TEST: Skoda Fabia 1.4 Elegance

Etter å ha testet Skoda Superb 1.9 TDI, Skoda Octavia 1.6 og Skoda Octavia RS, var det ven ganske naturlig å ta en nærmere titt på Skoda Fabia også. Vi har derfor testet Skoda Fabia 1.4 Elegance stasjonsvogn med sportspakke. Denne sportspakken inneholder sportsseter, sportsratt i skinn, girspakmansjett i skinn, håndbrekk i skinn og original Skoda Symphony radio/cd-spiller. Alt dette for kun 1.900 kroner!

Hvorfor man skal kjøpe Skoda Fabia uten denne sportspakken, kan jeg ikke fatte og begripe. Dette er en utstyrspakke som normalt koster 9.400 kroner, det vil si at besparelsen er på hele 7.500 kroner. Da får du mye bedre sidestøtte enn de normale setene, du får sportsattet, girspakmansjetten og girspaken i skinn, og ikke minst en original radio. En radio som etter mitt skjønn har det peneste designet fra Skoda Auto. Den originale radioen du får i Skoda Superb og Skoda Octavia oppleves designmessig kanskje litt kjedelig, men det kan jeg ikke si om original radioen i Skoda Fabia. Det eneste som mangler er litt flere høyttalere, og 8 høyttalere (4 foran og 4 bak) får du for 900 kroner ekstra. En absolutt nødvendighet, spør du meg, spesielt på tanke på hvor lite det koster ekstra.

I utgangspunktet hadde jeg vel kanskje ikke de helt store forhåpningene til en slik bil med 1.4 liters bensinmotor på 68 hestekrefter, men der ble jeg nok mer overrasket enn hva jeg kunne drømme om på forhånd. Misforstå meg ikke, dette er på ingen måte en rask bil, men fungerer mer enn bra nok til daglig. Skal du foreta forbikjøringer, må nok dette planlegges litt mer nøye enn med f.eks en Skoda Octavia RS. Men det sier seg jo selv, prisforskjellen er ganske vesentlig også.

Sportssetene i Skoda Fabia overrasket meg også stort, de ser virkelig sportslige ut, men er kanskje ikke like harde i sidestøttene som du regner med at de skal være, men dette medfører bare at setene blir litt mer komfortable, og lettere for de som kanskje ikke trives godt i de hardeste sportssetene på markedet til å trives. Jeg ser overhodet ingen grunn til at man ikke skal hoppe på dette tilbudet fra Skoda. Hvis man ser bort fra metallic-lakk, er sportspakken det eneste som er ekstrautstyr på testbilen. Grunnprisen på Skoda Fabia 1.4 Elegance stasjonsvogn er 182.000 kr og med tillegg på 2.700 kr for metallic-lakk og 1.900 kroner for sportspakken, blir den totale prisen på 186.600 kroner.

Da har du en ganske romslig liten bil med halvautomatisk klimaanlegg, elektriske vinduer foran og bak, fjernstyrt sentrallås med foldenøkkel, kjørecomputer, oppvarmede speil, oppvarmede spylerdyser, sportsseter og sportsratt/girspakmansjett/håndbrekk i skinn. Det eneste jeg må si jeg savnet på bilen var cruisecontrol. Men dette får du for 1.300 kr ekstra på modeller med 75 hestekrefter eller mer. På denne bilen som har bagasjeromstildekning finnes det også ett eget rom for en paraply i bagasjeromstildekningen rett bak nakkestøttene. Slikt utstyr har jeg ikke vært borti på andre biler før, med unntak av Skoda Superb som kommer standard med paraplyen også!

Jeg har tidligere testet både Seat Ibiza og Volkswagen Polo som er bygget på samme plattform som Skoda Fabia, og jeg må si jeg ble mye mer imponert over både de sportslige egenskapene og de komfortable egenskapene til Skoda Fabia, enn jeg ble med Volkswagen Polo. Volkswagen Polo virket for stump og stiv og var til tider direkte ubehagelig å kjøre. Dette selv om Volkswagen Poloen jeg testet ikke hadde noen form for sportslig oppsett. Skoda Fabia hadde derimot begge deler, denne også uten noe sportslig oppsett. Den fører deg igjennom kurvene på en presis og sikker måte, uten nevneverdig krenging selv på 14-toms hjul. I det andre øyeblikket var den komfortabel som du vanligvis bare forventer i langt større biler enn dette. En annen ting som overrasket meg var hvor dravillig denne lille motoren var fra 80 km/t og oppover i 5. gir. Girkassen er femtrinns, var tight og lett å sjalte.

Ellers må jeg si at jeg er utrolig svak for det treeikede sportsrattet til Volkswagen-konsernet. Det virker som om trivselen øker betraktelig når en bil er utstyrt med dette rattet. Hvorfor er ikke dette standard? Det er heller ikke noen tvil om at ett skinnratt er mye mer behagelig å holde i enn ett ratt uten skinn.

I drift er Skoda Fabia med 1.4 liter akkurat som forventet, ved snill normal kjøring bruker den omlag 0.66 liter på mila og på litt mer aktiv kjøring lå den på rundt 0.75 liter på mila. Ifølge brosjyra skal den klare 0.56 liter på mila på landeveiskjøring, 0.72 liter på mila på blandet kjøring og 0.98 liter på mila på bykjøring. Denne motoren er forøvrig på vei ut, og har nå blitt erstattet av en tresylindret 1.2 liter på 65 hestekrefter. Den nye motoren har ett snillere bensinforbruk enn den gamle 68-hesteren. Den bruker 0.51 liter på mila på landeveiskjøring, 0.60 liter på mila på blandet kjøring og 0.77 liter på mila på bykjøring.

Skoda Fabia blir levert i 3 forskjellige versjoner, kombikupè, stasjonsvogn og nå også sedan. Prisforskjellen på disse 3 forskjellige versjonene er ikke store, Elegance med 1.4 liter 75 hk koster kombikupè 183.600, stasjonsvogn 188.900 kr og sedan 186.500 kroner. Innstegsmodellen «Entry» av Skoda Fabia er en kombikupè med 1.2 liter 55 hk som koster 129.900 kroner. Inntil Skoda Fabia RS kommer er den dyreste modellen en Skoda Fabia 1.9 TDI 100 hk Elegance stasjonsvogn til 235.900 kroner.

I interiøret vil du fort kjenne igjen en del knapper og brytere du finner i andre biler fra Volkswagen-konsernet, noe som på ingen måte er negativt. Det er ett høyt nivå på knapper, brytere og andre materialer i interiøret. Selve dashbordet virker kanskje litt mer «plastikk» enn i dyrere modeller, men et eller annet sted må man jo faktisk spare inn for å produsere en rimeligere bil. Men jeg vil ikke si at Skoda Fabia bærer preg av dette. I midtkonsollen på denne versjonen er det også en oppbevaringsboks under stereoen. Denne er utrolig praktisk til å oppbevare ting som lommebok, telefon og slike ting.

I hanskerommet er det ett «dobbelt gulv» som skjuler instruksjonsbok og vognkort. Hanskerommet har også uttak for kaldluft fra klimaanlegget. Hanskerommet er derfor utmerket til å oppbevare brus, vann og lignende for å holde dette kjølig.

Testbilen er lånt ut av Dahle Bil Fredrikstad. For å prøvekjøre Skoda, ring dem på 69363580.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2003/08/30/test-skoda-fabia-1-4-elegance/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.