Bunker på Langøya

Neste tur ut for å utforske bunkere i distriktet gikk til Langøya på Kråkerøy. Der ute befinner det seg en mg-bunker av typen Vf «Oslofjord». Nå er ikke dette en offisiell betegnelse på denne typen bunker, men det er ett navn bunkeren har fått i kystfortmiljøet for å gjøre det enklere. Dette er en mg-bunker bygget tidlig under andre verdenskrig og er såvidt jeg har fått med meg bare å finne rundt Oslofjorden, nærmere bestemt Østfold, Vestfold og Telemark. Bunkeren for mg (maskingevær) har en meter tykke vegger og tak og er å finne i litt forskjellige varianter, med ett eller to kamprom for maskingevær. Bunkeren på Langøya har to kamprom og skulle dekke Vesterelva i begge retninger. Det skal ikke ha blitt bygget noen bunkere av denne typen etter 1942.

Vf står for «verstärkt feldmäßige» som betyr feltmessig forsterket. Dette var en bunkerstandard som bestod av betongvegger på 80-100 cm. Som må regnes som ganske «enkle» bunkere i forhold til de permanente bunkerne i klasse Ständig. Ständig var solide bunkere med vegger på 3,5 meter i Baustärke A og vegger på 2,0 meter i Baustärke B. De aller enkleste konstruksjonene feltmessige konstruksjoner som ble bygget med de materialene man hadde tilgjengelig, som f.eks tømmer, sand og stein. Vf som var en feltmessig forsterket konstruksjon var en skikkelig bunker med vegger opp mot 1 meter i tykkelse. Denne bunkeren skulle tåle en bombe sluppet fra et fly på opp til 50 kg som traff bunkeren direkte eller en granat fra en 10,5 cm kanon.

Ständig med den mest vanlige Baustärke B standarden med vegger på 2 meter skulle kunne tåle et direkte treff med en bombe på 500 kilo og granater fra en 22 cm kanon. Den aller kraftigste Ständig-bunkeren i Baustärke A standarden hadde vegger på 3,5 meter og skulle tåle et direkte treff med en bombe på 1000 kilo og granater fra de største kanonene på den tiden. Til sammenligning hadde Hitlers bunker i Berlin vegger på hele 4,5 meter. Enda sikrere var taket i Hitlers private bunker i «Wolfsschanze» («Ulvehiet») på utrolige 10 meter. Så selv om disse Vf-bunkerne anses som skikkelige bunkere og ikke feltmessige konstruksjoner, var det ganske enkle brunkere i forhold til de mye mer solide bunkerne i Ständig-kategorien. Vf-bunkerne hadde nok ikke mye å stille opp med mot de bombene og granatene som fantes mot slutten av andre verdenskrig!

Bunkeren på Langøya er i likhet med de andre Vf «Oslofjord» bunkerne bygget med buet «bølgeblikk» tak inne i bunkeren og med kisteformet inngang. Bunkeren på Langøya har en ståldør, men det er flere av denne typen bunkere som bare var utstyrt med blikkdekket tredør. Ved inngangen er det et skyteskår og siden den aktuelle bunkeren på Langøya har to kamprom for å dekke både inn- og utseilinga i Vesterelva, ser man et skyteskår i hver retning mot vannet. Vf «Oslofjord» bunkerne er som regel også kamuflert på en veldig effektiv måte med å bygge opp en «kunstig skråning» på hver side i stein og betong for at det ikke skal være så lett å se at det er en bunker der. Dette ser man også på Vf «Oslofjord» bunkeren som ligger ved Ekebukt på Kjøkøy fort (med lyskasterbunker for M76 lyskaster på toppen). Men det er f.eks ikke tilfelle med bunkeren som ligger langs veien på Trøsken. Vf «Oslofjord» bunkeren man finner på Torgauten fort har også denne typen kamuflasje. Dette er også en Vf «Oslofjord» bunker med to kamprom for maskingevær. Men denne er dessverre også murt igjen, så den vet jeg ikke hvordan ser ut innvendig, i likhet med den på Kjøkøy fort.

Ekstra gøy er det jo selvfølgelig at Vf «Oslofjord» bunkeren på Langøya står åpen, så det er bare å ta turen inn hvis man har lyst til å ta en nærmere titt! Det gjorde jo selvfølgelig jeg. Noe annet hadde jo vært utenkelig! Så utstyrt med kamera og lommelykt ble det en bunkerjakt inn i min andre Vf «Oslofjord» bunker. Når jeg krabbet inn i bunkeren på Trøsken, var jeg ikke klar over at den bunkeren ble kalt nettopp det (i kystfortmiljøet her i Norge). Jeg hadde heller ikke på det tidspunktet trukket likhetstrekkene med tilsvarende bunker som ligger i Ekebukt på Kjøkøy. Men denne har jeg jo naturlig nok aldri fått mulighet til å se hvordan ser ut innvendig, da den har blitt murt igjen når Kjøkøy fort ble sikret og tilbakeført som friområde.

Vf «Oslofjord» bunkeren som ligger ved Trøsken har bare ett kamprom og er derfor en del mindre enn den som ligger på Langøya. Og det merker man veldig godt når man kommer inn i bunkeren! Bunkeren er i veldig god stand, men trepanelet på veggene er borte for lengst. I bunkeren ved Trøsken er mye av trepanelet fortsatt på plass. Selv om det så ut som noen har prøvd å sette fyr på deler av panelet. I bunkeren på Langøya er det tre skyteskår, siden det er et skyteskår ved inngangen og et til hver av de to kamprommene. Men begge lukene på innsiden i de to kamprommene er ikke på plass der de skal være i skyteskåret. Den ene luka ligger inne i bunkeren og den andre ligger rett på utsiden av bunkeren. Luka til skyteskåret ved inngangsdøra er dog fortsatt på plass.

Jeg må si at det var utrolig gøy å ta en nærmere titt på denne «doble» Vf «Oslofjord» bunkeren på Langøya. Siden jeg bare har sett en «enkel» type tidligere. I tillegg til Vf «Oslofjord» bunkeren på Langøya ligger det også en en bunker til like ved hytta som ligger like i nærheten. Siden det var folk på hytta når jeg var på tur dit ut, ble det ikke så mye bilder av den andre bunkeren. Men jeg fikk sneket til meg et bilde av den siden med den kisteformede inngangen. Denne døra har forøvrig blitt spraylakkert sølvfarget og er avlåst. Det er derfor ingen mulighet til å komme inn i bunkeren og ta en titt. Jeg regner med at det er hytteeieren som har låst av denne bunkeren, så hvis man spør pent, kanskje man kan få ta en titt.

På hver side av Vf «Oslofjord» bunkeren er det i tillegg nærforsvarstillinger for maskingevær. Det var med andre ord ganske mye militært nærvær på Langøya under andre verdenskrig. Det må også sies at det er en mye mer takknemmelig oppgave å komme seg inn i denne Vf «Oslofjord» bunkeren på Langøya enn den som ligger ved Trøsken. Her har nemlig det norske forsvaret valgt å mure igjen den kisteformede inngangen og sette inn en mye mindre panserdør ala den som er på bunkeren ved Stensvik som jeg besøkte forleden. Den store forskjellen på disse to bunkerne er dog at den ved Stensvik er norskbygget under den kalde krigen, mens Vf «Oslofjord» bunkerne fra starten av andre verdenskrig. Det finnes også bunkere på den andre siden av Vesterelva som jeg får ta en titt på ved en senere anledning. Det skal etter hva jeg har fått med meg også være mer av interesse ute på Langøya. Men jeg må prøve å finne ut hvor sånn ca det befinner seg før jeg tar turen ut. Ellers kan man risikere å måtte lete i evigheter uten og uten kanskje å finne noe som helst.

Mer om Vf «Oslofjord» bunkeren ved Trøsken:

Bunker ved  Trøsken på vei hjem fra Stockholm (13.04.16)
Vestvannet og bunker ved Trøsken (25.04.15)
Bunkere ved Trøsken (15.04.14)

                                                                                       

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/10/16/bunker-pa-langoya/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.