Bunker og nærforsvar ved Metaberget i Torsnes

I vinter la jeg merke til at en onkel av meg hadde vært ute og syklet og lagt ut noen bilder fra en bunker og nærforsvarstillinger som jeg ikke hadde sett før. Etter å ha studert sykkelruta den dagen, for det var ikke oppgitt hvor bildene hadde blitt tatt, fant jeg raskt ut at det måtte ha vært ute i Torsnes. Så da var det bare å sette seg ned og studere satellittbilder på Google maps. Men fikk også bekreftet etterhvert at mine funn stemte overens med onkels bilder. Så da var det bare å notere GPS-koordinatene til stedet og ta seg en tur ved en anledning. Og det gjorde jeg på tampen av sommerferien i år, etter at jeg hadde kommet hjem fra Rügen. Ekstra gøy er det når bunkeren og nærforsvarstillingene er i såpass god stand som de er ved Metaberget i Ulvika, Torsnes. Som man ser av bildene, så renoveres løpegravene også!

Her er teksten som står på informasjonsplakaten når man kommer til Metaberget:

KRIGSMINNE 1940-1945

Den tyske okkupasjonsmakt bygde mange bunkerser og skytestillinger i distriktet under krigen. På Metaberget var det godt utsyn over innseilingen til Fredrikstad. Tyskerne besluttet derfor å anlegge en bunkers med to skytestillinger. Arbeidet ble utført av lokale stenhuggere. De tyske soldatene ble innkvartert i huset til Harry Niklassen i Ulvika. Tyskerne rekvirerte bryggerhuset og stua inne. Bunkersen bestod av bare ett rom med trepanel, øyer og et bord.

Bunkersen

Det kom mange tyske soldater til Ulvika i forbindelse med planlegging og bygging av bunkerssystemet der nede. I denne forbindelse trengte de plass til forlegning av soldater og bespisning. Til dette bruk rekvirerte de bryggerhuset vårt og stua inne. Bare tyskerne hadde nøkkel til bryggerhuset. Det var Anton Pettersen som bodde der på denne tiden, men han var nordpå på arbeid. Sakene hans ble pakket og sendt opp til Brakka i Holm. Stua brukte de bare som spiserom. Vi fikk bruke rommet på kveldstid. De tyske soldatene kunne være greie mange ganger. Jeg husker vi fikk stump av dem.

Men det var også farlige situasjoner. Når tyskerne drev og flyttet inn i bryggerhuset, kom vi på at geværet lå gjemt der. Tyskerne hadde låst døra. Jeg bønnfalt dem om å få låne nøkkelen under påskudd av at klærne mine lå i bryggerhuset. De nektet, men jeg gav meg ikke og fikk nøkkelen til slutt. Med geværet inni en sjekk snek jeg meg over gårdsplassen og opp i 2. etasje der snekker Ludvig Karlsen drev og innredet et rom. Han la geværet under gulvplankene og spikret dem fast.

Vi var reddet for denne gang. Ulovlig skytevåpen var noe tyskerne reagerte svært strengt på. Likevel gikk det slik at både far og naboen, Henry Kjellstrøm, senere ble arrestert. Det hadde seg slik at en tømmerlense under slep hadde gått i stykker med den følge at drivtømmer drev i land mange steder langs Torsneslandet. Mange skaffet seg nå et kjærkommet tilskudd til vinterveden idet de etter gammel skikk mente at drivved tilkom finneren. Dette godtok ikke tyskerne og begge ble fengslet. Bunkersen lå strategisk til ned ved sjøkanten med utsyn over innseilingen til Fredrikstad, men den ble aldri helt ferdig. De fikk klargjort ett rom med trepanel, køyer og et bord. Ute i sjøen satte de opp et solid piggtrådgjerde for å hindre at båter skulle komme for nærme. En dag ble det gravd opp en dyp grøft på jordet foran bunkersen. Dagen etter var alt lagt igjen og slettet ut. Vi fikk aldri vite hva som befinner seg der.

Ruth Andersen, Else Bunes og Alf Johansen – Utdrag fra “Gårder og Slekter i Borge og Torsnes”.

Må si dette var et utrolig fint funn, litt tilfeldigheter må til noen ganger. Men det er mange slike små installasjoner, med en bunker og/eller nærforsvarsstillinger rundt omkring. Men det tar litt tid å lete frem alle sammen. Men utrolig gøy å utforske og ta en nærmere titt synes jeg. Selv om jeg nå har besøkt alt av større anlegg og en del av de mindre anleggene slik som ved Metaberget i Torsnes, er det nok mye igjen av mindre stillinger rundt i distriktet. Jeg tar mer enn gjerne i mot tips til slike steder som jeg enda ikke har besøkt! Jeg var på Metaberget i Ulvika, Torsnes litt over en time denne lørdag ettermiddagen. Fantastisk vær og ikke minst et utrolig fint funn av en bunker og nærforsvarstillinger! Jeg hadde ikke sett for meg at stillingene skulle være i så god forfatning! Og at dem i tillegg renoveres/repareres er jo helt fantastisk!

                                                                                                                                                               

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2018/12/26/bunker-og-narforsvar-ved-metaberget-i-torsnes/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.