Hanekleiva stridsanlegg

Sist torsdag var jeg en tur over fjorden og tok en nærmere titt på Hanekleiva stridsanlegg. Dette anlegget er bygget av det norske forsvaret på 80-tallet og har iløpet av de siste årene lagt ned og overlatt til grunneier. Det er derfor ikke noe problem å komme inn på området og ta bilder lengre. Grunneier har også hatt store problemer med å holde i overkant nysgjerrige personer ute av selve stridsanlegget. Når jeg hadde bestemt meg for å ta en tur til Hanekleiva stridsanlegg, regnet jeg bare med å få sett anlegget fra utsiden. Men det kan se ut til at grunneieren har gitt opp å holde anlegget lukket, for det stod åpent både her og der. Den ytterste døra vet jeg ikke om har vært låst noen gang, men panserdøra innenfor har vært det. Men her har noen regelrett dratt av hele døra som nå ligger på gulvet.

Det er derfor ikke noe problem å komme seg inn i Hanekleiva stridsanlegg og ta en nærmere titt. Alle de anleggene jeg har besøkt hittil har vært enten fra starten av 1900-tallet eller fra andre verdenskrig, som regel bygget av tyskerne. Så dette er uten tvil det nyeste anlegget jeg har sett hittil. Det er bygget på 80-tallet en gang, og etter hva jeg så inne i selve anlegget, var panserdørene produsert i 1985, så da er det ihvertfall ferdigstilt det året eller senere. Det finnes et tilsvarende stridsanlegg i Eidsfoss som var ferdigbygd i desember 1995. Det er utrolig å tenke på at denne typen fort/stridsanlegg var på «moten» så seint som dette.

En ting er å ta seg inn i Hanekleiva stridsanlegg og lignende anlegg for å SE og ta bilder, en annen ting er de som gjør hærverk. Nå er det selvfølgelig hærverk i utgangspunktet å bryte seg inn i et slikt anlegg også. Men jeg for min del benytter selvfølgelig anledningen til å ta meg en tur inn når det først står åpent. Men er det låst/lukket, så er det nettopp det det er. Jeg synes selvfølgelig det var en stor opptur å kunne ta turen inn i anlegget! Men steike for en høy luftfuktighet det var der inne! Selv om det som sagt står åpent litt her og der. Men det er selvfølgelig fordi avfukteranlegget ikke er i drift lengre. Ellers må jeg si at det er litt overraskende lite informasjon å finne om Hanekleiva stridsanlegg på nettet. Jeg pleier å bruke historikk og slik fra wikipeida, men det har ikke blitt skrevet noe slikt om dette anlegget enda.

Utenfra så kan det se ut som Hanekleiva stridsanlegg har skytesår til en forholdsvis stor kanon, men når jeg kom meg på innsiden, må jeg si at jeg fikk meg en STOR overraskelse. Det vil si, det var trangt som fy og det var overhodet ingen kanon slik som jeg hadde sett for meg. Men derimot en stilling for 84 mm RFK «Carl Gustav». Det er en 84 mm rekylfri kanon som har vært produsert av svenske Bofors siden 1946. Jeg har selvfølgelig tatt noen bilder fra RFK-stillingen på Hanekleiva stridsanlegg. Det var selvfølgelig ingen RFK der, men det var jaggu trangt nok mellom disse to skyteskårene. Jeg har dog åpnet opp luka «feil». Man skal åpne opp den «bak» først som skal henge ned langs veggen, mens man åpner opp den (som jeg åpnet opp) som dermed legges oppå den andre. Da vil man få en «standplass» til RFK-kanonen.

Hanekleiva stridsanlegg ligger forøvrig veldig lett tilgjengelig langs veien, Google Maps ville riktignok at jeg skulle kjøre igjennom bommen og opp bakken, men der har det nok ikke vært noe bilaktivitet på mange år. Det lå forøvrig også en masse snø i dette området. Jeg kan vel ikke akkurat si at jeg var forberedt på å måtte mer eller mindre vasse i snø på denne turen! Jeg har faktisk kjørt forbi dette stedet mange ganger, men jeg har aldri lagt merke til Hanekleiva stridsanlegg. Men med mindre du vet at det ligger der og/eller titter veldig nøye, så skal det mye til at du kommer til å se noe som helst. Men den som leter finner!

                                                                                                                   

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/04/02/hanekleiva-stridsanlegg/

1 kommentar

    • Jan Stensvold18 mai, 2017 kl 13:20

    18.05.2017
    Anlegget er nå delvis restaurert og selfølgelig nå avlåst. Det er mulig å komme inn i anlegget etter avtale, jastensvold@gmail.com . Det vil være mulig å komme inn i, og se anlegget førstkommende lørdag 20.05. 2017, fra kl. 1200 til 1600.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.