Min første natt med cpap pustemaskin

Jeg var i går på sykehuset og fikk utdelt min cpap pustemaskin og var til utvelging og tilpassing av maske etter at jeg fikk diagnosen (alvorlig) søvnapné for to uker siden. Sykehuset hadde tydeligvis rotet litt med timene og jeg var bare satt opp med en kontroll på en halvtime. Men sykepleieren syntes det var mildt sagt litt underlig når jeg ikke hadde fått tildelt en cpap pustemaskin enda. Så da hadde de et lite problem, for det kom en ny pasient en halvtime senere som skulle ha utlevering og tilpasning av cpap også. Men sykepleieren foreslo og spurte om det var greit at hu tok begge pasientene samtidig, for den andre pasienten hadde allerede også kommet. Og det var greit for oss begge to, så da var det bare å sette i gang med «gruppeopplæring».

Først fikk vi hver vår ResMed veske med cpap pustemaskin, slange, strømtilførsel og diverse bruksanvisninger og papirer. Vi monterte raskt opp cpap pustemaskinen og koblet til en slange og fikk en rask forklaring på hvordan maskinen fungerte, hva søvnapné er for noe, hva som skjer og hva konsekvensene/bivirkningene av å ha søvnapné er. Jeg går ut ifra at det var noe vi begge visste en del om allerede. Jeg for min del har ihvertfall både lest en del om det og fått en del gode innspill underveis. Så var vi raskt i gang med å prøve forskjellige type masker. Det er tre typer masker vi fikk se på og prøve, en helmaske som dekker både nese og munn og to typer nesemaske. En nesemaske som dekker hele nesa og en som bare har to «propper» opp mot nesa og that’s it.

Jeg testet først helmaske, og en helmaske høres kanskje ut som en veldig stor maske, men det var en del mindre enn hva jeg hadde sett på litt eldre bilder. Men den er fortsatt ganske stor og klumpete i forhold til nesemaskene selvfølgelig. For å kunne bruke en nesemaske forutsetter det at man faktisk puster med nesa og holder munnen lukket når man sover. Det er jo ikke noe man bare kan bestemme seg for å gjøre, en ting er før man sovner, men når man sovner så har man jo fint lite kontroll på hva man gjør. Men de aller fleste puster nok med nesa og holder munnen lukket om natta, men de som har problemer med redusert eller lite luftgjennomstrømming igjennom nesa, blir det håpløst med ei nesemaske. Jeg for min del innbiller meg ihvertfall at jeg sover primært med munnen lukket, ellers hadde jeg våkna opp med tørr munn «hele tiden». Når jeg er forkjøla og tett i nesa kan selvfølgelig også jeg våkne opp med tørr munn fordi jeg har måttet puste igjennom nesa, men det gjelder jo alle.

De to helmaskene jeg prøvde (bare forskjellig størrelse) var produsert av Philips og var i grunn ganske behagelig å ha på seg, men den er ganske «stor» i forhold til en nesemaske selvfølgelig, og den vil nok merkes mer om natta enn en nesemaske. Deretter prøvde jeg en slik nesemaske med bare «propper» opp i nesa, jeg er usikker på hva som er det korrekte navnet på denne typen maske, men modellen var ihvertfall ResMed Swift FX. Det er en veldig liten «maske» og hvis man ser bort fra det faktum at man har noe stappa opp i nesa og har stropper på oversiden av hodet og bak i hodet, så er det ingenting ellers som er i veien.  Det vil si at det ikke er noe problem å ligge på siden med ansiktet halvveis ned i puta. Hvis man ligger på magen og prøver å begrave ansiktet i puta, så vil nok også denne være i veien, men jeg liker ikke å ligge på magen uansett. Ikke liker jeg å ligge på ryggen heller for den saks skyld. Jeg foretrekker å ligge på siden.

Men nesemaska ResMed Swift FX var en utrolig liten og kjakk sak som jeg syntes var behagelig å ha på og jeg klarte å puste normalt med den. Jeg satt en god stund og pustet igjennom denne maska med cpap pustemaskinen tilkoblet på sykehuset. Både jeg og sykepleieren syntes at dette så ut til å fungere bra, og jeg testet da faktisk aldri den vanlige nesemaska. Det var kanskje dumt av meg å ikke prøve den, slik at jeg hadde noe å sammenligne med, men det er som sykepleieren sa når jeg spurte om det var mulig å bytte maske senere: «Du gifter deg ikke med maska du velger i dag». Så det er ikke noe problem å prøve andre typer masker senere hvis man føler at det ikke fungerer så godt eller optimalt med den man har fått.

For min del tok det hele en time, den andre pasienten som var inne sammen med meg brukte litt lengre tid og jeg fikk ikke inntrykk av at han likte den typen nesemaske som jeg valgte. Han virket mer fortrolig med den vanlige nesemaska. Men hva han endte opp med å velge til slutt vet jeg ikke, da jeg var ferdig og gikk når jeg var ferdig med min «tilpasning». Siden jeg hadde pådratt meg frikort etter å ha betalt ganske mange egenandeler i år, betalte jeg ingenting for timen på sykehuset heller. Utstyret får man på lån av helseforetaket så lenge man trenger det. Man får også service på cpap pustemaskinen og nytt utstyr/maske etterhvert som det er behov for det. Utstyrssentralen for cpap er forøvrig på sykehuset i Sarpsborg. Jeg fikk forresten allerede en ny time den 14. oktober for kontroll. Da skal vi evaluere hvordan den første måneden med cpap har gått. Skulle det være «krise» på noen måte, så kan jeg selvfølgelig ta kontakt med enten sykehuset i Fredrikstad eller Sarpsborg for hjelp eller tilpasning.

Men jeg må si at jeg var utrolig spent på hvordan det ville være å sove med dette utstyret den første natta. Men mens jeg testet de forskjellige maskene og cpap pustemaskinen på sykehuset, må jeg innrømme at jeg syntes det var lettere å puste enn jeg hadde sett for meg. Men nå har jeg ikke så mye sammenligningsgrunnlag heller forsåvidt. Men fra å være tyngst å puste inn med ei gassmaske (og lettere å puste ut) var det lettest å puste inn og tyngst å puste ut. Det er ikke så rart når det står et lufttrykk inn i nesa til enhver tid og at man derfor må puste ut i motvind. Men det er ikke værre enn at man venner seg fort til det. Men det var veldig uvant med en gang på sykehuset.

Når jeg la meg i natt valgte jeg å vente en stund og sørge for at jeg var litt trøtt før jeg gikk og la meg. Ellers hadde jeg vel brukt flere timer på å sovne vil jeg tro. Men etter å ha montert opp cpap pustemaskinen, koblet på slangen og tatt på på meg nesemaska og gjort noen småjusteringer, ble jeg nok liggende våken litt før jeg sovnet. Men såvidt jeg kan huske skjedde det innen en times tid ihvertfall. Men jeg var forberedt på at jeg ikke kom til å ha en veldig god natt i natt, og det jeg nok ikke si at jeg har hatt heller. Det er selvfølgelig veldig uvant å ha noe både opp i nesa, i ansiktet og rundt hodet. I tillegg ligger man som sagt og puster i motvind. Noe støy er det ikke å snakke om, cpap pustemaskinen lager ikke en eneste lyd. Den eneste lyden man hører er lyden av at jeg puster i maska.

Men man merker fort hvis man har hånda foran eller i nærheten av maska, for det blåser ut av ventilen i front. Og denne lufta føles nok litt kald. Jeg hadde på forhånd lest at det er noen som synes at det er ubehagelig å puste inn denne «kalde» lufta, men det merket jeg ikke noe til, det er uansett vanlig luft fra det rommet du er i som blir pumpet inn igjennom nesa med et fast minimumstrykk. Når cpap pustemaskinen merker at du er i ferd med å få et pustestopp, øker den trykket så mye som er nødvendig for å holde pustekanalen åpen. Når det er gjort, reduserer cpap pustemaskinen lufttrykket ned til et minimum igjen.

Det er ikke alle som klarer å sove med maska hele den første eller de første nettene, men det var i grunn ikke noe problem. Jeg hadde bare bestemt meg for at det skulle jeg klare. Det var ikke ubehagelig eller jeg følte ikke at jeg ikke fikk pusta eller noe slikt, det var bare det at jeg sov litt lett og urolig på grunn av de endringene dette tross alt er. Jeg var også litt spent på hvodan det ville gå med slangen til maska når jeg snudde meg i senga og sånn, men det var i grunn ikke noe problem i det hele tatt. Den var aldri i veien på noen måte, ikke som jeg merket ihvertfall. Etter en 5,5 time var jeg så våken at jeg valgte å gå en tur på do for å tisse, ikke for at jeg nødvendigvis hadde så stort behov for det, men jeg tenkte det var greit å gjøre når jeg først var så våken. Gammel vane sikkert. Det er nemlig en av de bivirkningene man har med å ha (ubehandlet) søvnapné, at man må ofte opp på do for å tisse i løpet av natta.

Jeg klarte ikke å dy meg med å trykke litt på cpap pustemaskinen og sjekke informasjonen om «søvnkvaliteten» min. Jeg hadde brukt cpap pustemaskinen i 5,5 time, masketilpasningen var tydeligvis bra, for den viste et smilefjes. Hvis den ikke viser et smilefjes vil det si at den lekker for mye luft. I mitt tilfelle som har en nesemaske så vil det vel si at jeg har munnen åpen tror jeg. Det er forøvrig en litt merkelig følelse å åpne munnen når man har på nesemaska med luft inn igjennom nesa, denne lufta kommer dermed ut av munnen isteden. ResMed S9 AutoSet cpap pustemaskinen kunne forøvrig fortelle meg at jeg hadde en AHI-verdi på 3,1. Det vil si gjennomsnittlig 3,1 pustestopp i timen i løpet av de timene jeg hadde brukt utstyret. Mot 36 pustestopp i snitt i timen under søvnregistreringen, så er jo dette veldig bra! Under 5 er normalt har jeg forstått.

Men det var såpass tidlig at jeg hadde lyst til å prøve å sove litt til, så jeg koblet til utstyret på nytt og cpap pustemaskinen startet opp automatisk så fort jeg begynte å puste i maska. Den stoppet også noen få sekunder etter at jeg koblet fra slangen. Kjekt at dette går av seg selv og at man slipper å trykke på start/stopp-knappen forsåvidt. Ikke det at det er veldig komplisert å gjøre det manuelt heller. Søvnen jeg hadde de neste 3,5 timene var nok litt så som så. Den var enda dårligere enn den jeg hadde hatt i løpet av natta og jeg sov tydeligvis såpass lett at jeg faktisk også merket at cpap pustemaskinen hadde økt lufttrykket. Jeg er ikke helt sikker, men mulig dette var i kombinasjon med at jeg hadde munnen åpen eller at det var en konsekvens av det økte trykket, det vet jeg faktisk ikke. Jeg var nok litt i ørska selv om jeg sov veldig lett. Men i løpet av de første 5,5 timene merket jeg ikke en eneste gang at den hadde økt trykket, men den hadde den jo selvfølgelig gjort, ellers hadde jeg ikke hatt en AHI-verdi på 3,1. Men det var først iløpet av de neste 3,5 timene at jeg la merke til dette. Jeg tror også at jeg hadde munn åpen ved noen tilfeller i denne perioden og våknet av at det blåste ut av munnen på meg. Men dette med åpen munn er bare noe jeg tror, jeg er ikke helt sikker.

Men ting tyder jo på at når jeg sov bedre (i første periode) så var det ikke noe problem med åpen munn, ikke som jeg la merke til ihvertfall. Men når jeg blir vant til å sove med cpap pustemaskinen og nesemaska, så vil jeg sove bedre og bedre og disse «startproblemene» vil nok elimineres. Jeg hadde på ingen måte forventet at jeg skulle få en bra natt søvn i natt, den første natta med cpap pustemaskin, men det var ikke så ille som jeg fryktet heller. Så alt i alt så syntes jeg i grunn dette har gått veldig bra! Bare det at jeg har hatt på meg maska igjennom hele natta som totalt sett ble på 9 timer tar jeg som et veldig godt tegn! Og det er jeg veldig fornøyd med! Og så satser jeg på at jeg kommer til å bli mer og mer komfortabel med å sove dette i tiden fremover! Hvor lang tid det tar, er det jo ingen som vet, det er veldig individuelt. Men jeg har også forstått at tidsperspektivet ved å venne seg til å sove med cpap pustemaskinen og det å få full utbytte av «behandlingen» ikke nødvendigvis er det samme. Men jeg tar ett skrit av gangen. Den første natta har etter forholdene gått veldig bra, selv om jeg var litt «kake» når jeg stod opp i dag, og jeg regner med at det kommer til å gå bedre nettene fremover! Så regner jeg med at jeg kommer til å se effekten av «behandlingen» etterhvert! Det er nok ikke så lett å se forskjellen fra dag til dag, men fra uke til uke skal man kunne se endringer, har jeg forstått.

Illustrasjonsbildene jeg har lagt til er først av ResMed S9 Autoset cpap-maskinen, så et par bilder sammen med en luftfukter som man kan få hvis man sliter med at man blir tørr i halsen, flere bilder av ResMed Swift FX nesemaska jeg valgte og til slutt en Philips helmaske som jeg også prøvde!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/09/04/min-forste-natt-med-cpap-pustemaskin/

8 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

 1. Så bra at det ser ut til å gå greit med cpapen. Jeg vil anbefale deg å hente en luftfukter. Med den påkoblet kan du selv bestemme temperaturen på lufta som kommer ut og den vil ikke føles kald. Du vil også aldri føle deg tørr i munn og nese. Uten den er det fare for å bli sår i nesa av den tørre lufta. Lykke til videre med ditt «nye» liv!

  • kak5 september, 2013 kl 19:19
   Forfatter

  Jeg kunne forsåvidt fått med meg lufttørker allerede ved cpap-tilpasningen på tirsdag, men de vil jo helst at du prøver uten først, da det er et kostnadsspørsmål. Men hvis jeg ber om å få en, så får jeg en. Men da skal jeg vel henvende meg til sykehuset i Sarpsborg som er «utstyrssentral» for oss med cpap.

  Men jeg hører/leser at så og si alle anbefaler å skaffe en slik luftfukter, så det skal du ikke se bort fra at jeg skaffer meg etterhvert! Men akkurat nå i starten så prøver jeg uten, så får vi se hvordan det går! Sykepleieren på sykehuset hadde ingen nøyaktig statistikk, men hvis hu skulle gjette, så ville hu si at halvparten av cpap-pasientene hadde luftfukter! Så da er det jo en viss fare for at jeg vil føle behov for det også! 🙂

  • Kenneth Tonning18 oktober, 2014 kl 08:05

  Hei…
  Lykke til med maskin og maske.
  Har selv nøyaktig samme maskin og maske, men med tilhørende fukter.
  Fikk min diagnose obstruktiv søvnapne’ for 7 år siden, og hadde da de første årene ikke fukter.
  Resultat var at jeg pådro meg luftveisinfeksjoner an mass.
  Den ene infeksjonen etter den andre over de neste 3 årene.
  Dette startet først etter ca. 8 måneders bruk av min cpap.
  Dere uten fukter må også tenke på at hals fort kan tørke ut, og dermed miste sitt beskyttende slimlag i perioder. Dette ble meg fortalt av den spesialisten jeg var hos.
  Jeg måtte finne ut hvorfor, og mistenkte cpapen og tørre områder i munn og hals.
  Gikk dermed og fikk min fukter, og bang, ikke mer infeksjoner.
  Alle luftveisinfeksjoner er borte, og søvn er mye bedre med fukter…
  Vil anbefale alle cpap brukere å få seg en fukter med en gang de får cpap!!

  Ønsker deg uansett lykke til videre, og håper søvnen blir både god og lang…
  Mvh
  Kenneth

  • Ingar25 januar, 2017 kl 13:31

  Hva er galt nå det suser med høy lyd å blåser luft ut hele tiden når jeg sovner, den som ligger ved siden får ikke sove. Er det noen som har erfarng med det

  • Øyvind20 januar, 2019 kl 23:34

  Hei
  Fikk du beskjed at 36 pustestopp er alvorlig grad?
  Jeg har i gjennomsnitt 100 pustestopp i timen.
  Jeg gjorde nå mitt andre forsøk med puste maskin, og føler det funker ganske bra etter at jeg har prøvd helmaske.

  • Karl5 mai, 2019 kl 12:05

  Jeg er ganske nevrotisk, og klarer ikke dette «styret» med maske osv. Jeg ble ganske fort dårlig med stress, kaldsvette og høyt blodtrykk.

  • kak8 mai, 2019 kl 22:19
   Forfatter

  Det er ikke noen tvil om at det oppleves som ganske mye «styr» i starten. Men det er utrolig hva man kan venne seg til hvis man legger godviljen til og ikke gir opp med en gang. Det kan nok være utfordrende for mange. Jeg er veldig glad for at det gikk ganske smertefritt for min del.

 2. Hei_ Jeg har brukt maske i mange åp, og har fått byttet slange og maske hvert år. Det er luftfukter i maskinen. Jeg sliter med #hveselyd# etter jeg har brukt den noen timer’. Mye luft trykk i front, prøver å holde over fronten men det er fortsatt støyende hvesing”. Jeg prøver å tilpasse og justere men uten resultat. Har noen noe råd?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.