Gjennomgang av sikkerhetskontroll på bussen

I dag har vi iløpet av litt over 2 klokketimer hatt en gjennomgang i alle de sikkerhetskontroll-tingene man kan risikere å bli spurt om før førerprøven. Etter at man har tatt den vanlige dagligkontrollen skal man trekke ett kort av sensor. Dette kortet forteller hva vi skal forklare eller utføre. Det vi har vært igjennom idag har vært å kontrollere bremsenes matersystem og manøversystem, om varselanordning for lavt lufttrykk fungerer, om bilens to krets bremseanlegg virker som to uavhengige kretser, vise bruken av fartsskriver når man er to sjåfører, måle slaglengde på en av bremsehevearmene, kontrollere at sperreventilen fungerer som den skal, kontrollere batterier, ettertrekke hjulmyttere, sjekke lufttrykk, måle mønsterdybde, vise fremgangsmåte for lufting av dieselsystemet, påvist nødutganger, førstehjelpsutstyr og brannslukningsapparater.

Det som tok lengst tid var nok pålegging av kjettinger. Jeg har aldri vært borti hvordan man legger på en kjetting før, og av oss 3 som var med på sikkerhetskontroll-gjennomgangen idag var det bare en som hadde vært borti det før. Kjørelæreren viste oss hvordan man gjorde det først, først legge ut kjettingen på bakken, påvise at kjettingen var i orden og lå riktig, for så å legge den på. Jeg har alltid lurt på om det var mulig å legge på kjettinger uten å måtte kjøre bussen enten litt frem eller tilbake, men det var det altså ikke. Når kjørelæreren så hadde tatt kjettingen av igjen og «rota den til litt» for å gjøre det vanskeligere for oss, skal jeg love deg at vi knota noe forferdelig med å få kjettingen i orden igjen. Vi fant «feilene» og begynte å prøve å rette dem, men klarte å rote det til enda mer. Men etter mye knoting frem og tilbake lå kjettingen som den skulle på bakken. Så var det i grunn bare å legge den på ett av drivhjulene, sørge for at «piggene» på kjettingene lå utover og at den «enkle» kroken lå innerst på dekket. Den litt mer avanserte kroken med låsemekanisme skulle ligge i ytterkant av dekket.

Så kjørte en av oss bussen lit frem slik at vi fikk endene i bakkant av dekket. Da var det bare å hekte på den innerste kroken, ikke på den ytterste kjettingringen, men den nest innerste. Kjettingen skal settes på så stram som mulig. Så gjøres det samme med den ytterste kroken som også har en låsemekanisme slik at den ikke skal løsne. Vi testet ikke dette idag, men etter å ha kjørt ett lite stykke skal man gå ut og etterstramme kjettingen hvis den har blitt slakkere etter litt kjøring. Jeg håper å få ett annet kort enn det som det står «legge på kjetting» på, men etter dagens gjennomgang skulle vel det gå greit også. I morgen er det ulykkesberedskap i Moss fra kl 08:00 som står for tur. Etter hva jeg har forstått skal vi videre til Rygge ved 14-14:30 tiden for å være med på en brannøvelse og prøve oss med brannslukningsapparater. Istedenfor å ta buss herfra kl 06:30 og videre fra sentrum til Moss kl 06:50, blir jeg hentet rett utenfor av en av de andre som skal ta førerkort på buss kl 07:15! 🙂

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2006/09/21/gjennomgang-av-sikkerhetskontroll-pa-bussen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.