TEST: Skoda Octavia RS

Toppmodellen av Skoda Octavia heter Skoda Octavia RS og er utstyrt med Volkswagen-konsernets velkjente 1.8 turbomotor. I Octavia RS har denne motoren 180 hestekrefter, ett dreiemoment på 235 nm og foretar 0-100 km/t-etappen på 7.9 sekunder. Med tilhørende senkede sportsunderstell og 17-toms felger med lavprofildekk, innbyr denne bilen til alt annet enn en søndagstur med bestemor. I motsetning til tilsvarende biler koster ikke Skoda Octavia RS skjorta, og er i tillegg en ganske diskret familievennlig sportsbil. Vi har hatt gleden av å teste Skoda Octavia RS i 4 dager.

Det man i første omgang legger merke til på Octavia RS, er den større frontfangeren og spoileren den er ustyrt med. I tillegg er det RS-logoer i både grillen og bak på bakluken. Ellers er ikke de grønne kalipperne til å ta feil av. Dette er noe helt annet enn den Skoda Octavia 1.6 jeg testet i juni. Bilen er også standard med 17-toms lettmetallfelger med 205/55-17 dekk. En litt uvanlig dekkdimensjon på en bil fra Volkswagen-konsernet, da man normalt sett er vant til at bilene er utstyrt med 225/45-17 eller 235/45-17 dekk når bilen har 17-toms felger. Sjansene for sporing på dårlig vei er derfor nesten helt eliminert.

Den aller største forskjellen fra en standard-bil ser du når du åpner dørene. Her har man utrolig lekre sportsseter i sort skinn og ett sølvfarget stoff i midten av setet. Dette sølvfargede stoffet går også igjen i dørsider foran og bak. Sportsrattet er trukket i perforert skinn og girspaken er også trukket i skinn. Pedalene er i rustfritt stål med gummiriller for optimalt grep. Speedometeret og turtelleren er også forandret, her er det en sølvfarget ring med tallene på.

Skoda Octavia RS har ett høyt utstyrsnivå som standard, og vår testbil er utstyrt med Xenon-lys, Skoda Auto Symphony cd/radio-spiller med 8 høyttalere, cruisecontrol, regnsensor, ryggesensor, elektriske vinduer foran og bak, fjernstyrt sentrallås med foldenøkkel, alarm, avtagbart hengerfeste, sportsseter i delskinn og sportsratt i skinn og girkule i skinn. Skoda Octavia RS koster 340.500 kroner levert importør, og du finner nok ikke en tilsvarende bil til denne prisen.

Det er heller ikke noe problem å finne seg til rette i Octavia RS. Begge setene fremme er justerbare i alle retninger og rattet har både høyde- og teleskop-justering. Utvendig speil er selvfølgelig elektrisk justerbare. Nakkestøtten kan både justeres i høyden og vippes mot hodet, for at de skal være så behagelig som mulig. Sikkerhetsbeltene kan også justeres i høyden.

Alt annet er der du forventer at det skal være, og det er overhodet ingen problemer med å finne seg til rettet bak rattet på denne bilen. Jeg savner kanskje en koppholder eller to i denne bilen, men det er kanskje ikke det en eier av en slik bil vil skrike så høyt om. Det er derimot ikke noe problem å ha en halvliter med brus i dørlommene, og da er egentlig mitt behov dekket. I tillegg til de vanlige oppbevaringsrommene, dørlommene og handskerommet, er det også ett rom mellom cd-spilleren og klimaanlegget som f.eks kan benyttes til lommebok, kredittkort og slikt. I tillegg har midtarmlenet mellom setene fremme ett praktisk rom som rommer litt av hvert.

Men det er en ting ved interiøret som jeg synes er litt snodig. Skinnsetene er sorte med sølvfarget stoff på sitteputen og i ryggen, det samme med setene bak. Dette stoffet går også igjen i dørsidene. Ellers er alt annet i bilen sort, til og med taktrekket, eller i det minste mørke grått. Hvorfor er da teppene på gulvet lyse grå, nesten hvite? Er ikke dette det stedet det er minst praktisk med en lys farge? På de aller fleste sitteplassene i bilen er det sikkert ikke noe problem å unngå å sette ned foten på det lyse teppet, men fothvileren på førerplassen er vanskelig å unngå. Denne er heldigvis primært i plast og ikke stoff, men allikevel like lyst. Jeg ville nok ha foretrukket å ha samme farge på gulvteppet som alt annet i bilen, nemlig sort. Såvidt jeg vet så er det ikke mulig å velge andre fargealternativer enn i demobilen, så da er man nok nødt til å finne seg i dette fargevalget. Men man bør nok være veldig påpasselig med hva man drar med inn i bilen, og ikke minst å vaske, eventuelt rense gulvteppene regelmessig.

Når jeg hentet bilen hos importøren i Oslo, vil jeg påstå at bilen var litt daukjørt, men det tok ikke mange milene før bilen våknet til live og ga uttrykk for hva den virkelig er god for. Octavia RS er som nevnt utstyrt med en 1.8 liters turbomotor med 180 hestekrefter og 235 nm. De 180 hestekreftene har man ved 5.500 omdreininger, men 235 nm har man fra 1.950 til 5.000 omdreininger. Det vil si at man har nydelig drag og masse krefter helt fra bunn, så lenge man holder seg over 1.950 omdreininger. Skoda Octavia RS har ikke firehjulstrekk som Seat Leon 20VT 4 Top Sport (klikk her for å leste testen!) som jeg testet i februar, men drar rent og fint med bare drift på forhjulene.

Bilen har også både nydelig og imponerende kjøreegenskaper, og ligger som en drøm igjennom en hvilken som helst sving, i så og si en hvilken som helst hastighet. Du vil nok selv oppleve å trekke deg før bilen forteller deg at du bør trekke deg. Jeg har kunnet holde hastigheter som jeg ikke trodde var mulig igjennom enkelte svinger med Octavia RS. Skoda har med andre ord gjort noe veldig riktig med denne bilen. Rart man ikke ser mer av den på veien. Jeg vet vel egentlig svaret, og det er det at altfor mange har gamle fordommer mot Skoda, og vet egentlig overhodet ingenting av hva Skoda representerer idag. Skoda er ikke til å kjenne igjen etter at Volkswagen-konsernet tok over i 1989, og dette er utvilsomt ett prakteksempel på nettopp dette. Skoda Octavia er forøvrig bygget på samme plattform som forrige Audi A3, Volkswagen Golf og Seat Leon/Toledo, og er med andre ord en vel utprøvd plattform.

Noe annet man også fort vil legge merke til, er hvor komfortabel denne bilen er, men samtidig også har utrolig gode sportslige kjøreegenskaper. Den oppleves komfortabel og nydelig når man kjører til daglig, enten være seg 60 km/t på din lokale riksvei eller 100 km/t på E6, og våkner til live som en sportsbil når du ønsker å virkelig kjøre bil. Støynivået er heller ikke noe høyere enn man forventer, og 205/55-17 dekkene er en perfekt dimensjon for å være både komfortabel og gi deg all det grep du trenger når du forserer favorittsvingene dine slik du aller helst ønsker det. Det er var en glede å virkelig kjøre denn bilen og se hvordan den satt seg ned og lå klistret gjennom svingene i det ene øyeblikket og var snill som ett lam og komfortabel som en familiebil i det neste øyeblikket. Bensinforbruket er heller ikke avskrekkende. Ifølge brosjyren på Skoda Octavia RS bruker bilen 0.64 liter pr. mil på langkjøring, 0.80 liter pr. mil på blandet kjøring og 1.08 liter pr. mil på bykjøring. Jeg opplevde det ikke som noe problem i det hele tatt å holde rundt 0.80 liter pr. mil på blandet kjøring, men ved blandet aktiv kjøring brukte den ikke mer enn 0.98-1.02 liter pr. mil. Bensinforbruket på turbomotoren kommer med andre ord helt ann på hva du legger opp til selv.

Skoda Octavia RS må være den perfekte kompromiss for mannen som vil ha sportsbil, dama som vil ha en praktisk familiebil og ungene som vil ha med seg lekene sine på ferie. Bilen er såpass diskret at du neppe vil trekke unødvendig mye oppmerksomhet heller. Du bør nok ha litt kjennskap til Skoda Octavia RS for å legge merke til den på avstand. Men hvis man tar bilen i nærmere øyesyn, ser man fort at dette er litt mer enn en Skoda Octavia 1.4. Hvis du i tillegg velger å kjøpe bilen i svart, vil du nok ikke få tak i en mer diskret sportsbil for din familie. Testbilen var sølvfarget, men jeg personlig ville nok ha valgt bilen i rød, da jeg ikke vil at den skal være altfor diskret. Jeg synes det er OK at den synes litt i terrenget. Iløpet av disse 4 dagene er det utrolig hvor mange Skoda Octavia-eiere som har stirret ganske misunnelig på meg som gled forbi i toppmodellen av deres egen bil.

I motsetning til Seat Leon 20VT 4 Top Sport’en som var ustyrt med en sekstrinns girkasse, er Octavia RS utstyrt med en femtrinns girkasse. Girkassen er tight og presis, men ved første kjappe giring opplevdes den kanskje litt for tight og trang, men det var ikke mange giringene som skulle til før den meningen var begravd og glemt. Jeg ville nok aller helst ha ønsket en sekstrinns girkasse, men dette vil igjen fordyre bilen. Det er nettopp slik Skoda klarer å selge en slik bil til en slik pris. Istedenfor å proppe bilen full av ting som i utgangspunktet er fullstendig unødvendig, legger heller Skoda pengene der de er nødvendig å bruke for å lage en utrolig god bil. Hvem er det som egentlig trenger belyste makeup-speil, gassdempere til panseret, fjærbelastede (som ikke spretter tilbake, men går sakte tilbake) håndtak i taket, lysdioder i taket for å opplyse midtkonsollen i mørket, leselys i baksetet og slike ting? De er sikkert praktiske når man først har dem, men er du villig til å betale ekstra for det?

For å trekke frem ett alternativ som har alle disse små duppedittene, er nok Audi A4 1.8T Avant S-line (klikk her for å lese testen!) ett godt eksempel. Denne bilen er utstyrt med 1.8 turbomotoren med 163 hestekrefter, har sportsseter i delskinn, sportsunderstell og 17-toms felger med 235/45-17 dekk. Når jeg testet denne bilen i august kostet den 383.600 kroner i basisutgave uten S-line-pakken (som inneholder sportsseter, sportsunderstell, felger og dekk) og ekstrautstyret. Men når man har lagt til alt dette utstyret koster denne bilen brått 429.900 kroner. Og enda har den ikke det samme utstyrsnivået som Octavia RS, ikke like mange hestekrefter dratt ut av 1.8 turbo-motoren heller. Det sier litt om hvor mye man får for pengene når man kjøper Skoda Octavia RS.

Skoda Octavia RS koster i utgangspunktet 340.500 kr levert importør, men vår testbil var utstyrt med noe ekstrautstyr: Alarm 1.700 kr, cruisecontrol 1.700 kr, avtagbart hengerfeste 5.000 kr, ryggesensor 3.400 kr, mørke vinduer fra b-stolpe til b-stolpe 1.500 kr, regnsensor 900 kr og midtarmlene foran 1.400 kr. Totalt kostet testbilen 356.100 kr med ekstrautstyret.

Vår testbil var forøvrig lånt ut av Harald A. Møller, importøren av Audi, Volkswagen, Seat og Skoda i Norge. For en prøvetur, ta kontakt med din lokale Skoda-forhandler eller ta en titt på www.skoda-auto.no!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2003/08/05/test-skoda-octavia-rs/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.