Med cpap pustemaskin i over fire måneder

Det var allerede den 3. januar at jeg rundet fire måneder med cpap pustemaskin. Jeg fikk påvist alvorlig søvnapné den 20. august 2013 og fikk utdelt min egen cpap pustemaskin den 3. september 2013. Det har i grunn gått overraskende veldig bra i tilpasningen til å bruke denne cpap pustemaskinen. Men det er noen dager innimellom hvor jeg synes det er litt mer kranglete enn andre, må jeg innrømme. Men sånn er det vel kanskje for flere. Jeg var til min første cpap kontroll på sykehuset i midten av oktober og da fikk jeg tvert utdelt en fukter til cpap pustemaskinen. Det har uten tvil gjort livet med cpap pustemaskinen mye bedre. Derfor delte jeg mine erfaringer etter 1,5 måned med fukter med dere.

Erfaringen med fukter har vært veldig gode, komforten med å bruke cpap pustemaskinen har økt betraktelig, og jeg har også erfart at nesa mi er bedre enn før jeg begynte med cpap. Jeg har slitt litt med at en av neseborene ofte er delvis tett, og det gjør det jo litt mer komplisert å puste med bare nesa. Men etter at jeg fikk fukter til min cpap pustemaskin har jeg hatt det mye bedre. Jeg har dog hatt noen dager nå i det siste hvor mitt venstre nesebor har vært delvis til helt tett, og det er tydeligvis ikke særlig «heldig».  Det er ikke noe problem når jeg ligger på høyre side eller ryggen (noe jeg aldri gjør), men når jeg ligger på venstre side, kan det fort bli problemer. Nesemaska jeg har presser litt på siden av nesa og reduserer derfor (i dette tilfellet) høyre nesebor litt, slik at den totale «gjennomstrømmingen» av luft blir ytterligere redusert. Men det er litt avhengig av hvordan jeg ligger, hvordan maska sitter osv.

Men jeg merker eller «plages» bare av dette bare før jeg sovner. Opplever ikke noe problemer med dette når jeg faktisk sover, «når natten senker seg og alle ligger og sover» er det hvilepuls og det er ikke så mye «pusting og pesing». Hvis jeg opplever dette som et problem, så er det bare å legge seg tilbake på høyre side eller prøve å ligge på ryggen, for den saks skyld. Men det er som sagt bare når jeg har litt problemer med «tett nese» i utgangspunktet at dette er noe «problem». Nå hadde det selvfølgelig vært behagelig å ikke hatt dette problemet også, men jeg er veldig fornøyd med den nesemaska jeg har nå ellers. Jeg prøvde meg jo på en annen nesemaske uten noe særlig hell, selv om jeg må nok innrømme at jeg kanskje ikke ga den så veldig stor sjanse heller. Jeg ga opp etter bare en natt. Men hadde jeg fått lov til å beholde den nesemaska jeg hadde, og ha den i reserve i tilfelle jeg ikke fikk dreisen på den nye, så ville jeg kanskje vært litt roligere.

Etter at jeg begynte med fukter så nevnte jeg at jeg hadde opplevd en økning i antall pustestopp. Noe som jeg ikke har klart å finne noe svar på på internett. Jeg har prøvd å søke og jeg har snakket med andre i et par grupper på facebook for søvnapné. Jeg har forsåvidt fått svar fra noen som har opplevd det samme, men jeg har ikke fått noe «håndfast bevis» fra sykehus eller lignende institusjoner om dette. Jeg skal til ny cpap kontroll på sykehuset i løpet av vinteren, så jeg kan jo alltids spørre da. MEN, det er forsåvidt ikke så viktig lengre. Ja, jeg hadde et økt antall pustestopp etter at jeg fikk fukteren, men det har jevnet seg ut igjen. Selv om jeg aldri opplever å ha 0,1 pustestopp i snitt per time i løpet av en hel natt lengre, men jeg hadde 0,2 her forleden. Ellers ligger det ofte på 0,4 til 0,8. Noe som i grunn er veldig bra. Verdien for friske mennesker som ikke har søvnapné er under 5 pustestopp per time i snitt. Når jeg fikk konstantert alvorlig søvnapné den 20. august 2013 hadde jeg et snitt på 36 pustestopp per time.

Den første tiden med cpap pustemaskinen så opplevde jeg at jeg sovnet mye lettere enn før, men det har nok variert litt mer den senere tid. Men har selvfølgelig også hatt noe med de problemene jeg har hatt med mitt kne å gjøre også. Som regel har jeg ikke noe problem å sovne innen rimelig tid, men innimellom tar det veldig lang tid. Men det kan være flere årsaker til det. At jeg har lagt mer tidligere enn normalt, at jeg har noe jeg ligger og tenker på og slike ting. Men det blir nok lettere når jeg er tilbake på jobb igjen og får litt mer rutiner på ting. Det hjelper selvfølgelig at man «jobber og sliter» og faktisk er trøtt og sliten når man går og legger seg. Det er ikke hver natt jeg er det, og da kan det ta litt tid før man sovner.

Og uansett hvor jeg skal sove, så har jeg med meg min cpap pustemaskin og fukter. Hvis man ser bort fra de to nettene på vei til Kosovo, så har jeg brukt cpap pustemaskinen hver eneste natt. Det er rett og slett ikke noe tema å ikke bruke den. For jeg har overhodet ikke lyst til å være så trøtt, sliten og lite uthvilt som jeg var før! Når jeg var i Kosovo hadde jeg ikke fukteren, så da var det litt mindre å dra på, men neste gang skal jeg vel også ha med meg fukteren. Det blir spennende å se hvor lite jeg får plass til i håndbagasjen denne gangen. Med cpap, fukter, fotoutstyr og litt klær, så er det vel stapp fullt.

Er det dog en ting jeg ikke ser frem til med cpap pustemaskin og nesemaske, så er det å bli forkjøla og ha influensa. I bunn og grunn å være tett i nesa. Jeg vil anta at det vil være tilnærmet teknisk umulig å bruke cpap pustemaskinen og nesemaske med tett nese. Med helmaske er sikkert også dette mulig å gjennomføre. Men hvis man blir «tvunget» til å ikke bruke cpap pustemaskinen noen dager pga tett nese, så er sikkert det til å leve med. Men det er første gang for det meste. Men jeg må innrømme at jeg ikke ser frem til det. Men det blir en ny erfaring det også.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/01/20/med-cpap-pustemaskin-i-over-fire-maneder/

1 kommentar

  1. Har brukt cpap pustemask siden 1997,og bruker det fortsatt.Veldig fornøyd

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.