Trafikkaos i Fredrikstad etter ekstremt snøfall

Gårsdagens snøfall på østlandet var meldt mange dager i forveien, men allikevel virker det som det var veldig mange som ble tatt fullstendig på senga. Jeg for min del hadde jo håpet at det skulle komme mer i form av sludd og regn enn snø. Men fikk meg litt av en overraskelse når jeg dro opp gardina i morgentimene i går. Jeg bestemte meg derfor ganske fort for å gjøre meg ferdig hjemme litt fortere enn normalt for å få litt bedre tid på vei til jobben. Jeg må innrømme at jeg ikke gledet meg veldig til å kjøre de to første turene mine denne dagen, for etter å ha kjørt rute 358 Lundheim-Kjølbergskogen tre dager på rad, skulle jeg kjøre Torpekrysset over Kjenne, Dale og til sentrum, så Torpekrysset via Mossik, Fjeldbergtoppen og Rød skole til Gressvik ungdomsskole.

Den andre turen har bedre veier, men den første turen over Kjenne er litt ute på «bygda» og det er smale og svingete veier med bakker både her og der. Jeg pleier å møte ganske mange personbiler frem til Solbrekke. Etter det er jeg som regel alene på veien. Jeg startet turen mer eller mindre i rute fra Torpekrysset og det var ikke så veldig høy fart jeg tok sjansen på å ha, men jeg måtte ha litt fart for å kunne komme meg opp den første bakken man kommer til. Men tror du ikke jeg MÅTTE møte en personbil akkurat i denne bakken? Vi begge lå nok mer eller mindre midt i veien og måtte derfor vike til siden. Jeg så at privatbilen sklei litt fra side til side, og jeg så for meg at vi kom til å kræsje. Men vi begge klarte å legge oss langt nok ut til siden at vi klarte å passere hverandre uten noe annet enn hjertet litt i halsen.

Men dette resulterte i at jeg mistet all fart og bare begynte å spinne, så begynte jeg å ski til siden. Det var helt nyttesløst å prøve å komme seg fremover/oppover, så da var det bare å prøve etter beste evne å komme seg ned bakken og prøve på nytt. Jeg var mer eller mindre innstilt på at dette kom til å gå i grøfta, men jeg kunne jo ikke stå her midt i bakken og tvinne tommeltotter heller. På et eller annet tidspunkt ville nok bussen begynne å skli av seg selv. Men jeg klarte på mirakuløst vis å få sluppet bussen ned bakken og rygget et stykke bakover. Veldig lettet over at det gikk bra, var det bare å prøve å få litt fart slik at man kom seg opp bakken. Og jeg satt og «krysset fingrene» menalt for at jeg ikke skulle møte enda en personbil. Men det gikk bedre denne gangen og jeg kom meg videre. Men for hver eneste bilmøte var det helt ned i fart og å legge seg ut så langt som man turte. Med all den nye snøen som hadde kommet, var det ikke lett å se hvor veien startet og sluttet. Det eneste man hadde her og der var brøytepinnene å forholde seg til.

Jeg ble også stående litt i kø på vei til sentrum, og så var det bare å tomkjøre ut til Torpekrysset igjen forå starte tur nummer to som er en skoletur til Rød skole og Gressvik ungdomsskole. Og når første elev kom ombord i bussen, skjedde noe jeg overhodet ikke var forberedt på skulle skje nettopp denne dagen, med det værste snøværet og møkkaføret i manns minne i Fredrikstad! Jeg fikk faktisk KJEFT for at jeg var 15 minutter forsinka! Jeg for min del vil påstå at å bare være 15 minutter forsinket på det føret vi hadde i går var akkurat som i rute og i grunn veldig bra! Men men, det er ikke alle som er like «klartenkte» eller skjønner konsekvensen av slikt føre. Resten av turen gikk uten at jeg fikk noe mer kjeft, men jeg synes at elevene hadde et litt «lavere stemning» en normalt, de hadde nok måttet stå og vente på bussen ganske mye lengre enn hva de normalt sett gjør. Men jeg fikk alle sammen trygt frem til dit de skulle! Det er det eneste som betyr noe når man opplever slikt. Klokka er det ihvertfall bare å glemme!

På vei over Fredrikstadbrua etter endt kjøring var det et vogntog som fikk full stopp midt på Fredrikstadbrua. Om det var pga sommerdekk eller hva det var, vet jeg ikke. Køen stod i rundkjøringa, så jeg valgte å kjøre via Finnstad og Prestelandet. Når jeg kom meg ned til anlegget til Nettbuss på Østsiden etter disse to turene, stod køen mer eller mindre helt stille i hele Fredrikstad, så jeg vurderte det dithen at jeg ikke gadd å kjøre hjem til Greåker. Jeg så rett og slett for meg å måtte stå i kø i «timesvis». I værste fall risikere å ikke komme meg tidsnok tilbake til andre del av skiftet mitt. Jeg hadde egentlig planlagt at jeg kunne ta meg en liten fototur og ta litt bilder av «winter wonderland» i pausa i går, men det ble det ikke noe av. Men etter at køen hadde roet seg litt ned, valgte jeg å grave frem bilen og kjøre til Sparbutikken mellom Gamlebyen og Vaterland. For jeg begynte å bli rimelig sulten og måtte få i meg noe mat og drikke. Mens jeg hadde pause i går valgte verneombudet å stanse all busstrafikk i Fredrikstad, noe jeg er helt enig i. Kjøreforholdene ble bare værre og værre etterhvert som all snøen ble hardpakket som skøyteis på veiene i distriktet! Det hører også med at all busstrafikk ble stoppet i Oslo fra kl 7 torsdag morgen, og ble såvidt jeg har skjønt ikke satt i gang igjen før i dag.

Men etter et par-tre timer var alle lokalbussene i Fredrikstad i gang igjen og alt gikk mer eller mindre sin vante gang. Det var dog enkelte steder det fortsatt var vanskelige kjøreforhold, og det var nok derfor litt forsinkelser utover dagen. Jeg for min del ble ikke berørt av dette kjøreforbudet, da jeg hadde pause. Jeg startet derfor opp igjen kl 14 som normalt og første tur var til Veum. Og jeg var litt spent på hvordan forholdene var der oppe. Men det gikk i grunn veldig greit, jeg tok det bare pent og pyntelig der jeg mente at det var nødvendig. Men når jeg kom ned bakken fra Ambjørnrød mot krysset Veumveien og Evenrødveien, stod det en buss i grøfta (som var på vei fra Veum til Fredrikstad) i Evenrødveien. Jeg lurte derfor veldig på om det var plass nok til å passere (til venstre for bussen), om jeg ville kunne klare å komme meg rundt uten å begynne å skli eller om jeg rett og slett skulle droppe å kjøre oppom Veum. Men jeg vurderte det dithen at det var plass til å passere, at jeg bare måtte kjøre ekstremt sakte og ta en god sving for å få med bakhjula på bussen uten å dra dem ut i grøfta.

Oppe på Veum ble jeg ganske overrasket over at det ikke var noen som skulle være med til Fredrikstad i det hele tatt, men jeg fikk forklaringen på dette i dag. En kollega av meg lå bak meg i en privatbil og drev og hentet sjåfører som hadde vært uheldig på vinterføret og så at jeg var enten en av få eller faktisk den eneste som kjørte helt opp til Veum (sykehuset) etter at bussen kjørte i grøfta i 8-tiden på morgenen. Men selv om det ikke var noen som kom på oppe på Veum, så var det nok ihvertfall noen som satt pris på å bli kjørt opp, og slapp å måtte gå fra krysset. Jeg brukte litt mer tid enn normalt på denne turen til Veum, så min neste tur til Lisleby gikk sånn ca 10 minutter forsinket. De neste turene hadde jeg såpass god tid mellom, så de startet i rute. Ingen problemer å melde underveis og jeg var tilbake på anlegget til Nettbuss til tiden i går kveld.

Jeg benyttet anledningen til å ta litt bilder underveis, for å vise hvordan det så ut! Jeg har dessverre ingen bilder fra den første runden over Kjenne, men det er vanskelig å se at det var mye snø vi fikk mildt sagt over natta i går! Det var heldigvis MYE bedre kjøreforhold i distriktet i dag, så og si bare veier overalt som jeg har vært hittil ihvertfall! I dag var det slik at elevene kom løpende til holdeplassen fordi jeg var i rute. Så i dag slapp dem ihvertfall å stå langs veien i snøværet og vente på en forsinket buss!

Bilder fra torsdag:

                 

Bilder fra fredag:

               

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/03/27/trafikkaos-i-fredrikstad-etter-ekstremt-snofall/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.