Vamma kraftverk

Etter å ha sett min bror vært på tur til Vamma kraftverk i Askim og Skiptvet kommune, måtte jeg utforske dette kraftverket selv! Byggingen av Vamma kraftverk ble påbegynt allerede i 1907 av Vamma Fossekompagnie for å sikre energi til produksjon av kunstgjødsel. Denne produksjonen kom aldri i gang og Hafslund overtok anlegget. Produksjonen ble startet i 1915 med to turbiner og har flere ganger blitt utvidet og modifisert i ettertid. Vamma kraftverk inneholder i dag ti francistturbiner og en kaplanturbin. Samlet maksimal effekt er på 215.000 kW og har en årsproduksjon på 1350 GWh og er Hafslund største kraftverk. På dagens bygg står forøvrig årstallet 1914, så jeg antar at bygningen var ferdig da, men at kraftverket og selve produksjonen først startet i 1915. Det var kanskje litt feil å beøke et kraftverk helt i starten av april, det er dårlig med «overskuddsvann» på den tiden av året. Men jeg får komme tilbake senere for å få litt mer «fart» i anlegget!

                                                                          

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/05/10/vamma-kraftverk/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.