Farvel brus

Fredag i forrige uke drakk jeg brus for siste gang, nærmere bestemt Grans Cola X. Faren med brus i disse dager er at det koster så og si ingenting, og det er mye billigere enn de mer sunne alternativene. Grans Cola X kostet 5 kroner for en 1,5 liters flaske. Hvor mye koster det for tilsvarende mengde melk? 3 ganger så mye? For ikke å snakke om juice eller vann tilsatt smak på flaske. Det er flere grunner til at jeg nå velger å droppe brusdrikkingen.

Utgiften har i grunn ikke vært den store, siden Grans Cola X er såpass billig, men litt penger sparer man jo alltids. Men hovedårsakene har vært av hensyn til min egen helse. Det er ikke til å stikke under en stol at jeg har drukket brus i enorme mengder. Når man kjøper 4 kasser brus hver gang man kjøper brus, sier litt. For ikke å snakke om at man ikke kommer med bæreposer med pant, men søplesekker. Det er forøvrig ikke første gang jeg slutter å drikke brus, men jeg har hatt en uheldig tendens til å begynne å drikke brus igjen, etter en stund.

Når jeg trekker frem min egen helse som hovedårsaken til at jeg kutter ut brus, er det både av hensyn til min egen vekt og ikke minst tennene. Når det gjelder tennene hjelper det vel i grunn ikke en dritt å gå over til sukkerfri brus som jeg har drukket de siste 3 årene, brusen inneholder de samme skadelige syrene som sukkerholdig brus. Derfor har jeg nå valgt å sette ned foten og slutte å drikke brus. Fredag i forrige uke ble siste rest av brusen drukket opp, og alle kassene og panten ble kjørt til nærmeste butikk. Siden den dag har det kun gått i vann fra springen. Gratis er det også. Men jeg må nok innrømme at jeg ikke synes det er like godt. Man bør vel ikke akkurat være rakettforsker for å skjønne akkurat det.

Dagen derpå, det vil si lørdag var mildt sagt ett helvette. Suget etter brus og de stoffene kroppen var vant til å motta i bøtter og spann hver dag var enormt. Det er ikke ofte jeg har så lite å finne på at jeg legger meg rett ut på sofaen. Men på lørdag tok det ikke mange timene etter at jeg stod opp før jeg lå rett ut på sofaen og hadde abstinenser etter brus. Jeg må innrømme at var fristet flere ganger i løpet av lørdagen. Det var nok også like før jeg dro ned i butikken for å kjøpe nye forsyninger av brus flere ganger, men jeg klarte heldigvis å motstå abstinensene.

Jeg klarte dog ikke å unngå å erstatte suget etter brus med noe annet de første dagene. Jeg hadde tilfeldigvis skuffen full av Marabou-sjokolade. Den ene plata etter den andre gikk ned på høykant. I tillegg koste jeg meg med ett par Three Hearts Halländska Svagdricka (2,2% øl). Etter disse ble suget etter brus mye mindre. Det har nok ingenting med de to lettøl’ene å gjøre, men jeg våknet med dundrende hodepine på søndag. Det var nok kroppen min som ga uttrykk for at den savnet noe den var vant til å få.

Jeg har også vært vant til å ha med meg 2 stk 0,5 liters flasker med brus på jobb. Men jeg har selvfølgelig erstattet denne brusen med vann. Vanlig vann fra springen er fortsatt ikke nevneverdig godt, men nå drikker jeg i hovedsak fordi jeg er tørst, ikke bare fordi jeg har lyst på brus. Tidligere har jeg litt naivt sett litt undrende på de som har snakket om at de til tider har litt problemer med å drikke nok væske hver dag, jeg har nok drukket mer enn nok. Men når det er bare springvann som står på menyen, må jeg innrømme at det faktisk kan være ett problem. Jeg koser meg ikke akkurat med ett glass vann. Det smaker jo rett og slett ingenting. Jeg drikker nok nå bare når jeg er tørst. Men jeg må nok være flinkere til å drikke nok, fordi jeg har hatt mer eller mindre vondt i hodet hver dag hittil denne uka. Men jeg går ut ifra at dette er en overgangsgreie til jeg er vant til å ikke helle innpå koffeinholdig drikke dagen lang.

Men det har forsåvidt noen positive konsekvenser også. Jeg har ikke behov for å fly på do for å pisse hele tiden. Spesielt deilig er det å slippe å stå opp midt på natta for å pisse. Å sove igjennom hele natta uten å få den avbrutt av irriterende «pissepauser» er hærlig. Før har det ikke vært tenkelig å sove 8-9 timer uten å ha vært oppe på do minst en gang, men det er ikke noe problem nå om dagen. Det er forøvrig ikke så ofte jeg har mulighet til å sove 8-9 timer, men denne uka jobber jeg midtskift hele uka, så da er jeg ikke oppe før 10-11 når jeg begynner på jobb kl 13.

Det var i grunn ganske mange ord om det faktum at jeg har slutta å drikke brus, men det kommer flere endringer fremover, men det får jeg heller komme tilbake til. Men ett lite hint: Jeg har i dag kjøpt inn epler og bananer og har planer om å erstatte den nåværende frokosten (youghurt og frokostblanding) med frukt, som jeg også gjorde når jeg var yngre. I tillegg skal matvanene, både hva, når og ikke minst hva jeg spiser samtidig bli annerledes fremover. Men hvis du har syntes jeg har virket unormalt grinete i det siste, vet du nå svaret.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/03/12/farvel-brus/

3 kommentarer

  • Harald14 mars, 2008 kl 02:55

  Kjenner meg igjen her. Fint å lese om det 🙂

 1. Kjenner meg godt igjen her ja! Sjølv gjekk eg frå Pepsi Max til Farris, det funka, trur ikkje eg hadde klart å gå frå 6 liter p-max til 6 liter springvann dagleg. Må ha litt bobler!

  • kak18 mars, 2008 kl 00:07
   Forfatter

  Godt å høre at jeg ikke er alene om å måtte igjennom noen dager med abstinenser etter å ha slutta å drikke brus! Nå klarer jeg meg i grunn helt fint med vanlig springvann. Boblevann uten smak har jeg i grunn aldri vært noe særlig glad i.

  6 liter Pepsi Max om dagen? Da drakk du nok mer enn meg!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.