Rakke fort

På vei tilbake fra Tangen fort utenfor Langesund tok jeg en tur innom Rakke fort som ligger utenfor Stavern. Rakke fort var et sekundær mål den dagen, da det etter hva jeg hadde lest ikke var så mye igjen av dette fortet. Omgivelsene er utrolig fine på svabergene utenfor Stavern, men rivingen av fortet har nok gått litt voldsomt for seg. Her har de fjernet en masse, det er bare noe som er igjen av Rakke fort. Nå har jeg riktignok aldri sett Rakke fort slik som det så ut under krigen eller når det norske forsvaret tok over etter krigen, men dette var et utrolig trist syn, synes jeg. Tyskerne startet med Rakke fort allerede i 1941 og ble ferdigstilt med et betydelig fjellanlegg ferdigstilt i 1943.

Hovedskytset som var på Rakke Vest bestod av fire stykk 12 cm K370 Cockrill beslaglagt av tyskerne i Belgia. I Belgia ble kanona kalt Canon de 120 mm L mle 1931. Men etter at tyskerne beslagla alle disse kanonene, ble de plasser ut på forskjellige fort under navnet 12 cm K370 Cockrill. Dette er en kanon jeg aldri har sett i live før, så den hadde det vært morsomt å kommet over på et eller annet tidspunkt. Noen innspill på hvor man kan finne denne kanona utstilt? En ting er på museum, men det aller kuleste hadde vært å sett den i sitt rette element, på et fort et eller annet sted!

En artig kuriositet er at flere av scenene i filmen Olsenbanden tar gull fra 1972 ble spilt inn på Rakke fort. Mer om Rakke fort fra wikipedia:

Rakke fort på Rakke, et svabergsområde utenfor Stavern, ble bygget av okkupasjonsmakten under den andre verdenskrig og hadde betegnelsen HKB 3/980. Tyskerne startet arbeidet i 1941 over et område på omtrent 250 mål. En kommandosentral ble satt opp på det høyeste punktet i området, på Vestre Rakke. Batteriet, sammen med et betydelig fjellanlegg, ble ferdigstilt i 1943. Hovedskytset, også det lokalisert på Vestre Rakke, var fra og med 1941 fire 12 cm K370 Cockrill kanoner.

Allerede i 1935 ble deler av området, Østre Rakke, tatt i bruk som skytefelt for Luftvernregimentet, som holdt til i Stavern. Anlegget besto da av et et kanon- og lyskasterbatteri og et skytefelt som senere strakte seg maksimalt 14 kilometer ut i et område mellom øygruppene Tvistein og Svenner.

Anlegget ble overtatt av tyskerne i 1940, men ble aldri brukt i strid. På Forsvarets kart fra 1955 skal det være inntegnet 91 ulike konstruksjoner, inkludert bunkere, tilfluktsrom, tunneler, brakker, messebygg, garasjer, kanonplattformer, skytebaner og skytestillinger. Mye av anlegget ble bygget av russiske krigsfanger fra leiren Lager Briesen i Stavern. På Kuøya vest for Rakke ble det bygget et "dummy-batteri" bestående av falske bygninger og kanoner av trestokker. Fra 1943 var Rakke fort også skole- og øvingssted for det tyske kystartilleriet.

Etter krigen ble anlegget overtatt av Luftvernartilleriets skolesenter, som benyttet skytefeltet flere ganger i året. Skyteskolen ble nedlagt midt på 1990-tallet, mens skytefeltet formelt ble nedlagt i 2002, sammen med Forsvarets øvrige virksomhet i Stavern. Flere scener i filmen Olsenbanden tar gull fra 1972 ble spilt inn på Rakke fort.

I 2007 startet Forsvaret ved Skifte Eiendom riving og gjenfylling av store deler av anlegget for å kunne tilbakeføre de innleide områdene til Søndre Grevle gård. Rivingsarbeidet ble etter hvert stoppet av verneinteresser og Larvik kommune. I dag er deler av anlegget bevart, selv om de fleste av befestningene ble jevnet med jorden.

I motsetning til Tangen fort, er ikke Rakke fort et fort jeg ser det som interessant å komme tilbake til. I et forum på internett har jeg sett at Rakke fort har blitt omtalt som «grushaugen». Ikke spesielt imponert over «sikringen» av stedet for å tilbakeføre eiendommen til grunneier med andre ord. Her har det vært mye mer snakk om riving enn om sikring. Men for de som ikke er noe særlig interessert i militærhistoriske anlegg og bare skal benytte dette som et område for turgåing og rekreasjon, så har det nok blitt ganske fint.

Første gangen jeg søkte opp Rakke fort var etter at pappa hadde nevnt at han hadde vært på et kystfort utenfor Stavern på en skyteøvelse en gang når han var i forsvaret. Rakke fort så nok litt annerledes ut den gangen han var der på skyteøvelse ja.

                                                                                            

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/08/06/rakke-fort/

3 kommentarer

  • Espen Braathen29 april, 2019 kl 15:11

  Hva er kilden til påstanden om at fortet hadde «et betydelig fjellanlegg»?

  • kak29 april, 2019 kl 19:35
   Forfatter

  Hei, Espen!

  Jeg har oppgitt hvor jeg har hentet/sitert dette fra. Men hvor denne kilden har det fra, det vet ikke jeg. Men klikk deg gjerne videre til kilden og spør! 🙂

  • Espen Braathen12 september, 2019 kl 01:51

  Det er dessverre fri fantasi. Rakke hadde minimalt med fjellanlegg sammenliknet med feks Malmøya og Nevlunghavn.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.