Jamie Oliver Home 2 burner – min nye gassgrill

For et par måneder siden, trodde jeg fortsatt at min gamle gassgrill, en Nordic Season Savannah II kjøpt i april 2011 skulle holde et par år til. En gassgrill er uten tvil en større investering enn en kullgrill, så da regner man jo også med å ha den noen år. Men det var inntil jeg skulle ta en rengjøring av grillen og oppdaget et par ting som gjorde at jeg pensjonerte grillen umiddelbart. Det hadde nemlig rustet hull i bakkant av innsiden av grillen og festene til flere av varmesprederne som ligger over brennerne hadde rustet mer eller mindre bort. Jeg anså den derfor ikke til å være trygg å bruke lengre. Og siden jeg den senere tid hadde begynt å tenke på at jeg kunne tenke meg å kjøpe en Weber gassgrill neste gang. Begynte jeg med en gang å se etter tilbud og hva som var tilgjengelig på markedet fra Weber. Men som alle vet, Weber koster.

Jeg har vært litt usikker på om jeg skulle kjøpe en gassgrill som fortsatt hadde tre brennere, de har også ofte en +1 brenner som er sidebrenneren, eller om jeg skulle kunne klare meg med en gassgrill med to brennere. Jeg har aldri grillet på en gassgrill med to brennere noen gang, men har vært med på å grille på en Weber med to brennere, og det synes jeg i grunn fungerte veldig bra. I tillegg har jeg hele tiden hatt inntrykk av at Weber er solide, de varer en stund, rett og slett høyere kvalitet enn min gamle grill holdt. Men når man betaler 2-3 ganger mer for en gassgrill, så må man jo også forvente mer av den. Man betaler ikke bare ekstra for at det står Weber på den, selv om man nok betaler litt for det også.

Etter å ha lest litt frem og tilbak om de forskjellige Weber-grillene, så utelukket jeg ganske fort Spirit classic-utgavene, og så mer på Spirit original-utgavene. En av forskjellene er at sistnevnte har støpejernsrister, mens førstnevnte har emaljerister av et eller annet slag. Støpejernsristene skal tåle mer. Men er det var noen andre mindre forskjeller også, men kommer ikke på dem i farta. Prisforskjellen var vel brått en tusenlapp. Men fordelen med å være på jakt etter ny gassgrill så sent på året, er at grillsesongen for de fleste er over for lengst og man kan gjøre noen gode kjøp. Men man må også være klar over at varebeholdningen i de foskjellige butikkene synker raskt når de selger ut griller med både 20% og 30% rabatt.

Jeg siktet meg til slutt inn på en Weber E-310 Original gassgrill som jeg kunne få for 4790 på Obs bygg, men jeg må innrømme at jeg syntes at det var fryktelig mye penger for en gassgrill. Og ville den vare tre ganger så lenge som min gamle? Prisen var ihvertfall nesten tre ganger så mye. Etter å ha vært innom Obs og andre butikker og sett litt på de forskjellige grillene, åpnet lokket og sett hvordan de «føltes». Så må jeg innrømme at Weber-grillen føltes litt «skranglete». Jeg vet at også Weber produseres i Kina for tiden, og garantien dems har blitt redusert fra 25 til 10 år, etter hva jeg har forstått. Men hvis man tror at hele grillen har en 10 års garanti, så må man nok lese garantien litt nærmere, det er ytterst lite av grillen som det er 10 års garanti på faktisk. Men at det er en utvidet garanti på grillen, selv om det ikke er på hele grillen, må ihvertfall bety at man kan forvente at den skal vare lengre enn de litt rimeligere gassgrillene som det ikke er noen utvidet garanti på.

Men etter å ha vurdert dett frem og tilbake ganske mye, endte jeg til slutt med å legge hele gassgrillkjøpet på is. Jeg syntes det var litt for mye penger her og nå, kanskje jeg ville velge å kjøpe en Weber gassgrill neste år. Og innfant meg med at grillsesongen var over mye tidligere enn jeg hadde regnet med. Jeg hadde fortsatt ganske mye grillmat liggende, og en del av det ble helstekt i stekeovnen. Men jeg synes liksom ikke det ble det samme. Spesielt når man har kjøpt indrefilèt av svin som var krydret, så fikk den langt ifra den samme utrolig gode smaken. Krydderet blir ikke stekt og blir en del av stekeskorpa som man er vant til når man griller kjøttet. Når man derimot helsteker kjøtt som er marinert, så kan det bli vel så godt når man steker det i stekeovnen. Man har nok også litt mer kontroll på resultatet når man bruker steketermometer.

Det er dog ikke noe i veien for å bruke steketermometer når man griller hele kjøttstykker også, «ekspertene» anbefaler å gjøre det. Det er nærmest et alfa omega for å få et perfekt resultat. Og jeg må innrømme at det er utrolig mye lettere å grille hele (store) kjøttstykker på grillen hvis man bruker et steketermometer. Jeg synes det er veldig vanskelig å vite når kjøttet er ferdig ellers, uten å måtte dele det eller gjøre et snitt. Men da «ødelegger» man en del av kjøttet med at saften renner ut og det blir tørrere enn det kunne ha blitt. Men jeg må nok kjøpe meg flere steketermometere, for per i dag har jeg bare ett, og det bruker jeg primært i stekeovnen. Det er ikke uvanlig at jeg har flere store kjøttstykker på grillen, og da hjelper det ikke stort å ha et steketermometer i det ene, hvis man ikke har et i det andre.

Men for å komme til poenget, det var sist helg at jeg snublet over et tilbud på Jamie Oliver Home 2 burner gassgrill på nettsidene til Elkjøp og Lefdal. Men de aller fleste butikkene er litt «ribbet» på gassgriller for tiden, men det viste seg at Lefdal i Fredrikstad skulle had en inne. Den var satt ned fra 2990 til 2490 allerede, i tillegg hadde de en kampanje på 20% på alt av grill i en uke. Når jeg hadde hatt runden min og sett på forskjellige griller, så hadde jeg også vært borte på Jamie Oliver-grillene og sett litt. De er også priset «ganske høyt» ala Weber, og de har også 10 års begrenset garanti slik som Weber. Og jeg fikk faktisk en bedre «feel» når jeg åpnet og lukket Jamie Oliver-grillen enn hva jeg fikk med Weber-grillen. Nå vet man jo ikke nødvendigvis hvor holdbar Jamie Oliver-grillen er bare på bakgrunn av dette. Men jeg får ihvertfall ikke noen god «feel» når det skrangler når man åpner en grill som står i utstilling. Kan være dårlig montering eller rett og slett bare at de er sånn, for alt hva jeg vet. Men de kan være holdbare så det holder allikevel.

Jeg fikk ihvertfall veldig lyst på grill igjen, og måtte gå en liten runde med meg selv om jeg skulle gå for en litt mindre gassgrill med to brennere, ned fra tre pluss en sidebrenner som jeg hadde hatt fra før. Å gå ned fra tre til to brennere er som regel både et tegn på at grillen er fysisk mindre, men også at den totalte effekten grillen yter er lavere. Men jeg var villig til å prøve, Jamie Oliver Home 2 burner-grillen var bare 8 cm smalere enn den jeg hadde fra før. Så en STOR forskjell ville det uansett ikke være. Men maks temperatur vil kanskje være litt lavere. Men det brydde jeg meg heller lite om, for jeg pleide aldri å grille på full guffe allikevel. Justerte som regel ned begge brennerne en del. Det ble jaggu varmt nok på redusert bluss.

Jeg valgte derfor å bestille en Jamie Oliver Home 2 burner gassgrill fra Lefdal på internett med henting i butikken i Fredrikstad. Rabatten på 20% måtte derimot legges inn manuelt i butikken. Jeg tok med meg utskrift av alt sammen for å være sikker på at jeg skulle få rabatten. Siden jeg kjøpte gassgrill sist, så har det tydeligvis blitt mye mer vanlig at regulator og slange ikke følger med. Dette må kjøpes ved siden av. Men på Jamie Oliver Home 2 burner stor det ingenting om at dette måtte kjøpes separat. På websidene til f.eks Obs stod det også at den ble solgt komplett med slange og regulator, klar til bruk. Bare å montere «flatpakka» først. Jeg henvendte meg i vareutleveringen, men siden det skulle legges inn en rabatt manuelt, måtte jeg inn i butikken for å ordne dette. Men det var en smal sak og jeg betalte 1992 for min nye gassgrill fra Jamie Oliver. Så var det bare å henvende seg hos vareutleveringen på Lefdal og få den lempa bak i bilen.

Og jaggu skal jeg si deg at esken både var stor og veide ganske mye. Esken veide 29-39 kilo, men hovedproblemet var størrelsen. Jeg var i grunn veldig usikker på om jeg i det hele tatt skulle være i stand til å bære denne opp fra garasjen i blokka og opp i fjerde etasje hvor jeg bor. Men helsikke heller tenkte jeg, jeg må jo prøve. Jeg fikk jo opp den forrige. Men den var nok, etter å ha sett på bildene, ganske mye mindre. Hva vekta var på den husker jeg ikke. Men det jeg sleit mest med, var å få noe godt grep på pappesken. Det var ikke gjort klar noen «håndtak» av noe slag, som man ofte har på slike pappesker. Og herregud som jeg sleit med å få pappesken opp til fjerde etasje! Jeg måtte ta pauser flere ganger underveis, allerede når jeg kom på oversiden av blokka her. Og så klarte jeg vel maks en etasje av gangen før jeg måtte ta en ny pause. Men etter mye slit og jeg var helt gåen i armene etterpå, så hadde jeg omsider klart å få grillen ut på verandaen min i fjerde etasje.

Og før jeg i det hele tatt skulle vurdere å montere den nye grillen, ville jeg demontere og fjerne den gamle. Jeg startet såvidt demonteringen mandag kveld, gjorde litt mer i pausa mi på tirsdag og bærte ut alle «løse deler» i en søppelsekk tirsdag formiddag. Resten av grillen klargjorde jeg og pakket inn i plastikk tirsdag kveld, slik at jeg kunne bære den ut i bilen onsdag morgen litt over kl 5. I pausa mi den dagen var det rett på Øra og få dumpet alt sammen i en metallkontainer. Endelig kvitt den gamle grillen! Men det var først fredag kveld at jeg startet på monteringen av den nye grillen. Og jeg hadde tydeligvis glemt hvor mye styr det var å få montert disse greiene siden sist. Det er en haug med forskjellige deler og dertil enda flere skruer som må skrus. Og en halvtimes tid før Lefdal stengte på fredag, oppdaget jeg til min store fortvilelse at det ikke fulgte med noen regulator og slange. Det eneste jeg fant var overgangen som skulle skrus inn på inntaket og som man skulle tre slangen inn på (og festes med slangeklemme).

Så da var det bare å komme seg ned til Lefdal og kreve en regulator, ikke sant? Jeg kunne også vise til at det ikke stod noe på nettsidene dems at man måtte kjøpe regulator ved siden av på Jamie Oliver Home 2 burner. Men det står det på dem andre. For å gjøre en lang historie kort, det ble en diskusjon frem og tilbake hvor jeg endte opp med å bli dritsur. For han på Lefdal var overhodet ikke løsningsorientert i det hele tatt. Hans holdning til hele saken var at regulatorer IKKE fulgte med til Jamie Oliver grillene og at jeg derfor måtte kjøpe dette ved siden av. At det stod feil på internettsidene dems, var ikke hans problem. Jeg hadde ikke vært og snakket med en selger, og fikk det til å virke som det var min feil. Jeg forteller at jeg hadde vært i kontakt med utlevering to ganger og i kassa en gang når jeg skulle hente grillen, og det var ingen som nevnte noe om at grillen ikke var komplett og at man måtte kjøpe en regulator ved siden av. Han innrømte dog at dette var en glipp, det skulle de ha gjort, men han var fortsatt ikke særlig interessert i å hjelpe meg. Og det gjorde selvfølgelig ikke saken noe bedre at de ikke hadde noen regulator inne på lager heller. Og innen vi var ferdig med dette, så hadde alle andre butikker stengt, så da måtte jeg dra slukøret hjem til en grill som var ubrukelig.

Det var to løsninger han på Lefdal kom med, enten å komme tilbake neste år og få en regulator gratis, eller å få en god deal neste gang jeg handlet noe på Lefdal. Hallo??? Jeg må innrømme at jeg var pisse sur når jeg dro hjem fra Lefdal og hadde egentlig mest lyst til å pælme hele grillen til helvette. Eller et lignende sted. Men jeg sjekket internettsidene til Lefdal og fant ut at kundeservice hadde åpent til kl 21, så da ringte jeg dem og forklarte problemet. Og i løpet av kort tid, hadde Lefdal internett konkludert med at butikken ikke hadde informert meg om at jeg måtte kjøpe regulator ved siden av, men siden Lefdal ikke hadde regulatorer inne på lager, valgte de å overføre 200 kroner til kontoen min, så kunne jeg kjøpe regulator et annet sted. Problem løst. Hvorfor skal man gjøre det så vanskelig, når det ikke er noen tvil om at det hadde blitt gjort en feil fra butikkens side, i dette tilfelle i teksten på internett.

Men jeg fikk ihvertfall roet meg ned ganske fort og måtte ty til stekepanna for å lage meg middag fredag kveld. Jeg hadde egentlig håpet på å grille noe av det jeg hadde kjøpt i Sverige tidligere på dagen. Men det ble en bra middag allikevel. På tampen av kvelden reserverte jeg en regulator hos Elkjøp i Sarpsborg som skulle ha den inne. Men når jeg sjekket varebeholdningen i dag, må jeg innrømme at jeg ante ugler i mosen. De hadde den ikke lengre på lager, det kunne selvfølgelig være fordi jeg hadde reservert den eneste de hadde igjen, men jeg møtte nå ihvertfall opp hos Elkjøp i dag for å hente en regulator. Jeg betalte i kassa og stilte meg i kø ved vareutleveringen ved siden av. Og etter at 3-4 andre kunder hadde blitt ekspedert og det var min tur, går vedkommende til lageret for å hente regulatoren. Etter en stund kommer han tilbake og sier at det var en feil i varebeholdningen og at de ikke hadde flere igjen og at han skulle kreditere varen slik at jeg fikk igjen pengen. Jaja, ingen beklagelse?

Da så jeg for meg at neste ble en tur til Elkjøp i Moss, de skulle ifølge varebeholdningen ha regulatorer inne. Men på vei ut av Elkjøp kom jeg til å tenke på at jeg kunne jo sjekke Obs, som jo lå like i nærheten, de solgte også Jamie Oliver-griller. I tillegg bruke de aller fleste grillene universalregulatorer. Det er vel bare Weber som har en egen en. Og på Obs hadde de en pappeske med regulatorer inne, så det var ikke noe problem å sikre seg en. Ifølge pappesken skulle den koste 190 kroner. Når jeg kommer til kassa så spør jeg for sikkerhets skyld om den passer til Jamie Oliver grillene, og de ble litt usikre. De mente at det var en skrukobling på Jamie Oliver. Og ja det er det forsåvidt, men den delen fulgte faktisk med. Vi går bort til grillen de har utstilt og sleit med å finne gassinntaket, men fant det til slutt. Og de hadde ikke skrudd på denne overgangen, og det var helt ukjent for dem at slange og regulator ikke fulgte med. Men de hadde solgt en haug med regulatorer i sommer. Det er kanskje en sammenheng?

Men vi konkluderer ihvertfall med at det er korrekt regulator og slange og jeg velger å kjøpe den. Når hu leser strekkoden reagerer hun på at «den hadde blitt så dyr», de hadde solgt den mye billigere tidligere. Så hu slo av 100 kroner og jeg fikk en ny regulator for 90 kroner! Her hjemme har jeg fortsatt monteringen av grillen, noe som har resultert i at jeg har skrudd i x antalll skruer igjen. Det står i monteringsanvisningen at det anbefales å være to når man monterer gassgrillen, men jeg klarte å montere denne alene også. Det hadde riktignok vært lettere om man var to, men det er utrolig hva man får til bare man tar tiden til hjelp. Og litt ekstra knot sikkert.

En veldig positiv overraskelse jeg fikk med Jamie Oliver 2 burner-grillen var forresten at den har et stort brett som oppsamler i bunn. Min gamle grill hadde bare en liten oppsamler midt i hengende under grillen for fett. Men her er rett og slett hele bunnen dette brettet som skal samle opp fett, forkullede matrester og annet som måtte komme fra grillingen. Da er det kjempenekelt å bare skyve ut dette brettet når man vil gjøre rent! Det vil sikkert samle seg litt oppe på varmesprederne, men dette kan man jo bare børste ned på brettet, og så kommer det ut sammen med alt det andre! Jeg ser for meg en utrolig mye lettere jobb med å holde denne grillen ren! Det var rett og slett en forbanna møkkajobb å holde den gamle ren, må jeg innrømme!

Det er dog anbefalt å ikke fjerne det som blir liggende på varmesprederne hele tiden, da dette kan gi deg litt ekstra «matos» som vil sette smak på kjøttet! Foreløpig har jeg bare testbrent grillen, og alt ser ut til å fungere strålende! Termometeret i lokket gikk opp til litt over 210 grader etter at jeg hadde latt grillen stå på full guffe en stund. Så det er ikke noen tvil om at det blir ganske varmt her! Det blir spennende å teste grilen senere i kveld! Det som står på menyen i kveld er entrecote og chorizo med 95% kjøtt! Ser virkelig frem til å få grillet litt mat igjen, jeg er utrolig glad i grillmat! Synes resultatet blir mye bedre enn når man f.eks steker kjøttet i stekepanna! På grillen slipper man også å tilsette noe smør/fett! Jeg pleier også å ha grønnsaker i aluminiumsfolie som jeg får kokt samtidig som jeg griller med litt smør og krydder! Snadder, det er det det er! Nå kan grillsesongen fortsette en stund til! Det er ikke noen hemmeliget at min grillsesong er litt lengre enn for de fleste andre. Jeg pleier som regel å starte opp i mars, men i utgangspunktet kan jeg grille året rundt. Jeg står jo under tak på verandaen!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/09/05/jamie-oliver-home-2-burner-min-nye-gassgrill/

1 kommentar

    • Norleiv Vinjerui7 juli, 2023 kl 23:14

    Det er den største fadesen jeg har gjort. Nemlig kjøpt en jamie Oliver gassgrill. Det FINNES IKKE RESERVEDELER

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.