TEST: Skoda Superb 1.9 TDI Comfort

Skoda Superb er Skoda sin største bil, og utklasser lett både Audi A6 og Volkswagen Passat når det gjelder plass, spesielt for baksetepassasjerene. Skoda Superb er forlenget 14 cm i forhold til Volkswagen Passat, og alle disse centimeterne kommer baksetepassasjerene til gode. Det er overhodet ingen bil i denne klassen som slår Skoda Superb på bakseteplass. Du må opp i langt dyrere og mer eksklusive merker for å få den samme plassen. I motsetning til konkurrentene koster ikke denne bilen skjorta, og vi har hatt gleden av å teste denne bilen med 1.9 TDI-motor på 130 hestekrefter i 3 dager.

Bilen starter i Classic-utgave med 2.0 liter bensinmotor på 115 hestekrefter på 299.100 kroner, mens den vi har testet i Comfort-utgave med 1.9 TDI og 130 hestekrefter koster 337.000 kroner. Comfort-pakken inneholder lettmetallfelgen METAN i 7×16 toms utførelse med 205/55-16 dekk, pyntelister/innfatning rundt døråpnere og luftdyser er i matt lettmetall nicro, girkule og ratt i skinn, det helautomatiske klimaanlegget Climatronic, hodekollisjonsputer, regnsensor, innvendig speil med automatisk avblending, WetCase og Superb paraply i venstre dørkledning bak, sidespeil med innstigningslys, innstigningslister foran og bak med modellogo foran og setetrekk i edelvelur.

Ingen dårlig utstyrt bil med andre ord, Elegance er derimot enda bedre utstyrt og har bi-xenon-lykter, instrumentpanel mellom speedometer og turteller, el. justerbare førersete og passasjersete med minnefunksjon inkl. justerbare sidespeil, oppvarmede bakseter, el. innfeldbare sidespeil, cruise control, lettmetallfelgen CUBIC i 7×17 toms utførelse med 225/45-17 dekk, kromlister under vinduene, kromlister på støtfanger foran og bak, kromlister på sidelistene, delskinn og trepaneler. Du kan også velge å ha nicro-paneler istedenfor trepanelene. Skoda Superb i Elegance-utgave med samme 1.9 TDI motor koster 356.000 kroner.

Skoda Superb ble for første gang lansert i 1934, den gangen som en bil på 5.5 meter og med en V8-motor på 90 hestekrefter var den både topp moderne og svært velutstyrt. Men fremfor alt var den en imponerende romslig sedan. Etter den tid utviklet Skoda til å bli ett annenrangs bilmerke under kommunismen i Tsjekkoslovakia. I 1989 kjøpe derimot Volkswagen opp Skoda og da ble det virkelig sving på sakene igjen. I 1996 lanserte de Skoda Octavia, tre år senere Skoda Fabia og nå Skoda Superb. Den nye Skoda Superb leveres ikke med V8-motor som i 1934, men derimot med en 2.8 V6-motor på 193 hestekrefter. Da vil nok de aller fleste mene at Skoda’n begynner å bli dyr, med sin prislapp på 512.500 kroner. Men utvilsomt en bil for de som ikke vil at alle skal se at de har penger, og for de som vil ha en bil ikke så forferdelig mange andre har.

Når det kommer til selve kjøringen, har Skoda Superb alldeles ingenting å skamme seg over. Det er komfort som er prioritert i Skoda Superb, her har man en milsluker ut av en annen verden. Med 1.9 TDI-motoren med 130 hestekrefter og 285 nm har den kraft nok til kjappe forbikjøringer og annen morro man har lyst til bak rattet på en bil. Den aller største fordelen er nok dieselforbruket. På blandet kjøring brukte bilen 0.70 liter diesel pr. mil og på langkjøring (Fredrikstad-Strømstad-Åmål-Säffle-Ørje-Rakkestad-Sarpsborg-Fredrikstad) brukte den beskjedne 0.56 liter diesel pr. mil. Med en drivstofftank på 62 liter kjører du uten problem 100-110 mil pr. tank.

TDI-motoren som sitter i Skoda Superb er kjent for å ha litt hard gange, men dette er overhodet ikke noe problem i kupeen på bilen. Hvis du derimot tar en tur utenfor bilen, vil man nok fort oppdage at TDI-motoren bråker en del mer enn en bensinmotor. Men hva gjør man ikke for å få dreiemomentet og drivstofforbruket denne motoren gir? Det gjør jo ikke noe at diesel er billigere enn bensin også.

De sportslige kjøreegenskapene er ikke helt fraværende, men man bør nok ikke forvente å finne så mye av dem heller. Skoda Superb er satt opp for å være en komfortabel bil å kjøre, men det er jo ingen sak med senkesett, sportslige dempere og større hjul. Da vil nok bilen brått få andre kjøreegenskaper. Men de som ønsker å kjøpe seg en bil på 4.8 meter og nesten 1.500 kg er nok mer på utkikk etter komfort enn sport. Dette må være den ypperlige bilen for lange ferieturer og for drosjesjåfører der plassen for baksetepassasjerene er viktig. Bilen har ett rimelig stort bagasjerom med sine 462 litre.

Det første man tenker når man ser Skoda Superb er kanskje «så stor den Passaten var?». Men det er jo ingen Passat, men derimot en Skoda Superb, som etter mitt skjønn har en lekrere front og bak enn hva bilen den er basert på har. Da jeg var en tur innom mine besteforeldre som er på utkikk etter ny bil, var det første som ble kommentert at den hadde så pene lykter, og det vil jeg ikke si meg uenig i. Legg også merke til hvor elegant lyktespylerne er integrert i hovedlykten. Litt synd at tåkelysene er integrert i hovedlykten og ikke nede i spoileren, men man kan ikke få i både pose og sekk.

I mørket vil du fort legge merke til utstigningslysene du har i både dørene og de utvendig speilene. Det er utstigningslys i dørene bak også. Dette for å gjøre det lettere å unngå og sette beina i vannpytter eller annet griseri. Fotbrønner og døråpnere er også opplyst, her er ingenting lagt opp til tilfeldighetene. Det er også standard med innvendig automatisk avblendbare speil, og disse fungerer såpass bra at du ikke vil legge merke til at de er aktivisert i det hele tatt, med unntak av det svake blåstikket i fargen. I taket er det to røde lysdioder som sørger for å lyse opp midtkonsollen slik at du ikke skal være nødt til å famle i mørket. Dette resulterer også i at din hånd blir lyst opp slik at det blir lettere å finne frem. Lyset i speedometeret og knapper er grønt i motsetning til Audi sitt hvite/røde og Volkswagen sitt blå lys. Dette oppleves kanskje enda mer behagelig og rolig enn konkurrentene sine lys. Bilen har også regnsensor som sørger for at viskerne blir aktivisert ved regnvær. Vi var derimot såpass heldig iløpet av de 3 dagene vi testet Skoda Superb at vi aldri fikk testet regnsensoren.

Du vil ganske fort kjenne igjen Climatronic-klimaanlegget som du finner i de fleste Volkswagen-biler. Her kan du velge den temperaturen du ønsker å ha i bilen, fra 18 til 28 grader, i 1 grads intervaller. Radio Skoda Symphony med 8 høyttalere er standard i bilen, og holder samme lydkvalitet som man er kjent med fra andre biler i Volkswagen Audi-konsernet. Du skal ha ganske sære krav til stereoanlegg i bil for å ha behov for noe mer enn dette.

Bilen er også utstyrt med kjørecomputer, med et lite display sammen med turtelleren, av samme type som man som regel også ser i SEAT. Det er en ting som irriterer meg litt med bruken av dette lille displayet, og det er at man må bla i kjørecomputeren for å finne klokken. Jeg foretrekker å ha en klokke tilgjengelig hele tiden, og må derfor bla meg frem og tilbake hvis jeg ønsker annen informasjon fra kjørecomputeren. Audi benytter det store displayet mellom speedometeret og turtelleren til blant annet klokke, dato og informasjon fra radio/cd-spiller. Siden denne skjermen ikke er standard på Comfort-utgaven av Skoda Superb, må man belage seg på å bla litt i kjørecomputeren. Displayet er standard på Elegance-utgaven, men man kan også få det for 1.500 kroner ekstra. Det ville jeg utvilsomt lagt penger i.

Det er ikke noe problem å finne steder å legge fra seg småting i Skoda Superb. Bilen er utstyrt med en rekke smarte små oppbevaringsrom. Flere produsenter har i siste årene begynt å utstyre bilene med kjøling i hanskerommet. Skoda Superb har til og med to. Det ene i hanskerommet og det andre i oppbevaringsboksen under midtarmlenet foran. Utrolig praktisk når man er ute på langtur. Midtarmlenet står fastmontert i bilen og følger ikke setet når du justerer det frem og tilbake, men den øverste delen av armlenet kan du faktisk skyve fremover, slik at også de som ikke benytter bakereste posisjon i førersetet også kan ha glede av midtarmlenet.

I tillegg til nevnte 1.9 TDI med hestekrefter, 2.0 liter med 115 hestekrefter og 2.8 V6 med 193 hestekrefter, leveres Skoda Superb også med 1.9 TDI med 100 hestekrefter, 1.8 turbo med 150 hestekrefter og 2.5 TDI med 155 hestekrefter. 2.5 TDI og 2.8 V6 kan også leveres med tiptronic.

Bilen er lånt ut av Dahle Bil i Sarpsborg. Skal du prøvekjøre en Skoda, ring dem på 69137850!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2003/06/09/test-skoda-superb-1-9-tdi-comfort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.