Moto G5 Plus: Min nye mobiltelefon

Det er faktisk bare 1 år og 9 måneder siden jeg kjøpte min forrige mobiltelefon, en Samsung Galaxy J5. Den har i grunn fungert veldig bra en god stund, men det har vært noen irritasjonsmomenter. Derfor har den blitt bytta ut litt tidligere enn normalt. Den ble litt tregere etter at den ble oppgradert fra Android 5 til Android 6, det er stadig en kamp om lite tilgjengelig internminne for å få oppdatert apper og ordlista på mobilen har rett og slett slått seg fullstendig vrang. Jeg har prøvd å tilbakestille den til fabrikksinnstillinger og nullstille ordlista, uten hell. Derfor har jeg nå byttet den ut med en Moto G5 Plus. En mobiltelefon fra Motorola, Motorola eies forøvrig av Lenovo. Dette er en mye raskere og bedre mobiltelefon enn min gamle, når det kommer til alle punkter.

Men er man vant til Samsung, LG, Sony og alle de andre mobilprodusentene på markedet, så får man seg nok en liten overraskelse hvis man går til en Moto-telefon. For dette er tilnærmet helt ren Android og det fremstår som litt renere og enklere enn hva man kanskje er vant til fra de andre produsentene. Her har ikke Motorola endret og tilpasset Android en masse for å få det slik som de ønsker det. Men det fremstår mer eller mindre slik som Android (Google) ville at det skulle være i utgangspunktet. En av de store fordelene med det er at man slipper å få mobiltelefonen ferdig installert med masse shit man ikke trenger. For ikke å snakke om at Android blir lettere å drive og mobiltelefonen fremstår som mye raskere. Og det var som natt og dag å gå fra min gamle Samsung Galaxy J5 til min nye Moto G5 Plus!

Det hører faktisk med at jeg prøvde meg på en Moto G4 Plus i mars, men denne falt ikke i smak og jeg benyttet angreretten og sendte den tilbake. Men noen av de overraskelsene jeg fikk med Moto G4 Plus var jeg nå klar over, så da var det nok litt lettere å svelge denne gangen. Moto G5 Plus er også en mobiltelefon som er laget i et helt stykke aluminium og det er deilig å være tilbake til en mobiltelefon som er laget i metall igjen. Ikke det at plastikktelefonen Samsung Galaxy J5 egentlig var noe problem. Jeg hadde et “deksel” bakpå, så det var jo ikke så mye man merket til dette egentlig. Etter at jeg mottok den nye mobiltelefonen, tok det bare noen få dager før jeg hadde satt den opp og den var i full bruk. Men jeg skal love dere at jeg var ekstraordinært “nervøs”, for jeg hadde ikke noe deksel til den de første 2,5 ukene. Og jeg klarte faktisk å miste mobiltelefonen to ganger i gulvet i løpet av denne tiden. Men den tok ikke noen skade av det heldigvis. Men etter 2,5 uke kom dekselet jeg hadde bestilt på ebay fra Malaysia, så nå er mobiltelefonen litt mer beskyttet.

Men det er en ting som jeg egentlig ikke skjønner hvorfor Android har valgt å ha det slik. Min far har en Moto C Plus og har spurt meg om det er en feil med telefonen hans. Forøvrig en telefon jeg anbefalte han å kjøpe, etter å ha sammenlignet de mobiltelefonene han vurderte. Moto-telefonen med tilnærmet ren Android viser nemlig ikke noe tall for antall uleste meldinger i meldingsappen eller Gmail-appen. Dette er noe vi er godt vant med fra alle andre produsenter. Det er en veldig enkel og visuell måte å vise at man har uleste meldinger liggende. Jeg var ganske sikker på at det bare måtte være et eller annet man måtte konfigurere, for jeg så det som en selvfølge at det var slik appen skulle oppføre seg. Etter at jeg fikk min egen Moto G5 Plus begynte jeg å prøve å finne ut av dette selv. Jeg fant ingenting i innstillingene som kunne løse problemet, så da måtte jeg google litt etter løsninger. Jeg fant forsåvidt en “løsning”, og det er rett og slett at det er slik det ER med ren Android. Fra Android har det aldri vært noen slik oppførsel/visning av antall uleste meldinger i appen. Dette er noe de forskjellige mobilprodusentene har valgt å implementere i deres tilpasning av Android på deres telefoner.

Derfor var det bare å akseptere at slik er det, eller hvis man ikke er villig til å akseptere det, kan man alltids installere en annen app for å håndtere meldingene sine. Men jeg har valgt å akseptere at slik er det, og har i grunn ikke noen store problemer med det. Det er ikke slik at mobiltelefonen ikke på andre måter klarer å vise at det er uleste meldinger. Hvis man løfter opp telefonen, får man ett symbol på skjermen som indikerer om man har uleste meldinger eller epost, hvis man trykker på av/på-knappen kommer de uleste meldingene opp i skjermen. I tillegg får man et varsel oppe til venstre på skjermen på “oppgavelinja” eller hva jeg skal kalle det. Det er som sagt varsler, det bare på en litt annen måte enn det man har vært vant til tidligere. Bare man får brukt telefonen litt, så er dette noe man venner seg til ganske fort. Det forklares visstnok med at det er ryddigere og renere slik. Men jeg må jo si at det var veldig praktisk når det tidligere stod et tall for antall uleste meldinger i hjørnet av ikonet til appen. Men men, sånn er det nå bare.

Ellers må jeg si at mobiltelefonen er ekstremt raskt i forhold til de mobiltelefonene jeg har hatt tidligere. Moto G5 Plus har Snapdragon 625 chipset og har en prosessor på 2.0 ghz og 8 kjerner. Det er et lite hopp opp fra 1.2 ghz og fire kjerner på min gamle mobiltelefon. Det er 32 GB internminne og 3 GB RAM i mobiltelefonen. I tillegg har jeg et minnekort på 64 GB installert i tillegg. Dette minnekortet brukes til bilder, eventuelle videoer og til offline-innhold i Spotify. Jeg har med andre ord ganske mye internminne å boltre meg på til apper fremover! Min gamle mobiltelefon hadde bare 8 GB internminne. Og det er mildt sagt i knappeste laget hvis man skal ha noen ekstra apper installert. Skjermen er forøvrig litt større enn min gamle, men det er ikke det store hoppet opp fra 5.0 tom til 5.2 tom. Moto G4 Plus var faktisk på 5.5 tommer, så de har valgt å kjøre størrelsen litt ned. Moto G5S Plus som kom et halvt år senere har dog en skjerm på 5.5 tommer.

Men etter å ha lest en test av nettopp Moto G5S Plus som skal være en oppdatert utgave av Moto G5 Plus, så valgte jeg å heller gå for Moto G5 Plus. De mente at man rett og slett hadde gått noen skritt tilbake med den oppdatere utgaven. Spesielt når det kommer til kameraet på mobiltelefonen. Moto G5 Plus har et dual pixel 12 mp f/1.7 kamera som det skrytes noe veldig av i testene. Her sammenligner man faktisk kameraet i denne budsjettelefonen med Samsung Galaxy S7 og Samsung Galaxy S8. Jeg benyttet anledningen å kjøpe mitt eksemplar av Moto G5 Plus på Black Friday, så da sparte jeg noen hundrelapper. Skjermen er forøvrig full-HD og har en oppløsning på 1080×1920 pixler. Mobiltelefonen kjører også Android 7.0, den skal være oppgraderbar til Android 8.0 ifølge gsmarena.com, men denne oppgraderingen har ikke blitt tilgjengelig fra Motorola/Lenovo enda. Men den dukker sikkert opp etterhvert. Men håper ikke det går (veldig) ut over hvor rask mobiltelefonen oppleves. Når min gamle Samsung Galaxy J5 ble oppgradert fra Android 5.0 til Android 6.0 ble den  ganske mye treigere.

Veldig praktisk synes jeg også at Moto G5 Plus støtter WI-FI over 5 ghz-båndet, så da får jeg mye raskere forbindelse til det trådløse nettet her hjemme, enn hva jeg har vært vant til tidligere. Det har som regel ikke så mye å si til vanlig bruk på mobiltelefonen, men så fort man skal laste ned spillelister for å ha dem tilgjengelig offline i Spotify, så har det MYE å si. Det går sinnsykt mye raskere nå. En ting som var helt håpløst på min gamle mobiltelefon, var å bruke 4G. Her hjemme måtte jeg rett og slett bare slå av hele 4G og bruke 3G. Jeg hadde sinnsykt dårlig dekning på 4G med den mobiltelefonen. Men med den nye Moto G5 Plus har jeg sinnsykt god 4G-dekning her hjemme. Og alle andre steder også. Her hjemme var det ikke uvanlig at jeg datt helt ned på 2G og EDGE når jeg skulle sende MMS f.eks, og det gikk sinnsykt tregt. Men nå går det lynraskt med 4G!

Må forøvrig si det er ekstremt praktisk å kunne låse opp telefonen med et fingeravtrykk og slippe å enten taste en kode eller tegne et mønster på mobiltelefonen. På fingeravtrykkleseren kan man også aktivere en masse gestures, men dette har jeg valgt å ikke gjøre enda. For jeg har skjønt det slik at man må være ganske nøyaktig med disse for at det skal fungere som det skal. Så forløpig bruker jeg bare fingeravtrykkleseren til å låse opp og igjen mobiltelefonen. Det betyr at jeg får tilbake-knappen, hjem-knappen og knappen for å vise alle åpne apper i bunn av skjermen. Dette stjeler litt plass på skjermen, men det er i grunn ikke noe stort problem for min del. Men jeg har hørt at disse funksjonene på fingeravtrykkleseren skal være geniale fra andre.

Men det er en ting jeg ikke skjønner bæret av. Jeg har brukt Spotify-appen ganske lenge på min gamle mobiltelefon, og jeg har aldri hatt noen problemer med at den bruker mobildata når den ikke skal. I innstillingene i Spotify-appen er det å bruke mobildata til å laste ned spillelister standard slått av. Men allikevel har jeg opplevd at Spotify-appen har synkronisert/lastet ned en spilleliste som blir oppdatert hver fredag. Det betyr at det gikk med en masse megabyte med mobildata helt unødvendig. Og selv om jeg avinstallerte Spotify-appen, installerte den på nytt igjen og valgte å ikke laste ned en eneste spilleliste som offline-innhold, fortsetter appen å bruke litt mobildata hver eneste dag. Hvor den feilen egentlig ligger, er jo ikke godt å vite. Men eneste jeg kan si er at det fungerte ikke slik på min gamle mobiltelefon.

For å teste så har jeg valgt å sette hele appen i Offline-modus. Da skal den ikke bruke WI-FI en gang. Men den bruker faktisk litt mobildata da også, men da snakker vi om ganske små mengder, så det betyr ikke så veldig mye. Men jeg vil påstå at det er ganske merkelig oppførsel av Spotify-appen. Den respekterer åpenbart ikke innstillingene. Er det noen andre som har opplevd dette mon tro? For at man i det hele tatt skal legge merke til dette, er man nok avhengig av at man ikke streamer/bruker Spotify-appen regelmessig på mobildata. Ellers vil det bare “forsvinne” sammen med all den andre mobildataen appen bruker. Må si dette er litt irriterende. Nå er det ikke slik at jeg er på grensen til å bruke opp min datapakke i mitt mobilabonnement. Men det er jo uansett unødvendig bruk av mobildata. Kan selvfølgelig bare være tilfeldig at jeg har lagt merke til dette når jeg tok i bruk den nye mobiltelefonen, og at det er en feil fra Spotify sin side. Da vil det sikkert bli feilrettet senere. Inntil videre løser jeg det med å ha Spotify-appen i Offline-modus så lenge jeg ikke bruker den.

Foreølpig har jeg ikke fått tatt så veldig mye bilder med Moto G5 Plus enda, men noen få har det blitt. Og jeg synes det ser veldig bra ut. Kameraet har også mulighet til å ta bilder i HDR, det vil jo løfte en del motiver en del kan du si! Det blir interessant å bruke kameraet på mobilen mer fremover og se hvordan bildene blir! Jeg bruker sjeldent bildene fra mobilen til noe seriøst, men det hender jo at det bare er mobilen jeg har tilgjengelig. Når jeg er på fototurer tar jeg som regel noen få bilder med mobilen for å ha bilder å bruke på Twitter, å sende som MMS osv. Til det er det selvfølgelig ikke de helt store kravene, men det gjør jo ingenting om bildene blir så bra som mulig! Og skulle det være slik at jeg ikke har med meg noe annet enn mobiltelefonen, er det jo enda viktigere at bildene blir så bra som overhodet mulig! Men det er ikke noen tvil om at mobilkameraene har kommet en STOR vei iløpet av de siste årene! I starten var de mildt sagt rimelig dårligere. Nå har de blitt rimelig habile kameraer, men de vil jo selvfølgelig aldri ta over eller bli like bra som et systemkamera/speilreflekskamera. Men du verden så kompakt kameraet er, og man har jo med seg mobiltelefonen hele tiden!

Batteriet på Moto G5 Plus er på 3000 mah og er derfor litt “større” enn batteriet jeg hadde på min gamle Samsung Galaxy J5 som var på 2600 mah. Men det betyr ikke nødvendigvis at Moto G5 Plus har bedre batterikapasitet, for større skjerm og raskere prosessor bruker litt mer strøm. Men jeg er fornøyd med batterikapasiteten hittil. Jeg har som regel mellom 50 og 70% igjen av batteriet når jeg er går og legger meg. Det vil si at jeg i utgangspunktet ikke burde ha noe problem å bruke mobiltelefonen i to dager ihvertfall. Men man vet jo aldri hvor mye man skal bruke mobiltelefonen, så jeg lader den hver dag for å være på den sikre siden. Det følger dog med en hurtiglader til Moto G5 Plus, så man skal kunne lade opp mobiltelefonen mye raskere med en tradisjonell lader. Ifølge reklamen skal man med å lade mobiltelefonen i bare 15 minutter få opptil seks timers batteritid!

En annen ting som jeg også brukte en del tid på å teste frem og tilbake med min nye Moto G5 Plus var MMS. I likhet med LG Optimus 4X HD P880 og selvfølgelig Moto G4 Plus jeg prøvde meg på i mars, er det ikke den gamle begrensningen på 300 KB på MMS. Det vil si at Moto G5 Plus sender avgårde MMS-meldinger som er på mye mer enn 300 KB. Den ligger ofte rundt 1 MB, men har også vært opp mot 2 MB hvis man legger til flere bilder. Enda viktigere er det selvfølgelig at 4G-dekningen er topp her hjemme, ellers ville jeg brukt en evighet på å få sendt avgårde en MMS på 2G/EDGE-nettet. Men det som var litt interessant å teste, var om andre mottar disse store MMS’ene. Nå støtter nok de aller fleste slike store MMS nå for tiden riktignok.

Men jeg møtte mildt sagt på litt problemer. En kompis hadde en iPhone og mottok rett og slett ikke alle MMS’ene jeg sendte til han. Og da begynner det å bli problematisk synes jeg. Man sender avgårde en melding (MMS i dette tilfellet) og er ikke garantert at den faktisk kommer frem til mottakeren. Det må jeg si frustrerte meg en smule. Hadde man kunne sette en begrensning på maks 300 KB på MMS, hadde selvfølgelig dette vært løst. Men det er ingen innstillinger for dette i den standard meldingsappen som følger med Android. Men, alle de andre jeg sendte MMS til, i all hovedsak Android-telefoner hadde ingen problemer med å motta mine MMS. Så da var det vel kanskje et iPhone-problem da tenkte jeg. Etter en kort stund hadde han et uhell med sin iPhone og var pliutselig tilbake til Android. Da ble alle MMS’ene jeg sendte mottatt, men vi snublet inn i et annet problem.

Alle bildene jeg sendte avgårde som MMS ble kromprimert/krympet noe forferdelig og det var vanskelig å se hva det jeg faktisk hadde sendt avgårde. Spesielt dårlig ble de skjermbildene jeg tok av min egen mobiltelefon og sendte avgårde. De gikk fra fra 700 KB til opp mot 1 MB og ned til 6 KB når de kom frem. Nå kunne man ikke skylde på at det var iPhone lengre, det var faktisk en helt identisk mobiltelefon, en Moto G5 Plus i begge ender. Så da begynte vi å undersøke litt i forhold til mobiloperatører. Jeg bruker Talkmore (Telenor) og mottaker hadde OneCall (Telia). Nå har det seg slik at selv om man har en mobiloperatør som bruker samme nett som deg, så er det ikke nødvendigvis helt likt allikevel. F.eks hvis man har Talkmore som bruker Telenor-nett og en som er kunde direkte hos Telenor. Det samme gjelder nok OneCall med Telia-nett og Telia.

Her er det helt åpenbart noe som skjer, for MMS blir krympet til det ugjenkjennelige når de sendes til noen som har OneCall. Jeg som sender såpass mye MMS, synes selvfølgelig at dette var fryktelig irriterende. For jeg vil jo at det skal være mulig å skjønne hva jeg har sendt bilde av. Ellers er det jo liten vits å sende avgårde bilder som MMS. I motsetning til veldig mange som har gått over til å bruke Messenger (Facebook), SnapChat og alle mulige andre (nyere) tjenester, har jeg valgt å fortsette å bruke MMS. Jeg er ikke på SnapChat og har heller ikke Messenger eller Facebook for den saks skyld, installert på min mobiltelefon. Det er et bevisst valg jeg har tatt for å være mer «tilstede» når jeg er ute blandt folk. Da blir man ikke fristet til å sitte og snoke på Facebook i tide og utide. Det eneste sosiale mediet jeg bruker på min mobiltelefon er Twitter. Men det blir mer en enveiskommunikasjon for min del.

Men jeg må si at jeg ble ganske fornøyd når kompisen med Moto G5 Plus og OneCall meldte overgang til Talkmore igjen. Det vil også si at jeg fikk en gylden mulighet til å sjekke om det var OneCall som faktisk var problemet her. Vel tilbake hos Talkmore på mandag kom MMS’ene jeg sender frem som de skal. De både kommer frem hver eneste gang og de er i tillegg leselige og bildene blir klare og fine. Nå blir de riktignok krympet uansett hvem jeg sender MMS til. Og da stiller jeg meg egentlig litt undrende til hva som egentlig er poenget med å sende avgårde MMS på 1-2 MB nå de allikevel blir krympet innen de kommer frem? Det koster selvfølgelig ingenting ekstra å sende en MMS på 1-2 MB kontra en MMS på 300 KB. Men det tar litt lengre tid. Selv om man nå snakker om marginale forskjeller på 4G. Men hva er vitsen egentlig? Siden bildene blir komprimert innen de kommer frem til mottaker, så har de forringet seg i kvalitet og er ikke like gode lengre.

En annen ting i denne sammenheng som jeg var veldig spent på, hvordan blir det å sende en MMS på 1-2 MB til en som ikke har en smarttelefon? Jeg har ihvertfall en veldig god venn som har valgt å ikke hive seg på smarttelefon-bølgen, rett og slett fordi behovet ikke er der. Interessen er vel heller ikke tilstede. Og tanken på å måtte lade mobiltelefonen hver dag eller annenhver dag er en god nok grunn til at han velger å la være. Nå hadde ikke jeg det helt store behovet før jeg kjøpte min første smarttelefon heller. Men det tar jaggu ikke lang tid før man skaper seg ganske mange behov som man etterhvert blir vant til. Og da er veien tilbake til en «dum» telefon veldig lang og ser ganske umulig ut.

Men poenget er uansett at selv om jeg sendte avgårde en MMS på 1-2 MB, kom den frem til denne «dumme» telefonen. Hvor mye den ble komprimert aner jeg ikke, men jeg fikk ihvertfall beskjed om at bildet var bra, ihvertfall så  bra som det kan bli på en skjerm på en slik mobiltelefon. Det var dette jeg trodde skulle bli den største utfordringen. Ikke at iPhone ikke ville motta eller at OneCall skulle komprimere bildene ned til det ugjenkjennelige og uleselige. Jeg trodde ikke i mine villeste fantasier at det var så store forskjeller på mobiloperatørene. Men nå bryr kanskje de fleste seg ikke så mye om MMS lengre. Nå er det jo faktisk slik at vi sender fortsatt enorme mengder med MMS, men tjenester som Messenger og SnapChat har nok tatt over veldig mye av denne trafikken.

En av de store fordelen med å bruke MMS er at man vet at meldingen kommer til en mobiltelefon, det er ikke alle som har Facebook eller Messenger på sin mobiltelefon. I tillegg betaler man ikke noe for MMS så lenge man har «fri bruk» på det meste. Det eneste man ikke har fri bruk på er mobildata. Og det bruker jo Messenger og de andre tjenestene ganske mye av. Har også forstått det slik at Messenger er en ganske strømkrevende app. Mulig at Facebook har fått fikset dette den senere tid. Men jeg klarer meg helt fint med å bruke SMS/MMS på min mobiltelefon og bruker Facebook hjemme. Til det lille jeg bruker Facebook.

Min Moto G5 Plus er forøvrig Lunar Grey. Her er noen testbilder tatt med Moto G5 Plus. Jeg har ikke gjort noe annet enn å kjøre ned størrelsen på bildet og en liten oppskarping som jeg gjør med alle mine bilder. Men ingen justeringer utover det. Alle bildene som er tatt utendørs har mobilen automatisk valgt å bruke HDR. Du kan selvfølgelig velge å slå av, på eller ha den på auto som den er standard fra fabrikk. På bildet av eplet ser man at nærgrensa på kameraet har gjort at det er først i senter av eplet er skarpt og ikke den delen av eplet som er nærmest kameraet.

     

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/12/23/moto-g5-plus-min-nye-mobiltelefon/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.