Min andre natt med cpap pustemaskin

Jeg skrev i går om min første natt med cpap pustemaskin og nå har jeg vært igjennom min andre natt med cpap pustemaskin. Og jeg har gjort meg noen nye erfaringer. Jeg sovnet også i natt innen en time, men jeg har også i natt hatt en urolig natt hvor jeg har sovet lett og våknet ofte. Men det er ikke så rart når man prøver å venne seg til å sove med dette utstyret! Det er uvant å ha på seg maska og få luft blåst opp igjennom nesa igjennom hele natta. Trykket varierer også underveis, ettersom cpap pustemaskinen føler at et pustestopp er på gang, da økes lufttrykket for å unngå dette. Jeg merker ikke noe særlig til dette, og så fort jeg har vent meg til å sove med cpap pustemaskinen, så vil jeg vel ikke merke noe som helst.

Men jeg har våknet flere ganger sist natt fordi jeg tydeligvis har åpnet munnen, og lufta som blåser inn igjennom nesa har derfor kommet ut av munn isteden, og det er en veldig merkelig følelse akkurat når det skjer. Hvorfor jeg har opplevd dette så mange ganger i natt vet jeg ikke, men jeg oppdaget en annen ting når dette skjedde også. Nemlig luftlekkasje fra selve maska. Jeg har forøvrig lest meg til på sovnapne.no at de kaller de tre forskjellige maskene for helmaske, nesemaske og neseputemaske. Det er den siste typen jeg har som heter ResMed Swift FX. Den består rett og slett bare av «neseputer» som man har opp mot/i neseborene sine. Med denne maska følger det med 3 sett med «neseputer». Small, medium og large. Den som sykepleieren på sykehuset mente var den som passet meg best på tirsdag var den miste (small).

Og når jeg testet ut cpap pustemaskina og neseputemaska på sykehuset, så ble det bare testet med det laveste trykket (4 cm H2o). Maskinen har en «rampe-tid» som bestemmer hvor lang tid det tar før den begynner å justere opp lufttrykket. Det er nok ment som en innsovningsfase og for å gjøre det lettere å sovne før cpap pustemaskinen setter i gang med enda høyere lufttrykk. Og når jeg våkna opp i løpet av natta fordi det blåste ut av munn på meg, oppdaget jeg også at det var luftlekkasje i selve neseputemaska. Etter å ha presset litt her og der for å prøve å lokalisere det, viste det seg at det var høyre nesebor som slapp ut luft. Selv om jeg strammet maska, så virket det ikke som det hjalp noe særlig, og på dette tidspunktet var det et lufttrykk på 8 cm H2o fra cpap pustemaskinen. Jeg bestemte meg derfor for å bytte fra small nesepute til medium nesepute.

Jeg koblet fra cpap pustemaskinen, av med maska, tok de forskjellige delene fra hverandre og en tur på badet for å skylle den jeg hadde brukt og montere det sammen igjen med medium nesepute. Ville også se hvordan det så ut når jeg tok det på meg i speilet på soverommet, det er litt lettere å se hvordan det ser ut da. Sykepleieren mente at den ville være for stor for min nese, men man jo prøve ut de mulighetene man har. Det er jo genialt at maska kommer med 3 forskjellige størrelser, så er det jo bare å prøve seg frem for å finne ut hva som fungerer best! Men da var jeg selvfølgelig igang med nye 20 minutter med «rampe-tid» og ingen reell test om hvordan det fungerte før etter at jeg hadde sovnet igjen.

Men sovnet gjorde jeg, og jeg våknet mindre av åpen munn (tror det var bare en bitte liten en) og når dette skjedde sjekket jeg cpap pustemaskinen for å se hva slags lufttrykk jeg hadde på dette tidspunktet. Nå var det nesten frisk bris tydeligvis, for den blåste til med 10,6 cm H2o lufttrykk. Og jeg merket overhodet ingen luftlekkasje, så da var det tydeligvis en bedre passform på medium nesepute enn small som jeg hadde startet med. Det virker jo også som det er litt forskjell på størrelsen på høyre og venstre nesebor, siden det bare var høyre som lakk luft. Men slikt finner man jo ut av etterhvert som man tester det ut.

Jeg er derfor spent på hvordan neste natt blir, nå med bedre passform på neseputemaska og ingen luftlekkasje. Spent på om jeg kommer til å sove med munnen lukket i natt, hvor godt jeg får sovet og ikke minst hvor mye jeg kommer til å våkne. Men det var faktisk enda bedre resultater med cpap-behandlingen sist natt enn den første. Den første hadde jeg et snitt på 4,2 AHI (pustestopp) og i natt hadde jeg et snitt på 2,4 AHI i løpet av 10,6 timer. Det er ihvertfall et veldig godt tegn på at behandlingen virker og at dette ser ut til å gå riktig vei! Jeg fikk også i natt et smilefjes for «masketilpasningen», men det er tydeligvis en del lekkasje som skal til før man får noe annet en et smilefjes.

Etter å ha googlet litt og lest litt om luftlekkasje og hvor mye luftlekkasje man kan forvente osv, så har jeg funnet en tabell som sier at 0.0 – 10.8 l/m er «Excellent», 10.9 – 15.9 l/m er «Very good», 15.7 – 20.4 er «Good» og mer enn dette betyr «juster maske». Etter de to første nettene jeg har hatt med cpap pustemaskinen hittil, har jeg i snitt hatt en luftlekkasje på 12 l/m. Det er med andre ord innenfor «Very good». Så da er med andre ord ikke luftlekkasjen jeg har hatt hittil noe krise, og det er jo godt å vite. Det er kjekt å finne ut av dette så jeg vet hva disse tallene min ResMed S9 Autoset gir meg betyr i praksis. Så selv med litt luftlekkasje i maska og ikke minst luftlekkasje via munn til tider, så er det ikke værre enn dette. Men det er jo greit å gjøre de justeringene man kan gjøre for å prøve å få dette til å fungere så bra som mulig.

For de som har hatt cpap pustemaskin en god stund allerede, så er sikkert alt dette en selvfølge og ikke noe nytt, men for meg som er nybegynner, så blir veien til etterhvert som jeg går, nei jeg mener sover. Og jeg lærer av de erfaringene jeg gjør underveis, og ikke minst at jeg lærer en del av den informasjonen jeg kan hente ut fra cpap pustemaskinen underveis. Spesielt når jeg kan henge disse tallene opp imot en form for «tabell» som viser meg om dette er utmerket, veldig bra, bra eller at det er på tide å justere maska.

Det er som jeg sa til en kompis litt tidligere i kveld, jeg er såpass fokusert på dette nå om dagen at jeg gleder meg til å sove, lære av de erfaringene jeg gjør underveis og tilpasse etterhvert som jeg finner forbedringspotensiale. Jeg har nesten litt problemer med å fylle tiden jeg har mellom sovingen med noe fornuftig, for jeg er så fokusert på sovingen og cpap pustemaskinen i seg selv. Men det roer seg vel ned etterhvert som ting går seg til og man venner seg til det. Men akkurat nå er alt veldig nytt, spennende og så er jeg selvfølgelig veldig spent på hvordan det vil gå fremover! Jeg håper ihvertfall at luftlekkasje pga åpen munn vil bli bedre etterhvert som jeg får flere «netter på nakken». Hvis det fortsatt er ubehagelig og jeg våkner av det, så kan man selvfølgelig prøve en helmaske isteden, eller en «hakestropp» som man kan ha under haka for å forhindre at man åpner munn når man sover. Det er mange muligheter!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/09/05/min-andre-natt-med-cpap-pustemaskin/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.