TEST: Audi A4 2.0 Avant

I september kom endelig Avant-versjonen av nye Audi A4 som ble lansert i januar. Audi har igjen klart å lage en lekker Avant som overgår sedan-versjonen, selv om Audi har vært mer «heldig» med sedan-versjonen av nye Audi A4 enn hva de var med den forrige. Jeg har aldri hatt den helt store sansen for bakparten på gamle A4, men bakparten på nye A4 har både lekre linjer og former. Avanten er også 7 cm lenger og 3 cm bredere, og er derfor romsligere enn forgjengeren.

Førsteinntrykket man får når man setter seg inn i Audi A4, er kanskje at den er «trang», men etter å ha kjørt Audi A4 en helg vil jeg heller benytte ordet «kompakt». Den er selvfølgelig ikke like romslig som en Audi A6, men hvis man ikke har behov for en så stor bil som Audi A6 er, slipper man mye billigere unna med en Audi A4. Jeg for min del synes at Audi A4 er en designmessig penere bil, og ville valgt A4 uavhengig av pris. Men det er selvfølgelig også et argument at den er billigere. For å ta en liten sammenligning: En Audi A4 1.8T Avant koster 361.700,- kroner mens en tilsvarende Audi A6 koster 397.800,- kroner. Det vil si at man har ca 36.100,- i differanse som man kan bruke på ekstrautstyr. Da kan man f.eks velge en Audi A4 1.8T Quattro for 390.100,- eller hva med sportsseter i skinn/alcantra for 20.950,-?

Som Audi A4 ble introdusert med i januar, har også Avant-versjonen av 1.8T og 3.0 et enkelt krombelagt eksosrør på hver side. 2.5 TDI har også et enkelt eksosrør på hver side, men disse er nedoverbøyd og i stål. Dette er utrolig stilige detaljer som kun Audi-kjennere vil vite hva betyr. Såvidt jeg vet er det kun 2.7T som har dette på Audi A6. Demobilen jeg har hatt gleden av å kjøre var utstyrt med Audis nye 2.0 liter som yter 130 hk og 195 nm. En motor jeg opplevde som rimelig dau med en gang jeg fikk bilen (bilen hadde bare gått 279 km). Men etter å tilbakelagt noen mil var jeg rimelig imponert og overrasket over hvor frisk denne motoren var. Og som det nylig ble uttalt i sammenheng med at Audi A4 2.0 fikk tildelt den ettertraktede prisen «Golden Steering Wheel» av den tyske avisen «Bild am Sonntag»: «Den imponerende fire-sylindrede motoren har kvaliteter som gjør at den også vinner over konkurrenters seks-sylindrede motorer.» (Les artikkelen her!)1.8T er selvfølgelig litt mer sportslig og har en del mer muligheter enn hva en ikke-turbo motor har, men hvis man ikke har behov for det 1.8T tilbyr, slipper man unna med 326.600,- kroner for en Audi A4 2.0.

Det var når nye Audi A4 ble lansert i januar at vi så at Audi endelig hadde tatt til fornuft og kunne levere en original cd-spiller og ikke kassettspiller som de har brukt tidligere. Demobilen var ikke utrustet med en Audi-spiller, men derimot en Blaupunkt Orlando-spiller (Det er flere bilder av spilleren nedenfor!). Men denne hadde både et lekkert design og rød belysning, og gled dermed glatt inn sammen med belysningen i Audi A4. Denne spilleren koster 5.370,- kroner. Dette inkluderer da ikke noe flere høyttalere enn hva som er standard i Audi A4. Og det er høyttalere i alle 4 dører. Hvis man derimot velger Radio Concert (radio/cd-spiller) til 8.400,- kroner, får man 10 aktive høyttalere som gir et bedre lydbilde enn hva demobilen var utstyrt med. Man får i tillegg en spiller som er laget og designet for Audi, og man føler med en gang at denne spilleren hører hjemme i bilen. (Du kan se bilder av spilleren på testen av Audi A4 1.8T!)

Audi A4 Avant er selvfølgelig også utstyrt med «3 blink og ekstravisk» som ble lansert i januar. Dette er en utrolig praktisk oppfinnelse som går ut på at når man gir blinklys-hendelen et dytt, så vil blinklyset automatisk blinke 3 ganger. Noe som er utrolig hendig ved filbytte og når man skal ut av rundkjøringer. Denne finessen er utrolig lett å venne seg til, men derimot vanskeligere å venne seg av med. Jeg kjører til daglig en bil som ikke har dette, og selv mange dager etter at bilen ble levert tilbake, blinker jeg bare en gang ved filskifte og ut av rundkjøringer. For de som ikke har fått med seg hva ekstravisk er for noe, så er det et glupt påfunn Audi har kommet med for å bekjempe spylervæsken som renner nedover frontruta etter at man har spylet den. Så og si alle de gangene man vansker frontruta med spylervæske, må man etter en liten stund bruke vindusviskeren for å viske bort overflødig spylervæske som har tendens til å renne nedover ruta. Men dette går automatisk etter noen sekunder på nye Audi A4. Audi har også utviklet hendelen for start og stopp av vindusviskeren på bakruta. Tidligere har denne blitt startet med å dytte på hendelen en gang, og når man ikke ønsket å viske lenger, dyttet man en gang til. Men nå forblir hendelen i et eget «hakk» inntil man trekker hendelen ut av dette hakket igjen. Derfor slipper man «problemet» med at det blir spylt litt spylervæske hver gang man skal slå viskeren av og på. En annen ting Audi også har forandret på, er at spylervæska blir til en hver tid sprutet i samme retning som viskeren peker. Dette vil si at spylervæsken blir fordelt jevnt ut over hele bakruta.

Demobilen var ikke utstyrt med Xenon, men å bruke 6.110,- kroner på dette er definitift en god investering. I motsetningen til Audi A4 1.8T’en jeg kjørte i januar var ikke Avant’en satt opp med sportsunderstell, men var derfor mye mer komfortabel enn hva den ville ha vært med sportsunderstell. Hvorvidt man skal velge sportsunderstell eller ikke, er avhengig av hvordan man ønsker at bilen skal være. Jeg for min del vil helst ha sportsunderstell da dette passer bedre til en «aktiv» kjørestil. Dette koster ikke mer enn 2.860,- kroner og er uten tvil verdt prisen. I tillegg til 2 cm senking får man også stivere dempere og forsterket fjæring. Begge A4’ene jeg har prøvekjørt har vært utstyrt med aluminiumsdekor utvendig, og de 1.890,- kronene dette koster, burde man koste på seg. Jeg har sett A4 uten denne aluminiumsdekoren, og synes bilen rett og slett ser naken ut. Klimaanlegg er selvfølgelig standard i Audi (med unntak av A2).

Denne bilen var naturlig nok også utstyrt med EPS (standardutstyr på alle Audi-modeller), og det er utrolig hvor bra dette systemet fungerer. ESP står for Elektronisk stabilitetsprogram og er inklusiv elektronisk differensialbrems (EDS) og bremseassistent. Etter å ha tilbragt store deler av lørdag bak rattet kommenterte en baksetepassasjer at han aldri hadde sittet på med en bil som ikke hadde skreket litt i dekkene ved litt aktiv kjøring. Det er selvfølgelig ESP’en sin skyld. Hvis man ikke vil at man skal bli «passet på» av EPS-systemet, kan man ganske enkelt koble dette ut ved å trykke på ESP-knappen på dashbordet, og vips så kan man både få dekkene til å spinne, glippe og minste kontrollen over bilen, hvis det er det man ønsker!

Ellers har Audi A4 fiffige detaljer som skjult sigarettenner mellom setene foran, 12 volt uttak i bagasjerommet, skuff/oppbevaringsrom for bankkort/mynter og kopp/boksholder. Vær obs på at denne skal benyttes til bokser eller kopper og ikke brusflasker! (Se korrekt bruk av kopp/boksholderen her!) Enkelte ganger har jeg følelsen av at Audi tenker på ALT. Har du noen gang vært plaget av at sola slipper inn på oversiden av bakspeilet som resulterer i at du blir blendet? I Audi A4 har du en liten skjerm som du kan vippe ned for å hindre nettopp dette. Dette er enkle, men ganske geniale løsninger som jeg elsker at bilprodusentene tenker på! Se f.eks på parkeringskvitterings-holderen som Volvo har hatt så lenge jeg kan huske. Dette er kanskje en idè Audi også burde tenke på?

For å summere opp var Audi A4 2.0 Avant’en (331.700,-) jeg kjørte i atlasgrå (5.800,-) og utstyrt med aluminiumsdekor utvendig (1.890,-), lyspakke (1.990,-) 7,5×16 tom felger og dekk (14.350,-) og Blaupunkt Orlando cd-spiller (5.370,-). Dette blir en totalpris på 361.100,- kroner. Testbilen er forøvrig lånt ut av Skolt Auto i Fredrikstad.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2001/11/23/test-audi-a4-2-0-avant/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.