Tur til Fjøløy fort med bobilen

På Fjøløy var lørdag den dagen som skulle få det aller beste været, så det var da jeg pakket fotoryggsekken og gjorde meg klar for en tur på Fjøløy fort. Jeg besøkte dette fortet for første gang i slutten av april 2017 og har hatt lyst på en ny tur siden. Jeg pakket fotoryggsekken med Nikon D3X, 14-24 mm, 24-120 mm, 16 mm fisheye og SB-910 blitz. I tillegg hadde jeg med meg en halvliter drikke og solbrillene. Denne dagen kom det til og med bli bruk for solbrillene, det er en noen dager siden sist! Sist var på Marka skyte- og øvingsfelt for 10 dager siden! Jeg sørget for å få lunsjen i magen før jeg skulle ut på denne turen også, hvis ikke ville jeg gått ganske fort tom for energi hvis jeg bare hadde frukta til frokost å tære på. Ventet litt til sola skulle titte frem før jeg forlot bobilen klokka 13.45. Det var rundt 13 grader ute så jeg valgte å bare ha på meg en hettegenser. Med sol og at jeg skulle være i aktivitet regnet jeg med at det ville holde. Det skulle heller ikke blåse så mye, så det regnet jeg med ville være nok!

Gummistøvlene var selvfølgelig på, det er jo tross alt sen høst og snart november. Det har kommet litt nedbør den siste tiden også. Så da er det greit å være på den sikre siden. Jeg startet med å ta et bilde av et informasjonsskilt på vei inn på fortet. Deretter gikk jeg fra kanonstilling til kanonstilling. Den første man kommer til har ingen kanon i bunkeren, men her har man mulighet til å gå inn og ta bilder. Så det er jo uten tvil et stort pluss! En ting som derimot ikke var noe stort pluss, var at det er sauer på beite i området, så det er etterlatenskaper både her og der. Så man må være obs på hvor man tråkker! Kan ikke si at jeg hadde noen problemer med dette ved forrige besøk, men det var i slutten av april og sikkert før de ble sluppet ut på beite.

   

Neste kanonstilling er den som det fortsatt står en kanon i. Dette fortet ble bygget av tyskerne i 1941 og het HKB 5/978 Fjøløy. Fortet var opprinnelig satt opp med tre stykk 21 cm Mörser 18. Denne kanontypen hadde en rekkevidde på 16.000 meter. Men fortet ble aldri skikkelig utbygget av tyskerne. Derfor er mesteparten av det vi ser på Fjøløy fort i dag bygget på 50- og 60-tallet. Hovedskytset på Fjøløy fort har blitt skiftet ut flere ganger etter krigen. I motsetning til f.eks Skudenes kystfort, ble Fjøløy kystfort tatt i bruk og videreutviklet av det norske forsvaret etter krigen.

Fortet hadde under krigen vært satt opp med tre stykk 21 cm Mörser 18 mobile/flyttbare kanoner, men tidlig etter krigen kanonene endret til 15 cm SK L/45 kanonene fra MKB 10/504 Haugesund. Det ble samtidig bygget ytterligere en kanonstilling for kanon 2, slik at antall kanoner ble økt fra tre til fire. Disse kanonene hadde en rekkevidde på 17.000 meter. Tidlig på 1950-tallet hadde man et prosjekt som gikk ut på å bygge et fjellanlegg for fire stykk 21 cm Skoda M/39-40 kanoner, men på grunn av økonomiske overskridelser ved et anlegg i Nord-Norge, ble dette prosjektet aldri noe av. I 1959 ble Fjøløy fort omvæpnet igjen, denne gang med fire stykk 12,7 cm SKC/34 fra Stapnes sør for Egersund. To av kanonene ble senere bygget inn i kasematter. 12,7 cm kanonene på Fjøløy fort var de siste kystartillerikanonene som ble avfyrt på Vestlandet. Disse kanonene hadde en rekkevidde på 17.000 meter.

   

I 1962 ble det forøvrig bygget stillinger for 20 mm luftvernkanoner. Skyteradar ble montert i 1955 og ildledningssystem (b-system) ble montert i slutten av 1960-tallet. Ildledningssystemet ble modernisert flere ganger, BODIL-systemet ble montert i 1980 og RANDI-systemet ble montert i 1981. Fjøløy fort var Kystartilleriets hovedfort i Rogaland. Fortet ble nedlagt på 1990-tallet en gang, i likhet med alle de andre fortene ble etter at den kalde krigen var over. I tillegg var det vel ingen stor hemmelighet at faste installasjoner var sårbare og lite hensiktsmessig. De siste kystfortene ble nedlagt på slutten av 1990-tallet og er i dag erstattet av mobile rakettsystemer. Men i motsetning til veldig mange andre fort langs den langstrakte kysten i Norge, er avhendingen av Fjøløy fort i en klasse for seg. Og det beviser at det ikke nødvendigvis er Skifte eiendom (Forsvarsbygg) som er den som vil ødelegge og fjerne mye av sporene etter krigen, men derimot sluttbruker/ny eier som bestemmer hvordan dette skal gjøres.

Det er ikke noen tvil om at jeg gikk litt berserk her ved kanon 2 som fortsatt hadde 12,7 cm SKC/34 kanonen intakt i stillingen! Men det blir fort sånn når det er kanoner tilstede! Startet med bilder med 14-24 med ultravidvinkel og så gikk jeg over til 16 mm fisheye etterpå. Som uten tvil gir ganske mye mer vidvinkel og mildt sagt litt annet perspektiv! Her må man virkelig være påpasselig så man ikke får med seg selv på bildene. Enten det er armene, genser, magen eller gummistøvlene for den saks skyld. På noen av bildene har jeg nok bare latt gummistøvlene får lov til å være med som en del av motivet. Som når jeg står på toppen av kanonbunkeren til kanon 2 f.eks! Det er ikke noen tvil om at jeg har fått meg et “leketøy” i form av dette 16 mm fisheye-objektivet fra Nikon. Vet jeg har nevnt det tidligere, men jeg er mektig imponert over dette objektivet, en konstruksjon som kom på markedet tilbake i 1993! Det er i skrivende stund 31 år siden!

Denne kanonbunkeren kommer man ikke inn i, ikke uten at man er med på en omvisning ihvertfall! Men det har det ikke vært mulighet for de to gangene jeg har besøkt Fjøløy fort hittil. Kanskje når det er litt mer sesong på fortet? Første gang besøkte jeg fortet i slutten av april og denne gang i slutten av oktober. Det hadde uten tvil vært interessant å tatt en nærmere titt inni denne bunkeren også! Selv om bunkeren i seg selv er lik den første jeg var innom, men jeg antar at det befinner seg litt mer inni bunkeren til kanon 2. Ikke minst en kanon! Videre gikk turen til kanon 3 og 4 som er åpne stillinger for samme type kanon! I motsetning til kanon 1 og 2 som stod inne i kasematter for å beskytte kanonene for luftangrep, stod kanon 3 og 4 i åpne stillinger. Fordelen med åpne stillinger var at skuddvinkelen ikke var begrenset av åpningen i front av kasematten. I åpne stillinger kunne man i praksis skyte 360 grader og dermed også beskyte fienden på land og ikke bare fra sjøveien.

Både kanonbunker 1, 3 og 4 står åpne, jeg var innom 1 og 3. Droppet 4 da den er identisk med 3. Det var nå i ferd med å skye mer over igjen her på Fjøløy fort, men fotomessig er det faktisk til det bedre! Jeg sleit litt med motlys fra sola i starten, spesielt borte ved kanon 2. Videre gikk turen oppover, det går stadig oppover her på Fjøløy fort! Bortom døra til fjellanlegget man har på høyre side på vei opp. Så kommer man til kommandobunker / ildledningsbunkeren BODIL. Jeg husket at stigen eller trinnene i betongen opp til observasjonsposten fremst i kommandobunkeren var litt kranglete sist. Men jeg kom meg opp. Nå var det bare ett trinn igjen og jeg tok rett og slett ikke sjansen på å ta turen opp denne gangen. Både fordi jeg var usikker på hva dette trinnet tålte og ikke minst at ryggen var litt kranglete. Jeg tok bilder der oppe sist, så jeg nøyde meg med å bare ta bilder stående i selve kommandobunkeren denne gangen. Hadde dette vært første besøk på Fjøløy fort, hadde jeg nok sørget for å komme meg opp og tatt de bildene som jeg hadde lyst til å ta!

   

Mens jeg var i kommandobunkeren så kom det en barnefamilie inn gangen til bunkeren. Jeg lyste med lommelykta for at de skulle se bedre, men de trodde kanskje at det var lys der inne. For de virket veldig overrasket når de så at jeg var der når de kom frem til kommandobunkeren. Ungene lurte på hvem jeg var og faren sa at “han bor her”. Da ble ungene veldig nysgjerrig og fortalte etterhvert at han bare tullet, at jeg “ikke bodde inni bunkeren”. Ungene var nysgjerrig på stigen i bakkant av bunkeren, og jeg fortalte at det var nødutgangen. Men jeg regnet med at nødutgangen var stengt i den andre enden nå. Men alle større bunkere har en nødutgang for å komme seg ut hvis det skulle være umulig å komme seg ut den vanlige inngangen. Nevnte også at sist jeg var her så var det flere trinn opp til observasjonsposten, men nå var det bare ett trinn igjen. Og at jeg ikke tok sjansen på å ta turen opp. Det gjorde ikke familiefaren heller, men han løftet opp den ene ungen som tok en tur inn. Men han var så liten at han så ikke ut uansett.

   

Gikk videre opp til RANDI og tok ganske mye bilder her. Og opp til signalhytta som var helt på topp, ifølge My Elevation-appen visstnok 68 meter over havet. Herregud så mye saueshit det var der oppe. Det var nesten klin umulig å gå noe sted uten å tråkke i sauseshit. Men jeg gjorde mitt beste for å unngå å tråkke i baret. Man har en utrolig fin utsikt der oppe fra. Jeg hadde hittil tatt bilder med 14-24 og med blitz ved behov, jeg hadde også brukt 16 mm fisheye ved kanon 2 for å få noen litt annerledes bilder. Men etter at jeg hadde tatt de bildene jeg skulle ta med 14-24 oppe ved signalhytta og luftvernstillingen som ligger der oppe, skiftet jeg til 24-120 og brukte det på resten av turen. For å kunne ta bilder på avstand, med litt tele og få litt oversiktsbilder. Ruslet nedover via RANDI, BODIL, kanon 2 og kanon 1 og fikk tatt masse mer bilder av kanon 2. Benyttet også muligheten til å ta to selfier av meg selv ved kanon 2. Satt meg også nede på krakken ved toalett/turområde-bygningen og slappet av litt og drakk litt brus. Så hadde jeg egentlig tenkt til å rusle tilbake igjen, men endte opp med å gå opp til kanon 3 igjen for å ta noen flere bilder der. Etter det ruslet jeg pent og pyntelig tilbake mot bobilen, vurderte å vente til solnedgang, men orket ikke å vente selv om det bare var snakk om en halvtime.

Vel tilbake til bobilen så hentet jeg joggeskoene og tok av meg gummistøvlene ute for å gjøre dem litt rene for å ikke dra inn mer dritt enn nødvendig inn i bobilen. Banket løs så mye som mulig først, før jeg skrapte av resten med en stein og etterhvert q-tips. Det var heldigvis ikke noe annet enn gress og litt gjørme, men greit å få det av før man tramper inn i bobilen. Jeg var tilbake til bobilen etter å ha vært på tur på fortet i 4 timer ca klokka 17.45. Sjekket forøvrig den samme appen hvor mange meter over havet jeg befant meg på det laveste punktet fra fortet mot bobilen, det var 18 meter over havet og bobilen på parkeringsplassen befant seg 22 meter over havet. Hvor nøyaktig denne appen er vet jeg selvfølgelig ikke. Men det er ihvertfall en indikasjon.

   

Ny tur søndag

Jeg regnet egentlig at jeg hadde gjort meg ferdig med Fjøløy fort for denne gang etter lørdagens tur. Men på søndag hadde jeg nok litt lopper i blodet eller klarte ihvertfall ikke å bare slå meg til ro i bobilen. Så jeg tok med meg kameraet og tok en ny tur mens det var oppholdsvær. Jeg forlot bobilen klokka 12.12 med Nikon D3X med 14-24 mm og i tillegg hadde jeg SB-910 blitz og lommelykt i lomma for ikke å dra på så mye. Det var den siste “toppen” i bakkant av fortet som jeg ikke besøkte i går som det plaget meg at jeg ikke hadde tatt bilder av denne gangen. Jeg besøkte denne delen av fortet i 2017, så jeg visste jo da også hva jeg hadde gått glipp av denne gangen. Nyere nærforsvarstillinger / bunkere av samme type som på Hanekleiva stridsanlegg f.eks. Man kan også gå inn i denne bunkeren og komme inn i rommet med skyteskårene man ser langs veien. Noe av det elektriske og koblingsbokser henger fortsatt på veggene her inne, ventilasjonsanlegget og ikke minst sveiva hvis anlegget skulle være uten strøm! Sengene henger også fortsatt på veggene inne i forlegningsbunkeren! Så lenge det er oppholdsvær var dette i grunn ganske fint fotovær! Nødutgangen fra denne bunkerne er også åpen, men jeg valgte å gå ut den samme veien som jeg kom inn, istedenfor å klatre opp nødutgangen!

   

Tok også turen innom luftvernstillingen som man finner på toppen av denne delen av Fjøløy fort! Man har utrolig fint utsikt her oppefra også! Blant annet ned til Fjøløy fyr! Og ikke minst opp til toppen av Fjøløy fort der signalhytta befinner seg! Videre kommer man forbi sambandsbunkeren og så fant jeg selvfølgelig frem til kanon 2 og 12,7 cm SKC/34 kanonen igjen! På veien fant jeg også en lyskasterstilling som jeg ikke hadde lagt merke til dagen før. Jeg tok bilder av den i 2017, så det var ikke noe nytt sånn sett. Jeg tok også turen utom Fjøløy fyr når jeg først var ute og gikk, men det kommer jeg tilbake til. På vei fra fyret tok jeg en tur innom en stor vanndam på veien for å få skylt av gummistøvlene så godt som mulig. Siden jeg hadde vært ute og gått et stykke i  dag også. Jeg var tilbake ved bobilen ca klokka 14.12 og hadde dermed vært ute og gått i 2 timer i dag. Utrolig hvor for tiden går når man har det gøy.

Jeg tok av meg gummistøvlene ute i dag også, og de var faktisk renere enn når jeg startet dagens tur denne gangen. Takket være turen innom vanndammen på vei fra fyret! Jeg vet jo at det er en veldig effektiv måte å få skylt av og rengjort gummistøvlene, men det er ikke så ofte jeg har denne muligheten når jeg er ute og går tur. Men greit å benytte muligheten når man har det! Det gjør jobben mye enklere å rengjøre gummistøvlene når man er ferdig med turen. Jeg er nå rimelig sikker på at jeg har vært innom og tatt bilder av alt som jeg tok bilder av i 2017. Uten at jeg har gått igjennom alle bildene jeg tok i 2017 og sammenlignet. Mulig jeg har gått glipp av noe, men ikke noe jeg vet om. Men Fjøløy fort er et såpass fint fort, det er fortsatt en kanon på plass og masse som står åpent, så dette er et utrolig fint turområde for de som kanskje ikke er så interessert i militærhistoriske anlegg også! Er man interessert i militærhistoriske anlegg er det jo bare å komme seg ut på tur og besøke dette fortet! Her ser man litt rester etter tyskerne, f.eks kommandobunkeren og ganske mye som er bygget av det norske forsvaret etter krigen! Den nyeste delen er vel bunkeren til blant annet nærforsvar på toppen bak parkeringen som jeg har tatt bilder av i dag. Veldig interessant å se flere tidsperioder på et og samme sted!

Ønsker du å lese mer detaljert om Fjøløy fort, ta en titt på det jeg skrev sist:

Fjøløy fort (14.07.17)

Mer om turen til Sør- og Vestlandet her:

Fire netter ved Fjøløy fort med bobilen (10.03.24)
Tur til Bø kystfort med bobilen (09.03.24)
En natt ved Grødalandskogen med bobilen (09.03.24)
Tur til Hitlertenner ved Brusand med bobilen (08.08.24)
Tur til Kvassheim fyr med bobilen (07.03.24)
Tur til Obrestad fyr med bobilen (06.03.24)
En natt i Obrestad havn med bobilen (05.03.24)
Tur til Nærbø kystfort med bobilen (04.03.24)
Tur til Sirevåg kystfort med bobilen (03.03.24)
To netter i Hidrasund på Hidra, Flekkefjord med bobilen (02.03.24)
Tur til Hitterøy kystfort på Hågåsen, Hidra med bobilen (01.03.24)
En natt i Hidrasund på Hidra, Flekkefjord (29.02.24)
Tur til Nordberg fort med bobilen (28.02.24)
En natt til på Brekneholmen i Borhaug havn med bobilen (27.02.24)
Tur til Marka skyte- og øvingsfelt med bobilen (26.02.24)
En natt på Brekneholmen i Borghaug havn med bobilen (25.02.24)
Tur til Hausvikodden fort med bobilen (24.02.24)
Fem netter i Korshamn på Revøy med bobilen (27.10.23)
To netter på Skjernøya syd for Mandal med bobilen (26.10.23)
To netter ved Merkebekk brygge med bobilen (25.10.23)
Hovedferien startet med en tur til Marinemuseet Karljohansvern i Horten (24.10.23)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2024/03/10/tur-til-fjoloy-fort-med-bobilen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.