Le Mans test dag

Søndag var det generalprøve til 24 timers løpet Le Mans i Frankrike, rettere sagt Le Mans test dag. Siden dette ikke er er permanent racerbane som man har mulighet til å teste på «når man vil», er det kun denne dagen tidlig i juni man har mulighet til å teste. Le Mans-banen består av Formel 1-banen Magny-Cours og nærliggende vanlige veier og utgjør tilsammen 13,65 kilometer. I fjor var siste år Audi R8 deltok på Le Mans, og pga alle restriksjoner den ble ilagt fordi det var en eldre bil, var Audi R8 hele 6 sekunder treigere enn bilene fra Pescarolo.

I år derimot var Audi R10 TDI 1,3 sekunder raskere på første trening, men var omlag 2 sekunder treigere på andre trening. Nå er i grunn ikke å kjøre fortest test dagens viktigste mål, men derimot å teste ut forskjellige innstillinger og se hvordan de forskjellige tingene fungerer på Le Mans-banen. Audi R10 kjørte inn til 2. og 4. raskeste tid, med Pescarolo med 1. og 3. raskeste tid. Lørdag den 17. juni går starten, men innen den tid skal det kjøres kvalifiseringer onsdag og torsdagen før. Det kjøres tilsammen 4 kvalifiseringer før 24 timers løpet Le Mans. Den beste noterte tiden fra hver startende bil er den tiden som avgjør startposisjonene for løpet. Det er selvfølgelig mye prestisje i å starte fra pole position, men i ett 24 timers løp har det ingen praktisk betydning.

Det har også vært annen motorsport denne helga:

I WRC har vi igjen sett at Petter Solberg er uheldig som bare pokker. Etter nest siste etappe på lørdag måtte Petter Solberg kjørte av veien på transportetappen da en sivil bil kom mot han i feil kjørebane rett etter en sving. Hva skal man gjøre liksom? Frontkollidere eller prøve å svinge unna? Petter klarte å unngå en alvorlig kræsj, men det lille sammenstøtet som ble skadet bilen slik at de ikke fikk kjørt siste etappe på lørdag. Det resulterte i at de fikk en tilleggstid på 5 minutter. Subuaru-teamet la inn en protest, da dette ikke skyldtes Petter eller bilen, men de fikk raskt avslag fra FIA. Petter endte derfor Rally Acropolis på 7. plass, 5 minutter og 34 sekunder bak Marcus Grönholm som vant. Uten tidsstraffen på 5 minutter hadde Petter kjørt inn til en sikker 2. plass, da Sebastian Loeb tapte hele 1,5 minutt på lørdagens siste etappe. Loeb tok 2. plassen, 2 minutter og 26 sekunder bak Grönholm. Hirvonen kjørte inn til den siste pallplassen. Henning Solberg tok en fin 5. plass, 4 minutter og 55 sekunder bak Grönholm.

I WTCC på Oschersleben i Tyskland hadde Andy Priaulx kvalifisert seg til en pole position på lørdag, og hadde overhodet ingen problemer med å starte fra pole og beholde ledelsen helt til mål. Richard Rydell tok en 3. plass med Gabriele Tarquini og James Thompson på de neste plassene. Seieren til Andy i det første løpet betyr at han måtte starte fra 8. startposisjon i løp 2. Peter Terting tok 8. plassen i 1. løp og startet derfor fra pole position i løp 2. Peter fikk en ekstremt dårlig start og datt med en gang ned til 4. plass. Jörg Müller på 2. startposisjon tok ledelsen og beholdt denne helt til mål. Augusto Farfus stakk med en gang opp til 2. plass fra en 3. startposisjon. Dette holdt seg til mål med Dirk Müller tok 3. plassen fra en 7. startposisjon. Andy Priaulx som startet i 8. startposisjon endte på en skuffende 10. plass. SEAT-førerne Peter Terting, Richard Rydell, James Thompson, Gabriele Tarquini og Yvan Müller tok 3. til 8. plass. Med det ene poenget Yvan Müller sikret seg i løp 2 klarte han å beholde mesterskapsledelsen med like mange poeng som Andy Priaulx. Det har virkelig tettet seg til i mesterskapet, da de 6 førerne som har flest poeng bare skilles av 2 poeng. I konstruktørmesterskapet har BMW gått forbi SEAT og har nå 103 poeng. SEAT ligger dog ikke langt bak med 100 poeng på 2. plass. Chevrolet og Alfa Romeo har hhv 55 og 54 poeng. I privatførermesterskapet vant Tom Coronel i SEAT begge løpene og leder derfor klart med 60 poeng. Nestemann har 36 poeng.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2006/06/05/le-mans-test-dag/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.