Tur til Nærbø kystfort med bobilen

Fra Sirevåg kystfort til Nærbø kystfort er det bare bare snakk om en halvtimes kjøretur. Jeg kjørte mot Kiwi Nærbø, tenkte jeg kunne stoppe ved Hitlertennene ved Brusand. Men det var så helgrått, dørgende kjedelig og det regnet. Så da kjørte jeg bare videre. Jeg handlet på Kiwi og kjørte til Obrestad havn for å ta en titt. Syntes det var så grått og kjedelig at jeg hadde ikke lyst til å ta turen til Nærbø kystfort i dag. Men så begynte det å lysne opp litt og det ble mye mer interessant med en gang. Med brukbart vær var det bare å svi mens jernet er varmt! Eller det vil si, fortsette å ta bilder! Jeg besøkte i likhet med Sirevåg kystfort også Nærbø kystfort i 2017 når jeg hadde en runde i Stavanger-regionen! Istedenfor å parkere ved Jærmuseet avdeling Vitengården som sist, kjørte jeg og parkerte på motsatt side. Det var kortere vei å gå derfra. Veien heter Audamotland, parkerte ved en traktorvei, det var en liten lomme der som jeg kunne stoppe på.

Så var det bare å ta med meg det jeg trengte av fotoutstyr og rusle opp til kommandobunkeren til Nærbø kystfort. Tok med meg Nikon D3X med 14-24 og så en “manneveske” (les: en bag) med SB-910 blitz, solbriller, 16 mm fisheye, et ekstra minnekort og batteri. Holdt faktisk på å glemme å ta med meg et ekstra batteri. Det var jo bare 13% igjen på batteriet jeg hadde i kameraet. Jeg tok ikke sjansen på å gå over trappa som var over gjerdet da den stod veldig vaklevoren til, så jeg åpnet porten til bonden isteden. Bare være nøye å lukke den etter seg så ikke sauene forsvinner over alle hauger. Og steike så mye sauer det var ved kommandobunkeren, M263 den eneste i hele verden faktisk. Men sauene forsvant sakte men sikkert når jeg kom inn i innhegningen til kommandobunkeren.

   

Men herregud så mye saueshit overalt. Sola titta frem også faktisk, tok masse bilder med 14-24 mm først, gikk rundt og rundt kommandobunkeren, sleit litt med motlys i starten. Men sola forsvant bak en sky og da var ikke det noe problem lengre. Bak tok jeg også bilder med blitz i håp om å lyse opp baksiden av kommandobunkeren nok til å få jevnet ut forskjellen mellom høylys og lavlys. Så tok jeg en runde med 16 mm fisheye før jeg byttet tilbake til 14-24 mm og gikk inn i kommandobunkeren etter at jeg hadde tatt en del bilder med mobilen. Grinda inn til kommandobunkeren stod åpen selv om det står ettertrykkelig at man skal holde den lukket. Vet ikke om sauene blir fristet til å gå inn i bunkeren, men det er ihvertfall ikke meningen at de skal være der inne og shite ned alt. Så når jeg var ferdig inne i kommandobunkeren så lukket jeg grinden for å holde sauene ute.

Må innrømme at jeg hadde satt pris på om porten inn til innhegningen til kommandobunkeren også kunne vært holdt lukket, for det er sinnssykt med saueshit der. Etter at jeg var ferdig med kommandobunkeren ruslet jeg litt i retning Vitensenteret for å ta bilde av noen flere stillinger og fundamentet til radaren. Jernbanekanonene er dessverre historie for lengst og det er ingen spor igjen etter dem dessverre. Som man ser på bildene, så skyet det ganske mye til i løpet av den tiden jeg var ved Nærbø kystfort. Det første bildet er tatt klokka 15.23 og det siste bildet er tatt klokka 16.25.

Nå er det ikke så veldig mye å ta bilder av ved Nærbø kystfort lengre. Men kommandobunkeren alene er verdt turen spør du meg! Kommandobunkeren er av typen Regelbau M263 og er ifølge Atlantic Wall Typology-boka til Rudi Rolf bare bygget ett eneste eksemplar av denne kommandobunkeren! Og det er denne som befinner seg her på Nærbø! Kommandobunkertypen heter Leitstand für mittlere und leichte Batterien, Fire control post for light and medium batteries på engelsk. Det eneste eksemplaret som ble bygget av denne kommandobunkeren ble bygget tredje kvartal 1943 og det gikk med 825 kubikkmeter med betong for å bygge en slik bunker.

   

Nærbø kystfort, MKB 6/503 Nærbø hadde fire stykk franske 24 cm K(E) 558 jernbanekanoner. De stod på jernbaneskinner litt syd for der kommandobunkeren ligger. Men det er ikke noen rester etter dette i dag dessverre. Disse jernbanekanonene ble først satt opp i Narvik på MKB 4/511 Ofoten og ble flyttet til Nærbø og ble hetende MKB 6/503 Nærbø i 1944. Nærbø kystfort skal også hatt en 15 cm SKL/45 LG lysgranatkanon med en rekkevidde på 16.800 meter ifølge Atlantikwall-boka til Rudi Rolf. Det er dessverre noen som har fjernet en rekke av informasjonsplakatene inne i kommandobunkeren på Nærbø kystfort. Deriblant bildet og tegningen av jernbanekanonen som stod her på Nærbø! Jeg regner med at det ikke er de som opprinnelig har hengt opp denne informasjonen som har tatt det ned, men derimot noen som mente at de hadde et større behov for denne informasjonen enn alle oss andre. Det er rett og slett bare trist!

Men jeg tok heldigvis bilder av dette når jeg besøkte Nærbø kystfort i 2017. Er du interessert i ytterligere mer informasjon om fortet ta en titt her:

Nærbø kystfort (27.06.17)

Mer om turen til Sør- og Vestlandet her:

Tur til Sirevåg kystfort med bobilen (03.03.24)
To netter i Hidrasund på Hidra, Flekkefjord med bobilen (02.03.24)
Tur til Hitterøy kystfort på Hågåsen, Hidra med bobilen (01.03.24)
En natt i Hidrasund på Hidra, Flekkefjord (29.02.24)
Tur til Nordberg fort med bobilen (28.02.24)
En natt til på Brekneholmen i Borhaug havn med bobilen (27.02.24)
Tur til Marka skyte- og øvingsfelt med bobilen (26.02.24)
En natt på Brekneholmen i Borghaug havn med bobilen (25.02.24)
Tur til Hausvikodden fort med bobilen (24.02.24)
Fem netter i Korshamn på Revøy med bobilen (27.10.23)
To netter på Skjernøya syd for Mandal med bobilen (26.10.23)
To netter ved Merkebekk brygge med bobilen (25.10.23)
Hovedferien startet med en tur til Marinemuseet Karljohansvern i Horten (24.10.23)

                                                                                                                                                  

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2024/03/04/tur-til-narbo-kystfort-med-bobilen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.