En liten tur innom Hanekleiva stridsanlegg med bobilen

Når jeg skulle videre lørdag formiddag, var ikke valget vanskelig å ta når jeg fant ut at det bare var 18 minutter ifølge Google maps videre til Hanekleiva stridsanlegg. Og jeg skulle jo allikevel den veien når jeg skulle litt sydover, men først må man jo litt nordover når man befinner seg ved Bjerkøya. Nå brukte jeg riktignok litt mer enn 18 minutter med bobilen, jeg ser på min tidslinje på Google maps at det tok meg 23 minutter å kjøre fra Bjerkøya til Hanekleiva stridsanlegg. Jeg har besøkt Hanekleiva stridsanlegg to ganger tidligere, den første gangen i mars 2014 og andre gangen i mai 2017. Den første gangen stod anlegget åpent rett og slett fordi noen hadde klart å løfte panserdøra av festene. Det norskbygde stridsanlegget bar virkelig preg av å ha stått åpent og blitt både ramponert og plyndret over en lengre periode. Men jeg må si at det var utrolig spennende å få tatt en titt inni Hanekleiva stridsanlegg!

Tre år senere derimot har noen ildsjeler fått lov til å få tilgang til stridsanlegget, har fått på plass panserdøra og er i ferd med å sette det i stand igjen. Jeg ble tipset om at det ville være åpent og tilgjengelig for en titt i forkant av, så da var jeg ikke lei å be om å ta en tur til Hanekleiva stridsanlegg på nytt! Det var et annet syn som møtte meg denne gangen, ikke noen tvil om det! Jeg fikk også tatt en hel haug med bilder på dette andre besøket! Når jeg nå tar en liten tur innom når jeg er på tur med bobilen, så er jeg jo innforstått med at Hanekleiva stridsanlegg vil være lukket og det vil ikke være noen mulighet til å ta en tur inn. Men ekstra kjipt, fotomessig, var det at begge skyteskårene til den rekylfrie kanonen også var lukket. Det gjør disse stillingene litt “kjipere” å ta bilder av. Men jeg tok meg en runde med kameraet og fikk tatt litt bilder allikevel. Når jeg først hadde tatt turen innom, hadde det jo vært for dumt å ikke ta noen bilder i det hele tatt!

På det første besøket tok jeg bilder med mitt gamle speilrefleks (Nikon D7000) med Nikon 10-24 mm F3.5-4.5, mitt andre besøk tok jeg bilder med mitt Nikon D750 med Nikon 16-35 mm F4, mens jeg på mitt tredje besøk har byttet ut 16-35 mm med Nikon 14-24 mm F2.8! Enda mer vidvinkel med andre ord! Og det er gull verdt på enkelte steder rundt stridsanlegget! Stridsanlegget ligger på en topp og det er heftig skråning rett ned rundt på utsiden av anlegget. Det er med andre ord ikke bare bare å få tatt gode bilder uten at man har ganske mye vidvinkel å “skyte med”. Det var derfor en fryd å kunne jobbe med 14 mm på dette besøket! Selv om skyteskårene til de to rekylfrie kanonene var lukket, var det noen av skyteskårene for MG/håndvåpen som stod åpne. Jeg går ut ifra at det er for å få litt lufting i anlegget. Siden avfukteranlegget ikke durer og går lengre, nå som anlegget ikke er i forsvarets eie, så blir det ganske fuktig inne i anlegget når det står lukket.

Hvis man er mer nysgjerrig på Hanekleiva stridsanlegg og ikke minst har lyst til å se noen bilder fra innsiden av dette anlegget, ta en titt på de to første besøkene jeg hadde til stridsanlegget:

Ny tur til Hanekleiva stridsanlegg (22.07.17)
Hanekleiva stridsanlegg (02.04.14)

Det hører forøvrig også med at det finnes to slike stridsanlegg i Eidsfoss. Jeg besøkte begge anleggene som utgjør Eidsfoss stridsanlegg i april 2014. Disse to stridsanleggene har jeg dessverre ikke hatt gleden av å tatt turen inn i enda. Jeg har sett noen bilder derfra, og der ut til at disse to stridsanleggene har man klart å holde lukket og sikret og alt fremgår som den dagen de var i forsvarets eie:

Eidsfoss stridsanlegg (28.05.14)

Selv om det er litt nedtur å besøke Hanekleiva stridsanlegg når det er lukket og låst etter å hatt to besøk med mulighet til å ta turen på innsiden av anlegget, så var det allikevel et hyggelig gjensyn. Men jeg vil virkelig anbefale å gjøre en avtale slik at man også kan ta turen innenfor panserdøra! Det byr seg slike muligheter fra tid til annen, man kan f.eks ta en titt på gruppa til Hanekleiva stridsanlegg på Facebook for mer informasjon!

Mer om turen med bobilen til Sør- og Østlandet her:

En natt ved Bjerkøya med bobilen (02.09.20)
Tur med bobilen til Sør- og Østlandet – første natt ved Vansjø (01.09.20)

                                                                           

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2020/09/07/en-liten-tur-innom-hanekleiva-stridsanlegg-med-bobilen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.