Sola på vei ned over Herregårdsdammen

Jeg var egentlig på vei til Spjærkilen for å ta bilder i påska, men nettopp pga påska så var det smekk fullt på parkeringsplassen. Og jeg hadde ikke noe særlig lyst til å sperre noen inne eller drive med noe kreativ parkering, så jeg valgte heller å kjøre til Parkeringsplassen på «toppen» på vei til Kjellvika for å ta en tur til Herregårdsdammen isteden. Det er en liten gåtur fra parkeringsplassen, og sist havnet jeg på vestsiden av Herregårsdammen, så da var det om å gjøre å gå lengre mot øst denne gangen for å slippe å måtte gå rundt og klatre opp på den andre siden. Og det var i grunn ikke noe problem i det hele tatt. Jeg fant meg et fint sted å ta bilder også, både til å plassere stativet og med en mulighet til å sette meg ned litt. Det aller viktigste er selvfølgelig at man finner et stødig underlag for stativet.

Jeg fikk tatt en del bilder på lang eksponering med hjelp av LEE Big Stopper filteret mitt som gir meg 10 ekstra blendere/stopp på lukkertiden. Selv når man tar bilder i solnedgang ga det en lukkertid på 8-15 sekunder på blender f8 og 60-120 sekunder på blender f16 og f22. Nå er ikke jeg noe særlig glad i å blende ned så langt, da det både går ut ovar skarpheten i bildene og ikke minst at absolutt alt av støv som måtte befinne seg på sensoren kommer til syne i bildene. Det er isåfall en ganske heftig jobb med å fjerne alt dette i redigeringen. Men noen ganger må man! Den lengste eksponeringen denne kvelden var på 5 minutter på blender f16. Men dette var etter at sola hadde gått ned, og det viste seg at jeg burde ha økt lukkertiden ytterligere, eventuelt ikke blendet så langt ned. Men bildet ble ikke mer undereksponert enn at det var mulig å redde det, takket være at man har tatt bildene i NEF/RAW.

For å beregne riktig lukkertid med LEE Big Stopper og LEE Little Stopper, følger det med en tabell som man skal følge. Hvis man f.eks måler lyset til å gi en lukkertid på 1/15 så gir det en lukkertid med LEE Big Stopper på 1 minutt. Og en lukkertid på 1 sekund gir en lukkertid med LEE Big Stopper på 16 minutter. Men det er vel unødvendig å si at det kan skje en del med lyset i løpet av så lange lukkertider. I tillegg er dette cirka verdier, erfaringsmessig så ser det ut til at jeg bør velge en lukkertidverdi lengre enn det som tabellen viser. Til sammenligning vil LEE Little Stopper (som gir 6 ekstra blendre/stopp på lukkertiden) gi deg en lukkertid på henholdsvis 4 sekunder og 1 minutt på de samme målte lukkertidene uten filter. Det er mildt sagt en vesentlig forskjell. Og etterhvert som det blir mørkere og mørkere, blir det rett og slett for lange lukkertider med LEE Big Stopper, da er det greit å skifte til LEE Little Stopper. Men i dagslys og før sola faktisk har gått ned over horisonten, er det uten tvil LEE Big Stopper som gjelder!

Når jeg er ute og tar denne typen bilder, blir jeg alltid til etter at sola har gått ned over horisonten, det er ofte noe magisk som skjer da, himmelen blir lyst opp med de fantastiske farger! Spesielt hvis man har litt skyer på himmelen. Nå startet riktignok denne fotosekvensen med ganske mye skyer på himmelen, men etterhvert forsvant mer eller mindre alle skyene. Til min store skuffelse, for det er skyene som gjør at disse bildene får prikken over i’en og det lille ekstra. Men man kan ikke få det som man vil alltid. Det er ofte alltid et eller annet som man kunne tenke seg var annerledes. Men det er jo også noe av det som gjør det så utrolig spennende å ta bilder, du får aldri de samme bildene, du får aldri det samme lyset, du får aldri de samme skyformasjonene osv.

Mange sier at, har du tatt bilder av en solnedgang, har du tatt bilder av en solnedgang. De er like alle sammen. Der vil jeg nok påstå at de tar grundig feil. Men de som uttaler dette har nok bare gått litt lei av å ta bilder av nettopp soloppgang og solnedgang. Nå er ikke det jeg primært pleier å ta bilder av heller, men må innrømme at det har blitt mye av det det siste halve året. Rett og slett fordi dagene har vært korte og det er nettopp når sola er på vei opp og nå sola har vært på vei ned at jeg har vært ute og tatt bilder. Men nå som dagene blir lengre og lengre, blir det  både mer håpløst å være på plass når dette skjer og man har mye flere muligheter til å benytte seg av dagslyset.

Det ble både sent og mørkt før jeg var ferdig som vanlig, så lommelykta kom godt til rette denne gangen også! Det er alltid litt annerledes  finne frem i mørket, selv med lommelykt, enn når det er lyst. Derfor ble det også denne gangen litt «sikksakk» gåing til tider for å komme meg dit jeg skulle. Men jeg klarte faktisk å treffe «stien» den siste biten tilbake til bilen ganske nøyaktig denne gangen! Jeg hadde sikkert klart å komme meg tilbake til bilen uten lommelykt også, men det gjør det uten tvil utrolig mye lettere! Både for å forhindre at man plutselig tråkker uti et eller annet som gjør at man ikke akkurat kommer tørrskodd hjem, og unngår de værste hindringene. Lommelykta jeg som regel har med meg på tur er en LED LENSER P7.2 som er en utrolig lommelykt! Liten og kompakt og lyser noe infernalsk! Den har også mulighet til å «zoome» lyset, altså å justere trinnløst mellom stor spredning og samle lysstrålen så den lyser langt pokkerivold! Og dette gjør man veldig enkelt med å bare skyve den fremste delen av lommelykta frem og tilbake! Anbefales på det sterkeste!

                                       

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/05/10/sola-pa-vei-ned-over-herregardsdammen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.