Tur til Hitterøy kystfort på Hågåsen, Hidra med bobilen

Når jeg våknet fredag ble jeg positivt overrasket over været. Det var egentlig meldt regn store deler av dagen, men jeg våknet til egentlig ganske bra vær. Men så skyet det over mer og mer. Men det så ikke ut til å bli så mye nedbør som opprinnelig meldt. Men det har vært litt gjennomgående på denne turen, været har som regel blitt bedre enn det som har vært meldt underveis. Det er jo veldig positivt, men det har vært litt vanskelig å planlegge. Må nesten bare ta dag for dag og se hva jeg ender opp med å få. Det så dermed ut til å være den beste dagen til å ta en tur opp til Hitterøy kystfort på Hågåsen her på Hidra. Så jeg tok ikke sjansen på å vente. Jeg tok meg derfor en dusj, spiste frokost og gjorde meg klar for avreise. Jeg kjørte til den nye parkeringsplassen til Hågåsen. Det stod et skilt om frivillig parkeringsavgift på 50 kroner som man kunne vippse. Jeg tok et bilde av skiltet og ordnet dette litt senere.

Det tok ikke lang tid etter at jeg kom til parkeringsplassen før det begynte å regne litt, ikke veldig voldsomt, men lett regn som etterhvert gikk over til yr. Må si at jeg ble litt usikker på om det var noe godt valg å dra opp til Hitterøy kystfort på Hågåsen i dag. Men spiste lunsj, det sluttet å regne og lysnet opp litt igjen. Men jeg pakket fotoryggsekken så lett som mulig med bare Nikon D3X, 14-24 mm, 24-120 mm, 16 mm fisheye og SB-910 blitz. Hadde med meg litt drikke, solbriller (selv om jeg ikke regnet med å få bruk for dem) og hansker. Fikk på meg klea og startet på turen fra bobilen og opp til Hågåsen. Den første bakken opp fra parkeringsplassen er sinnsykt bratt og jeg må innrømme at den tok på noe forferdelig. Så jeg måtte ta flere pauser underveis. Det merkes godt på kroppen at det ikke er så veldig lenge siden jeg begynte å bevege på kroppen igjen etter å ha ligget mer eller mindre “brakk” i syv måneder.

Men jeg prøver å ikke pakke ryggsekken for tung, tar pauser og går ikke like lange turer som jeg har vært vant til å klare tidligere. Og sakte men sikkert så er man vel tilbake til “normalen” håper jeg. Jeg hadde bestemt meg for ikke å ta noen bilder eller noen avstikkere på vei opp før jeg kom til kommandobunkeren. Starte å ta bilder der og se hvor langt jeg kom. Jeg hadde overhodet ingen forventninger om å gå opp til toppen til “Vidsyn” (som har kommet etter at jeg var der sist) i stillingen til Luftwaffe på toppen. Det blåste ganske kraftig og det var til tider vanskelig å stå i ro på beina, så jeg måtte stå rimelig bredbeint. I forkant av kommandobunkeren var det like før jeg blåste overende. Heldigvis gress der så jeg hadde vel klart meg greit. Tok masse bilder av kommandobunkeren og kanonstillingen rett ved kommandobunkeren med 14-24 og gikk og fikk med meg de andre kanonstillingene i nærheten også. Gikk inn i kommandobunkeren og tok bilder både med og uten blitz, også bilder med 16 mm fisheye. Hadde først egentlig bestemt meg for å ta på 24-120 og ta bilder med det objektivet ute, men kom på at jeg kunne tenke meg å ta noen bilder inne med 16 mm.

Jeg satt på benken inne i kommandobunkeren litt og slappet av. Ikke noen tvil om at turen hadde tatt på. Tok ganske mye bilder ute med 16 mm før jeg skiftet til 24-120 mm og det objektivet hadde jeg på kameraet helt frem til jeg kom til bobilen. Må si at jeg er utrolig imponert over mitt Nikon 16 mm F2.8 fisheye. Dette er en konstruksjon som kom på markedet i 1993 og lever ekstremt skarpe bilder og er rett og slett ett kupp! Jeg har også skaffet meg Nikon 10.5 mm F2.8 fisheye-objektivet for DX-kameraene til Nikon som kom på markedet i 2003. Når man sammenligner disse to objektivene ser de veldig like ut, så det skulle ikke forundre meg om 10.5 mm-utgaven er basert på 16 mm-utgaven. Ingen av disse to objektivene har forøvrig innebygget autofokusmotor og er avhengig av et kamerahus med innebygget autofokusmotor. Disse objektivene har ofte en litt mer støyete og litt treigere autofokus enn de objektivene som har innebygget fokusmotor. Men det er nok av akademisk betydning i denne typen objektiver uansett.

   

Det var overskyet når jeg kom opp til Hågåsen men sola tittet frem og kom og gikk litt underveis. Det var rett og slett magisk fotovær når jeg var oppe på Hågåsen. Sola kom og gikk og titta frem nå og da og det var utrolig fine skyer på himmelen! Dette blir det utrolig fine bilder av! Jeg er i grunn veldig fornøyd med bildene som jeg har tatt oppe på Hågåsen i både 2017, 2019 og 2022. Men må si at “stemningen” ruver høyest i 2022. Men må si at det var bittelitt “stress” da jeg hadde et veldig begrenset vindu til denne turen. Men jeg vil si jeg fikk full uttelling i løpet av de 2,5 timene jeg brukte på turen opp og ned Hågåsen denne fredagen! Selv om dette var mitt tredje besøk på Hidra og opp til Hågåsen, er dette uten tvil ikke mitt siste besøk! Jeg kommer mer enn gjerne tilbake!

Jeg så opp til Vidsyn og jeg ønsker å ta turen opp dit en senere gang. Men jeg er ikke form til å ta turen opp nå om dagen. Ikke hadde jeg tatt sjansen å ta turen opp på grunn av været heller. Jeg brukte ca 2,5 time på hele turen før jeg var nede ved bobilen igjen. Jeg mener at jeg var på tur i 7 timer når jeg gikk hele veien opp til toppen til stillingen til Luftwaffe i påska 2019. Det var før “Vidsyn” var laget på toppen av denne stillingen. Den første gangen jeg var oppe på Hågåsen i 2017 var jeg på tur i 3,5 time, men da gikk jeg ikke helt opp til toppen som sagt. Jeg hadde ikke mer enn kommet inn i bobilen nede på parkeringen før det begynte å regne igjen. Så her kan man trygt si at jeg benyttet muligheten til å gå tur mellom regnbygene! Nede i bobilen på parkeringen til Hågåsen satt jeg og slappet av en liten stund på parkeringen før jeg kjørte videre. Batteriet var på 99% når jeg dro fra Hågåsen parkering klokka 15.24.

Les mer om Hitterøy kystfort på Hidra, Flekkefjord her:

Hitterøy kystfort på Hågåsen, Hidra (28.04.19)
Hågåsen kystbatteri på Hidra (30.06.17)

Mer om turen til Sør- og Vestlandet her:

En natt i Hidrasund på Hidra, Flekkefjord (29.02.24)
Tur til Nordberg fort med bobilen (28.02.24)
En natt til på Brekneholmen i Borhaug havn med bobilen (27.02.24)
Tur til Marka skyte- og øvingsfelt med bobilen (26.02.24)
En natt på Brekneholmen i Borghaug havn med bobilen (25.02.24)
Tur til Hausvikodden fort med bobilen (24.02.24)
Fem netter i Korshamn på Revøy med bobilen (27.10.23)
To netter på Skjernøya syd for Mandal med bobilen (26.10.23)
To netter ved Merkebekk brygge med bobilen (25.10.23)
Hovedferien startet med en tur til Marinemuseet Karljohansvern i Horten (24.10.23)

                                                                                                                                                                                                                                                

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2024/03/01/tur-til-hitteroy-kystfort-pa-hagasen-hidra-med-bobilen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.