Bunker ved Kråkerøy kirke

Selv om jeg har kjørt forbi bunkeren ved Kråkerøy Kirke mang en gang, er det først nylig jeg har tatt turen dit ut for å ta en nærmere titt på bunkeren som ligger på kirkesiden av svingen. Holte heter det på stedet. Oppe på knausen bak bunkeren ligger det en stilling for luftvern også. På motsatt side av veien ble det bygd ut et større fjellanlegg som var forlegning i fjellet. Det var også nærforsvarstillinger for maskingevær på kirkesiden tidligere, men dette ble revet/ødelagt når man skulle bygge gang- og sykkelsti på stedet. Fjellanlegget er dessverre murt igjen for lengst. Jeg for min del så bare hovedinngangen, men det finnes også en nødutgang bak huset som ligger i svingen. Men også denne er murt igjen bak ståldøra.

Bunkeren på kirkesiden derimot er åpen og er av Vf-type med kisteformet tredør. Bunkeren er bygget etter samme standard som f.eks Vf «Oslofjord» bunkeren på Langøya, men dette er en dekningsbunker for personell og ikke en mg-bunker med kamprom og skyteskår som på Langøya. Nærforsvarstillingene for maskingevær som har befunnet seg på stedet vet jeg ikke hvordan eventuelt har sett ut. Om dette var åpne stillinger eller om dette også har vært i bunkerformat. Det hadde jo ikke vært utenkelig å hatt en Vf «Oslofjord» bunker  med to kamprom, en i retning Fredrikstad og en i retning Hvaler. Men dette er bare høyttenkning fra min side og overhodet ikke basert på noe fakta jeg har kommet over. Men oppi mitt hode hadde det vært logisk når man først har en større forlegning i fjellet, dekningsbunker av Vf-standard og ikke minst luftvernstilling på knausen over bunkeren. Det hadde vært genialt hvis noen hadde hatt ett innspill på hvordan disse maskingeværstillingene så ut før de ble revet for å gi plass til gang- og sykkelsti på stedet!

Dekningsbunkeren som fortsatt er intakt på stedet kommer man frem til med å gå inn fra veien og så er inngangen på baksiden ned en trapp. Må si det var veldig interessant å se denne typen Vf-bunker med kisteformet inngang med en tredør fortsatt på plass! Tidlig i krigen når denne typen bunkere ble bygget, deriblant Vf «Oslofjord» var de fleste såvidt jeg har skjønt utstyrt med tredører, men dekket med blekk bare. Det høres i utgangspunktet som veldig simpelt som dør til en bunker med vegger på en meter med betong, men det var dårlig tilgang til ståldører og panserdører på den tiden har jeg forstått. Taket er det vanlige buede bølgeblikktaket. Noe av trepanelet i bunkeren er fortsatt på plass, men mesteparten har blitt fjernet. Det er ikke 100% tørt i bunkeren, og det ser ut til at edderkoppene trives godt her inne, i ytterste rommet i bunkeren henger det en masse eggsekker i taket.

Luftvernstillingen oppe på knausen bak bunkeren er ikke så lett å se fra veien, det er aller enklest å se på satellittbilder på google maps. Men du kommer deg enklest dit med å gå inn fra baksiden fra kirken og inn bak lagerbygningen til kirkegården. Stillingen er fortatt i god stand og får vel være i fred der den ligger litt bortgjemt. Men det gror litt mose, gress og små trær i stillingen. Jeg har konkludert med at dette er en stilling for luftvern, det er flere kilder som mener dette, men det er også andre som mener at det har vært en stilling for bombekaster. Det var raskt oppsummert det som fortsatt befinner seg i svingen ved Kråkerøy kirke.

Men tyskerne hadde flere stillinger i områdene rundt, deriblant på Alshus hadde den tyske patruljebåten som overvåket elveløpet fast liggeplass. På Femdal hadde tyskerne bygget ut et større ammunisjonsdepot og plassert luftskyts. I Trolldalen/Sandbukta var det bygget ut en del maskingeværstillinger. Den tyske strategien gikk ut på at disse stillingene skulle dekke en eventuell tilbaketrekning hvis allierte styrker skulle gå i land. På Putten var det maskingeværstilling. Men dette er jo ute ved Kjøkøy fort, der befant det se MYE mer og var et fullverdig fort. På Kalleraodden var det maskingeværstilling. På Kalleraodden ble det videre utbygd med maskingeværbunkere under den kalde krigen av det norske forsvaret slik som bunkeren ved Stensvik, men dette har dessverre blitt revet i nyere tid.

                             

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/10/17/bunker-ved-krakeroy-kirke/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.