Panorama av Herregårdsdammen

Tidligere når jeg en sjelden gang har tatt panoramabilder, har jeg tatt det enten med min Apple iPod Touch eller med kompaktkameraet Fujifilm Finepix XP200. Fujifilm’en er mitt vanntettet kompaktkamera. Av disse to må jeg vel faktisk si at Apple iPod Touch’en som er lettest å bruke til panoramabilder. Jeg har tidligere aldri tatt panoramabilder med speilrefleksen. Det vil si, man tar egentlig bare vanlige bilder med speilrefleksen, og så bruker man et program til å «stifte» disse sammen til et panoramabilder i ettertid. Jeg hadde nylig lest om et program som heter Microsoft Image Composite Editor (ICE) som skulle være genialt enkelt og raskt å stifte sammen bilder til panoramabilder.

Jeg hadde også lest litt om et program som het Hugin, som jeg også har testet. Dette fremstår som et mye mer avansert program, men terskelen for å bruke det er nok mye høyere. Det jeg sleit med i Hugin var det den gjorde altfor mye med eksponeringen. Microsoft ICE er kanskje ikke like god på «blending» mellom bildene som Hugin. Men det kan selvfølgelig bare være at jeg ikke har funnet ut av alle mulighetene enda. Jeg får teste det litt mer fremover! Men mitt aller første forsøk var altså et panoramabilde av Herregårdsdammen på sydspissen av Spjærøy som jeg tok her forleden. Optimalt bør man montere kameraet på et stativ, sørge for at både stativet og kameraet er i vater og ha «panoramafunksjon» på stativet. Det vil i bunn og grunn si bare at man har mulighet til å vri kameraet 360 grader horisontalt.

Det er nok også en idè å bruke et objektiv med så lite forvrengning som mulig, det samme med vignettering. Men mesteparten av dette kan selvfølgelig uansett rettes opp i f.eks Lightroom. I tillegg bør man ta bildene med samme lukker/blender, fokusere «manuelt» (fokusere først, så slå av autofokus og så ta alle bildene) og bruke manuell hvitbalanse. Sistnevnte glemte jeg riktignok. Og det kan fort resultere i at det blir avvik på hvitbalansen på de forskjellige bildene. Men dette er også noe man kan justere i etterkant så lenge man tar bildene i RAW. Mitt første panoramabildeforsøk av Herregårdsdammen er derimot tatt på frihånd. Jeg har tatt bildene på høykant og sluttresultatet er satt sammen av tilsammen 9 bilder.

Klikk på bildet for å få det større!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/03/27/panorama-av-herregardsdammen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.