Erfaringer med fukter til cpap pustemaskin

Det er litt over 3 måneder siden jeg fikk diagnosen alvorlig søvnapne og jeg har hatt cpap pustemaskin siden 3. september. Jeg har skrevet en del om mine erfaringer med cpap pustemaskin tidligere, etter en natt, to netter, tre netter, åtte netter og etter min første cpap kontroll på sykehuset. Da fikk jeg også utdelt en fukter til min cpap pustemaskin. Det vil si en vannbeholder som varmer opp både vannet, tilfører fuktighet til lufta jeg puster inn og varmer opp selve luften, slik at man slipper å puste inn «iskald» luft. Nå har jeg aldri hatt noe problem å sove i et kjølig soverom tidligere, men det er en ganske så annerledes opplevelse å få denne luften konsentrert blåst opp i nesa og ikke minst på nesa. Når jeg hadde neseputemaske de første dagene la jeg ikke så godt merke til det, men når jeg byttet til nesemaske som man har over nesa, så skal jeg love dere at jeg la merke til den kalde lufta om nettene! Nesa mi ble rett og slett iskald!

Men det er ikke det at jeg frøs på nesa som er årsaken til at jeg fikk fukter til min cpap pustemaskin. Det kan være ubehagelig nok i seg selv, men det kan jo fort løses med at man hever temperaturen på soverommet. Lukke igjen vinduet når det begynner å bli kaldt ute f.eks. Men det var når jeg fortalte at jeg erfarte at det ble mye snørr og neseblod etter at jeg begynte å bruke cpap som var årsaken til at jeg bare fikk beskjed om jeg skulle ha fukter. Ferdigdiskutert liksom, jeg hadde ikke sagt et ord om at jeg ville ha en fukter. Men jeg hadde tenkt tanken etter at jeg begynte å fryse på nesa, må jeg innrømme.

Med nesemaska jeg har som heter Wisp fra Philips Respironics så har jeg hatt litt problemer med at det har blitt tungt å puste ut når jeg har lagt på venstre side. Det har variert litt avhengig av det er høyre eller venstre nesebor som er mest åpent. En av dem har som regel hatt redusert «åpning». Jeg var også en tur innom Sarpsborg sykehus for å prøve en annen type maske for å se om den ville fungere bedre. Da fikk jeg prøve en maske som heter Eson fra Fisher & Paykel. Den virket i utgangspunktet ganske behagelig og litt større enn Wisp som jeg hadde fra før, men den fikk jeg rett og slett ikke dreisen på i det hele tatt. Uansett hvordan jeg stilte inn stroppene på den, så lakk det enten luft her eller der. Så jeg var raskt tilbake på sykehuset og leverte tilbake denne maska. Så var jeg tilbake til min Wisp igjen, som jeg i grunn har vært veldig fornøyd med, hvis man ser bort fra at jeg hadde litt problemer når jeg lå på venstre side.

Men etter at jeg begynte med fukteren, så har dette problemet forsvunnet. Nesa mi er nå faktisk bedre enn den var før jeg begynte med cpap pustemaskin. Jeg har alltid måttet tømme nesa morgen og kveld og også hatt litt antydning til neseblod nå og da. Nå er det svært lite å tømme nesa for morgen og kveld, det er ikke tegn til neseblod i det hele tatt. I tillegg har jeg ikke problemer med å puste ut når jeg ligger på venste side med Wisp nesemaska mi lengre! Fra å alltid ha redusert eller ingen «åpning» i det ene neseboret, og hvilket kunne variere fra dag til dag, så har jeg nesten full «åpning» i begge neseborene. Så det er tydelig at fuktigheten som tilføres igjennom luften når jeg sover har gjort godt for slimhinnene mine i nesa! For ikke å snakke om at lufta jeg puster inn blir filtrert og jeg slipper nok unna en del støv som man vanligvis puster inn når man ligger og sover.

Nå høres det kanskje ut som dette er som en dans på roser, men det er det vel aldri. Men det har ihvertfall blitt mye mer behagelig med fukter enn uten. Nesa mi har faktisk blitt bedre enn den var før jeg begynte med cpap. Cpap uten fukter gjorde den ihvertfall mye værre. Men det jeg har opplevd etter at jeg begynte med fukter, er at jeg har høyere AHI enn jeg hadde uten fukter. Det vil si at jeg har flere pustestopp med fukter enn jeg hadde uten. Det må jeg innrømme at jeg synes er litt merkelig, men det er ihvertfall den erfaringen jeg har hatt hittil. Før jeg begynte med fukter hadde jeg 0,1 til 1,0 pustestopp per time i snitt, mens nå har den vært alt fra 0,1 til 3,2 pustestopp i snitt per time. Nå er det uhyre sjeldent at jeg har 0,1 pustestopp etter at jeg fikk fukteren, jeg tror faktisk bare det har skjedd en gang. Uten fukter opplevde jeg å ha det ganske ofte. Nå har jeg oftere mellom 1,0 og 2,5. Det meste jeg har hatt med fukter er 3,2. Det er fortsatt under 5,0 som er verdien for å være «normal», det vil si å ikke ha søvnapné. Jeg vet ikke om jeg fysisk merker noe til at jeg blir mindre uthvilt når jeg har 3,2 pustestopp mot å bare ha 0,1 pustestopp. I utgangspunktet burde jeg vel være fornøyd så lenge jeg har under 5,0 pustestopp i timen, men jeg er nå bare skrudd sammen på den måten at jeg henger meg litt opp i at det har blitt høyere enn hva jeg hadde.

Jeg har forløpig ikke fått snakket med noen på sykehuset om denne erfaringen enda, men jeg antar at det for det første ikke er noe problem at det har økt litt, det varierer sikkert litt vil jeg tro. Men jeg synes det er merkelig at denne økningen kom etter at jeg fikk fukter. Er det «vanlig» at antall pustestopp øker litt når man begynner med fukter? Jeg har prøvd å google litt for å finne ut noe om dette, men jeg har ikke fåt noe entydig svar på dette. Men en annen ting jeg har erfart litt av i det siste, er at jeg har fått «rainout» i maska. Det vil si at man får vanndråper i maska og i slangen. Det var litt ubehagelig når jeg hadde ligget på siden og la meg på ryggen og det «dryppet» ned i nesa på meg. Årsaken til dette er at temperaturforskjellen mellom lufta i soverommet og lufta inni slangen er så stor at det dannes kondens. Dette kan løses på to måter. Enten senke temperaturen på lufta som kommer fra cpap pustemaskinen eller å øke temperaturen i soverommet. Jeg har prøvd begge deler og begge deler fungerer.

Men jeg synes som sagt det er litt merkelig at man har 0,8 pustestopp den ene dagen og 3,2 pustestopp den andre dagen, uten at man har gjort noen endringer. Men som sagt, det er sikkert bare jeg som er pirkete og henger meg unødvendig mye opp i dette. Men jeg kan stille spørsmålet i et par grupper jeg er medlem av på facebook, snakke med noen jeg kjenner som også har cpap pustemaskin eller vente til jeg har skal ha min neste kontroll på sykehuset. Det er ikke før i februar eller mars, så kanskje en idè å ringe isteden?

Noe av årsaken til at jeg var litt tilbakeholden til å be om å få fukter i utgangspunktet, selv om flere av de jeg kjenner anbefalte meg å skaffe meg en fukter, er at jeg så for meg at det ville være mer «styr» med en fukter. Og det er det jo også. Når man ikke har fukter, er det bare maske og slange man må vaske. Når man har fukter, så må selvfølgelig også vannkammeret vaskes en gang i blant. I tillegg må man tømme beholderen for vann hver kveld og fylle den opp igjen. Men det blir en vane og rutine etterhvert. Det som er viktig er å tømme ut vannrestene fra kvelden før og helle på med nytt friskt vann. Du bruker vanlig vann fra springen. Men når jeg var i København kjøpte jeg flaskevann må jeg innrømme, vannet inneholder veldig mye kalk der nede. Jeg vet ikke om det har noe å si, men jeg følte ihvertfall for å kjøpe flaskevann. Maske, slange og vannbeholder bør ihvertfall vaskes en gang i uka. Da vasker man med vanlig oppvaskmiddel og vann legger det bare til tørk til man skal bruke det igjen på kvelden. Og så får man jo selv finne ut selv hvor ofte man føler at man trenger å vaske utstyret.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/11/28/erfaringer-med-fukter-til-cpap-pustemaskin/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.