Sydover til Hidra, Flekkefjord

Jeg hadde egentlig planlagt en tur til Hidra, Flekkefjord allerede sist september når jeg skulle delta i finalen i Nettbussmesterskapet 2016, men på grunn av fryktelig dårlig vær, ble det avlyst i tolvte time. Når jeg allikevel var i Kristiansand torsdag og fredag, var planen å bli igjen til søndag, slik at jeg blant annet skulle bruke en hel dag på Hidra. Og dere har selvfølgelig gjettet rett, det er et fort fra andre verdenskrig på Hidra. Når jeg nå hadde satt av 10 dager i Stavangerregionen, var det en selvfølge at jeg skulle bruke en av disse dagene på en dagstur til Hidra. For det er en 2 timer og 40 minutters biltur fra Stavanger. Derfor var planen å komme meg avgårde i rett tid. Men jeg ble forsinket en time på grunn av en lang telefonsamtale med hotels.com. Det har jeg skrevet alt om i Ondskapens hotell utenfor Stavanger.

Men jeg skal ihvertfall love dere at jeg var både sur, sinna, skuffa og det ene med det andre. Men jeg måtte rett og slett bare hive meg rundt og komme meg avgårde, ellers hadde jeg bare blitt mer og mer sur og hadde ikke fått brukt dagen til noe som helst. Men ca en time forsinka kom jeg meg ihvertfall avgårde fra Stavanger. Siden jeg skulle såpass langt sydover, så kjørte jeg selvfølgelig E39 over fjellet og ikke fylkesvei 44, Nordsjøvegen. Og da måtte jeg jo selvfølgelig stoppe på Runaskaret som ifølge skiltet ligger 275 meter over havet for å ta noen bilder av min nye Kia Sportage. Jeg hadde hatt den i litt over en måned på det tidspunktet. Skiltet som fortalte at vi nå var 275 meter over havet stod riktignok ikke helt på toppen, bilen min ville ha det til at jeg befant meg 278 meter over havet på den lille raste/parkeringsplassen på toppen.

Jeg hadde stoppet her når jeg var på vei til Stavanger også, men da hadde jeg klart å glemme å ta bilder med enten speilrefleksen eller med kompaktkameraet. Jeg hadde bare tatt bilder med mobilen. Nå tok jeg selvfølgelig bilder med Sony RX100 III kompaktkameraet. Men nå stod selvfølgelig bilen parkert den andre veien, og fotomotivet er kanskje enda bedre når man er på vei til Stavanger og ikke fra Stavanger. Etter å ha kommet over fjellet stoppet jeg på en Coop Marked for å bunkre opp med litt mat og drikke for turen. Jeg regnet med å være på tur hele dagen, så da er det greit å ha litt å spise og drikke. Jeg synes det er mye mer genialt å bunkre opp med dette når jeg er på vei på tur, enn å måtte bruke tid på å prøve å finne noe å spise og drikke underveis.

Bilen var en fryd å kjøre, jeg kjørte pent og pyntelig og brukte cruise control når det var mulig. Men på disse veiene var det egentlig ikke fryktelig mye vits, for det er mye opp og ned i fart. I tillegg var jeg selvfølgelig ikke alene på veien.  Turen gikk radig og jeg hadde ikke noe særlig med stopp underveis. Før jeg dro til Stavanger hadde jeg forresten prøvd å finne ut hvor mye Hidraferja kosta, men det var jeg rett og slett ikke i stand til å klare å finne ut av. Jeg søkte og lette meg ihjel etter priser. Jeg fant rutetidene og konkluderte med at det ikke var noe å bry seg om, bare å møte opp, for den gikk såpass ofte. I tillegg var det en overfart på noen få minutter bare. Det jeg derimot hadde klart å finne ut på forhånd, var at man ikke betalte på vei til Hidra, men på vei tilbake. Men prisen, den var jeg ikke i stand til å finne. Jeg liker ikke overraskelser, så slikt pleier jeg å finne ut på forhånd. Men her måtte jeg rett og slett melde pass.

Vel fremme ved kaia i Kvellandstrand hvor ferga skulle frakte meg de 1,3 kilometerne over til Hidra. Jeg ventet i bare 3 minutter før vi la fra kai i retning Hidra. Jeg tok et bilde ut fra bilvinduet bare på overfarten. Men vel fremme på kaia i Launes på Hidra parkerte jeg bilen for å sikre meg noen bilder av Hidraferja. Jeg tok også noen bilder av Hidrasundet mens jeg først var der. Så gikk veien videre til parkeringsplassen jeg hadde lokalisert på forhånd. Herfra var det bare en liten gåtur før man begynte på stigningen opp til Hågåsen på Hidra. Men jeg må innrømme at jeg måtte dra på smilebåndet når det bare var EN bil på parkeringsplassen fra før av, og den i tillegg var AS-registrert. Det vil si at den hørte hjemme i Fredrikstad. Hvor stor sannsynlighet er det for at den eneste bilen som står parkert på en så liten parkeringsplass så langt hjemmefra også kommer fra Fredrikstad?

Men før jeg tok fatt på turen opp til Hågåsen benyttet jeg anledningen til å spise litt. Bilen hadde brukt 0,44 liter diesel i snitt per mil på turen fra Stavanger til Hidra. Det må jeg si meg veldig fornøyd med. Når jeg kjørte sydover til Sirevåg klarte jeg å kjøre på 0,42 liter diesel i snitt per mil, men da fikk jeg nok litt hjelp av medvind. Så 0,44 liter diesel i snitt per mil uten medvind er veldig bra. Selve turen opp til Hågåsen kommer i neste artikkel. Etter å ha vært oppe på Hågåsen i 3,5 time kjørte jeg meg en liten tur til Kirkehavn som er byen på Hidra. Der finner man også Hidra kirke. Hele denne byen ser man ned til oppe fra Hågåsen. Jeg benyttet anledningen til å slappe av litt på en krakk ved kirken og tittet ut over vannet. Jeg tok litt bilder og klarte heller ikke dy meg med å ta noen bilder av bilen igjen.

På vei fra Kirkehavn til kaia i Launes ble det flere stopp underveis for å ta litt bilder. Det er jo rett og slett vakkert ute på Hidra! I tillegg hadde jeg et makaløst vær denne dagen! Det var ikke så varmt som det kanskje kan se ut til, men utrolig fint var det! Når jeg kom til fergekaia lå ferga til kai og det var bare å kjøre rett ombord. Og jaggu la den avgårde umiddelbart! Og når billettøren kom for å ta i mot betaling, fikk jeg omsider svaret på hvor mye det kostet å ta Hidraferja, det kostet 142 kroner tur/retur, og man betaler som sagt på vei tilbake til fastlandet. På vei igjennom Flekkefjord ble det en tur innom en bensinstasjon for nødvendige gjøremål og bunkre litt mer å drikke. Jeg hadde en lang tur tilbake til Stavanger.

Turen gikk veldig bra og jeg kjørte E39 over fjellet nå også selvfølgelig. Vel tilbake til leiligheten jeg hadde leid via Airbnb i Stavanger hadde jeg brukt 0,48 liter diesel per mil i snitt på hele turen på 285 kilometer. Jeg hadde med andre ord brukt litt mer diesel på vei tilbake, men snittet må jeg jo si er veldig bra. Da var det bare å komme seg over i litt mer «lett og ledig» tøy og slappe av litt resten av kvelden. Overføre bilder fra kameraene selvfølgelig, og ikke minst kose meg med noen øl. Siden jeg kjører bil hele tiden, er det ikke rom for å kos seg med øl ute. Men det er ikke noe problem for min del. I løpet av denne dagsturen til Hidra og Hågåsen tilbakela jeg 8.221 skritt.

                                                   

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/06/30/sydover-til-hidra-flekkefjord/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.