Tur med bobilen til Bergsjøtjernet i kulda

Den andre helgen i februar var jeg på ny klar for tur med bobilen i helga. Jeg hadde på forhånd ikke helt bestemt meg for hvor jeg skulle dra, men var innom bobilen dagen før for å programmere varmen til å starte fredag morgen for å få litt varme i bobilen før jeg hentet den på formiddagen. Fikk også gjort alle de praktiske tingene for å få bobilen klar for tur før jeg kjørte andre del av skiftet. Dermed var jeg klar for avreise rett etter at jeg var ferdig på jobb klokka 18.22 fredag kveld. Dermed gikk turen til Bergsjøtjernet i Skiptvet. Et sted jeg ikke hadde vært før, men det så fint ut på de bildene jeg hadde sett. Når jeg dro fra jobb var det -6 til -7 grader, men det sank raskt ned til alt fra -10 til -2 grader. Det er ikke noen tvil om at dette kom til å bli en kald helg. Det hadde jeg sett på værvarselet også. Når jeg nærmet meg var det -15 grader og vel fremme på parkeringsplassen til Bergsjøtjernet var det -13 grader.

Det er vel unødvendig å si at det var bek mørkt som i svarteste natta når jeg kom frem. Det var veldig vanskelig å se om det var noe som helst utsikt. Men etter å ha fått parkert bobilen på parkeringsplassen i vater uten å bruke nivåklossene gikk jeg ut en liten tur for å titte. Og man kan vel trygt si at det var lite utsikt å se fra parkeringsplassen, men gikk man opp på den lille “knausen” eller hva jeg skal kalle det så hadde man utsikt ut over hele tjernet. Vi snakker om bare noen få meter. Mesteparten av døgnet kom det til å være mørkt som i svarteste natta uansett. Men jeg var spent på hvor kaldt det kom til å bli i løpet av denne helgen, det er liten tvil om at dette kom til å bli den kaldeste turen med denne bobilen hittil. Det er unødvendig å si at jeg hadde med meg vann på kanner og ikke på vanntanken. Jeg hadde med meg 30 liter med vann denne helgen også.

Jeg laget meg middag med å kutte gulerøtter, rødløk, fersk champignon som jeg lot surre litt i stekepanna. Før jeg tilsatte fløte og kverner litt salt og ganske mye pepper før jeg tilsetter kjøttkakene. Utrolig lettvint med både enkle og rimelige råvarer som smaker knall. Kun stekepanna som er i bruk. Etter maten hadde jeg bestemte meg for at jeg skulle ta en Ringenes Herre, The Lord of the Rings-maraton denne helgen. Jeg starter derfor med å se The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001) fredag kveld. Lang film, så det ble ganske sent i seng for meg, det kaldeste det var ute før jeg gikk til sengs var -16,6 grader. Ved 8-tiden på morgenen var det ikke mindre enn -18,5 grader ute. Når jeg våknet litt senere var det -15,5 grader og -18,6 grader på det laveste, -12,7 når jeg stod opp ca 10.20.

Jeg stod i skyggen for trærne på parkeringsplassen, men så fort sola rundet trærne så fikk jeg ganske god lading fra solcellepanelet. Jeg hadde lyst til å gå en tur i strålende sol fra blå himmel og ta litt bilder. Jeg kledde meg derfor full vinter og hadde på denne turen også tatt med meg mine Sorel Caribou vinterstøvler. En krysning mellom gummistøvler og vinterboots som er gode og varme selv i ekstrem kulde. De skal ifølge Sorel klare å holde deg varm på beina i ned mot -40 grader. Nå var det riktignok bare -6 grader når jeg gikk ut i solaskinnet, men jeg regnet med at det ville bli rimelig kaldt når sola gikk ned igjen. Jeg ruslet litt rundt i området og tok litt bilder. Det var to biler sammen med meg på parkeringsplassen, de hadde rigget seg på plass litt lengre bortenfor og hadde tent bål.

Jeg har forstått det slik at det er ganske mye aktivitet her i sommermånedene, da det er mange som drar hit for å bade. Da ser jeg for meg at parkeringsplassen kan være i snaueste laget. Men nå midt i februar med såpass mange minusgrader var det ikke så mange som tok turen til Bergsjøtjernet. Selv om det ikke var så veldig bikkjekaldt nå når sola var fremme. Etter at jeg hadde rusla litt rundt og tatt litt bilder en times tid kom det flere turgåere gående som hadde parkert langs parkeringsplassen langs veien. Det var nå -3 grader ute, men jeg må allikevel si at det var utrolig godt å komme inn i varmen med 20 grader i bobilen! For ikke å snakke om å få av seg alle vinterklea og Sorel vinterstøvlene! Utrolig gode og varme og behagelig å gå med ute i snøen og kulda da.

Inne i varmen igjen var planen å fortsette på The Lord of the Rings-maraton som jeg hadde startet på fredag kveld. Jeg så derfor filmene The Lord of the Rings: The Two Towers (2002) og The Lord of the Rings: The Return of the King (2003). Må si at det var utrolig kult å ha et gjensyn med The Lord of the Rings igjen! Selv på en ganske mye mindre TV i bobilen enn hjemme. Men når man sitter såpass nærme og har lyden rett på ørene med mine Sony WH-1000MX3 hodetelefoner, så er ikke opplevelsen å kimse av! Jeg fulgte spent med på temperaturen ute som falt som en stein så fort sola forsvant. Temperaturen ute var -8,4 grader klokka 16.22, -11,5 grader klokka 17.07, -13,4 grader klokka 17.30 og -15,5 grader klokka 19.50. Jeg brukte forøvrig 65 Ah strøm det første døgnet i denne kulda. Istedenfor å starte en ny film siden klokka hadde blitt såpass mye, valgte jeg heller å lytte til den nye EP’en til Sivert Høyem, “Roses of Neurosis”.

Batteriet var på 60% når jeg la meg og 50% når jeg våknet søndag. Da var temperaturen ute -18,5 grader, -13,5 grader når jeg stod opp ved 10-tiden og temperaturen hadde vært -19,8 grader på det laveste i løpet av natta/morgenkvisten. Det er det kaldeste jeg har vært på tur med en bobil noensinne! Og det har gått helt fint! Nå har jeg riktignok hatt vann på kanne og ikke hatt noe vann i systemet i bobilen. Det hadde nok fryst til helsikke for å si det pent. Jeg hadde en vannkanne stående rett på innsiden av bakdøra på bobilen, og i den vannkanna var det faktisk en isklump. Det sier litt om hvor kaldt det har vært akkurat der helt inntil døra. Og det selv om det faktisk er varme i lasterommet på bobilen! Men litt avhengig av hva og hvor mye man har baki der, så vil nok ikke varmen komme godt nok til overalt i alle kriker og kroker. Og kulda vil slå inn gjennom blant annet bakdøra.

Spiste frokost og etterhvert lunsj mens jeg så litt film inne i varmen. Jeg så filmene News of the World (2020) og Lykke-Per (2018). Jeg hadde faktisk fått litt lading fra solcellepanelet denne helgen. 90 Wh (60 W) fredag, 80 Wh (38 W) lørdag og 90 Wh (39 W) søndag, totalt 260 Wh. Etter å ha tømt ut siste rest av vann jeg hadde med meg, ser det ut til at jeg klarer meg fint med 10-12 liter vann til de helt elementære behovene. Det vil si toalettet, håndvask, tannpuss og oppvask. Det var -12,6 grader ute og 39% igjen på batteriet når jeg dro fra Bergsjøtjernet klokka 17.50. Jeg hadde brukt 124 Ah strøm i løpet av helgen. Da kan jeg dra konklusonen med at med moderate kuldegrader klarer jeg fint 4 døgn med bare batteriene ombord, mens når det kryper ned mot -20 grader klarer jeg 3 døgn. Jeg for min del synes det er imponerende. I tillegg til at man selvfølgelig fyrer døgnet rundt,  bruker jeg også en del strøm til TV, lys og slik. Det er ganske lange kvelder hvor jeg liker å sitte og se på film og pusle med mitt på iPad’en.

Hadde forresten kjøpt en slik “leppe” eller plastdings som monteres på eksosen til Truma for å lede vannet ut fra bobilen så det ikke danner seg en masse is på selve karosseriet. På vei kjørte jeg innom Perry & Williams for å tømme toalettanken i tømmestasjonen deres, men den hadde fryst, så da var det bare å kjøre hjem og ta med seg toalettanken opp i fjerde etasje hjemme. Tømte innholdet i kjøleskapet samtidig så fikk jeg det raskt i kjøleskapet hjemme. Så ble det en tur innom LPG Fredrikstad i Dikeveien for å fylle 25,84 liter gass. Parkert hjemme hos foreldrene mine var batteriene på 92%. Koblet til strøm for å “toppe” batteriene til neste tur. Denne turen ble på 136,2 kilometer og med et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,91 liter diesel per mil.

                                

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2022/02/27/tur-med-bobilen-til-bergsjotjernet-i-kulda/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.