Bunker ved Alshus

Foreløpig siste tur for å utforske bunkere i distriktet gikk til Alshus. Der befinner det seg en norskbygget bunker fra den kalde krigen, ikke ulik bunkeren ved Stensvik. Men helt lik er den ikke. På Alshus ligger det en mg-bunker (for maskingevær) og en egen bunker for rekylfri kanon, mest sannsynlig en 84 mm Carl Gustav RFK. Denne rekylfrie kanonen har blitt produsert av svenske Bofors siden 1946. Dette er samme type rekylfrie kanon som ble benyttet på Hanekleiva stridsanlegg og begge anleggene til Eidsfoss stridsanlegg. En utrolig liten kanon som både krever utrolig liten plass og ikke minst er veldig lett å ta med seg. Uten granat veier den 16,2 kilo og ladet med granat veier den 20 kilo. Årsaken til at bunkeren for rekylfri kanon har en åpning i begge ender er selvfølgelig for at lufttrykket fra kanonen skal slippe ut (bak). Uten denne åpningen hadde ikke den rekylfrie kanonen vært særlig rekylfri lengre.

Siden jeg var litt usikker på hvordan jeg skulle komme meg frem til bunkeren uten å krysse for mye private eiendommer, endte jeg opp med å kjøre helt ned til båthavna og gå langs fjellet så nærme vannet som mulig. Men dette var uten tvil ikke den letteste måten å komme seg dit på. Det er nok mye enklere hvis man er litt freidig og krysser en eller annen privat eiendom når man skal ut til bunkeren. Jeg valgte derfor den korteste veien tilbake til veien på vei tilbake, og så var det bare å rusle ned bakken til båthavna/parkeringsplassen. Da vet jeg ihvertfall hvor jeg skal gå hvis jeg skal ut og ta en ny titt på bunkeren på Alshus.

Like i nærheten av bunkeren for maskingevær er det murt opp en mur med nisjer i. Men denne betongen ser eldre ut enn bunkeren for maskingevær og bunkeren for rekylfri kanon. Kanskje dette er betongrester fra tyskerne var der under andre verdenskrig? Jeg vet at tyskerne bygde en nærforsvarstilling for maskingevær på Kalleraodden, som jeg nevnte i artikkelen om bunkeren ved Kråkerøy kirke. Men jeg var ikke klar over at de hadde bygget noe slikt på Alshus også. Men dette kan kanskje ha vært i sammenheng med patruljebåten som lå fast på Alshus? Det var kanskje her den lå fortøyd? Nærforsvarstillingen for maskingevær på Kalleraodden har jeg bare sett på gamle bilder. Det norske forsvaret bygde tilsvarende bunkere som på Alshus på nettopp Kalleraodden. Men disse har dessverre blitt revet, dette skjedde en gang i 2008 eller 2009. Jeg antar at nærforsvarstillingen for maskingevær fra krigens dager forsvant samtidig. Men jeg har ikke undersøkt dette nærmere. Jeg har bare vært en tur nede på brygga og tatt en sett området på litt avstand.

Heldigvis står fortsatt begge bunkerne, både den for maskingevær og den for rekylfri kanon på Alshus. Dette er et enda mer interessant anlegg enn anlegget ved Stensvik synes jeg. Her står bunkeren åpnen, lukene ut fra kamprommet for maskingevær står åpne, så man får et mye bedre inntrykk av hvordan det fungerte under mobilisering. I tillegg har man også en bunker for rekylfri kanon som man ikke har i Stensvik. Synd jeg aldri fikk se bunkerne på Kalleraodden før de ble revet, men de var etter hva jeg har sett vært identiske de på Alshus. Det hadde med andre ord ikke vært så mye «nytt» å se. Men jeg hadde hatt stor glede av å ha sett det uansett. Jeg hadde strålende vær denne lørdagen, men varmt kan jeg ikke si at det var. Det var ikke spesielt varmt og på grunn av vinden ble det ganske surt ute ved kysten. Men jeg fikk tatt en masse bilder av bunkeren for maskingevær før jeg skulle ta turen inn i bunkeren.

Bunkeren for den rekylfrie kanonen er låst på Alshus, men det er ikke bunkeren for maskingevær. Der står panserdøra åpen og det er bare å ta en tur inn hvis man ønsker det. Og disse dørene er like små som vanlig, så det er et prosjekt i seg selv å komme inn. Siden døra er litt opp på betongveggen til bunkeren, så var det mulig å komme seg inn med å sette det ene beinet inn først og dermed sette seg i døråpningen og bøye hodet innenfor. I motsetning til tilsvarende  bunker ved Stensvik, var ikke denne full av skrot. Det eneste jeg fant inne i bunkeren var en plaststol i kamprommet for maskingevær. Utrolig gøy må jeg si at det var å se at festeanordningen eller hva nå det heter for noe for maskingeværet fortsatt var på plass i denne bunkeren! Den var festet til skinna i veggen under åpningen ut mot Vesterelva som disse stillingene skulle beskytte. Dette måtte jeg jo selvfølgelig ta en del bilder av! Denne festeanordningen var ikke på plass i bunkeren ved Stensvik, som jeg også skrev i den artikkelen. Når jeg skrev dette hadde jeg allerede vært på Alshus og tatt en nærmere titt på bunkeren der. Derfor visste jeg hva som manglet i bunkeren ved Stensvik.

Etter å ha lett litt mer ser det ut til at de norske bunkerne på Kalleraodden og på Alshus stammer fra 1970-tallet, mest sannsynlig 1977. Det bekrefter nok også at betongmuren med nisjene like i nærheten av bunkeren for maskingevær på Alshus er tysk og stammer fra andre verdenskrig. Det er nok 32-37 år mellom disse betongstøpene på Alshus! Når jeg satt og studerte satellittbilder på google maps for å finne den nøyaktige lokaliseringen av denne bunkeren, for jeg hadde bare lest at den skulle befinne seg på Alshus et sted. Samtidig som det skulle ha vært et anlegg på Kalleraodden. Bunkerne på Kalleraodden er selvfølgelig ikke mulig å se på satellittbilder lengre, men det ga meg en veldig god indikasjon på hvor disse to anleggene skulle ha befunnet seg.

Jeg hadde også lest at disse skulle ligge veldig nærme hverandre, så da var det ikke så vanskelig å vite hvor jeg skulle begynne å lete. Når veien ned mot båthavna i tillegg heter Fortveien, så fikk man begrenset området man skulle lete i. Men på google maps fant jeg i tillegg noe som så ut som det runde taket på bunkeren for maskingevær. Så jeg var rimelig sikker på at jeg hadde den nøyaktige plasseringen før jeg dro ut. Når man først har funnet den runde formen til bunkeren for maskingevær, finner man også ganske kjapt taket til bunkeren for rekylfri kanon som er firkantet litt lengre syd og litt lengre inn på land. I tillegg så det ut som det gikk en «vei» inn mot bunkeren i fjellet på satellittbildene.

Bunkerne på Alshus og Kalleraodden er som sagt mest sannsynlig fra 1977, men om tilsvarende bunker på Stensvik er bygget det samme året, har jeg ikke funnet ut. Men det er ven en viss fare for at det ihvertfall ikke er så lenge før eller etter dette denne bunkeren ble bygget. Men man ser ganske raskt vesentlige forskjeller på taket på bunkeren. Betongen er flat på undersiden av taket på Alshus, det er den ikke ved Stensvik. I tillegg har ikke bunkeren ved Stensvik armeringsjernene som stikker ut i front på det buede taket. Jeg antar at dette er bevisst laget slik for oppheng av et kamuflasjenett eller lignende? Alle disse armeringsjernene er nemlig blitt bøyd oppover, noe som gjør det veldig sannsynlig at dette ble brukt til oppheng av et kamuflasjenett. Med et kamuflasjenett hengt opp foran bunkeren, ville nok denne være veldig vanskelig å se fra Vesterelva. Det er dog ikke noe tilsvarende på bunkeren for den rekylfrie kanonen som ligger like ved.

Bunkeren for den rekylfrie kanonen er avlåst, så den har jeg ikke vært inni. Om det er så mye spennende å se, vet jeg heller ikke. Men jeg fikk tatt en masse bilder av bunkeren utvendig og noen som viser litt av det innvendige i bunkeren. Slik som hulrommet inn på høyre side ser bare ut til å være en nisje for granater og ikke en gang videre inn i en bunker f.eks. Inngangen til denne bunkeren er faktisk bare ei tredør som er låst med hengelås. Taket ved inngangen er også bare tre. Og det ser ut til at dette skal være mulig å ta av. Men jeg vet ikke hva slags funksjon det ville hatt isåfall. Til slutt vil jeg si at dette var et veldig artig funn, jeg synes også det er like interessant å se bunkere og stillinger som er fra etter andre verdenskrig og dermed bygget under den kalde krigen. For det er ikke noen tvil om at man fryktet at det skulle bryte ut krig når som helst mellom de to rivaliserende supermaktene Sovjetunionen (med allierte) og USA (med allierte).

Mer om de nye bunkerfunnene i distriktet:

Bunker ved Kråkerøy kirke (17.10.16)
Bunker på Langøya (16.10.16)
Nye funn på Kjøkøy fort (15.10.16)
Bunker ved Stensvik (14.10.16)
Hærverk på Kjøkøy fort (13.10.16)
Søndagsåpen kanonbunker på Kjøkøy fort (12.10.16)

                                                                                        

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/10/19/bunker-ved-alshus/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.