Neset fort i Skudeneshavn

Etter en flott tur til Syreneset fort på Karmøy gikk turen videre til Neset fort i Skudeneshavn. Dette var ikke et stort anlegg, men allikevel litt interessant. Fortet var underlagt Syreneset fort, HKB 3/978 Syre og korrekt benevnelse på dette batteriet under andre verdenskrig burde derfor være Zug 3/978 Skudenes. Men batteriet blir også omtalt som HKB 3/978 Skudenes. Dette batteriet hadde to stykk 12 cm Schneider-Canet tårnkanoner som tyskerne demonterte på Trøgstad fort under krigen. Disse 12 cm Schneider-Canet tårnkanonene hadde en rekkevidde på 11.400 meter. Zug 3/978 Skudenes var operativt fra januar 1943. Men opprinnelig ble disse kanonene satt opp på Fredriksten festning i Halden i 1893. Her stod kanonene frem til 1906, deretter tok de turen til Trøgstad fort. I 1992 ble en av disse kanonene demontert og returnerte til Fredriksten festning. Kanonløpene derimot ble demontert og skrotet kort tid etter krigen.

Det kanontårnet som ble fjernet fra Zug 3/978 Skudenes ble erstattet av en hvit glassfiberkuppel. Kanskje ikke noen god erstatning, men det gir en ihvertfall fortsatt ett inntrykk av hvordan det så ut mellom 1943 og 1992. Som en «erstatning» for kanon 1 skulle Neset fort få et kanonløp og denne glassfiberkuppelen ifølge en artikkel i Haugesunds avis. De hadde klart å oppspore et original kanonløp på Eigerøy. Men hvor dette kanonløpet har tatt veien vet jeg ikke. For det er ingen kanonløp på Neset fort i dag. Det er kanon 1 ved dette batteriet som ble fjernet. Kanon 2 har fortsatt kanontårnet sitt intakt, men kanona/panserkuppelen er fortsatt uten et kanonløp. Forsvaret overtok anlegget i 1945. Anlegget har vært brukt av Heimevernet siden 1947, men hvor lenge er jeg ikke helt sikker på. Men det ser ut til at Neset fort i sin helhet ble nedlagt i 2003 og overført til Forsvarsbygg. I dag er det rederiet som har etablert seg på dette området som disponerer kanonbunkeren til kanon 1.

Alt er enten låst eller gjerdet inn på området, så det er ikke så mye å se, annet enn utvendig, med mindre man får noen til å låse opp disse kanonbunkerne. Kommandobunkeren ligger helt ytterst på fjellkanten og jeg fikk bare tatt noen bilder av kommandobunkeren fra siden. Det er en fantastisk utsikt man har fra oversiden av kommandobunkeren på Neset fort ytterst i Skudeneshavn!  Kanonbunkeren til kanon 2 og kommandobunkeren har jeg inntrykk av er enten sveiset eller rustet fast. Her er det med andre ord ikke mulig å komme inn, såvidt jeg kan skjønne. Bilder fra innsiden av kanonbunkeren til kanon 1 har jeg derimot sett på kystfort.com forumet. Denne kanonbunkeren og den over 120 år gamle tårnkanonen hadde vært interessant og av stor militærhistorisk interesse. Men siden kanonen har blitt fjernet, må vel dette anlegget anses som «ødelagt». Men denne kanonbunkeren disponeres som nevnt i dag av rederiet som har etablert seg her.

Selv om det kanskje ikke var så mye å se, så var det interessant å få med seg dette lille batteriet med tanke på at kanonene som står her har, i likhet med de på Eigerøy kystfort, hatt litt av en rundreise fra 1893 og frem til i dag. I tillegg til at dette batteriet var underlagt Syreneset fort, som jeg hadde besøkt tidligere på dagen. Når jeg gjorde forarbeidet for dagsturen til Karmøy, prøvde jeg også å legge opp til å besøke anlegg som ikke lå så langt fra hverandre, slik at det ville være realistisk å besøke dem alle. Derfor var en tur innom Neset fort på veien genialt. Neste militærhistorisk anlegg på Karmøy er et selvstendig fort og ikke underlagt et annet fort. Egentlig er det litt merkelig at Zug 3/978 Skudenes var underlagt HKB 3/978 Syre, når dette hærkystbatteriet lå mye nærmere.

                                      

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/07/11/neset-fort-i-skudeneshavn/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.