En tur til Solbergfoss kraftverk med bobilen

Fra Vamma kraftverk gikk turen videre til Solbergfoss kraftverk som bare ligger en halvtime unna. Men steike, bakken opp fra Vamma kraftverk ødela dieselforbruket mitt. Det steg fra 0,78 til 0,79 bare på den “lille” (ganske bratt da) bakken opp derfra. Jeg hadde ikke planer om å overnatte ved Solbergfoss kraftverk, så jeg parkerte på parkeringsplassen på høyre side med en gang man kommer til kraftverket. Men hvis man kjører over demningen og over på den andre siden, er det en grusplass der som jeg vet at det er mulighet til å stå parkert på. Så etterpå at det faktisk er mulig å stå der i tre døgn uten at man blir “jaget bort”. Men før jeg ruslet en runde på Solbergfoss kraftverk som jeg besøkte for første gang i 2015, spiste jeg lunsj i bobilen. Med mindre man bare skal ut en liten tur, er det greit å få litt mat i magen før man skal ut og rusle litt. Hvis ikke begynner det ganske fort å rumle i magen og gjør dagen “sur”.

Jeg valgte å ikke bruke fotoryggsekken, men en liten bagg jeg har til å ha med meg to ekstra objektiver. Så jeg slapp vekten av hele fotoryggsekken og å måtte gå tilbake til bobilen hver gang jeg ønsket å skifte objektiv. Det kunne man jo forsåvidt tatt som lett i treninga, men nei takk i dag. Jeg tok med meg mitt Nikon D3X med 14-24 mm objektiv på, i baggen hadde jeg med meg 24-70 mm og 16 mm fisheye i tillegg. Jeg regnet med at jeg kunne komme til å få behov for, for ikke å snakke om ha litt morro med, det objektivet her ved Solbergfoss kraftverk! Jeg må dog si at det var litt knotete med denne lille baggen, det gjorde kanskje ikke saken noe bedre at jeg hadde glemt det store frontdekselet til 14-24 mm objektivet. Alternativt kunne jeg brukt en litt større bagg, det er ikke veldig stor vektforskjell på disse baggene akkurat. Det var forøvrig strålende vær og jeg måtte være ekstra forsiktig med sola i bildet, eller litt utenfor for den saks skyld. Det første bildet jeg tok av bobilen med sola og Solbergfoss kraftverk i bakgrunnen var ikke bare bare å “redde” for alle mulige artifakter. Men det ble ikke så gæli til slutt.

Fisheye

Men må si at det er sinnssykt mye å ta bilder av her ved Solbergfoss kraftverk. Det var det inntrykket jeg satt igjen med etter mitt første besøk ved Vamma kraftverk og Solbergfoss kraftverk også! Men ikke bare bare med såpass pent vær med å unngå sin egen skygge og de konsekvensene det får av å ha bildet i eller i nærheten av objektivet. Men man prøver å unngå det og/eller finne løsninger underveis som fungerer. Jeg må si at det er utrolig gøy å ta bilder med 16 mm fisheye på fullformat. Det gjør rimelig mye med perspektivet i bildene og det vrir og  vrenger noe voldsomt på motivet. Og hvis man vipper kameraet oppover eller nedover, så vil horisonten bli ekstremt buet. Eller alle andre rette linjer for den saks skyld. Det er ikke hverdagskost å se trær som er buet, eller?

Men man får med seg ekstremt mye på hvert bilde. Jeg er utrolig glad i å bruke ultravidvinkel eller ekstremvidvinkel om du vil, altså ordinær rettegnet vidvinkel. Men det er ekstra rom for å være kreativ med en fisheye og man får med seg enda mer på bildet. Men, man må være obs på konsekvensene dette får selvfølgelig. Jeg har ikke angra et sekund på at jeg kjøpte mitt Nikon 16 mm F2.8 fisheye-objektiv pent brukt fra Stavanger foto i februar 2021. Men siden jeg også bruker kameraer med DX/APS-C-sensorer, kan jeg ikke bruke det objektivet på de kameraene. Jeg kan bruke objektivet, men det får ikke den effekten man ønsker å oppnå. Derfor har jeg vurdert å kjøpe meg et fisheye-objektiv for DX/APS-C også. Men aller helst kunne jeg tenkte meg å få tak i et slikt objektiv med innebygget autofokusmotor, men de aller fleste har ikke det og er avhengig av autofokus i kamerahuset. “Fokussnurre” som jeg på fleip kaller det. Det er en kobling som ser ut som en rett skrutrekker som kobles sammen mellom objektivet og kameraet. Hvis jeg velger å f.eks kjøpe Nikon sin 10,5 mm F2.8 fisheye for DX, har ikke dette innebygget autofokusmotor, og da er det en av kameraene mine jeg ikke kan bruke dette objektivet på. Ikke av avgjørende betydning, men vi får se hva jeg ender opp med. Har ihvertfall lest veldig mye positivt om Nikon 10,5 mm F2.8 fisheye.

Etter å ha gått over demningen og tatt bilder oppe fra høyden ved grusplassen, måtte jeg selvfølgelig gå stien ned langs vannet slik at jeg kom meg ut på fjellet der også. Der tok jeg blant annet et panoramabilde som ble ganske brukbart. Det er satt sammen av tilsammen 12 bilder tatt på 24 mm i høydeformat. Bildene settes sammen i et program som heter Image Composite Editor, eksporteres i TIFF inn i Lightroom igjen for å legge på litt vignettering før det eksporteres som JPG klart til bruk. Nærmest demningen er det også et “galleri” som man kan gå ned på og ta demningen nærmere øyesyn. Her tok jeg bilder både med 24 mm, 16 mm fisheye og til slutt 14 mm. Man kan si at det er ganske stor forskjell på resultatet av disse bildene. Til slutt ruslet jeg samme vei tilbake og på vei tilbake tok jeg bare bilder med 16 mm fisheye, siden jeg tok bilder med 14 mm vanlig ultravidvinkel istad. Fisheye for både å få mer bildevinkel (få med mer på hvert bilde) og fordi 16 mm fisheye objektivet er bedre på å takle sol i motivet enn det 14 mm objektivet er. Forskjellen på hvor mye man får med på hvert bilde er forresten 180 grader med 16 mm fisheye og 114 grader med 14 mm vanlig ultravidvinkel. Det er fra side til side. Men det er veldig fort gjort å få med sine egne bein, magen eller slikt hvis man ikke er forsiktig når man tar bilder med fisheye. Noen ganger gjør jeg det dog bevisst.

Det var gøy å se Solbergfoss kraftverk igjen. Og det er ikke noen tvil om at det er mye mer folk her enn det var på Vamma. En mye mer populær plass å besøke virker det som. Men det hadde vært utrolig kult å tatt en tur hit og sett vannmassene når det er vårflom!

Les mer om turen med bobilen til Finnskogen og Østlandet her:

En natt ved Vamma kraftverk med bobilen (11.12.22)
En natt ved Rånåsfoss kraftverk med bobilen (09.12.22)
To netter ved Røgden i Finnskogen med bobilen (06.12.22)
Syv netter ved Langneset, Halsjøen i Finnskogen med bobilen (04.12.22)

                                                                                                                                                                             

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2022/12/17/en-tur-til-solbergfoss-kraftverk-med-bobilen/

1 kommentar

    • Øyvind Ursin Kavåg17 desember, 2022 kl 17:44

    Flotte bilder av et mektig byggverk. Jeg har ofte kjørt forbi i her og også lagt turer til de andre monumentale kraftverkene langs Glomma. Jeg ser jo klart at du har brukt fisheye! Det gir artige bildeløsninger. For en tid siden hadde vi kjøre tur med Jaguarklubben hit..

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.