Fire netter ved Fjøløy fort med bobilen

Mens jeg spiste lunsj i bobilen ved Bø kystfort oppdaget jeg at jeg måtte ta en tur innom en butikk på vei nordover til Fjøløy. Fant en Kiwi på Mosterøy som jeg fikk gjort innkjøpene for de neste dagene. Regnet med å bli noen dager på Fjøløy. Det var meldt ganske dårlig vær, men det har i grunn vært hovedregelen på denne turen. Men så har jeg fått brukbare dager ganske ofte allikevel. Men det så ut som lørdagen var den dagen som stakk seg ut som den beste dagen fremover. Målet var selvfølgelig Fjøløy fort som jeg også besøkte i 2017. Turen fra Bø kystfort til Fjøløy fort var ikke på mer enn en halvtimes tid.  Jeg hadde lest at det ikke skulle være noe problem å stå på parkeringsplassen til fortet, så jeg hadde det som plan. Jeg kom frem til parkeringen ved Fjøløy fort klokka 18.05 torsdag og trengte å teste 3 eller 4 parkeringslommer før jeg fant en som jeg fikk bobilen i vater på. Riktignok “bak frem” i forhold til utsikten, men det kunne jeg leve med. Det viktige var at jeg slapp å styre med nivåklossene!

Jeg var kjapt ute for å ta noen bilder av stedet jeg stod parkert med Nikon D3X og med 16-35 mm VR faktisk. Det objektivet er det ikke ofte jeg tar frem for tiden. Men det var primært for å få VR og dermed med kunne ta bilder på kortere lukkertider enn hva jeg er i stand med 14-24 mm uten VR. Vanligvis er 16-35 mm VR objektivet bare med for å kunne bruke filter når jeg en sjelden gang bruker det. Og det er fordi 14-24 mm ikke har noen filtergjenger på grunn av det gedigne buede frontelementet. Nå finnes det løsninger for å omgå dette med et eget filtersystem fra LEE Filters. Men så mye bruker jeg ikke filter at jeg har sett det som nødvendig å investere i enda et filtersystem, i tillegg til 100 mm systemet jeg har fra før. Som man ser på bildet så opptar jeg i praksis to parkeringsplasser, selv om jeg bare står parkert på en selv. Det har med lengden på bobilen å gjøre. For at det skulle være mulig å bruke plassen på min venstre side, har jeg parkert så langt til høyre som mulig. Kanskje til og med for langt, hvis en parkeringsvakt hadde kommet innom. Skulle det vise seg at det var problematisk at jeg i praksis brukte to parkeringsplasser, kunne jeg isåfall flytte på meg.

Men vi var nå helt på tampen av oktober, så jeg regnet med at det ikke ville bli noe stort problem. Jeg hadde nå tilbakelagt 1.034,3 kilometer, kjørt i 20 timer og 51 minutter, hatt en gjennomsnittshastighet på 49 km/t og brukt i snitt 0,88 liter diesel per mil. Jeg hadde allerede sjekket været for de neste dagene, så jeg hadde lagt en plan i forhold til hvordan utnytte dem best mulig. I morgen fredag var det meldt oppholdsvær men overskyet/helgrått, lørdag derimot så det ut til å bli flott vær, lettskyet. Søndag var det meldt mye gråere og regn. Så det var ikke noen tvil om at det var på lørdagen jeg skulle ta runden på Fjøløy fort. Jeg hadde en runde på Fjøløy fort i slutten av april 2017 og det var et veldig fint fort med en kanon fortsatt på plass! Det er litt høydeforskjell her også, fra parkeringsplassen, ned til der Fjøløy fyr befinner seg, opp til kanonene og ikke minst opp til kommandobunkeren og signalhytta på toppen.

Fredag

Resten av denne kvelden hadde jeg ikke noen store planer, skravlet litt med en jeg kjenner, spiste middag og så en film. Jeg så filmen Carter fra 2022. Som viste seg å være en utrolig slitsom koreansk voldsorgie fra start til slutt. Jeg har som regel ikke noe problemer med masse action, men dette ble over pari slitsomt for min del. Da var det dags å finne senga bakerst i bobilen og få seg en god natts søvn. Ingen store planer i morgen, så da var det bare å ta det helt piano. Det hadde faktisk ikke vært lavere temperatur ute enn 12,2 i løpet av natten. Mildt vær her i vest. Temperaturen inne hadde derfor heller ikke vært særlig lave, 18,3 grader baki og 17,0 grader fremme. Ute var det 13,9 grader klokka 11.14 og det var 19,7 grader inne. Og det uten fyring! Overskyet vær, ikke noen overraskelse der. Det var meldt regn i ettermiddag og kveld, men sola titta faktisk frem på formiddagen.

Jeg hadde bestemt meg for å ta en rolig hviledag i bobilen denne fredagen, så jeg rigget meg til med to tv-serier. Jeg så seriene Anatomy of a Scandal (2022) og Bodyguard (2018). Så mye mer er det vel ikke å fortelle om denne dagen, innehygge med tv-serier og regn ute. Overhodet ingen grunn til å ha dårlig samvittighet for å ha en rolig hviledag inne i bobilen! Man trenger jo noen sånne dager innimellom. Og da er det veldig behagelig at man ikke sitter og har bittelitt dårlig samvittighet for at man sinner inne mens det er flott turvær ute. Jeg var litt  senere i seng i kveld, men det skilte bare en halvtime når jeg var i seng rett før klokka 1 på natta.

Lørdag

I løpet av natten hadde det vært 10,1 grader ute på det laveste. Litt kjøligere denne natten. Mellom 16 og 17 grader inne, 17,9 grader klokka 10.58 så jeg satt på varmen litt. Tok meg en dusj, spiste frokost og en litt tidligere lunsj enn vanlig, da jeg ville ha lunsjen i magen før jeg begikk meg ut på tur for å utforske Fjøløy fort. Hvis ikke er det stor fare for at jeg blir veldig fort sulten hvis jeg bare har frokosten i magen, som bare består av appelsinjuice og frukt. Satt og puslet litt med mitt i bobilen og ventet på at sola skulle titte frem og hadde pakket klar fotoryggsekken i mellomtiden. I dag var også solbrillene på plass! Dette var en av de beste dagene jeg hadde hatt værmessig på denne turen faktisk! Les mer om turen på Fjøløy fort her:

Tur til Fjøløy fort med bobilen (10.03.24)

Når jeg var tilbake til bobilen etter 4 timer på fortet så var det greit å få av seg gummistøvlene ute og bytte til joggesko og forsikre meg om at jeg hadde fått av det som måtte være av shit og shitt før jeg tok dem med meg inn i bobilen. Det var forferdelig mye saueshit inne på området, så jeg måtte være veldig forsiktig med hvor jeg gikk hen for å ikke tråkke i det ene og det andre. Jeg kan ikke huske at dette var noe problem når jeg var her i slutten av april 2017, men det var kanskje før man slapp ut dyrene på beite? Nå var det ihvertfall helt ekstremt. Men jeg  fikk banket av mye først, så skrapt av en del med en stein og så gikk jeg til verks med q-tips til slutt. Nå var det heldigvis bare ordinær shitt og ikke noe annet “uønsket” jeg hadde dratt med meg ned fra Fjøløy fort.

Må si at jeg etter 4 timer på Fjøløy fort i dag, var tilbake ved bobilen ca klokka 17.45, var passe gåen i ryggen. Tror jeg trenger en hviledag eller to etter dette. Mulig jeg bør ta det roligere på resten av turen for ikke å risikere å bli enda værre i ryggen. Bør også vurdere å oppsøke kiropraktoren min når jeg kommer meg hjem igjen. Det var uansett godt å være tilbake i bobilen og få tatt det litt med ro. Pakket sammen fotoryggsekken igjen etter at jeg hadde tatt en liten tur ut for å ta bilder av fyret på avstand etter solnedgang. Ble i grunn ikke noen veldig spennende bilder. Men var vel forsøket verdt tenker jeg. Fikk i meg noe som jeg mente var en vel fortjent middag og så var planen å ta det helt med ro resten av kvelden. Det begynte å skrante litt på nedlastet innhold på iPad’en nå, så jeg hadde lastet ned litt til for å ha noe å se på. Jeg så filmene Hold the Dark (2018) og Beckett (2022).

Søndag

Var sent i seng i natt, men klokka skulle stilles tilbake fra 03.00 til 02.00, så da hadde jeg en time ekstra å gå på. Så det tenkte jeg ikke mye på gett. Går litt strøm om dagen, men ikke noe som bekymret meg. Men våknet søndag med 68% på batteriet. I løpet av natten hadde det bare vært 7,3 grader ute på det laveste. Inne hadde jeg hatt 16,9 grader baki og 15,0 grader fremme. Ute var det 12,0 grader klokka 10.13 og 17,6 grader før jeg slo på varmen. Overskyet, helgrått og regn. Som forventet. Jeg hadde egentlig tenkt til å ta en hviledag i dag, men etter å ha dusjet, spist frokost og spist to små yoghurter endte jeg opp med å bestemme meg for å gå en liten tur på Fjøløy fort allikevel. Det var en del av fortet i bakkant av parkeringsplassen som jeg ikke besøkte i går, men som jeg var innom sist jeg var her. Det “plaget meg” at jeg ikke hadde tatt en runde der også i går. Les om begge turene på Fjøløy fort her:

Tur til Fjøløy fort med bobilen (10.03.24)

Ble bare en 2 timers runde for å sikre meg noen bilder til av et område jeg ikke var innom på lørdag. Fikk også tatt en tur nedom fyret på veien. Når jeg gikk fra fyret gikk jeg innom en stor vanndam for å prøve å få skylt av gummistøvlene så mye som mulig, Så blir jobben med å få dem rene så liten som mulig når jeg kommer tilbake til bobilen. Og det fungerte veldig bra, for de var faktisk renere enn når jeg startet turen i dag! Ikke så overraskende i grunn, men det er ikke så ofte jeg har denne muligheten på vei tilbake fra en tur. Jeg var tilbake ved bobilen klokka 14.12 og har hittil på turen tatt 9.147 bilder, er på batteri nummer tre, minnebrikke nummer fem. Fikk meg nettopp til å tenke på at jeg hadde glemt å stille tilbake klokka i kameraet. Får sørge for det før jeg tar bilder neste gang!

Det var 14,0 grader klokka 14.47 og sola titta faktisk frem ved 15.30-tiden. Nå var det dags å ta livet med ro, spise litt og ikke minst se litt film. Jeg hadde gjort klar flere filmer for denne søndagskvelden! Jeg så filmene Ace Ventura – Pet Detective (1994), Ace Ventura – When Nature Calls (1995), The Lazarus Project (2008) og My Best Friend Anne Frank (2021). Den første 11 kilo gassflaska som jeg fylte opp hos LPG Kvinesdal på vei til Hidra utenfor Flekkefjord gikk tom for gass sent søndag kveld etter 10,5 døgn. Det tilsvarer et gassforbruk på 1,05 kilo per døgn. Var litt tidligere i seng i kveld, batteriet var på 58% når jeg fant puta klokka 23.45 søndag kveld.

Mandag

I løpet av natten hadde det vært 11,4 grader på det laveste, 16-17 grader inne. Ute var temperaturen 12,3 grader klokka 10.26. Overskyet og grått. Inne var det 18,9 grader. Jeg tok meg en dusj, spiste frokost, vasket opp og brukte litt tid på å finne et sted som jeg skulle kjøre til. Jeg hadde bestemt meg for å kjøre sydover igjen nå etter fire netter her ved Fjøløy fort. Jeg valgte bevisst å droppe å kjøre lengre nord og ta turen over fjellet hjemover. Jeg valgte å kjøre safe og holde meg langs kysten og ta turen sydover igjen. Selv om jeg kjørte “samme” vei tilbake, så kunne man jo finne andre steder å besøke og overnatte på vei tilbake. Så det så jeg ikke på som noen nedtur. På ingen måte. Sola titta faktisk frem like før jeg skulle dra fra Fjøløy fort. Batteriet var på 54% når jeg dro fra Fjøløy fort klokka 12.37. Jeg kunne med andre ord stått her mange flere netter uten at jeg hadde hatt noen problemer med strømmen. Tom for vann derimot ville jeg blitt før jeg gikk tom for strøm. Det var forøvrig aldri noe problem med at jeg i praksis opptok to parkeringsplasser, det var aldri så mye biler på plassen at det var noe problem.

Mer om turen til Sør- og Vestlandet her:

Tur til Bø kystfort med bobilen (09.03.24)
En natt ved Grødalandskogen med bobilen (09.03.24)
Tur til Hitlertenner ved Brusand med bobilen (08.08.24)
Tur til Kvassheim fyr med bobilen (07.03.24)
Tur til Obrestad fyr med bobilen (06.03.24)
En natt i Obrestad havn med bobilen (05.03.24)
Tur til Nærbø kystfort med bobilen (04.03.24)
Tur til Sirevåg kystfort med bobilen (03.03.24)
To netter i Hidrasund på Hidra, Flekkefjord med bobilen (02.03.24)
Tur til Hitterøy kystfort på Hågåsen, Hidra med bobilen (01.03.24)
En natt i Hidrasund på Hidra, Flekkefjord (29.02.24)
Tur til Nordberg fort med bobilen (28.02.24)
En natt til på Brekneholmen i Borhaug havn med bobilen (27.02.24)
Tur til Marka skyte- og øvingsfelt med bobilen (26.02.24)
En natt på Brekneholmen i Borghaug havn med bobilen (25.02.24)
Tur til Hausvikodden fort med bobilen (24.02.24)
Fem netter i Korshamn på Revøy med bobilen (27.10.23)
To netter på Skjernøya syd for Mandal med bobilen (26.10.23)
To netter ved Merkebekk brygge med bobilen (25.10.23)
Hovedferien startet med en tur til Marinemuseet Karljohansvern i Horten (24.10.23)

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2024/03/10/fire-netter-ved-fjoloy-fort-med-bobilen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.