Bunkere ved Trøsken

Det var når jeg var på vei til Urskog fort i Aurskog-Høland at jeg snublet over disse tyske bunkerne ved Trøsken langs riksvei 114. Jeg hadde et litt trangt tidsskjema med tanke på solnedgang akkurat den dagen, men jeg tok turen tilbake litt senere. Det er jo ikke mer enn et kvarters kjøring herfra. Nå er det bare den ene bunkeren man ser fra veien, den andre må man inn i skogen og opp i skråningen på den andre siden av veien for å se. Det er litt ulendt terreng og mye trær som har falt ned, så den er litt mindre tilgjengelig enn det bunkeren nede ved veien er. Bunkeren nede ved veien var jeg inne i og tok en masse bilder av, men jeg droppa å ta turen inn i bunker nummer to. Dørene på disse bunkerne er jo så små at man må ned på alle fire for å komme seg inn og ut.

Såvidt jeg har skjønt, så har det norske forsvaret montert mindre dører på disse bunkerne, det er ikke originaldørene som vi ser her nå. Ikke spør meg hvorfor dette har blitt gjort, siden de allikevel står åpne så hvem som helst kan gå inn og ut av dem? Men det er veldig artig at slike bunkere står åpne og er tilgjengelig for publikum, slik at man kan gå inn og se hvordan det ser ut. Så fremt man ikke gjør hærverk selvfølgelig. I bunkeren nede ved veien er det blant annet noen som har satt fyr på treverket i det ene hjørnet, men det er heldigvis ikke så mye av inventaret som har brent. Jeg fant også en MG-stilling rett ovenfor krysset (når man kommer fra brua) på vei ned. Jeg valgte å finne en alterantiv vei ned enn den jeg kom opp, om den var så mye lettere, er en helt annen sak. Men da fant jeg ihvertfall denne MG-stillingen som jeg ikke en gang var klar over fantes.

Jeg benyttet også anledningen til å ta noen bilder av den gamle brua. Den nåværende Trøsken bru ser ut til å være fra 1963, men når den gamle ble bygget vet jeg ikke. Det stod også en form for tank av noe slag ved siden av den gamle brua. Men jeg aner ikke hva dette kan være for noe. Men det er kanskje noen andre med mer lokalkunnskap enn det jeg har?

Jeg laget også en liten video når jeg var og utforsket disse bunkerne, den ser dere her!

                                                                                           

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/04/15/bunkere-ved-trosken/

2 kommentarer

  • Gunnar15 april, 2014 kl 22:22

  ambefaler deg lege in en app på mobilen den hetter kulturminnesøk så finner du alle teder i distriktet du kan dra på er et anleg oppafor lande parken og festnig værk

  • kak15 april, 2014 kl 22:47
   Forfatter

  Tusen takk for tipset om appen «Kulturminnesøk» fra Riksantikvaren! Der lå det MASSE interessant! Totalt sett 130.490 kulturminner, men det er rubbel og bit selvfølgelig. 110 forsvarsanlegg i Østfold og 79 forsvarsanlegg i Vestfold! Jeg blir ikke arbeidsledig med det første! hehe 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.