Nå er det like før jeg starter et nytt liv

Etter å ha vært sykemeldt i nesten 4 måneder fikk jeg for snart to uker siden beskjed om at jeg hadde en alvorlig søvnapné. Men jeg ser virkelig frem til å få et bedre liv med cpap pustemaskinen som jeg skal få i morgen! Jeg har time på sykehuset for utlevering, tilpassing og opplæring av cpap pustemaskin kl 12 i morgen formiddag. Ifølge innkallingen fra sykehuset skal dette ta ca 2 timer. Jeg har aldri vært med på dette noen gang, så jeg hadde ingen formening om hvor lang tid det ville ta før jeg fikk brevet sist lørdag. Men at det skulle ta så lang tid som 2 timer hadde jeg ikke regnet med. Men det er sikkert litt individuelt hvor lang tid dette tar, men at de setter av 2 timer til det.

Når jeg var på sykehuset sist og fikk diagnosen så fikk jeg beskjed av legen at de trengte motiverte pasienter for å få dette til å fungere. Årsaken er at det kommer til å bli værre før det blir bedre. Det vil si at det vil ta litt tid før jeg venner meg til å sove med cpap pustemaskinen. Jeg kjenner meg såpass godt at jeg er forberedt på at dette kan ta noe tid. For det er ikke så mye endringer som skal til før jeg sliter med å sove. Men man må rett og slett «tvinge» seg selv til å venne seg til dette, og det er utrolig hva man kan venne seg til bare man vil og bruker litt tid på det! Så jeg regner med at dette går bra, det får bare ta den tiden det tar. Jeg har fått flere tilbakemeldinger på dette, alt fra noen få dager til 14 dager. Men hva er vel isåfall 14 dager?

Men iløpet av disse dagene vil jeg nok sove ganske dårlig og alt det det medfører. Jeg kommer til å være trøtt, lite opplagt, ha lett for å sovne og jeg kan i tillegg bli irritabel. Men de utfordringene må jeg bare ta på strak arm! For dette er løsningen for at jeg skal få det så mye bedre! Jeg ser virkelig frem til når dette fungerer som det skal, jeg får sovet bedre, sovet igjennom hele natta, våkner opp uthvilt og ikke minst ha litt overskudd! Det ser jeg veldig frem til! Jeg ser rett og slett frem til et bedre liv! Nå høres det kanskje veldig dramatisk ut, at jeg har et forferdelig liv nå, men jeg ser frem til å få sovet som jeg skal, være uthvilt, kunne komme meg tilbkake på jobb igjen og kjøre buss og ikke være i fare for å sovne! Men det er ikke slik at jeg er sengeliggende eller ikke fungerer i det hele tatt liksom, men det er slitsomt å være trøtt «hele tiden» og ikke kunne få jobbe som man skal!

I natt blir med andre ord den siste natta uten cpap pustemaskin på en stund! Men det vil kanskje også si at det blir den beste natta på en stund, men når jeg har kommet meg igjennom den «det blir værre før det blir bedre» perioden, så kommer det til å bli så mye bedre! Jeg har også tidligere lest at dårlig søvn ikke akkurat har en positiv effekt på vekta mi. Både fastlegen og andre har også kommet med tilbakemeldinger om at når jeg får sovet som jeg skal om natta, så vil det også kunne ha en positiv effekt på vekta. Det hjelper selvfølgelig også på hvis man får litt ekstra overskudd slik at man har energi til å bevege litt mer på seg også. Selv om jeg synes i grunn jeg har vært ganske flink mens jeg har gått sykemeldt. Men hovedformålet mitt har ikke vært å «trene» men derimot å engasjere meg selv, ha noe å drive på med for ikke å kjede vettet av seg. Derfor har det blitt en del småturer og gåing de siste måneden! De aller fleste som har fulgt litt med her, har vel fått med seg at jeg har besøkt mang ett fort flere ganger!

Da får jeg både gått en del, jeg får vært ute i frisk luft, jeg får tatt bilder og ikke minst jeg får skrevet om dette når jeg kommer hjem igjen. Det vil si at jeg får praktisert flere av hobbyene mine og de tingene jeg liker å holde på med! Det har også resultert i at jeg har kjøpt meg en kikkert som gjør det enda mer spennende å være på tur. De mange turene de siste månedene har også fått meg til å kjøpe ei bedre lommelykt, multiverktøy fra Leatherman og ikke minst en tradisjonell slirekniv. Ikke noe rambokniv akkurat, men kjekt å ha. Høydepunktene når det gjelder utforskring av fortene i nærheten, det vil si Greåker fort, Kjøkøy fort, Mørvika fort og Torgauten fort, har uten tvil vært omvisningen på Torgauten fort og å komme på innsiden av kanonbunkeren på Kjøkøy fort! Det er vel ikke så vanskelig å se for seg hvorfor, nemlig at man har fått komme inn i de militære anleggene og sett på kanonene fra innsiden, ikke bare kanonløpet fra utsiden! I tillegg synes jeg selvfølgelig det er morsomt å kunne finne ut at det viser seg å være en 10,5 cm SKC/32-kanon på Torgauten fort også, og ikke en 10,5 cm SKC/36. Hva sistnevnte er eller om det er en kanon med det navnet i det hele tatt, er jeg usikker på. Det er nok meget mulig at guiden på Torgauten fort bare husket feil.

Men det er ikke noen tvil om at disse turene også koster litt krefter, spesielt turen jeg hadde sist torsdag. Da var jeg ute på farta i 7 timer tilsammen og startet dagen med å bli låst inn i kanonbunkeren på Kjøkøy fort, så lete opp minemagasinet på Kjøkøy og se litt på utsikten fra Kjøkøy og til slutt ta en ny tur til Torgauten fort. Men det er godt å bli litt fysisk sliten innimellom også! Veldig ofte når jeg er ute på slike turer, ender jeg ofte opp med å sette meg ned og høre på musikk, skrive eller lignende, men turen på torsdag var det dårlig med tid til det. Jeg hadde heller lyst til å høre på enten fuglelivet i nærheten eller rett og slett bare stillhet. Det kan være utrolig «god musikk» i mine ører innimellom det også. Mens andre ganger har man lyst til å sette seg ned med musikk på ørene for å koble helt ut.

Akkurat nå sitter jeg og hører på «Major Tom EP» med Apoptygma Berzerk som omsider kom i posten fra Tyskland i dag! Nå høres det kanskje litt merkelig ut å kjøpe norsk musikk fra Tyskland, men det er faktisk oftere enklere å få tak i Apoptygma Berzerk fra Tyskland eller England for den saks skyld, enn her i Norge. I akkurat dette tilfellet var det egentlig ikke meningen at EP’en skulle gis ut i et fysisk format, men kun selges som digital nedlasting. Men de bestemte seg tydeligvis til slutt å gi den ut i et fysisk format allikevel, og denne er gitt ut av emmo.biz Records. I tillegg til å bli gitt ut på cd er faktisk denne utgivelsen også gitt ut på vinyl! I både hvit vinyl og i veldig begrenset opp lag i grønn vinyl! Det er mange år siden jeg slutta å kjøpe vinyl, men det er veldig morsomt å se at det satses som aldri før på vinyl, selv om det nok er litt entusiast-format. Jeg for min del kunne heller tenke meg å kjøpe all musikken som digital nedlasting i flac-format. Men per i dag er det ytterst få som tilbyr musikk som digital nedlasting i flac-format!

Dette ble mildt sagt et innlegg som inneholdt litt av hvert, men sånn kan det ofte bli. Jeg bare lar tankene løpe når jeg først setter i gang og hamre på tastaturet! Jeg håper jeg får en god natt søvn i natt og at jeg ikke ligger og grubler for mye på det som skal skje i morgen! Men jeg må ihvertfall sette på vekkerklokka så jeg ikke forsover meg, selv om jeg som sagt ikke har time på sykehuset før kl 12.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/09/02/na-er-det-like-for-jeg-starter-et-nytt-liv/

12 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

  • Kjell-Morten2 september, 2013 kl 23:35

  Kjære Ken Arild!
  Du kommer til å få et helt nytt liv med cpa’n!! Det er litt uvant til å begynne med men du venner deg fort til den! Jeg hadde selv ca 1-2 timer effektiv søvn pr. natt med opp til 100 pustestopp i løpet av natten. Var jo ikke rart jeg sovnet over alt, til og med på jobben.
  Du kommer til å strutte av energi og være opplagt!! LYKKE TIL !!! ;o)

  • kak2 september, 2013 kl 23:38
   Forfatter

  Takk for det, Kjell-Morten! Jeg for min del har en «index» på 36 pustestopp (i snitt) i timen, så det blir jo nødvendigvis en del i løpet av ei natt kan du si.

  Men jeg ser veldig frem til dette nå, alle sier at det er som å starte et helt nytt liv! 🙂

 1. Det tar tid å prøve og tilpasse maske. Det finnes mange typer og størrelser. Alt fra maske over bare nese til maske som dekker både nese og munn. Sover du med munnen igjen kan du bruke nesemaske. Jeg klarer ikke det og må derfor ha helmaske. Dessuten skal du lære å bruke maskinen. Forhåpentligvis får du den nye digitale typen. Den starter når du tar den på deg og stopper når du tar den av. Den forteller deg også hvor tett maska har vært på natten. Og så er den stillegående. Jeg er utrolig fornøyd ned den. Lykke til med tilpasningen.

  • kak2 september, 2013 kl 23:49
   Forfatter

  Okay, var faktisk ikke klar over at man allerede ved første gangs utlevering/tilpassing kan velge mellom forskjellige typer. At man må velge mellom forskjellige størrelser og sånn, det sa seg vel nesten selv. Jeg får håpe at jeg får den «moderne» digitale typen! Men jeg ser liksom ikke for meg at jeg kommer til å sette meg på bakbeina hvis jeg ikke får det liksom. Jeg er neigu ikke sikker på om jeg sover med munn lukket eller ei, i hovedsak så tror jeg at jeg gjør det, men innimellom er jeg veldig tørr i munn, så da har jeg nok ikke sovet med munn lukket. Men det er vel litt avhengig av hvor tetta nesa er vil jeg tro. Ser for meg at man starter med «helmaske» og ser hvordan det går? Har også hørt at det er noen som har probelmer med det og har gåt over til «nesemaske». Men jeg tror dette uansett blir veldig bra! 🙂

  Men det er en ting jeg har lurt litt på i det siste som jeg uansett finner ut i morgen selvfølgelig, går cpap’en på nettstrøm eller batterier eller har den mulighet for begge deler?

  • Dagfinn Gudevold3 september, 2013 kl 00:18

  Jeg ble akkurat testet nå i helgen for å finne ut om jeg hadde søvnapné selv, det viste seg derimot at jeg ikke hadde det, men at jeg var i grenseland for hva de kalte normalt. I sammenheng med det så gjorde jeg en del undersøkelser om søvnapné og cpap maskiner osv. og fant en fyr på youtube som jobber med slikt og legger ut videoer. Denne videoen: http://www.youtube.com/watch?v=oDcuca6RhFo&list=TLEJxvsKo574I går igjennom de 3 vanlige typene ansiktsmasker og han kommer med noen tips du bør tenke gjennom når du er for å hente maske og cpap. Fyren har også flere videoer så hvis du browser igjennom hva han har inne så finner du mye info som du sikkert kan være interessert i å få med deg. 🙂

  • kak3 september, 2013 kl 00:28
   Forfatter

  Takk for tipset, Dagfinn! Det ga meg uten tvil en liten innføring/pekepinn i hva slags type masker man har og hva jeg kan forvente meg i morgen! Spent på hva de helst vil prøve å få meg til å bruke, etter å ha lest litt om det i kveld, virker det som om det er nesemaske som er det som blir mest brukt. Men da er man som sagt avhengig av å puste både inn og ut med nesa hele tiden. Og gjør man egentlig det igjennom hele natta? Det finner jeg vel isåfall ut! 🙂

  Du har selv vært til søvnregistrering, hva ble index’en din forresten?

 2. Maskinen går på vanlig strøm men kan også gå på 12 volt.

 3. Jeg hadde ett snitt på 60 stopp i timen over 8 timer søvn. Flere var så lange att de var livstruende.

  • kak3 september, 2013 kl 00:46
   Forfatter

  Takk for det, Rolf-Egil!

  Steike, 60 i snitt er voldsomt mye! Det er godt man finner ut av det og får den hjelpen man trenger! 🙂

  • Mats3 september, 2013 kl 16:29

  Lykke til kompis!! Skjønner at du set frem til dette:-D

  • kak3 september, 2013 kl 19:58
   Forfatter

  Takk for det, Mats!

  Har vært på sykehuset og fått det jeg trenger i dag. Det blir spennende å se hvordan det går i natt! 🙂

  • Dagfinn Gudevold4 september, 2013 kl 00:11

  Husker ikke hva de sa om indexen for å være ærlig, det de sa som var viktig for meg der og da var egentlig det at jeg hadde ingen direkte pustestopp, men at jeg inntil flere ganger pustet drastisk mindre. Rett og slett sluttet å puste normale mengder luft, for å si det på den måten. Nå ble jo ikke jeg sjekket fordi jeg i forkant hadde bange anelser om at jeg hadde søvnapné da, men ble sjekket «for sikkerhetsskyld» da jeg er i en prosess for å muligens ta en slankeoperasjon. Når det gjelder nesemaske kontra helmaske så fant jeg denne: http://www.patientsleepsupplies.com/CPAP_and_Mouth_Breathing.html som forteller litt om et par alternativer.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.