Apocalyptica – finsk symfonisk chello metal

Jeg må innrømme at jeg sliter litt med å huske hvordan jeg snublet innom Apocalyptica i farta, men mener det var en «lignende artist» som ble foreslått når jeg hørte på noe annet på Wimp. Jeg satt og hørte på et finsk band som heter Stratovarius og da kom Apocalyptica opp. Men veien til Stratovarius var litt mer tilfeldig. Jeg mener å huske at jeg leste om Dream Theater på wikipedia og så ble han på keyboard sammenlignet med en i Stratovarius eller noe i duren. Det spiller forsåvidt ingen rolle akkurat nå. Stratovarius er et finsk power metal band som ikke er så værst, jeg har kjøpt 3 album av dem hittil. Men de har en enorm musikkatalog fra de startet opp i 1984 og frem til i dag. De har ikke gitt ut mindre enn 14 album faktisk. Så her har jeg altså valgt å bare kjøpe 3 album som var «rimelig» og tar resten via Spotify og Wimp. Det er nemlig litt «hullete» utvalg på Spotify i dette tilfellet.

Apocalyptica er også et finsk band, og på wikipedia har de blitt kategorisert som blant annet chello metal, progressive metal og symphonic metal. Kort oppsummert fra min side, så blir det finsk symfonisk chello metal! Apocalyptica har holdt på siden 1993 og startet som et «Metallica cover band» som spilte bare Metallica coversanger på chello. De har etterhvert utviklet seg til å lage egen musikk, fortsatt med chello som et veldig stort og viktig del av lydbildet! Denne kombinasjonen av chello som de nok fleste forbinder med klassisk musikk og metal/progressiv metal falt ihvertfall jeg helt pladask for! For mange vil nok dette fremstå som ganske spesielt og litt i særeste laget. Men jeg liker både klassisk musikk og metall, og jeg synes Apocalyptica har klart å skape noe helt magisk her!

De har gitt ut 8 album hittil, siden de startet med å spille Metallica coversanger i 1996. De spilte coversanger i kombinasjon med eget materiale på et par album til, før de nå primært lager musikken sin selv. Men de har stadig med noen gjesteartister, spesielt på vokal. Men også trommiser. Men mye av musikken til Apocalyptica er instrumental, og noen vil kanskje tro at det blir kjedelig? Men det vil jeg påstå at det ikke blir. Det albumet jeg vil anbefale at man begynner med, hvis man vil høre på Apocalyptica, er «7th Symphony» som kom i 2010. Det er det siste studioalbumet dems, men ikke det siste albumet. Det siste albumet er et album spilt inn live i sammenheng med 200 års bursdagen til den tyske komponisten Richard Wagner. Albumet heter «Wagner Reloaded – Live in Leipzig» og kom i november 2013. Musikken er skrevet av Apocalyptica, men er inspirert av musikken til Richard Wagner. Dette blir kanskje i overkant sært for mange, derfor vil jeg ikke anbefale at man begynner med dette albumet, men starter med «7th Symphony» som nevnt tidligere. Det albumet er riktignok ikke tilgjengelig på Spotify, men man finner det på Wimp.

Siden jeg falt såpass pladask for musikken til Apocalyptica, og den var så «lite tilgjengelig» på Spotify, mesteparten var tilgjengelig på Wimp, men ikke alt. Så endte jeg opp med å kjøpe alt sammen. Det er kanskje ikke så overraskende for mange, men jeg har seriøst prøvd å begrense meg litt med musikkjøpene. Det tar både plass og koster penger selvfølgelig. Og man har jo tilgang til det meste via Spotify allikevel. Og det har seg slik at det er bare Spotify jeg har tilgang til via Sonos og på iPod’en. Wimp har jeg bare tilgang til på pc’en, med mindre jeg betaler for å få tilgang til alle plattformer selvfølgelig. Men litt unødvendig å måtte betale for både Spotify og Wimp, spør du meg. Årsaken til at jeg har tilgang til Wimp til pc, er at jeg har det «gratis» fordi jeg er Canal Digital-kunde. Og overraskende nok var det via cdon jeg klarte å skaffe cd’ene til Apocalyptica rimeligst. Hvis man ser bort fra det siste albumet som jeg har kjøpt fra wowhd.

Mens jeg holdt på og utforsket disse finske metal-bandene, så snublet jeg også over et band som heter Amorphis. Dette er også progressivt metal (og en haug andre metal-kategorier), men disse har jeg ikke falt så for som f.eks Apocalyptica. Men jeg har lagt til et av albumene dems som en spilleliste på Spotify. Og derfra er det jo lettvint å finne de andre albumene. Amorphis har holdt på siden 1990 og har gitt ut 11 album. Albumet jeg har lagt til på Spotify heter «Skyforger«. Det var det albumet jeg likte best av de nyere albumene dems.

Siden jeg streamer musikk med Sonos her hjemme, så vil jo jeg aller helst kjøpe musikken min digitalt. Men jeg er ikke interessert i å kjøpe musikken som mp3, men i det tapsfri formatet flac. Men det er forløpig ganske få muligheter til å få kjøpt musikken i flac. Derfor driver jeg fortsatt og kjøper en haug med cd’er som digitaliseres til flac-format så fort jeg får dem, og så settes de i cd-hylla og blir aldri rørt igjen. Det er jo litt sløsing med ressurser og ikke minst plass. Men det værste er at jeg per i dag skaffer meg musikken billigere med å kjøpe dem på cd og digitalisere dem selv, enn å prøve å få kjøpt musikken digitalt. Og per i dag er det uansett omtrent bare mp3 som er tilgjengelig. Men en dag i fremtiden vil det nok være mulighet for å få kjøpt musikken i bedre kvalitet. Med mindre vi streamer all musikken vår fra tjenester som Spotify og Wimp innen da? Wimp har jo også lansert Wimp HiFi som lar deg streame all musikken i flac-format for 199 kroner i måneden. Dobbel pris i forhold til vanlig abonnement med andre ord.

Bildene er pressebilder fra hjemmesiden til Apocalyptica, de to coverbildene er fra cd’ene jeg har kjøpt, mens det siste bildet er hentet fra Wikipedia Commons og fotografen heter Tuomas Vitikainen.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/01/20/apocalyptica-finsk-symfonisk-chello-metal/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.