Min tredje natt med cpap pustemaskin

Med fare for at noen begynner å bli lei dette temaet nå, men lærings- og erfaringskurven er veldig bratt for min del nå de første dagene, så det er stadig nye erfaringer, utvikling og søket etter informasjon og kunnskap for min del er stor. Jeg googler og leser en del om dagen for å finne ut hva de forskjellige tingene betyr, hva som er bra, hva som er dårlig, hvordan ting kan forbedres, hva alterantivene er osv. Men jeg regner med at det vil bli mindre erfaringer å fortelle om og at ting vil bli en vane etterhvert. Jeg sliter fortsatt med at jeg sover dårlig/lett og at jeg våkner opp, men det er ikke så rart at det tar litt tid å venne seg til å sove med en cpap pustemaskin som blåser luft under trykk opp igjennom nesa på meg via en neseputemaske.

Jeg regnet heller ikke med at dette ville være gjort i løpet av nen få dager, ifølge sykepleieren på sykehuset er det ikke uvanlig å bruke et par uker på å bli vant til det. Så jeg tar det med andre ord helt med ro. Men jeg er såpass nøye og ivrig av meg at jeg hele tiden er nysgjerrig på hvordan det går på bakgrunn av de tallene jeg kan hente ut fra cpap pustemaskinen og hvordan dette er opp i mot «fasiten». Jeg fant ut i går via en tabell at luftlekkasjen jeg hadde via neseputemaska og munn ikke var så farlig som det kanskje kunne se ut til utifra verdiene. I løpet av de to første nettene hadde jeg en luftlekkasje på 12 l/m som var rangert som «veldig bra» mens neste (og øverste steg) på tabellen var «utmerket». I natt har jeg hatt en hel hatt med medium nesepute som jeg erfarte lakk mindre luft enn small nesepute.

Og det har gitt resultater, for luftlekkasjen iløpet av disse 3 dagene har nå kommet ned i 10 l/m, og jeg er derfor innenfor kritiene for «utmerket». Så da er det ikke noen tvil om at det går riktig vei og at den luftlekkasjen jeg har opplevd hittil både via neseputemaska og munn ikke er noe å bry seg om egentlig. Men selv om det er mindre luftlekkasje nå enn det var i starten, så opplevde jeg også litt luftlekkasje via høyre nesebor i natt også, men det var såpass ubetydelig. En annen erfaring i natt var at jeg ikke våknet opp med åpen munn, men derimot bare en liten «åpning med leppene» slik at det slapp ut litt luft. Når dette skjer faller trykket i luftveiene og det begynner å blåse ut av munnen. Dette er såpass ubehagelig akkurat når dette skjer at jeg våkner opp av det. Men siden luftlekkasjen i seg selv er innenfor kriteriene for «utmerket» er det i grunn ikke noe problem, det eneste problemet er at jeg forløpig våkner opp når dette skjer. Hvis jeg ikke hadde våknet av det, hadde jo alt vært toppers. Men jeg regner med at dette blir bedre etterhvert!

Poenget er at etterhvert som jeg venner meg til å sove med dette utstyret så vil jeg sove dypere og dermed heller ikke våkne av slike «småting». Håper jeg da! Totalt sett så må jeg si at det har gått mye bedre enn jeg fryktet de første tre nettene. Jeg har brukt cpap pustemaskinen hver eneste natt, og nettene har vært på 9, 10.6 og 9 timer. Uten at jeg har enten bevisst eller ubevisst har tatt av meg maska. Det er mange som opplever at de gjør dette i søvne nemlig. AHI-verdien (antall pustestopp i snitt) var derimot litt høyere i natt, men verdiene aller de tre nettene har vært innenfor det som er normalt, så det er et godt tegn på at cpap-behandlingen hjelper! AHI’en var i natt på 4,2.

Hittil hadde jeg bare brukt illustrasjonsbilder til innleggene mine om de første nettene med cpap pustemaskin, men når jeg la meg i går kveld benyttet jeg anledningen til å ta noen bilder som jeg kunne bruke. Nå er det vanskelig å vise seg frem fra sin beste side når man har på seg en slik neseputemaske, men det får bare bli som det blir. Man ser nok både «sur» ut og ikke minst at man får nesa pressa litt oppover. Men hva gjør man ikke for å illustrere det jeg skriver om? Jeg tok også et bilde av ResMed S9 Autoset cpap pustemaskinen med skjermen tent under bruk. Da viser den til enhver tid hvor stort lufttrykk den sender opp i nesa mi. I dette tilfellet er den fortsatt i «rampe-tiden» som er en form for innsovningstid. Da leverer den bare et trykk på 4 cm h2o, mens etter disse 20 minuttene justeres den automatisk etter behov opp til 20 h2o.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/09/06/min-tredje-natt-med-cpap-pustemaskin/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.