Trøgstad fort i HDR

Etter at jeg hadde vært på en privat omvisning på Høytorp fort i Mysen for to dager siden, tok jeg turen til Trøgstad fort som bare ligger et kvarter unna. Trøgstad fort stod ferdig i 1918 og var sammen med Høytorp fort og brugalleriene ved Fossum bru og Langnes jernbanebru det som heter Fossumstrøkets festning, datidens kraftigste festning. Det var min første tur til Trøgstad fort, og jeg gikk ikke rundt på hele fortet denne dagen. Men jeg fikk kanskje med meg det viktigste som var Panserbatteri A som var bygget i fjellet/betong med en gorge grav rundt, slik som vi også ser på Høytorp fort. Jeg var også oppom Panserbatteri B som ligger på det høyeste punktet på Trøgstad fort. Det er her Trøgstad NIKE-batteri holdt til i perioden fra 1960 til 1990. Mer om Trøgstad fort fra wikipedia:

Trøgstad fort er en grensefestning i Østfold. Trøgstad fort ble påbegynt samtidig med Høytorp fort og stod ferdig i 1918. Dette fortet, Høytorp fort, brugalleriene ved Fossum bru og Langnes jernbanebru dannet Fossumstrøkets festning, datidens kraftigste festning. Dette var en sperrefestning og det skulle kjempes til siste mann eller til hæren var oppmarsjert. Fortet er inndelt med to panserbatterier. Panserbatteri A og panserbatteri B. All militær aktivitet opphørte ved Trøgstad fort i januar 1997 og det eies i dag av Trøgstad kommune. Det vedlikeholdes som museum og friluftsområde. Frivillige og tidligere offiserer og soldater ved Trøgstad fort har lagt ned et stort dugnadsarbeid for fortet.

NIKE

Radarsystemet og kontrolltroppen til Nikebataljonens Trøgstad batteri ble installert i panserbatteri B i 1959. Utskytningsområdet ble plassert på Havnås.

Krigshandlingene

Ved Fossum bru lå 12. april 1940 120 norske soldater i stillinger på Askimsiden og forsøkte å hindre at tyske tropper skulle komme over elva. 13. april slo Trøgstad fort tilbake et tysk fremstøt langs Rv22 fra Båstad. 12 skudd ble avfyrt og en tysk infanterikanon ble ødelagt. Senere samme dag ble det avfyrt 18 skudd i retning Slitu. Fortets 12 cm tårnkanoer hadde en skuddvidde på ca. 11.300 m. Disse når ikke lenger enn til Askim jernbanestasjon og kunne, i likhet med Høytorp fort, ikke medvirke i forsvaret av Fossum bro.

På toppen av Trøgstad fort ved Panserbatteri B finner man også Trøgstad forts venner og Trøgstad varde som ligger 271 meter over havet. Trøgstad fort og området i seg selv er lett tilgjengelig og jeg parkerte på utsiden av hovedporten. Men man kan utmerket godt kjøre mye lengre enn som så. Neste gang jeg skal Trøgstad fort velger jeg kanskje å kjøre opp til stjerneplassen og gå derfra. Jeg synes det blir litt seigt med alle disse bakkene. «Snarveien» med alle trappene opp til Panserbatteri B dropper jeg glatt og gikk rundt isteden. Men skal man ta seg en tur til Trøgstad fort nå i disse dager, bør man ihvertfall belage seg på å ta på seg gummistøvler hvis man skal ta en tur til Panserbatteri A. Der var det mye vann for to dager siden!

                                                                                                         

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/02/26/trogstad-fort-i-hdr/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.