Hitlertenner ved Brusand

Kjører man Nordsjøvegen, fylkesvei 44, forbi Brusand skal det vanskelig la seg gjøre og ikke legge merke til den mektige rekken med Hitlertenner langs veien. Hitlertennene ble anlagt her under andre verdenskrig som hindre for tanks og amfibiekjøretøy. Hitlertennene var en del av et forsvarsverk som ble bygget på Jæren i regi av Tyskland under andre verdenskrig. Tyskerne fryktet et angrep fra havet, og for å stoppe allierte stridsvogner og amfibiebiler ble det lagt brede minefelt på stranden og lenger oppe ble det plassert store steinblokker i flere rekker. Flere hundre menn måtte delta i dette arbeidet, de fleste var tvangsutsendte fra Jæren, Egersund og Stavanger. Og etterhvert ble Hitlers norske tanngard ferdig for å beskytte tyskerne mot angrep fra havet. Hitlertennene er en del av Atlanterhavsvollen.

Hitlertennene ved Brusand er et imponerende syn og må ha tatt lang tid å få ferdigstilt. Dette er første gang jeg ser Hitlertenner, foruten på bilder selvfølgelig. I løpet av turen jeg hadde i Stavangerregionen var jeg forbi her flere ganger, men benyttet anledningen allerede den første agen å sikre meg noen bilder av mine aller første Hitlertenner. Disse finner man flere steder, men dette må uten tvil være den mest omfattende rekken av Hitlertenner i Norge? Jeg har ihvertfall ikke hørt om eller sett noe lignende noe annet sted i Norge. Jeg vil uten tvil oppfordre alle som har et snev av interesse for historie stoppe ved butikken på Brusand og ta en nærmere titt på «tanngarden» til Hitler!

Jeg vet ikke hvor mange slike Hitlertenner dette stridsvognhinderet består av, men det må være mange hundre, med tanke på hvor lang rekken er. I tillegg er det tre rader av dem. Hvis man skulle ønske å vite svaret, eller har litt tid til overs, kan man jo ta en titt på satellittbildene fra stedet på Google maps og prøve å telle. Den øvelsen har jeg dog ikke prøvd på selv, for jeg antar at jeg kommer til å gå lei før jeg i det hele tatt har kommet seriøst i gang med tellingen. Legg forøvrig merke til at det er en blanding av støpte blokker og naturstein. Den første raden nærmest veien ser ut til stort sett å være støpte hindre, mens de neste to radene er litt miks av støpte blokker og naturstein.

Legg også merke til at sydover fra butikken er det tre rader, mens nordover er det en fjerde rad som står på den andre siden av gjerdet. En annen ting som endrer seg akkurat der, er at raden som står innenfor gjerdet har den skrå enden mot stranda sydover fra butikken og nordover står den skrå enden mot veien. Jeg har lest litt forskjellige forklaringer på akkurat dette med at betongblokkene står forskjellig vei. Noen har hevdet at det kom en ny ansvarlig for byggingen av dette forsvarsverket med Hitlertenner underveis i byggingen, mens andre mener at det gjør det ekstra værre å forsere Hitlertennene hvis de står ulikt. Men i dette tilfellet er det jo ikke noe mønster med f.eks annenhver eller hver tredje hinder den andre veien, men at de plutselig bare snus midt i en lang rekke med Hitlertenner.

                       

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/06/24/hitlertenner-ved-brusand/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.