Perlemorskyer over Fredrikstad

I går så vi noe som vi ikke ser så ofte over Fredrikstad. Jeg kan ihvertfall ikke huske å ha sett det på veldig lenge, nemlig perlemorskyer. Det var såpass hektisk i går at jeg ikke hadde anledning til å ta noen ordentlige bilder (med kompaktkameraet jeg har med meg hele tiden), så det ble noen kjappe bilder med mobilen bare. Men man ser uten tvil at det er perlemorskyer! Perlemorskyer er skyer som blir dannet om vinteren i stratosfæren i høyder på 15.000 til 30.000 meter, og ligger dermed dobbelt så høyt som cirrusskyer i troposfæren. Stratosfæren er svært tørr, og skyer, som er vanlig i troposfæren, oppstår sjeldent.

Perlemorskyer blir dannet i svært lave temperaturer, under -78 grader. Temperaturen kan bli så lav i den lave straosfæren om vinteren. I Antarktis kan temperaturer under -88 grader ofte danne perlemorskyer type II. Siden disse skyene blir dannet svært høyt, kan sola skinne på dem fra under horisonten. Solstrålene blir brutt i iskrystallene på samme måte som når lys går gjennom et prisme, og et flott fargespekter oppstår. Man kan best se perlemorskyer når sola er like under horisonten. Ta gjerne en titt på wikipedia for mer informasjon om perlemorskyer!

Får håpe at jeg har bedre fotoutstyr og ikke minst mer tid til rådighet neste gang perlemorskyer dannes her i distriktet!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/12/23/perlemorskyer-over-fredrikstad/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.