Kortreist tur med bobilen til Gansrød og Gansrødbukta

Jeg lå ikke på latsiden selv om jeg nettopp hadde hatt 23 døgn i bobilen i sommerferien, den andre helgen i juli var jeg klar for tur igjen. Det skulle regne hele lørdagen så jeg var ikke interessert i å kjøre så langt riktignok. Hørt den før? Denne uke hadde jeg hatt min Kia på en garantireparasjon hos Bertel og Steen og hadde derfor hatt lånebil hele uka. Men fikk den heldigvis tilbake før jeg skulle ha med meg alt pikkpakket jeg trengte for å ta turen med bobilen. Jeg skulle ikke begynne på jobb mandag før klokka 11.40, så jeg bestemte meg for å bli i bobilen frem til mandag. På fredag var jeg ferdig allerede klokka 11.30, da hadde jeg tre døgn før jeg skulle være tilbake på jobb igjen! Hjem til foreldrene mine og hentet bobilen, fylte opp dieseltanken, vanntanken og så hjem for å hente resten. Jeg hadde ikke noe hastverk, så jeg slappet av litt og fikk i meg noe å drikke før jeg kjørte videre.

Jeg tok turen til Gansrød og selv om plassen ved krakken var ledig kjørte jeg til grusplassen og parkerte innerst til høyre der jeg hadde stått tidligere. Jeg var på plass klokka 14.00 og redde opp senga bak i bobilen etter å ha røska av alt sengetøyet etter ferien. Jeg tok også en liten runde og ryddet opp noen som hadde vært der i mellomtiden. Utrolig at det skal være så vanskelig å ta med seg søpla si, eller i det minste kaste den i søppeldunken som står borte ved klubbhuset til Fredrikstad modellflyklubb? Rett og slett skammelig, spør du meg! Jeg tok på meg engangshansker og samlet opp 10 tomme ølbokser og 2-3 plastposer i en søppelpose og kastet det i søppeldunken rett bortenfor.

Når jeg var borte for å kaste søpla så jeg at den andre bobilen jeg har sett noen ganger borte ved krakken nå faktisk var på plass igjen. Siden det nå var tredje gangen vi campet her “sammen” hadde det vært hyggelig å tatt en tur bortom og hilst på. Jeg gikk derfor bortom, siden de parkerer med bredsiden/bodelsdøra mot syd må man helt bort og på baksiden av bobilen for å se om det er noen der. Jeg så ingen ute, bodelsdøra stod åpen, men jeg ville ikke trenge meg på med å gå helt bort til bodelsdøra. Jeg valgte derfor å gå tilbake til min egen bobil igjen uten å fått hilst på. Jeg fikk et par samtaler fra en god venn av meg før jeg laget meg noe enkelt å spise. Det var først veldig bra og rimelig varmt i bobilen, så jeg åpnet “alt” og så skyet det litt til og det ble mye mer behagelig i bobilen med en gang .Jeg hadde ikke noen store planer denne fredag ettermiddag/kvelden, så jeg valgte å se litt film. Jeg så filmene Blue Miracle (2021), Army of the Dead (2021) og 2012 (2009).

   

Jeg fikk en ganske fin solnedgang fredag kveld, så jeg måtte selvfølgelig ut og ta noen bilder underveis i filmene jeg så på! Det er ikke like lett å få fine bilder av solnedgangen her ved Gansrød når man er et stykke unna vannet, men nå var solnedgangen såpass fargerik og voldsom et stykke opp på himmelen, så det var ikke noe problem å fange magien med kameraet her ved Gansrød også! Når jeg våknet lørdag var det overskyet og regner som YR hadde meldt, så det var ingen overraskelse. Jeg var forberedt på at dette skulle bli en innedag i bobilen så jeg hadde planlagt å se film hele dagen. Men jeg startet med å lese en artikkel i VG (på nett) med en “minutt for minutt” fremstilling hva som skjedde den 22. juli 2011.

Jeg leste også det jeg selv skrev om terrorhandlingen den 22. juli 2011 dagen etter, Uvirkelig med terrorhandlinger på norsk jord. Jeg må innrømme at jeg ble skikkelig trist av å lese det jeg hadde skrevet for snart 10 år siden. Jeg har nok ikke lest det jeg skrev siden den gangen, så jeg husket ikke helt hva jeg hadde skrevet. Men jeg kommer nok aldri til å glemme hvor jeg var når jeg først hørte om bomba i regjeringskvartalet, nemlig i bussen og hørte nyheten på P4 på vei inn fra Engelsviken mot sentrum, jeg befant meg i Farmannsgate mellom Værstebrua og WestEnd pub. I artikkelen til VG fikk man også høre telefonsamtalene terroristen hadde hatt med politiet mens han var på Utøya. De kan jeg ikke huske å ha faktisk hørt før. Jeg hadde lest om dem og noe av hva de inneholdt, men det var første gang jeg hørte samtalene. Jeg regner med at vi alle mener ganske mye rundt disse hendelsene, men jeg velger å la være å utdype det her.

Resten av lørdagen brukte jeg til å hygge meg med film. Jeg så filmene The Hobbit: An Unexpected Journey (2012), The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013), The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014) og Death Wish (2018). Jeg hadde hatt en The Lord of the Rings-filmmaraton når jeg var på tur med bobilen til Bergsjøtjernet i 20 kuldegrader i februar 2021, så da måtte jeg benytte anledningen til å ha et tilsvarende filmmaraton når The Hobbit-filmene ble tilgjengelig i Netflix. Jeg alle filmene, både The Lord of the Rings og The Hobbit i extended-utgaver på blu-ray hjemme. Men jeg har ikke en blu-ray-spiller i bobilen, jeg har en dvd-spiller riktignok, men det er utrolig lettvint å bare laste ned filmene i Netflix på min iPad. Jeg hadde aldri i verden regnet med at jeg skulle rekke å se noe mer enn de tre The Hobbit-filmene i løpet av lørdagen, men jeg rakk jaggu en fjerde film også.

Noe jeg derimot ikke regnet med, var en enda råere og intens solnedgang enn den jeg hadde fredag kveld! Jeg måtte derfor pause midt i filmen og ta turen ut med kameraet ved 22.10-tiden! Dette var en helt rå solnedgang og fylte opp hele himmelen med de fantastiske farger! Og det er selvfølgelig skylaget etter regnværet den lørdagen som utgjorde lerretet og det dermed mulig å få en slik solnedgang! En solnedgang uten skyer på himmelen er noe av det kjedeligste som finnes. Men så fort det er skyer på himmelen, men det må ikke være for mye og det må ikke være et tykt og tett skylag på et lavt nivå, jo høyere skylaget er jo bedre i tillegg til en del lavere skyer i tillegg utgjør en mix av skyer som skaper slik magi! Rett og slett fantastisk og magisk som jeg skriver! Det er så utrolig kult å være på rett sted til rett tid når sånt skjer! Selv om det hadde vært enda mer magisk om man hadde vært ute med vannet og dermed fått speilingene i vannet i tillegg! Ser man i tillegg horisonten så er det prikken over i’en.

I tillegg til at jeg tok masse bilder akkurat der jeg stod med bobilen, måtte jeg og også rusle litt nordover på veien til jordene rett etter klubbhuset til Fredrikstad modellflyklubb for å få tatt litt bilder der også. Utrolig fargerik og spennende skyformasjoner med veien som forsvinner innover i bildet på høyre side! Det gir en utrolig fin dybde og 3D-effekt i bildene! Myggen var litt plagsom her må jeg innrømme, men det var verdt å plages litt av mygg for å få tatt disse bildene! Fargene og omfanget av solnedgangen på himmelen dabbet litt av etterhvert og jeg tok det siste bildet klokka 22.29. Jeg tok det første bildet klokka 22.11, så magien varte ikke i omkring 18 minutter, ihvertfall fra mitt første til mitt siste bilde. Etterpå ruslet jeg inn i bobilen igjen og fortsatte å se filmen jeg var i ferd med å se.

   

Etter en god natts søvn så våknet jeg til strålende vær på søndag. Jeg hadde lyst til å gå meg en tur og valgte følge stien sydover fra parkeringsplassen. Så får man flere veivalg jeg valgte å gå “rett frem” og havnet et stykke sydover ganske høyt på fjellet. Jeg hadde fantastisk utsikt mot Kjøkøy og Frevar herfra med kikkerten jeg hadde med meg. Med kikkerten kunne jeg blant annet se radaren på Kjøkøy fort og Minemagasinet som ligger helt nord på Kjøkøy. Men måtte etter en liten stund noe veldig på do, så jeg måtte gå tilbake til bobilen. Etter en liten stund tok jeg på meg gummistøvler og gikk ut igjen, denne gangen gikk jeg til høyre mot Gansrødbukta.

Kom først ut på en liten plass med fjell, helt innerst i bukta, så gikk jeg tilbake på stien og skulle gå ut mot vannet igjen. Men der møtte jeg på en som tilsynelatende satt helt naken, så jeg snudde med en gang og gikk tilbake til stien og gikk litt lengre syd. Kom ut på fjellet og kom helt mot vannet og hadde panoramautsikt over til Frevar, til sjøbuene/hyttene i Gansrødbukta og så også herfra til radaren på Kjøkøy fort og Minemagasinet helt nord på Kjøkøy. Selvfølgelig også Kjøkøybrua. Så også til det det tårnet ute i Onsøy som heter Sprinklet. Så også Domkirketårnet. Det første stedet litt lengre syd hadde jeg veldig god utsikt til fuglekikkertårnet som ligger helt syd på Øra/Frevar, herfra var det noe som hindret utsikten.

Jeg satt meg til slutt ned på fjellet og bare nøt utsikten, det gode været og tok rett og slett livet helt med ro. Litt varmt på beina med gummistøvler må jeg innrømme, men man vet aldri hva man treffer på når man skal gå tur i skogen, så jeg velger å være på den sikre siden. Dette var også steder jeg ikke hadde gått tur tidligere, så jeg var heller ikke sikker på hvordan underlaget ville være. Nå hører det jo også med at det plasket ned mer eller mindre hele gårsdagen. Men det var ikke dumt å få av seg gummistøvlene når jeg kom tilbake til bobilen. Jeg hadde gått ut ved halv tolv tiden og var tilbake ved bobilen ved tre tiden. En fin liten gåtur med andre ord, nå ble jo turen litt lengre med at jeg gikk frem og tilbake på grunn av dobesøket, men det tar vel ingen skade av. Hadde det ikke vært for dette så hadde jeg sikkert blitt værende der oppe på fjellet med panoramautsikt over Kjøkøy og Frevar med kikkerten. Men en ting er ihvertfall sikkert, det er ikke noen tvil om at det er ganske hardt å sitte på fjell over tid.

Med dårlig vær lørdag og dermed dårlig lading våknet jeg søndag med 78% på batteriet, men med god lading var batteriet allerede på 85% når jeg gikk ut for å gå tur og 94% når jeg var tilbake ved bobilen. Jeg så serien Sweet Tooth (2021) i løpet av søndagen. En serie som nettopp hadde blitt lagt ut på Netflix. Ikke noen tvil om at det var god lading denne søndagen, i tillegg hadde jeg hatt mulighet til å dra ned batteriene en del i løpet av lørdagen og brukte litt strøm på søndag med å se på denne tv-serien. Jeg satt derfor en ny rekord på søndag med å produsere 890 Wh i løpet av en og samme dag. Peak-ladingen var på det høyeste 138 watt. Hadde jeg klart å dra batteriet enda lengre ned lørdag og/eller brukt enda mer strøm søndag, hadde jeg klart å produsere enda mer strøm, men det var det det var plass til. Men å produsere/lade like mye strøm som tilsvarer 69,53% av ett lithiumbatteri på 1.280 Wh i løpet av en og samme dag, vil jeg si er innafor!

Normalt sett skal jeg tidlig opp når jeg skal på jobb, men med sommer er det andre skift enn vanlig, men det er ganske uvanlig at jeg skal begynne å sent som 11.40. Det betydde at jeg kunne være oppe ganske lenge og fikk utnyttet hele søndagen. Mandag fikk jeg tatt meg en dusj, spist, vasket opp og pakket også før jeg dro fra Gansrød klokka 10.50 med 95% på batteriet. Jeg fikk tømt toalettanken og gråvannstanken før jeg parkerte bobilen for å gjøre meg klar til å kjøre skiftet mitt. Etter jobb tømte jeg vanntanken og varmtvannstanken og kjørte hjem til foreldrene mine for å parkere bobilen. Denne turen var uten tvil kortreist med 49,7 kilometer og et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,87 liter diesel per mil. Solcelleproduksjonen på denne turen var 110 Wh (50 W) fredag, 140 Wh (38 W) lørdag, 890 Wh (138 W) søndag og 180 Wh (104 W) mandag, totalt 1.320 Wh!

                                                                                                         

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2022/03/27/kortreist-tur-med-bobilen-til-gansrod-og-gansrodbukta/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.