgave litt ned. Men hovedårsaken til at jeg slo til nå, er at hvis man skal tenke slik, så får man vel aldri kjøpt noe som helst, for det vil alltid komme noe som er nyere og bedre. I tillegg vil det garantert bli dyrere enn hva jeg har måttet ut med nå. Siden lansering har faktisk Nikon D7000 og 18-105 VR i kit gått ned med 3.600 kroner. Det er jo litt å ta med seg.

Jeg måtte også kjøpe meg ny minnebrikke til kameraet. Mitt gamle Nikon D70S brukte Compact Flash-minnebrikker mens mitt nye Nikon D7000 bruker Secure Digital-minnebrikker. Secure Digital eller SD, er en mye mindre minnebrikke og man slipper de «pinnene» som brikken skal presses inn på. Uansett hadde jeg nok måttet kjøpe meg ny minnebrikke, for CF-brikka jeg hadde i mitt gamle Nikon D70S var bare på 4 GB. Det var helt kurant på det kameraet, men bildefilene er mye mye større på mitt nye kamera. Jeg valgte etter å ha vurdert litt frem og tilbake Lexar Professional (Class 10) 400x minnebrikke på 32 GB. Og når jeg satt i minnebrikka så jeg fort at det burde i grunn holde ganske greit. Hvis jeg bare tar bilder i JPG-format, vil jeg ha plass til svimlende 3500 bilder. Men som regel tar man bilder i NEF (RAW) og da vil jeg ha plass til i overkant av 900 bilder. Hvis jeg tar bilder i både JPG og NEF vil jeg ha plass til i overkant av 700 bilder. Men det er alltid kjekt å ha noen flere minnebrikker på lur, så jeg har bestilt meg opp et par brikker til av samme type. Jeg fant dem nemlig til en mye lavere pris hos en annen nettbutikk.

I Nikon D7000 er det forresten 2 minnekortplasser. Begge to er SD og man har da mulighet til å f.eks fylle opp minnebrikke 1 før kameraet går videre til å fylle opp minnebrikke 2. Kameraet kan også skrive bildene til begge minnebrikkene, slik at man hele tiden har backup av bildene man tar. Eller man kan konfigurere kameraet til å skrive bildene i NEF til den ene minnebrikka og JPG til den andre minnebrikka. Det er ganske mange muligheter her med andre ord. Nå er det ikke ofte det skjer, jeg har hittil aldri opplevd det ihvertfall, at en minnebrikke feiler/kræsjer og man mister alle bildene sine. Men det er jo en teoretisk sjanse for at så kan skje. Løsningen med å skrive bildene til begge minnebrikkene er jo da egentlig ganske genial.

Etter at jeg hadde bestilt meg kamera og vertikalgrep, må jeg innrømme at jeg fikk bange anelser. Med vertikalgrepet bygger jo kameraet ganske mye mer, i tillegg er også 18-105 VR-objektivet lengre enn mitt gamle 18-70. Jeg var derfor redd for at jeg faktisk ikke ville få plass i min Domke F2 fotobagg, men jeg har fått testet ut i dag at det faktisk går greit! Kameraet bygger/stikker nok litt mer opp i baggen enn det har gjort tidligere, men det er ikke noe værre enn at det går helt greit. Det er ihvertfall ikke noen fare for at det vil falle ut av baggen eller noe slikt. Hvis det derimot hadde blitt ett problem, måtte jeg nok ha flytta på blitzen som ligger under kameraet (i sin bag) og plassert den et annet sted og kanskje stablet om litt på objektivene mine.

Nå er det ikke noe jeg vektlegger når jeg kjøper kamera, men en ting som er «nytt» for meg på Nikon D7000 er at man også kan filme i full-HD med speilrefleksen! Det er jo rimelig heftig, spør du meg! Jeg har ikke testet ut det enda, men det kommer jeg garantert til å gjøre på et eller annet tidspunkt. I motsetning til de første kameraene som kom med denne muligheten, har Nikon D7000 mulighet til å fokusere under opptak. Det er også mulighet til å koble til en ekstern mikrofon for å øke kvaliteten på lyden. For ikke å snakke om å få stereolyd, jeg regner med at den innebygde mikrofonen i kameraet bare leverer lyd i mono. En annen fordel med ekstern mikrofon er at man slipper å få med lyden av autofokusen som jobber mens man filmer.

Da er det bare å vente på bedre fotovær og komme seg ut og ta bilder! De siste dagene har det jo ikke gjort noe annet enn å regne! Det har vært spesielt irriterende når jeg har fått meg nytt kamera. Jeg kunne jo gjerne tenke meg å ta en tur ut og teste det ut. Men den som venter på noe godt?

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2012/09/26/nikon-d7000-mitt-nye-speilrefleks/

2 kommentarer

  • R.N.26 september, 2012 kl 23:18

  Grættis med nytt kamera kompis. Ser jo ikke ut som en dårlig arvtager til ditt forrige. Kjekt at D70S får ny eier i tillegg. Vedkommende blir sikkert kjempefornøyd med det. Og kamerat slipper å støve ned 😉

  • kak26 september, 2012 kl 23:24
   Forfatter

  Takk for det kompis! 🙂 Er jo liten vits at kameraet bare står og støver ned hvis det er noen andre som kan ha glede av det! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.