Bunker mules i Blåvand, Danmark

Den tredje og siste dagen i Blåvand besøkte jeg noen bunkere på Blåvand strand er en kunstinstallasjon av Bill Woodrow fra 1995. Her har fire bunkere fått påmontert et hestehode og hestehale i stål i sammenheng med 50 års markeringen av frigjøringen av Danmark i 1945. Jeg synes dette var et kreativt påfunn for “gjenbruk” av bunkerne fra andre verdenskrig! Noe jeg absolutt synes var verdt en tur for å ta en titt på! Jeg hadde strålende vær på Blåvand strand mens jeg gikk mellom disse fire bunkerne som har blitt forvandlet til “Bunker mules”. Disse bunkerne var like populære som alle de andre bunkerne på stranda i Blåvand blant ungene, de klatret oppå og syntes dette var skikkelig stas!

Denne stillingen kalles 1. Stellung Blaavand – Skallingen. 1. Stellung var en forsvarslinje som tyskerne bygde for å lukke hullene mellom forsvarsenhetene opp langs kysten av Jylland. Bunkerne på stranda her er fem stykk F-Gruppen, en F-Gruppen består av to stykk F-Stand med skyteskårene pekende i hver sin retning og en Vf 58c Ringstand sammen langs stranden. Vf 58c Ringstand bunkeren lå mellom disse to F-Stand-bunkerne for å håndtere det som F-Stand-bunkerne ikke kunne nå. En F-Stand er en flankerende kanonstilling for MG (maskingevær). Dette er en bunkertype som ikke tilhører enten Regelbau eller Bauformen-standardene.

Denne bunkertypen ble bygd for første gang i andre kvartal 1944 og det gikk med bare 82 kubikkmeter med betong for å bygge en slik bunker. Ifølge Atlantic Wall Typology-boka til Rudi Rolf ble det bygd 529 slike F-Stand langs vestkysten av Jylland i Danmark. Det skal ikke ha blitt bygd F-Stand noe annet sted enn i Danmark. Vf 58c Ringstand er en bunker med observasjonspost som også kan brukes til maskingevær og bombekaster. Dette er en bunkertype som ble bygd for første gang i tredje kvartal 1942 og det gikk med bare 11 kubikkmeter med betong å bygge en slik bunker. Dette skal være av den mest bygde bunkerne i Danmark under andre verdenskrig. Alle disse fem F-Gruppen-stillingene ble bygd syd for Stützpunkgruppe Blaavand. Øst for disse var det en lang antitank grav/mur.

I tillegg var det lyskasterstillingen ved Skalling Ende. Den bestod av en stykk Vf 58c Ringstand og tre stykk Vf 69 Ringstand. 1. Stellung Blaavand – Skallingen bestod av tilsammen fire stykk Vf 58c Ringstand, tre stykk Vf 67 Ringstand og ti stykk F-Stand. De to F-Gruppen som har blitt “kunstverk” av Bill Woodrow i 1995 er de to som ligger lengst mot øst. Det ligger to F-Gruppen mot vest, men den ene av F-Stand-bunkerne i gruppe 3 (fra øst) skal ha blitt ødelagt/destruert i juli 2013. Hvor den femte F-Gruppen skal ha befunnet seg, er jeg usikker på. Om den lå til øst eller vest for de fire F-Gruppen-stillingene vi ser i dag, vet jeg ikke. De to F-Gruppen-stillingene som ikke har blitt “Bunker mules” er ganske godt begravet/nedsunket i sanden på stranda.

Mer om Stützpunktgruppe Blaavand her:

Blåvandshuk kystbatteri i Blåvand, Danmark (10.12.17)
Luftwaffe støttepunkt Büffel i Blåvand, Danmark (03.12.17)
Tirpitz – Vogelnest batteriet i Blåvand, Danmark (02.12.17)

                                                                                               

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/12/12/bunker-mules-i-blavand-danmark/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.