Tur til Bø kystfort med bobilen

Videre gikk turen til Bø kystfort som ligger en knapp time fra Grødalandskogen. Når jeg besøkte Bø kystfort sist var jeg der med min Kia Sportage og parkerte bare delvis ut i grøfta langs veien før svingen. Men med bobilen regnet jeg med at det ikke ville være noe særlig lurt. Jeg hadde også på forhånd sjekket at det gikk en bussrute forbi der. Siden det var torsdag og en vanlig hverdag så var det greit å være på den sikre siden. Jeg kjørte derfor litt lengre og fant en asfaltlomme langs veien borte ved en av husene. Parkerte bobilen der, og enda godt var det. For det tok ikke så lang tid før det faktisk kom en buss kjørende på denne smale veien! Jeg spiste litt før jeg pakket fotoryggsekken med det viktigste, Nikon D3X, 14-24 mm, 24-120 mm, 16 mm fisheye og SB-910 blitz. Jeg regnet ikke med at det kom til å ta så lang tid, så jeg droppet å ta med meg noe drikke på denne turen.

Gikk så inn på området og kom inn i front av kommandobunkeren. Men jeg måtte være veldig nøye med hvor jeg gikk, for her var det kuruker overalt! Tok litt bilder av kommandobunkeren utvendig først, fra sidene og forfra før jeg gikk fra kanonstilling til kanonstilling for å ta mer bilder. Kanonstillingene er i litt varierende stand, naturen er i ferd med å ta igjen området. Men i dette tilfellet betyr det bare at kanonstillingene er litt grønnere enn de var den gangen de var i tjeneste. Så kom jeg til det som er en rimelig unik MG-bunker her på kysten. En Vf SK MG Oktagon som det skal finnes flere av her i området. Jeg har dog bare besøkt denne ene. Tok ikke turen til noen av de andre når jeg var i området denne gangen. Kanskje ved en senere anledning? Vf i navnet står forøvrig for “Verstärkt feldmäßige” som betyr feltmessig forsterket. Det betyr at det er en bunker med 80-100 cm tykke betongvegger. Som må regnes som ganske “enkle” bunkere i forhold til standarden “Ständig”. Ständig var solide bunkere med vegger på 3,5 meter i Baustärke A og vegger på 2,0 meter i Baustärke B.

De to andre Vf SK MG Oktagon-bunkerne som befinner seg i området ligger rett syd for Bø kystfort og ved Ølberg på Solastranda. Det ligger litt bunkere strødd langs Solastranda, så dette er uten tvil et område jeg kunne tenke meg å ta en nærmere titt på senere. Jeg har markert disse bunkerne på kartet for fremtidig referanse. Fort gjort å glemme hvis det går 5-6 år eller mer til neste gang. Hele kysten av Norge er jo mer eller mindre full av slike minner fra krigen. Så det bør ikke være noe problem å finne noe interessant å utforske uansett hvor man befinner seg i vårt langstrakte land. Når jeg var her for første gang i april 2017 var det første gang jeg så en slik type bunker. Jeg synes ikke det var noe mindre imponerende syn denne gangen! Synd at den er så ekstremt grisete innvendig. Men fikk tatt et par bilder før jeg rygget pent ut igjen.

   

Bø kystfort, HKB 7/978 Randaberg ble opprettet i 1942 og satt opp med seks stykk franske 15,5 cm K416 feltkanoner. Kanonen heter egentlig Canon de 155 C modèle 1917 Schneider. Dette er en kanontype som jeg til dags dato ikke har sett selv enda. Det skal dog finnes ihvertfall på to fort den dag i dag og det er i Florø og Utvorden. Før eller siden tar jeg nok turen innom disse to også! Men først skulle jeg gjøre meg ferdig med Vf SK MG Oktagon-bunkeren her på Bø kystfort. Selv om jeg ikke tok så veldig mange bilder inne, så ble det jaggu mange nok bilder ute. Tok først bilder med 14-24 mm som jeg hadde hatt på kameraet hittil, men så skiftet jeg til 24-120 mm for å kunne ta litt mer bilder fra avstand. Ruslet så tilbake mot kommandobunkeren og tok litt bilder med samme objektiv der. Før jeg skiftet til 14-24 mm for å ta bilder oppå bunkeren først. Deretter var det bare å få på blitzen på kameraet og ta turen inn i Regelbau R636 kommandobunkeren. Det er uten tvil den kommandobunkertypen jeg har besøkt oftest på turene mine her i Norge og Danmark.

   

Lit skrot er det inne i kommandobunkeren, men det er ikke så veldig store mengder. Ellers må jeg si at den fortsatt er ganske fin innvendig. Interessant også å se hvor utstyret har hengt hen på veggene inne i kommandobunkeren. Det har vært opprinnelig montert rett på betongen, men så har betongen på et tidspunkt blitt malt hvit. Og når man da fjerner utstyret som henger på veggen, så ser man fine “omriss” av hvor dette utstyret har hengt og formen på dette. Noen av lendingene henger faktisk fortsatt på veggene inne i kommandobunkeren! Det samme gjelder inne i observasjonsrommet helt fremst i kommandobunkeren, både når det gjelder “omriss” etter utstyr som har hengt på veggen og rester av ledninger. Deler av murpussen i taket i observasjonsrommet har visst løsnet og falt ned. Ellers må det sies at kommandobunkeren er i god stand etter å ha stått her i rundt 80 år! Murbygningen som er bygd opp helt inntil kommandobunkeren i bakkant som er av nyere dato ser jaggu mer shabby ut enn selve kommandobunkeren!

   

Etter turen innom kommandobunkeren anså jeg meg som ferdig med Bø kystfort denne gangen. Ruslet derfor tilbake til bobilen og fikk banket av det som måtte være av shitt (ikke shit forhåpentligvis) fra gummistøvlene før jeg gikk inn. Tok en sjekk for sikkerhets skyld før jeg gikk inn. Satt i bobilen og slappet av litt og spiste lunsj før jeg kjørte videre.

Ønsker man å lese mer detaljert om Bø kystfort, ta en titt på det jeg skrev sist:

Bø kystfort i Randaberg (16.07.17)

Mer om turen til Sør- og Vestlandet her:

En natt ved Grødalandskogen med bobilen (09.03.24)
Tur til Hitlertenner ved Brusand med bobilen (08.08.24)
Tur til Kvassheim fyr med bobilen (07.03.24)
Tur til Obrestad fyr med bobilen (06.03.24)
En natt i Obrestad havn med bobilen (05.03.24)
Tur til Nærbø kystfort med bobilen (04.03.24)
Tur til Sirevåg kystfort med bobilen (03.03.24)
To netter i Hidrasund på Hidra, Flekkefjord med bobilen (02.03.24)
Tur til Hitterøy kystfort på Hågåsen, Hidra med bobilen (01.03.24)
En natt i Hidrasund på Hidra, Flekkefjord (29.02.24)
Tur til Nordberg fort med bobilen (28.02.24)
En natt til på Brekneholmen i Borhaug havn med bobilen (27.02.24)
Tur til Marka skyte- og øvingsfelt med bobilen (26.02.24)
En natt på Brekneholmen i Borghaug havn med bobilen (25.02.24)
Tur til Hausvikodden fort med bobilen (24.02.24)
Fem netter i Korshamn på Revøy med bobilen (27.10.23)
To netter på Skjernøya syd for Mandal med bobilen (26.10.23)
To netter ved Merkebekk brygge med bobilen (25.10.23)
Hovedferien startet med en tur til Marinemuseet Karljohansvern i Horten (24.10.23)

                                                                                                                                                                                                                                                

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2024/03/09/tur-til-bo-kystfort-med-bobilen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.