Ferkingstad kystfort

Dagen etter var det et nytt militærhistorisk anlegg som stod for tur, nå gikk turen til Ferkingstad kystfort. Ferkingstad kystfort ligger syd for Ferkingstad, mellom Ferkingstad og Sandve. Det er ikke de helt store avstandene vi snakker om her på sørlige halvdel av Karmøy. Ferkingstad kystfort het HKB 67/977 Ferkingstad under andre verdenskrig og var klar i november 1942. Fortet hadde fire stykk franske 14,5 cm K405 kanoner med en rekkevidde på 17.000 meter. Det er en kanon som egentlig heter Canon de 145 L modèle 1916 Saint-Chamond eller kort L 16 St Ch. Dette var en fransk kanon for tungt artilleri produsert under første verdenskrig. Designet og produsert i 1916 og i 200 eksemplarer. I et kystartillerioppsett veier kanonen 13.500 kilo. Prosjektilene veide fra 33,7 til 36,2 kilo og kanonene hadde en skuddtakt på 1,5 skudd per minutt.

På vei til Ferkingstad kystfort var jeg litt usikker på hvor jeg kunne få parkert med bobilen, men jeg fant en fin plass bak låven og stod mer eller mindre mellom den ene kanonstillingen og kommandobunkeren, litt tilbaketrukket riktignok. Det er sjeldent at jeg får parkert så nærme et fort. Jeg kunne med andre ord sitte og kikke utover kystfortet mens jeg la en slagplan for turen. Det var egentlig bare skrevet for morro skyld, for jeg la ingen slagplan. Jeg stod parkert og så rett ut på fortet, så det var ikke det helt store å planlegge. Bare å få på seg fotoryggsekken og rusle avgårde. Her har uten tvil bebyggelsen krøpet nærmere og nærmere med årene, og det bygges fortsatt hus like ved. Og jeg startet like godt med kommandobunkeren som var en av de to nærmeste stillingene.

Dette var også en Regelbau R636 som på Syreneset fort dagen før. Det er produsert totalt 79 av denne kommandobunkeren, 14 av dem i Norge, 10 av dem i Danmark, 8 i Nederland og 47 i Frankrike. Det er derfor ikke så veldig merkelig at jeg har sett ganske mange av dem hittil. De i Norge befinner seg på HKB 1/980 Langesund (Tangen fort), HKB 31/979 Justöen (Batteri Justøy i Lillesand), HKB 33/979 Hisöen (Kalvøysund festning), HKB 34/979 Flostadöen, HKB 35/979 Risör (Festningsanlegget Urheia), HKB 18/979 Landehovden, HKB 21/979 Ny-Hellesund (Ny-Hellesund kystfort), HKB 3/978 Syre (Syreneset fort), HKB 7/978 Bö (Bø kystfort i Randaberg), HKB 67/977 Ferkingstad (fortet jeg skriver om nå), HKB 17/976 Bud (Ergan kystfort), HKB 18/976 Gossen Süd, HKB 47/973 Kjeöy og HKB 19/972 Brennsholmen. Av disse 14 Regelbau R636 kommandobunkerne i Norge har jeg med andre ord besøkt 9 av dem.

Jeg må si at det er makaløst hvor godt kamuflert denne kommandobunkeren er i terrenget på Ferkingstad! Her har man brukt både fjellknausen som var på stedet og bygd opp litt “falskt” fjell også for å gjøre den enda mer kamuflert! Det er sjeldent man ser kommandobunkeren så godt integrert/kamuflert i terrenget! To andre gode eksempler på godt kamuflerte kommandobunkere er Ny-Hellesund kystfort og Sirevåg kystfort. Kommandobunkeren står åpen, så det er bare å rusle inn. Men her bærer den nok litt preg av å være litt nærme bebyggelsen, her var det jaggu mye skrot. Første utfordring er å komme seg forbi skapet som er dumpet ved inngangen til kommandobunkeren. Ellers var ikke kommandobunkeren i så værst stand. Bærer litt preg av årene som har gått og kystmiljøet selvfølgelig. Taket er som vanlig rustent i hele bunkeren og i observasjonsrommet helt fremst i bunkeren har nok det fuktige miljøet langs kysten også gått ut over betongen i taket. Her har armeringsjernene kommet til syne. I en av rommene i kommandobunkeren har noen gått litt berserk og her går det i både fotball og musikk, være seg Aston Villa, Leeds og Black Sabbath, Slade, Nazareth, Abba.. for å nevne noen.

Rett ved siden av kommandobunkeren ligger det en Regelbau R607 ammunisjonsbunker. Det er en bunker som så dagens lys for første gang i fjerde kvartal 1942 og det gikk med 740 kubikkmeter med betong å bygge en slik bunker. Dette er en bunker det er bygget veldig mange av, totalt skal det ha blitt bygd 290 stykk. Fordelt med 25 i Norge, 49 i Danmark, 21 i Nederland og 195 i Frankrike. Rundt på området finner man fire permanente kanonstillinger, noen midlertidige kanonstillinger som ble brukt før de permanente var ferdig, to stillinger for KwK, to stillinger for Flak og en rekke små bunkere her og der. Den ene Flak-stillingen bak kommandobunkeren gikk jeg nok glipp av. Både fordi den var så godt kamuflert (bare en fjellknaus) og fordi jeg prøvde å unngå å gå helt oppi husveggene i området. Men all ære for god kamuflering og utnytting av den kamuflasjen man hadde på stedet fra før i form av fjellknauser!

Denne dagen ble det forøvrig 4.123 skritt.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2019/06/27/ferkingstad-kystfort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.