Samsung Galaxy J5: Min nye mobiltelefon

I disse dager er det fire år siden jeg kjøpte min aller første smarttelefon, en HTC Desire HD. Min dyreste mobiltelefon noensinne, men det var på det tidspunktet toppmodellen til HTC. HTC som er merke har «forsvunnet litt» siden den tid. De selger fortsatt mobiltelefoner, men det er nok andre merker som har blitt mye større på markedet. Det er ikke noen hemmelighet at jeg har hatt lyst på ny mobiltelefon en stund, jeg prøvde meg på å kjøpe en LG Optimus 4X HD P880 i juli 2013. Noe av årsaken til at jeg ønsket meg en ny mobiltelefon, var fordi jeg hadde sett meg lei på problemer med Twitter på min gamle mobiltelefon. I tillegg syntes jeg det var dårlig batterikapasitet på smarttelefoner generelt sett. Min gamle har jeg byttet batteri på flere ganger for å bedre problemet underveis. Men det ble kortvarig glede med LG Optimus 4X HD P880, da den rett og slett var besatt av demoner eller noe.

Så prøvde jeg meg på nytt i april 2015 med en Samsung Galaxy Alpha. Denne ble levert tilbake like fort som LG-telefonen jeg kjøpte to år tidligere, da det var store problemer med 4G på den mobiltelefonen. Nå ville mobiltelefonen fungert fint hvis man bare slo av 4G, men jeg syntes at det var unødvendig å betale «ekstra» for å få noe man måtte slå av. Så da ble den også returnert. Så var jeg tilbake til min gamle HTC Desire HD, og etterhvert har det nesten gått litt sport i å tviholde på den gamle mobiltelefonen. Det er ikke så veldig mange som har en mobiltelefon i fire år, og spesielt ikke når det kommer til smarttelefoner vil jeg tro. Men noen unntak er det nok.

Men problemene med å bruke min gamle HTC Desire HD har blitt større og flere etterhvert. Internminne på bare 1,5 GB har jo mildt sagt vært en utfordring. Jeg har måttet begrense hva slags apper jeg har hatt installert for å i det hele tatt at mobiltelefonen skal fungere som den skal. Hvis det blir for lite internminne igjen, vil den nemlig ikke synkronisere eller oppdatere noe som helst. Og da blir man litt «parkert» med en smarttelefon. Og siden jeg kjører en så eldgammel versjon av Android som versjon 2.3.5, har det blitt større og større problemer med å få apper som fungerer. Ingen stor krise i seg selv, men det siste som skjedde var at den nye appen til Talkmore (faktura/forbruk osv) ikke var kompatibel med Android 2.3.5. I tillegg har jeg hatt en del trøbbel med nettleseren og nettlesere jeg har installert i tillegg til.

Så da endte jeg opp med å bestille en ny mobiltelefon for en uke siden, en Samsung Galaxy J5. Ingen toppmodell denne gangen, da jeg ikke er interessert i å betale så mye som Samsung Galaxy S6 og S7 koster. Det viktigste var å få seg en ny mobiltelefon med nyere versjon av Android og ikke minst raskere enn den jeg hadde. I tillegg hadde det ikke gjort noe å få en mobiltelefon med bedre batterikapasitet enn min gamle HTC Desire HD. Samsung Galaxy J5 er en mobiltelefon med Snapdragon firekjerners prosessor på 1,2 ghz med 1,5 gb ram og 8 gb internminne. Skjermen er på 5 tommer og har en oppløsning på 768×1200 og er av typen Super AMOLED. Denne har i likhet med Samsung Galaxy Alpa’en 4G, men det er såpass dårlig 4G-dekning her jeg bor, så den har jeg bare valgt å slå av. Problemet med mobiltelefonteknologien er at mobiltelefonene prøver hele tiden å velge den beste/neste teknologien, selv om det er (mye) dårligere signaler. Så istedenfor å bruke 3G med bra signaler, velger den å heller forsøke å bruke 4G selv om det er kjempedårlige signaler. Det resulterer i at man er litt «av og på» nett og telefonen bruker unødvendig mye ressurser på å holde seg oppkoblet. Så da valgte jeg rett og slett bare å slå av hele 4G-greiene. Det går mer enn fort nok med 3G allikevel, spør du meg.

Selv om jeg bestilte den nye mobiltelefonen for en uke siden, var det først på fredag at jeg mottok den i posten. Jeg har derfor brukt den nye Samsung Galaxy J5’en noen dager nå, og er kjempefornøyd med telefonen! Den er mye raskere enn min gamle, skjermen er helt topp og jeg kan ikke huske sist jeg kunne bruke en mobiltelefon i 2-3 dager før jeg måtte lade den! Android 5.1.1 som jeg kjører nå er mildt sagt litt annerledes enn Android 2.3.5 som jeg hadde på min gamle mobiltelefon. Men er det en ting de virkelig har blitt mye bedre på, så er det strømsparing! Batteriet i den nye mobiltelefonen er på 2600 mah, som er en ganske stor forbedring fra min gamle mobiltelefon som bare hadde et batteri på 1230 mah, selv om jeg har kjørt på noen uoriginale batteri de siste årene som har hatt mer. Men min gamle brukte en del strøm selv om den ikke ble brukt til noe som helst. Den nye derimot er helt rå, jeg brukte ikke mobiltelefonen så veldig mye på søndag, og batteriet var fortsatt på 100% selv om batteriet ble ladet på lørdag. En annen viktig «egenskap» som er viktig når jeg skal kjøpe meg mobiltelefon, er at det er mulig å bytte ut batteriet. Da har man mulighet til å forlenge levetiden på mobiltelefonen, selv om batteriet har gjort sitt. I tillegg til den nye mobiltelefonen kjøpte jeg også med et nytt minnekort på 32 gb, og det burde vel holde til bilder og slik. Jeg hadde 8 gb i min gamle, men minnekort er såpass billig for tiden at det ikke var noe å spare på.

Jeg har ikke fått testet kameraet på den nye mobiltelefonen noe særlig enda, men det er sikkert ikke noe dårligere enn det jeg hadde fra før i min HTC Desire HD. Hovedkameraet skal være på 13 megapixler og det sekundære (selfie) kameraet er på 5 megapixler. Et sekundært kamera hadde ikke min gamle mobiltelefon. Samsung Galaxy J5 skal også kunne filme i full hd (1080p) med 30fps (bilder per sekund). Min gamle filmet bare i 720p og jeg mener at det var 24 fps. Men det er alltid veldig uvant med en ny mobiltelefon, når det er såpass stort hopp i programvareversjonene på de to. Men det venner man seg fort til. Men en ting som jeg synes fungerer ekstremt mye bedre nå, er at hvis man man holder på med noe annet når man mottar en sms eller mms, er at det popper opp et vindu hvor man kan velge å avvise, trykke på vis eller svar og så bytter den automatisk til meldingsleseren. Når man er ferdig med å lese eller svare på meldingen, så går den automatisk tilbake til det man drev med idèt man fikk meldingen. Utrolig smidig i forhold til hva jeg har vært vant til de siste fire årene.

Selv om Samsung Galaxy J5 er laget i plastikk mens min gamle var laget i aluminium, så synes jeg ikke telefonen føles så «plæstikk». Den er vel faktisk litt tyngre enn min gamle, men det er nok både fordi den er litt større og fordi batteriet er ganske stort. Veldig mye av vekta på den nye mobiltelefonen er nettopp det store batteriet. I motsetning til LG Optimus 4X HD P880 og Samsung Galaxy Alpha, blir ikke min nye Samsung Galaxy J5 returnert. Det blir spennende å se hvor lenge jeg kommer til å bruke denne mobiltelefonen! Jeg har allerede bestilt et slik «trekk» som jeg har til min gamle, slik at telefonen er litt mer beskyttet hvis man skulle være uheldig å miste telefonen. Det gjør også at telefonen blir litt «tykkere» og litt lettere å holde i.

Samsung Galaxy J5 kommer forøvrig i tre farger, gull, hvit og svart. Jeg valgte svart.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/03/15/samsung-galaxy-j5-min-nye-mobiltelefon/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.