Urskog fort

Etter å ha pakket bussen til Kosovo kjørte jeg en tur til Urskog fort i Aurskog-Høland. Må si at veiene til indre Østfold hadde slått rimelig krøll på seg. Jeg har vært vant til å kjøre riksvei 22 når jeg skal til indre, men denne gangen valgte gps’en å sende meg via riksvei 114, 115, 170, e18 og 22. Turen tar tett oppunder 2 timer og det er vei helt opp til Urskog fort. Riktignok grusveier og inn forbi Dingsrud gård. Jeg var på fortet ganske seint denne kvelden, så jeg møtte ingen andre på fortet. Fortet er fra 1903 og var utstyrt med 15 kanoner. Jeg har forstått det slik at det var snakk om 10 cm kanoner med en rekkevidde på 6-7 km. De to kanonene som står på fortet i dag er derimot av mye mindre skala og er opprinnelig fra Blaker skanse.

Mer om Urskog fort fra wikipeida:

Urskog fort, også omtalt som Dingsrud fort, er et demolert sperrefort på Lierfoss i Aurskog-Høland kommune.

Historikk

I spenningstiden før 1905 ble det fra norsk hold gjennomført tiltak for å styrke forsvaret mot Sverige – offisielt for å styrke unionsforsvaret. Ved Dingsrud på Lierfoss i Aurskog ble det i perioden juni 1901 til januar 1903 oppført et sperrefort med plass til flere hundre mann. Dingsrud skulle fylle ut gapet mellom det nyanlagt fort ved Ørje og modernisering av de gamle festningene ved Kongsvinger og Fredriksten. Fortet er enkelt bygget for 15 kanoner i åpne stillinger. Kanonene hadde en rekkevidde på ca. 6 km og kunne derved nå til Bjørkelangen. Det er imidlertid omgitt av tett skog, noe som hindrer skyting. Dette ville gjøre fortet utsatt for svensk haubits-ild idet haubits med sin krumme granatbane ikke i samme grad er hindret av vegetasjon.

18. september 1905 ble 326 mann mobilisert til tjeneste ved forter. Av de 15 kanonstillingene ble 8 bestykket. Som en del av fredsavtalen ved unionsoppløsningen i 1905, (Karlstad-forliket), ble alle våpen fjernet i 1906, fortet ble demolert og det ble opprettet en nøytral sone. Det var skepsis i begge land om den nøytrale sonen ville bli respektert, men sonen levde opp til forventningene og ble ikke opphevet før i 1993. Kommandantboligen med uthus og kasernen ble stående og er fremdeles godt bevart i dag. Muranleggene og skyttergravene ble gravd fram igjen i 1983 og restaurert. En minnestøtte over mobiliseringen er satt opp ved veien opp til Dingsrud gård.

Dagens bruk

Anlegget eies og driftes i dag av Aurskog-Høland kommune. Det ble i 2006 opprettet en venneforening med formål å utvikle fortet som friluftsmuseum og kulturminne. Fortet er åpent for publikum hele året, og det tilbys omvisning etter forespørsel. Fortet er relativt godt benyttet av lokalbefolkning og tilreisende, og er med sine underjordiske tunneler og trange smug et eldorado for barnelek. Anlegget utgjør en viktig ressurs i Haneborg skole sin virksomhet. Også kommunens øvrige skoler bruker fortet som læringsarena.

Anlegget leies ut til privatpersoner, lag og foreninger etter forespørsel. Aurskog-Høland kommune satte i 2005 og 2006 opp friluftsspelet «Urskog fort – og krigen som aldri kom». Oppsettingen ble en ubetinget suksess med stor publikumoppslutning. Spelet er likevel ikke satt opp på nytt i årene som har fulgt.

Det er synd at ingen av de originale kanonene som stod på Urskog fort på begynnelsen av 1900-tallet er å se på fortet. Men det er uansett et pluss at de har et par kanoner der da, selv om det ikke er de originale kanonene!

                                                                                                          

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/04/15/urskog-fort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.