Hundvåg kystfort

Dagen startet med litt regn og planen var å dra en tur ut til Hundvåg kystfort, MKB 1/503 Stavanger under krigen. Når jeg gjør research for interessante steder å besøke på forhånd, benytter jeg meg flittig av Google maps for å se hvordan det ser ut i dag. Da får man fort også en oversikt over omfanget av stedet og hvor mye av interesse man kan forvente å finne. I tillegg sjekker jeg kystfortforumet på kystfort.com og googler litt selvfølgelig. Jeg fant ikke så mye informasjon eller bilder fra dette fortet. Foruten noen bilder fra en bunker som nylig hadde blitt gravd igjen. Og jeg synes det er ekstra gøy å besøke et sted som kanskje ikke så mange andre har delt bilder fra tidligere. Men det kan selvfølgelig være flere grunner til at det har blitt delt lite, det fikk jeg mildt sagt erfare denne gangen!

Når jeg var på vei til Hundvåg kystfort begynte jeg først å få trøbbel med å kjøre den veien som GPS’en min ville at jeg skulle kjøre, for jeg møtte stengte veier. Men jeg fant en annen vei inn til området via et boligfelt isteden. Men der fikk jeg meg mildt sagt en overraskelse. Jeg vil påstå at jeg regelrett gikk på en smell. Ikke bokstavelig talt selvfølgelig, for jeg er like hel og har ikke pådratt meg noen skader. Men det viste seg at Hundvåg kystfort fortsatt er et avstengt militært område. Så det som møtte meg var en masse gjerder og de vanlige FORBUDT-skiltene til Forsvaret. Det var både forbudt å bevege seg inn på området og det var forbudt å ta  bilder. Nå skal det jo vanskelig la seg gjøre å komme seg inn på området uten å enten klatre over gjerdet eller lage hull i dette.

Jeg har lagt ved et skjermbilde fra Google maps for å vise hvordan området ser ut i dag. Det var først i ettertid at jeg la merke til at det var dårligere oppløsning på satellittbildene fra Hundvåg kystfort enn for området utenfor. Det er jo ofte et tegn i seg selv at det er noe spesielt her. Men når jeg gjorde research på forhånd la jeg ikke merke til dette, og det er jo heller ikke mulig å se et gjerde på satellittbilder! Det området jeg hadde klart å komme meg til, langs sperregjerdet til Forsvaret, var ved Trollskogen. Gjerdet til Forsvaret gikk rett ved siden av veien som leder frem til Trollskogen. Bare for ordens skyld, hvis noen skulle synes det er noe rart med dette kartet, for å få med så mye som mulig er det rotert 90 grader mot høyre/øst før jeg tok skjermbilde for å få med så mye som mulig. Vest er med andre ord opp og nord er med andre ord til høyre.

Dette fortet, MKB 1/503 Stavanger på Hundvåg tok over for MKB 1/503 Stavanger på Grødem da det ble nedlagt i 1944. MKB 1/503 Stavanger på Hundvåg var klar for skudd i mai 1945. Hovedskyts på Hundvåg var 3 stykk norske 10 cm SKL/40 skipskanoner med en rekkevidde på 17.000 meter. En kilde på kystfort.com mener at dette fortet hadde 3 stykk 12 cm Bofors L/44 M34 fra mineleggeren Olav Tryggvason. Det virker som alle er enige om at Hundvåg hadde tidligere norske kanoner, men Atlantikwall-boka til Rudi Rolf og kystfortkartet til Erik Hårberg oppgir at det er snakk om 10 cm SKL/40 skipskanoner og ikke 12 cm Bofors L/44 M34 som mineleggeren Olav Tryggvason hadde som skyts. Atlantikwall-research-norway.de oppgir også 10 cm SKL/40 MII (Bofors) som skyts på MKB 1/503 Stavanger. Men har en egen oppføring med «Batterie Hundvaag» hvor 3 stykk 12 cm K L/44 M/1934 (Bofors) står oppført som kanoner.

Men det som selvfølgelig kan være tilfelle, er at kanonene som ble brukt på MKB 1/503 Stavanger på Grødem ikke var de som ble satt opp på MKB 1/503 Stavanger på Hundvåg. Hvis man leser den engelske utgaven av wikipedia-artikkelen om mineleggeren Olav Tryggvason, står det at når tyskerne overtok mineleggeren den 11. april 1940 ble både hoved- og sekundærskyts erstattet med andre kanoner. Mineleggeren gikk fra å ha 4 stykk 12 cm kanoner, 1 stykk 76 mm luftvernkanon og 2 stykk 12,7 mm luftvernkanoner til å ha 3 stykk 10,5 cm SKC/32 kanoner, 2 stykk 3,7 cm luftvernkanoner og 10 stykk 2 cm luftvernkanoner. De opprinnelige 12 cm Bofors L/44 M34 kanonene ble satt på lager av tyskerne før de ble satt opp på Hundvåg i mai 1945, bare få dager før kapitulasjonen.

Disse kanonene stod i 3 stykk Regelbau M195 bunkere. Denne bunkertypen skal det ifølge Atlantic Wall Typology-boka til Rudi Rolf bare blitt produsert 9 stykk av,  3 i Norge og 6 i Frankrike. De 3 i Norge er bygget nærmere bestemt på Hundvåg. Denne kanonbunkeren ble bygget første gang i første kvartal 1943 krevde 830 kubikkmeter med betong å bygge. Kommandobunkeren på Hundvåg var enda mer unik, det skal ha vært en Regelbau S414, «Fire control for heavy batteries». Denne kommandobunkeren skal det ha blitt produsert 2 av i Norge, 2 av i Nederland og 3 av i Frankrike. Det første eksemplaret skal ha blitt bygget i fjerde kvartal 1942 og skal kreve 1.000 kubikkmeter med betong å bygge.

12 cm Bofors L/44 M34 kanonene var også i bruk av det norske forsvaret frem til 1959, da de ble erstattet av 10,5 cm kanoner i paddeskjold fra Trøndelag. Jeg regner med at det er 10,5 cm SKC/32 kanoner vi snakker om. De ble satt opp «overalt» på kystfort langs kysten av Norge på den tiden. Det er mange eksempler på dette, de mest lokale for min del er Torgauten fort og Kjøkøy fort. Andre eksempler er Folehavna fort, Munkholmen i Trondheim, Hanstholm festning i Danmark, Odderøya fort i Kristiansand og Oscarsborg festning, for å nevne noen. Illustrasjonsbildet til høyre er tatt syd på Søndre Kaholmen, Oscarsborg festning. Men jeg regner med at disse er borte for lengst på Hundvåg. Det mest oppdaterte navnet på stedet er nok Ulsnes Orlogsstasjon. Ulsnes er en nedlagt sjøforsvarsstasjon på Hundvåg i Stavanger. HV har holdt til her en stund. Etter hva jeg erfarer salutterer HV08 fortsatt på Ulsnes hver 17. mai. Ulsnes/Hundvåg har blitt disponert  av NATOs fellesoperative treningssenter (Joint Warfare Centre – JWC) på Jåttå som har brukt området som midlertidig treningsfasilitet inntil nye lokaler var på plass.

Min tur til Hundvåg ble med andre ord en ganske stor nedtur, da det ikke var så veldig mye å ta bilder av. Men jeg tok bilder av det lille jeg hadde utenfor gjerdet til Forsvaret ved Trollskogen. Noe som ser ut som en gjenfylt kanonstilling og tilhørende bunker rett ved siden av. Panserdøra inn til bunkeren er selvfølgelig sveiset igjen for lengst. I tillegg er det litt løpegraver i nærheten. Inntil området blir nedgradert og forsvaret trekker seg helt ut fra Hundvåg/Ulsnes, er det nok fint lite av interesse å se her dessverre. Om jeg vil anbefale en tur til Hundvåg? Nei, jeg kan vel ikke akkurat si det. Det finnes andre mye mer interessante steder å besøke!

            

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/07/02/hundvag-kystfort/

2 kommentarer

  • Kristian Strømsnes8 desember, 2019 kl 08:59

  Sorry Mac, men her så du ikke skogen for bare trær. Hvis du ser på satelittbildet ditt, slik du har orientert det nå, er det et nes helt oppe i høyre hjørne. Det er ei lita vik rett til venstre for neset. På dette neset er det en del bunkere, blant annet for lyskaster, luftvern, shelter og nærforsvar. Hvis du følger kystlinja fra dette neset, langs skogen og sjøen, til venstre, finner du omsider en liten kommandobunker. I tillegg er det flere nærforsvarsstillinger i selve skogen. Alle disse er mer interessante enn de gjenfylte kanonstillingene ved flaggstanga.

  • kak8 desember, 2019 kl 21:27
   Forfatter

  Kjipt at jeg ikke visste det når jeg var der selvfølgelig. Men når jeg først hadde «møtt veggen» og heller ikke hadde sett et eneste bilde fra Hundvåg fra før, så konkluderte jeg ganske raskt med at det ikke var noe særlig interessant å se. Selv om jeg ruslet litt nedover i skogen der, men jeg ga ganske fort opp.

  Til mitt forsvar, når jeg først ikke hadde sett gjerdet som gikk ved «flaggstanga»… så er det jo også helt umulig å se om noe av det andre av interesse befinner seg innenfor eller utenfor dette gjerdet. Jeg valgte ihvertfall å konkludere med at her var det ikke noe interessant å finne. Det er grenser for hvor mye jeg «gidder» å gå og lete i skogen også. Hehe

  Men da vet jeg det til neste gang, hvis jeg skulle være i området!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.