TEST: Audi A3 1.6 (2004)

Det er vel ikke til å stikke under en stol at gamle Audi A3 var veldig snill i sitt design, og at det var høyst på tide med noe mer spennende. Da kommer nye Audi A3 inn i bildet. Denne har fått ett mer spenstig design, tøffere front, romsligere interiør og ikke minst mer standardutstyr. Vi har testet nye Audi A3 1.6 Ambition en helg og må si at bilen levde opp til forventningene og vel så det. Bilen har ikke bare blitt tøffere, romsligere og mer utstyrt, den har også blitt enda mer morsom å kjøre.

Nye Audi A3 har fått økt hjulavstanden med 6,5 cm og bredden med 3 cm. I tillegg har bilen blitt 1 cm lavere. Disse økningene har blant annet kommet baksetepassasjerene til gode. Selv to godt voksne personer har god plass bak i denne bilen. Det har også blitt romsligere for de som sitter fremme. Beinplassen har blitt bedre og dashbordet har også blitt trukket litt frem føles det som, for det er mye romsligere i kupèen enn det har vært før. Dette resulterer også i at fører og passasjer fremme kan sitte ganske langt fremme uten at det er noe problem, og gir da også masser av plass til baksetepassasjerene.

Ellers er det veldig mye nytt i interiøret, nye sportsseter, nytt klimaanlegg, nye luftdyser, nye dørpaneler, nytt håndbrekk og slikt kunne jeg holdt på i en evighet. Dette er en helt ny bil, ikke noen tvil om det. Bilen er også bygget på Volkswagen Audi sin nye plattform for dette segmentet. Volkswagen Touran var først ute, så Audi A3 og senere vil også nye Volkswagen Golf 5 komme på denne plattformen. Når Seat vil komme med noe nytt på denne plattformen har jeg ikke hørt noe om enda.

Førsteinntrykket av de nye sportsetene var at de var mindre sportslige enn de gamle. Det er ikke til å stikke under en stol at sidevangene har blitt mindre og ikke like ekstreme som på den gamle Audi A3, men de gjør utvilsomt den jobben den er satt til, du sitter der du skal. Sidevangene er som sagt litt mindre ekstreme, men du har dem hele veien, og øverst på ryggen er setene bygd ut litt mer enn de gamle slik at du føler at du har sidestøtte opp hele veien. Men det var et par ting jeg savnet under testen, og det var midtarmlene foran og justerbar pute fremme på sportssetene. Førstnevnte står på ekstrautstyr-listen, men sistnevnte kommer vel når Recaro kommer på ekstrautstyr-listen.

Den største positive overraskelsen kom under kjøringen. Nye Audi A3 er rett og slett en liten revolusjon når det kommer til kjøreegenskaper. Når noen tidligere har hevdet at Audi har hatt litt slapp styrefølelse, kommer nok pipa til å få en annen lyd etter prøvekjøring av nye Audi A3. Man skulle nesten tro at det var lagt ut skinner på forhånd når man kommer kjørende gjennom den ene kurven etter den andre. Bilen ligger som klistret på veien, være seg svinger, rundkjøringer eller andre hindringer man måtte føle for å møte i litt fart. Det er ikke noen tvil om at Audi har gjort noe veldig riktig med denne plattformen. Den er stivere, mer presis og rett og slett slik jeg vil ha det: Sportslig. Den nye Audi A3 har et dynamisk chassis med avansert MultiLink-bakaksel. Med nytt uavhengig hjuloppheng bak og sportslig avstemt chassis er Audi A3 svært smidig, fjæringen reagerer godt på ujevnheter og bilen ligger som klistret på veien. Du opplever bilen som mer sportslig og dynamisk. Det nye uavhengige hjulopphenget har også senket støynivået inne i bilen og komponentene er bedre adskilt fra hverandre. De enkelte styrearmene er isolert fra dempings- og fjæringsdeler som er forbundet med karosseriet. Dette gir ett lavere støynivå.

Testbilen var en Audi A3 1.6 Ambition og Ambition-pakken inneholder sportsratt i skinn, sportsseter, sportsunderstell som inkluderer 20mm senking og 17 toms felger med 225/45-17 dekk. Dette gjør selvfølgelig også litt med kjøreegenskapene til A3. Såfremt du har ESP (Elektronisk Stabilitets Program) på skal du kjøre rimelig hardt før disse 225-dekkene slipper på tørr asfalt! Hvis man slår av ESP-systemet er det selvfølgelig litt enklere å fremprovosere dette, men med ESP-systemet måtte et par hårnålssvinger til for å få dekkene til å skrike.

Noen vil kanskje synes det er fullstendig tullball å ha en sportspakke (Ambition) på en bil med en 1.6 liter med 102 hestekrefter, men det er ikke noe i veien for at man kan ha det ustyrtelig morsomt med en slik bil også! Med en gang jeg hentet bilen hos forhandler, må jeg ærlig innrømme at den var rimelig treig og virkelit ganske død, men det har noe med at bilen hadde gått knappe 35 mil. Etter å ha kjørt omkring 66 mil med bilen i helgen så man en klar utvikling på motoren. Motoren ble mye kvikkere og responsen var mye kjappere ved gasspådrag enn med en gang når jeg hentet bilen.

Det er vel faktisk 1.6 literen som er volummodellen til Audi A3, og det er kanskje ikke så rart heller, når neste motor er en 2.0 FSI med 150 hestekrefter som koster 70.000 kr mer enn 1.6 literen. Neste skritt igjen er 2.0 TDI med 140 hestekrefter for 10.000 kr ekstra i forhold til 2.0 FSI. Disse to motor-alternativene er også standard med sekstrinns girkasse. Til høsten vil derimot en 1.9 TDI med 105 hestekrefter bli tilgjengelig, og vil vel være ett rimeligere alternativ enn 2.0 FSI. Samtidig vil nye Audi A3 også bli levert med den nye 3.2 V6-motoren med hele 250 hestekrefter. Denne motoren finner man fra før i Audi TT.

I Audi A3 1.6 er det en femtrinns girkasse som rett og slett er nydelig. Jeg kjenner ikke detaljene til denne girkassen, men en så «tight» og presis girkasse har jeg aldri kjørt. Den er lettsjaltet, har kort avstand mellom girene og er utrolig lett å gire. Denne girkassen er den rake motsetning til den såkalte «rørepinnen» når man snakker om upresise girkasser.

Som nevnt tidligere har klimaanlegget i A3 fått nytt design, og knappene har nå blitt erstattet med ratt. Dette fordi ratt er mer trafikksikkert enn knapper. Klimaanlegget har nå også to soner, mot en i den gamle A3. Man justerer temperaturen ned med å vri rattet mot venstre og opp med å vri rattet mot høyre. Varmesetene har fortsatt seks trinn, og det håper jeg Audi aldri kommer til å gjøre noen endringer med! I motsetning til gamle A3 har A3 nå Radio Concert som standardutstyr. Radio Concert inkluderer 8 aktive høyttalere og en sentral høyttaler og bassrefleksboks. Den totalte effekten er 140 watt. Det er utvilsomt det beste standardmonterte stereoanlegget montert i en bil jeg har testet. Jeg har gitt dette stereoanlegget mange lovord, og det fortjener det også. På gamle A3 måtte man gi 7.900 kr for dette.

Koppholderen er i nye A3 flyttet fra dashbordet til mellom setene, elegant tildekket med en «gardin» man skyver bort. Brusflasken vil dermed komme såpass langt ned at den ikke vil være til noe særlig hinder under kjøringen. Man har også mulighet til å bestille en koppholder montert i dashbordet istedenfor kort/mynt-holderen.

Luftdysene har blitt runde i nye A3, slik som man tidligere har sett i Audi TT og Audi A4 Cabriolet, og disse stenges ved å vri den ytre ringen 90 grader mot høyre. Testbilen var også utstyrt med innvendig automatisk avblendbart speil og «follow me home» lys. Dette koster 2.200 kr. Det fungerer slikt at hovedlysene og lysene bak står og lyser i x antall sekunder etter at du har lukket igjen og låst bilen, slik at du skal kunne se hvor du går. Det innvendig automatiske avblendbare speilet ga meg en liten overraskelse den første kvelden, for når speilet blender ned lyset får alt i speilbildet ett grønnstikk/farge som man ikke er vant til ifra før. Jeg lurte fælt på hva som foregikk med en gang, da jeg ikke tenkte på at bilen var utstyrt med automatisk avblendbart speil.

Den var også utstyrt med uttakbar skipose til 2.480 kroner som gir deg muligheten til å ha med litt lengre last enn normalt når skiposen ikke er montert. Til daglig har man et utrolig behagelig og praktisk midtarmlene bak. Dette har både dobbel koppholder og et ekstra rom. Ambition-pakken inneholder også en solgardin for bakruten som er utrolig deilig på solfylte dager. Tåkelys foran er også standard i Ambition-pakken. Det samme med FIS (Fører Informasjons System) som normalt sett koster 2.200 kroner på de andre modellene.

Utvendig vil du fort legge merke til den doble grillen, som Audi nå lar gro mer og mer sammen, slik at den vil atter igjen bli en stor grill, slik den var for mange mange år tilbake. Det at grillen ikke følger med når panseret åpnes, er ikke like markant som på den forrige A3. Det er heller ikke noen tvil om at klarglass-optikk hovedlykter har kommet for å bli. Utrolig stilig! Den gamle tradisjonelle støtfangeren er helt borte og erstattet med en massiv og litt hissig front. Når du ser en slik bil komme opp i bakspeilet vil den ikke se ut som en liten snill Audi A3, men derimot en bil med større ambisjoner og som vil forbi! Skråvinkelen på hovedlysene forsterker også dette inntrykket.

Når man ser A3 fra siden vil man med en gang se at det rett og slett bare er korrekt med 3 dører på denne bilen. Det at bilen har blitt 1 cm lavere fremhever nok også coupè-linjene på denne bilen. Kanalene og nederst på dørsidene er også mye mer markante. Legg også merke til at den klassisk antennepisken på taket nå har blitt fjernet. De nye Ambition-felgene i 17-tom syntes jeg i brosjyren var for lite åpne, men så fort jeg fikk se dem i virkelig størrelse på bilen, falt jeg rett og slett pladask for dem!

Bak på bilen vil du med en gang legge merke til at eksosrøret har blitt synlig igjen, og på større motorer vil den ha dobbelt rør. Utrolig lekre baklys, der det røde parklyset har en refleks i midten som resulterer i at det ser ut som om parklyset er en firkant uten lys i midten! Bremselyset ligger øverst og blinklyset nede.

Audi A3 1.6 starter på 250.600 kr og testbilen var utstyrt med Ambition-pakken til 14.000 kr, korsryggstøtte med elektrisk justering til 2.600 kr, uttakbar skipose til 2.480 kr, automatisk avblendbart innvendig speil med «follow me home» lys til 2.200 kr og oppbevarings- og bagasjeromspakke til 2.030 kr. Oppbevaringspakken inneholder nett bak forsetene og ved midtkonsoll, kroker under bagasjeromstildekning, bagasjenett og 12V uttak i bagasjerom. Tilsammen ble dette 273.910 kroner. Med dette utstyrsnivået og ikke minst de kjøreegenskapene Audi A3 nå har fått, blir det litt av en nøtt å knekke for konkurrentene!

Bilen er lånt ut av Skolt Auto i Fredrikstad. Skal du prøvekjøre en Audi, ring dem på 69360600!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2003/05/27/test-audi-a3-1-6-2004/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.