Jeg vil kjøpe musikk digitalt

Det er lenge siden jeg begynte å bruke digital musikk for aller første gang nå, om det var i mp3-format eller et annet format er jeg usikker på. Men mp3 er nok det formatet som de aller fleste er mest kjent med. Og mp3 @ 320 kbps er ikke et så aller  værst format. Det er ihvertfall det beste man kan få ut av mp3-formatet. Men de kjenner meg eller som har lest litt om min streaming med Sonos, har sikkert fått med seg at jeg kjører på et tapsfritt format som heter FLAC. Det er ikke så komprimert som mp3 og man taper derfor ikke en masse under komprimeringen som man er vant til med mp3. For de aller fleste så fungerer det nok utmerket med mp3 @ 320 kbps, men hvis man sitter med skikkelige hodetelefoner eller høyttaler i stua, så bør man helst ha noe mer enn mp3 å spille av. Men samtidig så synes jeg det er utrolig enkelt og lettvint med digital musikk. Derfor digitaliserte jeg hele min musikksamling etter at jeg kjøpte min første Sonos CONNECT i FLAC-format.

Det tar mye mer plass enn mp3 selvfølgelig, men er det noe som er billig for tiden, så er det jo diskplass. Jeg har også en NAS med 4 stk 3 TB disker. Det vil si i utgangspunktet 12 TB, men etter at en del av diskplassen er satt av for å kunne rekonstruere en disk hvis den tar kvelden (man bare tar den ut og erstatter den med en ny disk med samme kapasitet) så satt jeg igjen med 8,2 TB med ledig diskplass. For de aller fleste er det mer enn nok vil jeg tro. Musikk i seg selv tar forsåvidt ikke så mye plass, men et vanlig album tar en 300-500 mb i FLAC-format. Hvis man derimot fyller opp disken med video, så tar det virkelig mye plass.

Per i dag er det ikke så lett å få kjøpt musikk i FLAC. Bandcamp.com derimot selger all musikken i flac, mp3 og flere andre formater. Når jeg kjøper musikk fra bandcamp.com, pleier jeg å laste ned i både FLACog mp3. Nå kunne jeg forsåvidt bare ha laget mp3 utifra FLAC-filene, men det er uansett greit å ha det ferdig liggende. Man kan nemlig laste ned i så mange formater man bare ønsker når man kjøper et album fra bandcamp.com. I tillegg er prisene akseptable på denne nettsiden. Mitt første møte med bandcamp.com var når jeg skulle begynne å kjøpe musikken til Ugress. Jeg fikk både tak i musikken i FLAC, prisene var bra og ifølge Gisle Martens Meyer går mest av pengene tilbake til han som musiker når jeg kjøper musikken hans på bandcamp.com kontra andre steder som selger musikk som digital nedlasting.

Men det er ikke så veldig mange kjente artister å finne på bandcamp.com. Bandcamp.com er nok mest brukt av ukjente artister og band i startfasen til å få solgt musikken sin før de kommer på et stort plateselskap. Derfor opplever jeg stadig at de første utgivelsene er å finne på bandcamp.com, men de nyeste er ikke å oppdrive. Da må jeg ty til å kjøpe musikken i fysisk format som cd og så digitalisere den som FLAC selv. Men det er jo selvfølgelig litt tungvint hvis man hadde hatt mulighet til å kjøpe musikken i FLAC-format i første omgang.

Et nylig tilfelle her er norske Casa Murilo. Det første albumet kan jeg kjøpe for 8 britiske pund på bandcamp.com, mens det nyeste albumet må enten kjøpes som mp3 @ 320 kbps fra f.eks cdon.no til 99 kroner eller den fysiske cd’en for 149 kroner. I tillegg kommer selvfølgelig frakt. Et annet alternativ er å kjøpe cd’en direkte fra Casa Murilo, men man  sparer bare 3 kroner i forhold til å kjøpe den fra cdon. Hvorfor er det ingen seriøse tilbydere som tilbyr musikken i FLAC-format enda? Jeg synes det er rett og slett urettferdig at fordi jeg har lyst til å kjøpe musikken som digital nedlasting, så må jeg ta meg til takke med mp3 @ 320 kbps? Jeg vil ha FLAC som er et tapsfritt format og det nærmeste man kommer uten å lagre all musikken i WAV-format.

Men slik som det er i dag, er det tilnærmet klin umulig å få tak i musikk i FLAC-format. Det finnes noen få unntak, men de er som sagt få. Så derfor må jeg fortsette å kjøpe cd’er og digitalisere dem i FLAC-format selv. Ofte er det faktisk også billigere å kjøpe cd’en og gjøre jobben selv enn å kjøpe musikk som digital nedlasting. Hvorfor er det sånn? Når man kjøper musikk som digital nedlasting så burde det jo være billigere enn om man kjøper en fysisk cd? Det er jo ingen utgifter til å presse opp cd’er, det er ingen utgifter til distribusjon osv. Det vil jo heller ikke være noe restlager noe sted, noe man nok opplever mye av med de fysiske formatene. Og det er nok også derfor det per i dag oft er billigere å kjøe musikk på cd fremfor digital nedlasting. Nettopp fordi at prisene går nedover når cd’ene blir gamle og man sitter igjen med litt for mange eksemplarer på lageret.

Slik som det er i dag har jeg en haug med cd’er stående og bare samle støv. Jeg tar dem aldri frem, nettopp fordi jeg har dem alle sammen digitalisert på harddisken i FLAC-format. Dermed er det jo ikke noe behov for å ta frem den fysiske cd’en og legge den i cd-spilleren. Jeg husker ærlig talt ikke når jeg brukte cd-spilleren min sist. Den er mildt sagt blitt pensjonist i ung alder. Det er jo mye lettere å finne frem musikken via Sonos og lage spillelister osv for flere timer på forhånd, enn å måtte være ene diskjockey’en med å skifte cd’er i ett sett.

Etterhvert som man begynner å få en del cd’er, så kan man vel trygt si at det begynner å bli litt plasskrevende. Med de cd-hyllene jeg har per i dag, så er det faktisk FULLT. Så hva gjør jeg fremover? Sånn som det er nå har jeg en stor haug med cd’er på kontoret som bare blir høyere og høyere. Jeg har jo ikke noe sted å gjøre av dem egentlig. Jeg kan vel sikkert som en midlertidig løsning plassere dem i filmhylla i stua, men det er jo ikke noen permanent løsning.

Etter at play.com slutta å selge film og musikk selv og bare tilby nettsiden som en markedsplass for andre selgere, så har jeg mer eller mindre sluttet å kjøpe film. Og det har jo selvfølgelig vært bra av hensyn til hvor mye plass dette faktisk krever i stua. Jeg har rimelig mange hyllemeter med film kan du si. Men nå står det mer eller mindre stille når det kommer til filmkjøp. Et og annet kjøp inninmellom blir det selvfølgelig, men det er svært lite i forhold til før. I fjor kjøpte jeg over 330 filmer, og halvveis i 2013 hadde jeg bare kjøpt litt over 30 filmer. Så det oppleves nok rett og slett som en bråstopp, selv om jeg fortsatt kjøper litt. Men jeg kjøper mye mer musikk en før da. Men jeg kunne som sagt helst tenke meg å kjøpe musikken min i FLAC-format, så slipper det å hope seg opp med fysiske cd’er her! Det er både sløsing med ressurser og ikke minst penger!

Når kan jeg få mulighet til å kjøpe all min musikk i FLAC-format mon tro? På et eller annet tidspunkt må jo cd’en være saga blott som format? Eller vil det bestå som et format for entusiaster slik som LP’en er i dag? Det er ikke godt å si, men jeg for min del spiller ikke av LP’er eller CD’er. Jeg vil rett og slett ha musikken min som digital nedlasting i FLAC-format!Alt annet kan jeg bruke Spotify til, det er også Spotify jeg bruker på min Appple iPod Touch. Utrolig lettvint da, man har tilgang til all verdens musikk også. Med noen få unntak selvfølgelig!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/08/21/jeg-vil-kjope-musikk-digitalt/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.